Apportering, del 1 av 2


Så här såg min härliga vårpromenad ut idag på dagen. Blääää på snö!

Momentet apport i tävlingssammanhang innebär att hunden ska sitta vid din sida när du kastar iväg apportbocken minst tio meter. När apportbocken ligger still och på ditt kommando ”apport” ska hunden i snabbt tempo springa ut och ta upp apportbocken för att sen så fort som möjligt komma tillbaka in till din sida i utgångsställning. Hunden ska hålla apportbocken i munnen tills det att du säger ”loss”. Hundens hantering av apportbocken ska vara lugn, fast helt utan tugg eller annat.

Detta moment är relativt svårt och det är inte alla som får högsta betyg på momentet trots lång träning.

De vanligaste avdragen då jag dömer brukar vara att tempot in till föraren igen inte är tillfredsställande högt, att upptaget av apporten mer är en lek än ett lydnadsmoment samt att hundens grepp om föremålet skulle vara fastare och lugnare.

Det finns många sätt att träna in detta moment på. Alla sätt är bra bara det blir ett bra resultat.

Jag brukar göra på följande sätt –

Först skapar jag ett intresse för apportbocken. Det vill säga att jag har med mig apportbocken när jag tränar med min valp eller hund. Kanske sätter ett snöre i den och drar den kort efter marken för att på så sätt göra den intressant. Hunden behöver inte alls till en början få ta apportbocken, det viktiga är att hunden förstår att apportbocken är något jag tycker är kul och värdefullt.

När jag märker att hunden är väldigt intresserad av apportbocken så tar jag den i min hand och gör hunden uppmärksam på den. Vill hunden ta den direkt så låter jag den inte göra det, jag äger apportbocken.

Detta för att skapa ett ännu större intresse för den.

När hunden är som mest intresserad av apportbocken säger jag varsågod, och hunden tar apportbocken direkt och snabbt från min hand.

Jag berömmer då lugnt och smeker hunden, sen tar jag loss apportbocken igen, inte nödvändigtvis med kommandot ”loss”. Ofta ger det bättre effekt tycker jag då jag bara trixar loss den ur hundens mun igen och drar den retsamt från hunden.

Detta är den första övningen vilken jag gör en relativt lång tid någon gång per dag. Snart vill hunden ha apportbocken i munnen av två anledningar. Dels så är det något som är mycket värdefullt för husse som hunden bara får låna ibland, dels så får hunden smek och mys när den har den i munnen.

När hunden kan detta bra smyger jag in kommandot ”apport” istället för ”varsågod”.

Efter en tid går jag en kort sträcka med hunden när hunden har apportbocken i munnen. Kanske fyra, fem meter innan jag tar loss den igen. På detta sätt lär sig hunden att det är mysigt och bra att hålla föremålet lugnt även om hunden flyttar sina ben.

Sen förlänger jag den sträckan successivt hela tiden till hunden kan hålla den lugnt långa sträckor, kanske upp mot hundra meter. Jag har då också gjort snabba löpningar och varierat min gångart. Hela tiden med smek och lugnande beröm – ” braaaaaa, fiiiint, duktig hund” och så vidare……………….. (forts följer)

 

12 svar på ”Apportering, del 1 av 2”

 1. ”Så här såg min härliga vårpromenad ut idag på dagen. Blääää på snö!”… Welcome back! 😀

 2. Va?? Har ni snö där uppe? 😛

  Underbart, nu lämnar vi datorn och åker och köper en apportbock.
  Fast vi får nog börja i morgon, ikväll är det sbk för hela slanten.

  Ha en gör go kväll alla glada!

 3. Hej, Snälla F, kan du ge något råd hur man får en unghund att sluta jaga. Jag skulle bli tacksam för resten av livet!

 4. Tack för tipsen! Och nu börjar jag träna på att kasta något tio meter bort! 🙂 Mina hundar älskar att jag kastar saker som de springer och hämtar. Jag ska till affären för att se hur en apportblock ser ut. Det är mina första hundar, det är mycket jag inte kan och vet om hundar, men lär mig alltid något nytt här, tack!

 5. Hej
  Jag har gjort som du beskriver när man lär in apport på min spaniel, men hon tror hela tiden att vi bara skall leka när hon skall jobba. Hon låter nästa hela tiden när hon hämtar dummys el. apport bocken och när hon kommer fram till mig så skall hon kampa eller släpper den direkt. Klappar och lugnar jag henne och sätter henne ner så tror hon att det är lek. Hur får man henne att förstå att det är ett jobb hon utför och inte en lek? Och hur blir jag av med hennes läten som inte är tillåtet vid tävling. Hon låter även när vi gör platsläggning, eller om jag säger fot och det tar för lång tid för mig att gå iväg i fotgåendet när hon sitter och tittar på mig. Hon är en jätte glad hund och bär gärna på något på promenad och hämtar grejer hemma. Tack för många bra råd och tips.

  1. måste bara inflika att OJ vad jag känner igen det där med läten, min spaniel låter mycket när vi jobbar, iaf i agillity =) inga bra tips från mig men känner dock igen beteendet! =)

 6. Tjaba Fredrik. Håller på att lära min hund vittringsapportering. Hon sorterar pinnar på en bricka med godisar för att lära sig att va lugn o sortera bland pinnarna o de går superbra men så fort jag ber henne att ge mig pinnen så blir hon hyperglad o tar första bästa pinne, har tränat med en pinne med postitlapp på så hon vet vilken pinne det är men blir bara så taggad så hon annvänder syn i stället för lukt. Har du några tips hur jag får henne att ta rätt pinne?????
  Mvh Rebecca.

 7. I klass1 lydnad ska hunden endast sitta med bocken i munnen bredvid mig i 5 sekunder. Hur får jag min hund att inte tugga eller rulla med bocken i munnen?

 8. nyfiken – hur viktigt är orden/kommandona i tävlig. är bara ordet APPORT samt LOSS godkända?! jag har på lekt tränat apport och D är duktig och tycker det är roligt. men jag har av någon anledning använt orden HÄMTA och TACK. så funderar man på träning inför tävlig bör man då träna om så hon lyssnar på orden apport och loss istället?!

 9. Vad gör man om hunden släpper apporten direkt när den tagit den? Jag hinner inte ens ta bort handen och berömma hunden innan han släppt den.

Kommentarer inaktiverade.