Fysisk kontakt och solbränna!

Säga vad man vill om Abu Dhabi, men solen bettar det kan jag lova. Jag har varit ett gäng gånger i Thailand, Singapore, Mexico, Grekland och så vidare. Men aldrig i Abu Dhabi! Går man från resaurangen ut till poolområdet eller stranden och inte går tillräckligt fort så börjar det nästan ryka om skinnet, jävlar va det bränner på 😉
Mig gör det inget, min marocko liknande hud och pigmentering händer det inget med, men Emma, eller ska jag säga ”flamman” är lite flammig just nu….. ha ha ha

Jag pratar ofta om fysisk kontakt. Jag menar att vi använder oss alldeles för lite av fysisk kontakt med våra hundar.

Vi vet själva hur viktigt det är med fysisk kontakt, självklart är det då också det för hundar.

Man kan, man ska, använda sig av fysisk kontakt i situationer där man vill förstärka något som hunden gör bra. Men även då man vill tillrättavisa hunden får något den gör som vi inte vill att den ska göra.

Vissa personer tycker att detta är motsägelsefullt på så sätt att hunden då inte vet om man belönar eller tillrättavisar. Detta är att undervärdera eller till och med idiotförklara en hund.

Om du tar i mig i syfte att tillrättavisa mig så märker jag det. Om du tar i mig i syfte att belöna eller förstärka något jag gjort så märker jag även det. Det är självklart att hunden också känner skillnad och kan läsa den olika hanteringen.

Varför är det då så viktigt med fysisk kontakt?

Till och börja med kan du som individ själv besvara den frågan. Sen ska man också tänka på hundarnas sätt att vara mot varandra. Hundar använder sig av fysisk kontakt väldigt mycket i många situationer. Allt ifrån när de leker till att de slåss med varandra. Fysisk kontakt är en viktigt del för våra hundar och för deras välmående.

Det är egentligen i tre olika situationer där fysisk kontakt är viktigt.

1/ Bekräftelse av hunden i vardagen. En klapp på huvudet, eller på ryggen, svansen, öronen eller där du kommer åt hunden. Detta är de flesta hundägare faktiskt ganska duktiga på även om vi kan bli bättre.

2/ Som belöning! Detta vet vi faktiskt om, men vi undervärderar ofta denna kontakt som en tillräckligt bra belöning. Det kan handla om en klapp, en smekning, brottningsmatch, med mera. Många hundägare anser inte att hunden fått en belöning för än den faktiskt har något i munnen. Faktum är att jag tror denna tokiga tanke att hunden måste få något i munnen för att vara belönad ibland till och med kan ge ett sämre resultat rent förhållandemässigt mellan dig och hunden.

3/ Vid tillrättavisningar! Det har nästan blivit lite fult att med fysisk kontakt tillrättavisa en hund. Tänk dig nu hur en hund tillrättavisar en annan hund. Visserligen förekommer det mycket kroppsspråk och ljud, men också en hel del fysisk kontakt i form av fingerade angrepp, ”trycka ner”, bett, och så vidare. Det är något som är fullkomligt naturligt för en hund ända sedan den föds.

Att använda sig av fysisk kontakt vid belöning kan de flesta bara de vill göra det, men att använda sig av fysisk kontakt i syfte att tillrättavisa verkar svårt för många hundägare.

Jag får ofta frågor om hur man gör denna tillrättavisning, och jag har faktiskt inte något exakt svar. Hur klappar man eller smeker man en hund? Det liksom hur man tillrättavisar en hund är svårt att beskriva eftersom det är väldigt individuellt.

Mitt bästa tips här är att inte göra det så svårt eller märkvärdigt. Använd fysisk kontakt till att få hunden att förstå att det den nu gör inte är ok. Det är inte svårt om man inte gör det svårt.

Det som är otroligt viktigt efter att man gjort en tillrättavisning är att man också belönar hunden direkt när hunden öppnar upp för kommunikation.

Tillrättavisa – belöna att hunden uppmärksammar dig! Denna belöning kan vara ett leende, ögonkontakt, ett lätt smekande eller annat så att hunden förstår att denna ”underkastelse” ger hunden något.

Ps… Emma tycker jag är elak mot er och försöker få mig att lägga ut lösenordet idag, så fort som möjligt. Hon tycker mina tävlingar är töntiga. Så var vaksamma nu, ni vet hur skickliga kvinnor kan vara att övertala ibland. Tävlingen pågår för fullt på fredriksteen.se

 

11 svar på ”Fysisk kontakt och solbränna!”

