Polishunden – hjälte på fyra ben!


Polishunden kanske är den mest kompletta hunden. I alla fall i mina ögon.

Den spårar upp kriminella i all terräng eller på vilka underlag som helst. Den söker upp barn eller gamla som gått vilse. Den försvarar sin förare ibland med livet som insats. Den angriper och oskadliggör den som föraren riktar sin hund mot. Den letar efter narkotika, vapen, sperma eller annat den är tränad för att söka rätt på.

Dessutom är det en hund som fungerar som vilken annan familjehund som helst.

I Sverige finns det cirka 430 stycken polishundar på gator och torg. Dessa polishundar är de hundar du oftast kan se på stan. Den vanligaste rasen är Schäfer, sen kommer Malinois. Dessa två raser utgör säkert nittio procent av den totala populationen.

Men sen finns det antal mer okända polishundar – sökhundar!

Det är polishundar som bara ska göra en enda sak, och det är att söka.

Dessa hundar är bland annat Springer Spaniel och andra mer, i mångas ögon, opolisiära hundar.

Dessa hundar söker efter sperma, narkotika, sprängämnen, brandfarliga vätskor efter brand, vapen med mera. Utvecklingen av vad dessa hundar kan söka efter blir mer och mer ju längre tiden går. Det verkar som om det bara är vi människor som inte har fantasi nog att komma på vad våra hundar kan hjälpa oss med.

Många av de hundar som idag är hjältar på fyra ben, alltså polishundar, kommer från den privata sektorn. En hel del av dessa hundar var som unga och hos den gamla ägaren klassade som problemhundar.

Om du har möjlighet att sälja din hund till polisen så ska du inte tveka en sekund, bättre hundliv kan en hund inte ha.

Polisen söker alltid efter hundar som är mellan 18 mån till 4 år och friröntgad. Dessa hundar ska vara av brukshundstyp. Detta gäller givetvis inte specialsökhundarna som ofta är av andra raser.

Jag har sålt två hundar till polisen och följt dessa hela deras liv. Mer välskötta och mer omhändertagna hundar får man leta efter.

Ziegerkamp Bizmark blev årets polishund och Svensk utställningschampion, Ziegerkamp Jango var polishund och hade samtidigt framgång på utställning. Jameica, Jangos syster, blev både IPO och utställningschampion.

Om du vill sälja din hund till polisen ska du kontakta Rikskriminalpolisen, Polishundtjänsten, Karlsborg

Nu är jag hemma i Sverige igen. Faktiskt riktigt skönt. I morgon åker jag ner till Älmhult och föreläser. Du kommer väl dit?

 

 

7 svar på ”Polishunden – hjälte på fyra ben!”

 1. Fantastiskt med alla arbetshundar och de jobb de utför! Och alla dessa människor som tränar dem – hur har de tålamod, fantasi och ork?! Också fantastiskt! 🙂 Det kräver ju betydligt mer än att träna vardagslydnad och uppfostran.

 2. Välkommen hem!
  Dessa arbetshundar är otroliga. Var ett program tidigare idag,om hundar som tränades att hjälpa personer med epilepsi,helt fantastiskt.

  Nu får du kolla din kalender om det vi prata om i Södertälje.. Vi hörs!

 3. Får polishunden ta semester på samma vilkor som poliserna? Hörde att förr så var det inte så.

  1. Den största delen av Sveriges polishundar köps in från ”vanliga” familjer, som i vissa fall inte orkar med hunden p.g.a. den har mycket energier som inte familjen kan tillfredsställa. Orsaken till försäljningen till polisen kan även vara; ändrade arbetsförhållanden, allergier, skilsmässor osv. i familjen. Vissa hundförare skaffar en valp som senare förhoppningsvis räcker till som polishund. Uppfödare kan få tillbaka hundar som beskrivs ovan, som uppfödaren kanske ersätter med en ny valp för att sedan sälja hunden till polisen
   Man skall här ha i åtanke att det är relativt få hundar som klarar ett uttag till polishund p.g.a. att det ställs hårda krav på mentalitet och friskhet /Hunddoktorn

  2. En polishund placeras hos en hundförare inom polisen och lever där som vilken familjehund som helst. Arbetar hundföraren så arbetar hunden, har hundföraren semester så har hunden semester. Polishundarna måste ju naturligtvis tränas en hel del för att klara av sin roll, vilket innebär att hundförarna har i princip en dag i veckan hundträning under betald tid, men i övrigt måste hundföraren ägna mycken tid av sin fritid för att upprätthålla polishundens dressyrnivå.
   Du har rätt Jens. Längre tillbaka så stallades hundarna upp, och det kunde då vara flera hundförare på samma hund. Detta system övergavs som tur är.
   /Hunddoktorn

 4. Välkommen hem till Sverige igen!! 🙂

  Att dessa hundar som betraktas som problem hundar, och sedan visar sig bli exelenta polishundar, beror inte det på att det dessa hundar behöver är aktivering och stimulans, i den mängd att det kan bli svårt för oss ”vanliga” att ge dessa hundar?
  Eller är jag ute och cycklar nu?

Kommentarer inaktiverade.