Stress vs Motivation

Stress, stress, stress….. det föder stress, inte minst hos oss hundägare. Men är alltid stress något negativt och vad är skillnaden på stress och motivation?

Såna som jag, så kallade hundexperter, skyller ofta olika typer av problem på just stress. Det stämmer i och för sig men stress är inte alltid negativt, det är också något man kan använda i exempelvis träning av hunden.

Men några ”problem” som är kopplat till stress är hundar som hoppar, hundar som inte kan vara själv hemma, hundar som kissar inne, pip och gnäll med mera.

Som exempel så kan man med hjälp av en boll eller godis höja hundens stressnivå för att få hunden att göra något. När hunden sen gör det man vill så kan man exempelvis klicka in det beteendet.

Stress kan också användas i annan lydnadsträning för att få upp tempot på olika övningar.

När man säger till en hundägare att hunden är stressad så blir ofta hundägaren bekymrad. I bland kanske detta bekymmer är berättigat men ibland är det inte så farligt som det låter.

För att lära en hund något så måste hunden vara motiverad eller ha motivation. Detta är inte så konstigt och det gäller också för oss människor. Är jag motiverad för att lära mig matematik, då lär jag mig det fortare än min kamrat som inte är motiverad.

Ofta så är det svårt att se skillnad på om hunden är motiverad eller om hunden bara är stressad. Ibland går dessa sinnestämmningar dessutom ihop.

Enkelt förklarat brukar jag säga att – en hund som vill göra någonting, vad som helst är stressad. En hund som vill göra något specifikt är motiverad.

Ofta kan man se skillnad på detta genom att lyssna och iaktta hunden. En hund som exempelvis vill till spårstarten för att börja spåra kanske drar sig dit med hjälp av muskler och annat.

En hund som är stressad inför en spårstart hoppar omkring och låter dessutom ofta med gnäll eller skall.

Tänk dig att du är på en arbetsplats och ska utföra något på kortast möjliga tid. Dessutom har chefen utlovat en rejäl sudd pengar om du klarar av att göra detta på denna korta tid. Du vet exakt vad du ska göra och du känner dig väldigt säker på uppgiften. Då känner du dig laddad och motiverad!

Nu är du på samma arbetsplats men nu säger chefen att om du inte fixar detta på utsatt tid så får du sparken. Dessutom har du ingen aning om hur du ska göra eller vad du ska göra. Då blir du stressad!

Det är därför jag exempelvis normalt sätt är negativt inställd till övningar som ska dämpa stress. I alla fall om dessa övningar endast bygger på passivitetsträning. Om en hund med mycket vilja att göra ”något” dessutom blir förhindrad att göra något överhuvudtaget, så dämpar det inte stress, det ökar stressen istället.

Det bästa jag tycker man kan göra med en stressad hund är att ge den uppgifter den förstår och klarar av. Det dämpar hundens stress. När stressen dämpat sig lite kan man lägga in korta passivitetsövningar mellan två aktiveringsövningar som hunden förstår. Det brukar kunna dämpa en stressad hund.

Stress och motivation ligger nära varandra, men skillnaden är att stress betyder att hunden vill göra något, motivation betyder att hunden vill göra något specifikt.

 

10 svar på ”Stress vs Motivation”

 1. Tack Fredrik för detta inlägg. Tack!

  Jag får ofta höra att min lilla lätt går upp i stress. Själv har jag sett det mer som att hon är väldigt aktiv.
  Jag har ofta fått höra att jag inte ska belöna med lek eller leksak, för det höjer hennes stress, men jag vägrar använda mig enbart av godis, och ser inte något problem i att hon blir jätteglad av leken, så länge hon snabbt kan landa och göra nästa uppgift.

  Däremot så upplever jag det mer som att hon behöver svårare uppgifter, är det för lätt, så får hon bråttom och slarvar genom uppgiften, detta sker oftast vid olika trix.

  Men vid ex. lydnadsträning, så räcker det med att jag har krav på platsliggning en stund, då är det som att hon förstår att ”Nu ska jag och matte göra olika saker, och ska jag få godis och lek, så måste jag kolla vad matte vill.” sedan går det oftast riktigt bra.

