Lite Schäferhundsfakta!

Schäferhunden är en tysk och relativt ung ras. Schäferhunden firade 100års jubileum 1999.

Den första Schäferhunden, alltså Schäfer med reg nr 1 hette Horand von Grafrath. Hans föräldrar hade alltså senare nummer än han själv efter som det tog en tid att spåra upp hans föräldrar.

Svart, svart med röda tecken, svart med gula tecken, grå är godkända färger.

Schäferhunden är en ras och är inte uppdelade i bruks och utställning. Även de gråa schäfrarna bedöms som schäfrar med andra färger. allt annat är bara en skröna. Jag har själv fött upp gråa schäfrar. Ziegerkamp Andanthe var grå och tävlade i elitklass skydd, var tjänstehund men också utställningschampion.

Schäferhunden är en medelstor och medelkraftig hund som ska vara något långsträckt. Schäferhunden är en travare som ska kunna arbeta långa dagar utan uppehåll eller vila.

Även idag är det noga med bruksarbete på alla schäfrar. Till och med den finaste schäfern av dom alla med höga utställningsmeriter är utbildad, ofta i skyddsdressyr.

De hundar som inte har en bra utställningskarriär men är väldigt framgångsrika på brukssidan är i huvudsak hundar som utan tvekan erhåller en 2a eller en 1a på utställning. Alltså hundar med ”god typ” respektive ”mkt god typ”.

Att schäferhundsrasen har ett brett användningsområde råder det ingen tvekan om. Det är också en av de största anledningarna till att man ibland pratar om två raser, vilket är fel.

Enkelt förklarat kan man säga att på högerkanten finns de extrema brukshundarna, på vänsterkanten finns de extrema utställningshundarna. Men på båda kanter finns utställningsmeriter och bruksmeriter. Det är ett krav på schäfer!

Detta är inget man behöver oroa sig för anser jag. Det man ska oroa sig för är om de båda kanterna lever utan att det finns en koppling emellan. Det vill säga att hundarna i mitten försvinner så att det bara finns extrem höger eller vänster.

Men så är inte fallet, så jag påstår att Schäferhunden endast har en extrem och god bredd.

12 svar på ”Lite Schäferhundsfakta!”

 1. För er som vill läsa en något längre utläggning av fredde om schäferns bredd kan läsa Svensk Schäfertidning Nr 6/2010.

  Vill dock personligen inflika att det här handlar mer om mentalitet än om hälsosam fysik. Ja, jag erkänner – jag kommer aldrig kunna släppa den här lilla ”ryggdetaljen” som många inte vill känna sig vid.

  Oh well, tillbaka till träning av fotpositionering. Yay! 🙂

 2. Hej hopp!
  Kan man hitta Svensk schäfertidning på nätet?

  En annan fråga: Den 19/3 när du föreläser i Södertälje,kan man komma från annan ort då också? Det är ju en medborgardag för Södertälje bor. Fast vem vet var man bor 🙂

  1. Jag tror inte Schäfertidningen finns på nätet. Tyvärr!

   Förövrigt vore det bra om man kunde redigera sina kommentarer på bloggen. Min första kommentar var ju ingen höjdare. Likt en CD-skiva som hakat upp sig kommer jag alltid in på samma sak. Bättring nu för fan! 🙂

 3. Och jag kanske hakar upp mig på just färgen.
  har bestämt för mig att på utställning är en markerad sadel viktigt, och många av de grå schäfrarna har inte så starkt markerad sadel.

  Snälla ni som har utställningserfarenhet, rätta mig om jag har fel!!

 4. Finns ingen officiell uppdelning av schäfern i bruks/utställning men väl en mycket tydlig uppdelning inoff!
  Bruksschäfern har en mycket sundare anatomin än de flesta av exteriört avlade schäfrarna, bruksarna är också betydligt mera stabila i kroppen.
  Tex ser man på en exteriöravlad schäfervalp bakifrån så är det som att se en tragisk variant av forest gump bakbenen går som en el-visp, medans bruksditon har ett ben i varje hörn och rör sig fint.
  Sedan då dom blir äldre stadgas dom flesta upp i bakbenen med hjälp av massa muskler, men då blir nästa ”problem” synligt hunden är ju enbart bakbensdriven, i min värld skall en schäfer ha 4-hjulsdrift.

 5. Jätteroligt att få lära sig lite om schäfer. Faktum är att jag ingenting har kunnat om schäferrasen hundmänniska som jag är.

   1. Håller med Rickard! Världens bästa ras!

    Kul med första sidan just nu. För att komma till bloggen, så ”klickar” man till höger om artikeln om ”Klicker”. 😉

    1. Instämmer till 110% nä 150% 🙂 finns ingen mysigare ras på denna planet:):):)

Kommentarer inaktiverade.