En hunds försvar av en tillgång!

En hund försvara en tillgång eller resurs mot vem som helst. Mot en tik eller en hane, mot en valp eller en äldre hund, mot en ”ranghögre” eller mot en lägre och så vidare………. Det har med överlevnad att göra!

Inget man vill sticka fram händerna till 😉


Hunden kan komma att försvara ett gott godis!


Sin mat!


Ett föremål som kan verka obetydligt för oss människor!


En bra sovplats!


Ett smaskigt tuggben……… eller egentligen vad som helst en hund finner värde i.

Att en hund försvarar en tillgång har inget med bristande ledarskap eller rang att göra. Det beror endast på att hunden känner sig osäker om den får eller kan behålla det den försvarar.

Att hundar gör detta mot varandra tycker jag överhuvudtaget inte man ska blanda sig i. Det skapar ofta istället en obalans i flocken om man gör det. Denna kommunikation kan hundarna mycket bättre än vad vi kan.
Det man däremot kan och ska göra tycker jag är att undvika dessa situationer genom att ombesörja att möjligheterna till detta begränsas. Plocka undan saker som kan vara av värde för hundarna. När hundarna ges mat, var då med och se till att varje hund äter sin egen mat och så vidare. För hur naturligt detta beteende än är så kan det bli skador, vilket inte är bra.

Men så finns det också hundar som försvarar sina tillgångar mot sin ägare och det är mindre lustigt. Det tycker jag man ska göra något åt.

I och med att jag påstår att detta ofta har med en slags osäkerhet att göra så hjälper det sällan att bli sur på hunden, tvärtom så brukar det skapa mer osäkerhet och med det mer försvar.

Det man måste göra är att skapa en trygghet. Det gör man bäst genom andra övningar där hunden ser dig som en bättre och tryggare kamrat eller kompis.
Undvik oxå dessa situationer. En hund som vaktar sin mat – låt den äta ifred men passa på att ”äg” maten innan hunden får den.

En hund som vaktar sitt ben . Samma sak som med maten.

En hund som vaktar sängen eller soffan – visa hunden med ledarskap och uppfostran att den inte får vara i sängen eller soffan innan problemet kan uppstå.

och så vidare…..

Det sista man får vara som hundägare i dessa situationer är stolt och långsint! Det är inte något som är personligt att hunden gör detta, det är naturligt! Det är viktigt att komma ihåg.

Detta gäller alltså den normala hunden, men sen finns då oxå ibland extrema fall där hunden vidgar sitt område och äger hela köket eller hela undervåningen när den äter. Det är ovanligt men då är den en annorlunda och mer allvarlig träning som gäller. Det går jag inte in på här eftersom man måste verkligen individanpassa en sådan träning från fall till fall.

Slutligen tar jag upp ett exempel så ni förstår hur jag tänker –

En hund som vaktar sin mat.
Den morrar samtidigt som den äter när någon närmar sig. Det absolut bästa då är att gå fram till hunden bestämt men lugnt och stoppa ner lite goda saker i matskålen för att sen gå därifrån. På detta sätt visar man hunden att jag inte konkurrerar med dig om din mat, jag ger dig istället mer mat. Ganska snart ser hunden ditt närmande som något positivt och hunden blir då lugn vid din närvaro.

Krångla inte till det, gör det enkelt, se det inte personligt!

9 svar på ”En hunds försvar av en tillgång!”

 1. Återigen mycket bra skrivet! Jag får ofta mina känslor och göranden kring hundar, deras uppfostran och inlärning bekräftade här, både av dig Fredrik och er andra, vilket stärker mig. Sen en och annan tankeställare och tips emellan åt. 🙂

 2. Men… då kan med andra ord just detta resursförsvar vara det som gör att vissa otränade hundar försvarar husse/matte vid ex överfall, om hunden ser husse/matte som en resurs.;-) Tänker nu på artikeln om Lassie & Båtsman.

 3. Ja absolut!, men tyvärr är det då ofta dessa hundar som klassas som problemhundar.

  1. På senare tid har du haft en förmåga att sätta väldigt mycket funderingar i huvudet på mig. Jag har mer börjat fundera och analysera det du skriver. 😉

   Men… om hunden ser husse/matte som en resurs – vilket de flesta av oss strävar efter- då borde hunden lita på sin förare, och bara attackera om föraren råkar illa ut! Anses då den hunden som en problemhund, eller är det bara kort och gott en hund som det krävs lite mer av föraren för att ha kontroll, vilket föraren troligtvis har om hunden ser föraren som en resurs. 🙂

   Sedan undrar jag hur ovanligt det egentligen är. När ambulanspersonal åker på ett larm om hjärtstopp, och personen som drabbats har en hund, så försöker ambulanspersonalen få någon att ta ut hunden, då det är rätt vanligt att hunden annars anfaller ambulanspersonalen vid återupplivningsförsöken.

   Sedan är ju frågan vad man menar med problemhund.

 4. Tack för ett superbra inlägg och att du tog upp resursförsvar. Vi har lite resursförsvar här hemma på ena hunden och nu vet vi i vilka banor man.ska.tänka. Kan du rekommendera några bra böcker som handlar.om sådana här saker? 🙂

 5. Hej!

  Tack för inlägget! Precis vad jag behövde efter en tråkig insident med vaktande över en rådjursklöv. Många har sagt att jag har för dåligt ledarskap men det tycker jag inte själv!
  Nu har jag fått lite tips och tankar på hur jag ska förhålla mig till detta om det inträffar igen och hur jag ska träna vidare!

  Tack!

 6. Har länge undrat över hur jag skulle kunna lösa situationen vid ett nytt ben. Tack så jättemycket för de logiska och bara svaren, som första hundägare är det väldigt bra att proffs finns :). Men det är väl ingen risk för att hunden går in i försvarställning om du har godis i handen när du via denna rör hundens ben? Hen är väl helt fokuserad på godiset?

Kommentarer inaktiverade.