  Kan det inte vara så att ”stressade” hundar, egentligen är väldigt aktiva hundar, och får de först bli av med en del överskottsenergi… så är det lättare för dem att sedan kunna koncentrera sig eller koppla av?

 2. Hej Fredrik
  Ett klockrent inslag.
  På valpkursen jag gick sas det att min hund var stressad,vi skulle sitta i ring och passivitetsträna.Han vart ännu värre stressad av det.Och det sa jag oxå.
  Han blev lugn o fin när vi gick ut på plan och gjorde övningar.
  Nu har han blivit över året,jag vet hur han funkar,han vill få utlopp för sin energi av det blir han oxå trött.Sen kan han oxå ligga still o vila när jag säger det.
  Men det är många som säger att en del hundar är stressade,att man ska dämpa det.
  Men med min hund funkar det bättre att han får utlopp för sin energi.Olika aktiviteter.
  Ett intressant ämne,tror många har olika erfarenheter.

 3. ”Om en hund med mycket vilja att göra ”något” dessutom blir förhindrad att göra något överhuvudtaget, så dämpar det inte stress, det ökar stressen istället.”

  Stämmer perfekt! Man kan även tillägga att om ett djur (t.ex. hund) vill utföra ett specifikt beteende, men inte kan, så får det samma effekt. Så även en motivation kan öka stressen om det förhindras.

  1. Precis Rickard!

   Om min lilla ser när jag lägger ett spår eller liknande, då vill hon bara dit! Hon kan ligga lugnt och stilla medan hon väntar, men när jag kommer tillbaka finns bara en sak i hennes huvud… ut och leta/söka efter vad matte gömt,
   oavsett hur många andra övningar jag gör, kan få henne att ”glömma” spåret och hon blir bara okoncentrerad och ”stressad” över att inte få komma dit.

   Detta har jag löst genom att hon antingen inte får se när jag lägger spåret, alternativt att hon får gå med när jag lägger spåret. Då blir koncentrationen betydligt bättre.

 4. Har oxå hört ibland att vi ”tog bort hunden den var för stressad”,det är ju synd.
  Men det är som sagt ett ämne som borde talas mera om.
  Jag tror många har inställning att en stressad hund ska dämpas.
  Bättre att få utlopp för sin energi på bra aktiviteter.

  1. Exakt Annelie!
   Vissa hundar behöver massor av aktivitet. Får dom det, så är de världens lugnaste och goaste hundar hemma…. och superduktiga vid träning.

 5. Bra inlägg! Du får igång min hjärnaaktivitet med dina funderingar varenda dag och sen testas hunden och hon får igång sina och vi mår toppen både två!!! Tack för att du finns Fredrik och alla ni andra som oxå har så bra synpunkter och tips till mej och Bella. Jag lär mig såå mycket nyttigt här:D

 6. Mycket bra inlägg Fredrik! En undran bara, när du skriver ”en hund som vill göra någonting, vad som helst är stressad. En hund som vill göra något specifikt är motiverad” är då ”stressad” det vi ofta kallar rastlös? För det är väl just det – att man (människa likväl som hund) vill göra något men inte riktigt vet vad. Inte har en riktning.

 7. Idag blev jag verkligen glad Fredrik för att du tar upp ett bra ämne.
  Eftersom man hör bara negativt om stress. =)

 8. Hej!
  Det roliga är att när man går och funderar hä hemma så kan man näsan alltid hitta samma problem nämnt här i något sammanhang, perfekt 🙂
  I alla fall…
  Fick för 4 dagar sedan hem en liten darrande kille på två år som behövde ett nytt hem. Han verkar vara en jätte go’ kille och nu får vi till och med klappa honom, så det går frammåt 😉 Det han har saknat är en ledare, skulle jag tro, för det är väldigt osäkert och nervöst allting och fd. matten gav inget direkt stabilt intryck om man säger så.
  Inte helt oväntat, kanske, så kissar ha inne (mot soffan, inte jätte kul…) jag försöker ha ett öga på honom hela tiden för att kunna avleda och ta ut honom, men ändå lyckas han ”smyga” dig och skvätta. Jag vill ju inte att han ska fastna i det här beteendet… vad ska jag göra?

Kommentarer inaktiverade.