En ny härlig vecka!


I dag måndag ska jag ta hand om mina hundar och gå på ett möte som har med min andra verksamhet att göra.

I morgon åker jag ner till Kristianstad och konserthuset där för en föreläsning. Du kommer väl? 😉

I eftermiddag tänkte jag att jag skulle börja försöka lära Heidi att spåra.  Spåret är med inriktning på IPO så det får bli lite träning på att lära Heidi att det finns godis där det finns fotsteg.

Jag brukar göra så att jag trampar upp en ruta på ca 100x100cm. I den rutan lägger jag ut lite godis. Sen bär jag dit henne och släpper ner henne i rutan. Sen står jag bara där och är lite uppmuntrande. Snart så börjar hon att söka efter godis. Ganska fort så inser hon att godiset bara finns där min vittring finns. Att söka utanför ”rutan” ger henne inget, där finns inget godis.

Dessa rutor tränar jag på tills hon visar tydligt att hon inte vill gå utanför rutan. Först då lägger jag ett spår rakt fram. Hon vet då att det som ger henne något är att söka på marken i mina fotspår…………….

Det är ett annorlunda spår på så sätt att man lär hunden att följa vittringen som är i marken, och inte söka efter all den vittring som finns i den ”lukttunnel” runt omkring spåret.

Även om det inte är ett spår i den mening som vi vet att en hund kan spåra, så är det en intressant och rolig träning. Det som oxå är fascinerande är att hunden efter sådan träning blir väldigt noggrann i spårets kärna.

Hörs senare idag!

2 svar på ”En ny härlig vecka!”

  1. Så körde jag uppletande av föremål förr i tiden. Det var kul, jag körde sök med min golden, då. Har inte spårat.

  2. Hej! Vi håller på med ett skolarbete om hundar och undrar om du har lust att svara på några frågor? Maila gärna, tacksam för svar!

Kommentarer inaktiverade.