Lite tips för nyblivna hundägare!


Det är ordentlig varmt här nere i Dubai, till och med sent på kvällen.  På söndag kommer jag hem, det ska faktiskt bli lite skönt att komma tillbaka till lite vanliga sysslor.
Dessutom kommer jag då att börja blogga för fullt igen med er. Som det är nu så kostar en halvtimmes uppkoppling på nätet cirka 200skr, svindyrt tycker jag!

Nu är det vår och  – köpa valp – tider för många.

Valptiden är en underbar tid för en nybliven valpägare men det är också mycket arbete.

Först och främst bör man se till att valpen känner sig hemma och trygg i den nya bostaden. Det kan ta någon vecka innan valpen hittar ett lugn och trygghet i sitt nya liv utan sina kullsyskon.
Samtidigt bör man börja arbeta så fort som möjligt med att få valpen rumsren. Detta tar en tid och det kommer ofta en del bakslag i denna träning. Fördelen med denna träning är att du kan påverka hur bra det går. Men man ska räkna med att det kan ta ett par månader eller mer för att få den helt rumsren, ibland ännu längre.
Det man ska börja med så fort valpen känner sig trygg är kontaktövningar. Lär valpen att det lönar sig att ta ögonkontakt med dig. Passa på att träna detta i alla möjliga och omöjliga situationer. Ju tidigare du börjar med detta, desto lättare blir ditt hundägande.
Motion av valpen är inget du behöver tänka på överhuvudtaget. Låt valpen på ett naturligt sätt följa med på promenader i skog och mark, men pressa den inte. Blir den trött så får du helt enkelt bära en en stund. Ren motion är inte aktuellt förrän valpen blivit runt året gammal.
Ren lydnadsträning kan du börja med tidigt, men det handlar bara om att träna valpen med hjälp av belöningar. Helt enkelt belöna det som valpen gör och som du vill att den ska göra. Lättare sitt och ligg övningar kan du börja med väldigt tidigt likaså inkallningar. Att valpen eller den vuxna hunden kommer på inkallning är oerhört viktigt för ett lyckligt hundägande och för att en hund ska kunna känna sig fri och lycklig.
Kom också ihåg att den tid du investerar i valpen när den är valp får du mångfaldigt igen i hela hundens liv.
Glöm inte heller bort att en valp inte kan någonting, det är du som måste lära den allt. Det gör du med hjälp av kärlek till valpen, stöttning och vägledning samt positiv förstärkning och belöningar.

Hörs i morgon igen 😉

4 svar på ”Lite tips för nyblivna hundägare!”

 1. Kan inte du skriva ang schäfrarna och sluttande ryggar – har ingen schäfer själv men det skulle vara intressant om du vet – varför – när – denna rygg blev sluttande istället för rak. Märkte detta när jag satt och kollade på gamla hund bilder – Vad har man för nytta med dessa ner avlade hundar? Och på tv har man visat att dessa ryggar gör ont redan i tidig ålder… Varför ska de ställas upp med dessa krökta ryggar? Är det bra med dessa?

  Varför har rasen ändrats på det viset? Är det utsällningarnas fel? VARFÖR? 🙂

  Tack!

 2. Hej Fredrik
  Har en fundering,typ med din hund ,Denver har man ju sett olika övningar du gör med han.
  Kan du göra samma med en tik,förstår du hur jag menar.År dom lika eller är en tik vekare,så att det inte går att träna allt som du gör med Denver?Eller är det mest hanar man har till skydd och annat?
  Bara en fundering…..Om hanar o tikar.

  1. Hej, Annelie.

   Det är ingen skillnad mellan hanar och tikar (utöver den grundläggande biologin, hehe). Du kan träna könen exakt likadant och det är inga problem att köra skydd och dyl med tikar, vilket även görs precis som med hanar.

   Angående övningarna han gör så är det bara sök- och kontaktövningar han visat, och då spelar kön, ålder, ras, storlek osv. ingen roll. Det handlar bara om att förbättra kommunikation och att aktivera din hund.

   Ha det bra. /RB 😉

 3. Tack för info Rickard
  Då vet jag.Trodde Tikar var lite för veka för skydd o dyl,men då vet jag.
  Ha en trevlig dag.

Kommentarer inaktiverade.