Apportering del 2

 

Fortsättning apportering -……………………..Sen kommer det svåraste av allt, det är att lära hunden att ta upp apportbocken från marken. Av någon anledning så är det ofta lätt från handen, men svårare från marken.

Här tycker jag inte att man ska frestas att kasta iväg apportbocken. Kastar man apportbocken så tar sannolikt hunden upp den, men mer på grund av lek än på lydnad vilket lätt innebär ett ”slarvigt” upptag samt en orolig hantering av apportbocken. Det ger en del nerdrag på tävling.

Jag försöker lära hunden att ta upp apportbocken från marken alldeles intill hunden.

Först lär jag hunden att ta apportbocken från alla olika ställningar från min hand – Högt, lågt, bakom min rygg, mellan mina ben, mellan hundens ben, bakom hunden och så vidare. Sen lägger jag apportbocken på marken men håller fortfarande i den, sen har jag bara en hand på apportbocken, håller handen i närheten av apportbocken och så vidare.

Snart tar hunden den från marken utan hjälper.

 

Nu har jag en hund som håller apportbocken i munnen säkert och lugnt. Jag har en hund som på kommandot ”apport” tar föremålet från min hand eller från marken.

Det har jag lärt hunden med hjälp skapat intresse för apportbocken samt av positiv förstärkning.

 

Resten av träningen är förhållandevis enkel och framför allt mer fartfylld. Det handlar om att lära hunden att komma in med apportbocken i högt tempo samt att slipa in själva momentet.

 

Jag fortsätter konsekvent med ovanstående grundövningar hela tiden framöver men kompletterar med mer övningar.

Bland annat så sätter jag hunden ner och ger hunden apportbocken. Hunden sitter nu med apportbocken i mun. Jag lämnar hunden ett antal meter och kallar in hunden. När hunden är halvägs till mig så belönar jag hunden bakom mig genom att slänga en leksak bakåt som hunden får springa och ta. Hunden får då släppa apportbocken när den vill då jag slängt min belöning, men oftast håller hunden apportbocken i munnen ända tills den kommit fram till belöningen ett tiotal meter bakom mig. På så sätt får jag upp tempot på alla ingångar.

Sen sätter jag hunden ner, lägger apportbocken framför hunden och lämnar hunden ett tiotal meter. Jag säger sedan ”apport, hit”. Hunden kommer då direkt men tar upp apportbocken först.

Sen gör jag ett stort antal varierande övningar efter denna princip där bara min fantasi sätter gränser.

Successivt smyger jag ihop det färdiga tävlingsmomentet. När hunden gör detta moment är jag ganska försiktig med att träna det i sin helhet. Jag kollar bara av då och då var bristerna ligger och försöker förbättra just dessa genom att bryta isär momentet.

Tempot ut till apportbocken behöver man sällan arbeta på eftersom hunden ändå vill ut efter apportbocken och får därför automatiskt ett högt tempo.

 

När man tränar apportering är det viktigt anser jag at skynda långsamt och låta det ta tid. Gör hunden fel så beror det på at jag inte lärt hunden riktigt, at hunden inte förstår. Då backar jag bara träningen lite till den nivå hunden förstår och tränar mer.

 

Lycka till!

 

 

 

 

 

 

 

4 svar på ”Apportering del 2”

 1. Hej. Jätte bra följetong!!

  Hur är det när man skall lära hunden att hämta saker på kommando fast bara på ”skoj”??? Är det samma princip fast i light variant eller skall man göra annorlunda?

 2. Tackar för tipset med att få upp farten på tillbaka vägen också! Ska absolut testa av det:)
  Särskilt med metallen…;)

  1. Haha det menar du väl inte Nettan 😉 (ovan är en träningskompis till mig). Min hund är ganska bra med träapporter men metallen hatar han, han utför momenten med bra resultat (elitens med hopp, betyg 9-9,5) men det är oftast farten in som inte funkar. Tyvärr så får jag bara att han travar fortare med metallen i munnen om jag kastar något bakom mig. Testa med att han skulle hålla den när jag cycklade, gick jätte bra tills jag ville öka farten (med träapport går det bra) då släppte han den när han skulle galoppera. Till saken är att han håller den mycket löst så den slår mot tänderna när han galopperar, jag har testat att ha dragkamp mm med den, funkar sådär. Han är en golden och de är ju lite lösare i bettet, men inte så lösa väl? Har du några tips?

 3. Tack Fredrik för tipsen!

  Jag tränar ungefär på samma sätt som du, men det är alltid kul att få ny inspiration =) Min hund, stående fågelhund, ÄLSKAR att apportera!!! (Man kan nästan tro att han är en retriver). Han apporterar alltid på kommando. Mitt problem är dock att han tenderar att skaka apporten när han kommit in till mig med den, d.v.s. innan avlämning.

  Han är SUPERMOTIVERAD till apportträning. Kanske lite för mycket? Kan dom bli det? Han sitter och skakar i väntan på att få apportera, så mycket att han hackar tänder ibland. Jag har läst dina inlägg angående motivation kontra stress, och enligt din definition är han motiverad. Han vill inte göra något, han vill APPORTERA.

  Jag vet inte riktigt hur jag ska visa för honom att det här med att skaka inte är tillåtet. Jag vill ju ha ätbart vilt med mig hem ifrån jakten.. Hur/vad kan jag göra för att bli tydligare? Du skrev tidigare någonting om att en hund som väntar på belöning inte tuggar. Men jag har ännu inte hittat någonting som är bättre belöning för honom än just hämtandet av dummyn… Vissa säger att hundarna kan sköta vilt ”bättre” än dummy, att dom förstår att det är mer allvar då eller nåt sånt.. Vad säger du om det?

  Hur ska jag få honom lugnare inför apporteringsträning? Tror du passivitetsträning efter utläggande av dummys är bra? D.v.s. att han inte får hämta förrän han är i ett ”lugnare tillstånd”?

  Jag tar tacksamt emot alla tips jag kan få från er alla =) Känner att jag sitter fast i träningen…

Kommentarer inaktiverade.