 1. Låter som ni har det helt underbart!
  Lyd nu din kvinna,så kan ni koppla av sedan. Lösenord!

 2. Idag kan jag verkligen skriva under på det där med fysisk kontakt.
  I helgen har jag haft ett ”tyst” dygn med Fatzy. På samma gång drog jag också ner på godisbelöningarna, för att verkligen använda kroppsspråket så mycket som möjligt.

  Det hade en underbar effekt på bara ett dygn!!
  Bara efter några timmar sökte hon mer kontakt och var mer öppen för mina signaler.

  Hur mycket det stärkte vårt band och ledarskap, märktes när vi kom upp till hundrastgården, där det var väldigt mycket hundar, varav 3 greyhounds som inte gillade min tik, och hela tiden gick på henne.

  Till slut kopplade jag henne och hon fick ligga lugnt och stilla. När någon av dessa hundar närmade sig, så kom hon och satte sig vid mina fötter, och sökte ögonkontakt, istället för att skälla eller dra mot hundarna.
  Hon visade ingen rädsla, utan det kändes mer som om hon på sitt tysta sätt kom till mig för att hon litade på att jag som ledare skulle ta hand om situationen.
  Helt underbart!

 3. en fjärde anledning till fysisk kontakt ( nästan) borde vara att lugna en stressad hund…

  att med långsamma fina handrörelser klappa hunden överallt, tycker jag gjort under för vår ena hund som var stressig när han kom och lätt blir stressig när nåt händer.

  den beröringen har man igen när man ska klippa klor/ päls/ allt senare.
  ibörjan fick man klappa lite på huvudet på sin höjd, sen ”räckte det” för honom.

  men genom att vara envis, har vi långsamt hållt på, och det är bra för hunden att känna att det är behagligt även om man tex klappar på benen eller var som. lite som massage, fast mildare då.

  jag tycker det är naturliga grejjer det där,
  trixet är att hitta en kombination för hundägare,
  När det är läge för en tillrättavisning som är fysisk,
  när det är läge att istället använda sig av en köttbulle eller annan metod,
  och när det funkar med enbart röst osv.

  men beröring, har lett till att här är hundarna helt införstådda vid att var jag än rör dom, så är det behagligt. dom spinner som en katt nästan,
  och just benen är kanonbra med lugna rörelser och klappa på, tassar etc,
  det har man igen sen, för kloklippning ex blir inget problem om hunden är van att man allt som oftast är och klappar även på ben/ tassar.
  annars kanske man mest klappar på di vanliga ställena,
  sen kommer kloklippningsdags,
  och man tar på hunden nånstans där den inte är van att bli berörd vid så ofta,
  och bara det lilla kan få hunden lite på alerten.
  sen kommer klosax fram och så en ¨ägare på det som redan innan lite signalerar att man kanske är lite orolig inför detta, och vips har man en hund som är svår att klippa klor på.

  är den då van att matte eller husse lika ofta klappar på ben eller tassar,
  blir det liksom ingen stor grej av det hela..

  ja nu handlade det ju om beröring här, och inte kloklippning,
  men vikten av beröring för att få en ”connection” mellan hund och matte/ husse
  är stor.

  det vet man ju dessutom att vi själva mår väldigt bra av massage eller bara lugnande beröring på en själv
  och det gör under om man är stressad. det blir en energi mellan den som rör och den som blir klappad på, en positiv sådan…

  tex,
  finns ingen mobbing på min sons lågstadie skola, har aldrig funnits, då dom använder sig av massage av varandra ( med kläder på åffkårse:)
  dom i trean får massera dom i ettan etc
  och det är en medveten satsning från skolans sida att den man klappat på,
  är inte lika stor ”risk” att man sedan slår ute på skolgården.
  och det har visat sig väldigt verkningsfullt, eftersom där syns resultat…

  beröring är viktigt av många olika orsaker helt enkelt…

  ha en hemskt långtråkig solen i ögonen-dag på er,
  själv njuter jag av snön…eller….inte:)))

 4. och kan du inte ha med i beräkningen att jag dessutom lider av sviterna efter vinterkräksjukan o därför inte kan gå in heela tiden på din sidan för att vinna det där halsbandet?///

  det borde ju ge mej lite försprång??:) som plåster på såren liksom?:)

 5. Fysisk kontakt och solbränna är inte alltid en bra kombination. För övrigt kan jag inte annat än hålla med. Helst Emma. Lite töntstämpel är det faktiskt över tävlingarna.

 6. Sug länge på karamellen istället och ge inte ut lösenordet på ett bra tag 🙂

  Och mycket av det som är roligt är ”töntigt” om man analyserar det tillräckligt länge!!!!

Kommentarer inaktiverade.