Val av valp!


Jag kom precis från skroten där jag plockade ihop lite verktyg från pappas bil. Jag passade på att ta ett kort.
Jag sa till pappa idag att han fick flyga två gånger på olycksdagen. En gång från bilflaket, en gång i helikopter. Pappa log faktiskt 😉

Nu har vi börjat leverera valpar. Jag kommer att spara två stycken, en hane och en tik. Så får vi se med tiden hur det blir. Jag ska lägga ut några bilder på dom senare.

Det jag tittar på när jag väljer en valp i en kull är lite olika saker. Först börjar jag med att plocka bort den jag inte vill ha. Det låter grymt, men på nåt sätt måste man göra. Till slut har jag bara någon kvar. Sen gör jag om samma sak igen, och ofta blir samma valp kvar igen. annars blir det problem 😉

Det jag tittar på är temperament, humör, nyfikenhet, hur fort valpen känner sig säker i främmande miljöer och så vidare. Sen tittar jag på rörelser. Hur jämnt och bra valpen rör sig, och med vilken överlinje.

Sen är det alltid en chansning hur det blir. Det positiva är ju att en valp man väljer alltid blir den bästa, eller hur? 😉

16 svar på ”Val av valp!”

 1. Nu blev jag lite nyfiken. Hur gör du som uppfödare? Väljer du åt dina valpköpare eller låter du dem välja. Eller ni kanske rent av hjälps åt? 🙂

  Nu ser man ju inte så mycket på bilden, men Fredde det ser f-n ut som ni hade vakande änglar allihop. Hälsa pappa att han ska krya på sig så han kan ösa lite av sina härliga uttryck över bloggen sen (tänkte på det där med rasta och rosta). 😀

  1. Kan inte tala för Herr Fredrik, men vanligtvis tingar folk valpar vilket ger uppfödaren en ordning baserat på i vilken ordning de tingade. Sedan är det vanligtvis köparen som får välja när det blir deras tur, men man kan ju alltid fråga uppfödaren om vad de tror passar en bäst. Min första schäfer valde mig, min andra schäfer valde uppfödaren. Tredje gången gillt blir beslutet mitt… och vem vet, kanske kombinationen också? 😀

   Fredde har ju dock sagt att han lämnar valparna hos sin mor efter några veckor (var ett tag sedan iofs) så jag vet ju inte hur mycket tid han spenderar med valpar för att sätta sig in i deras mentalitet. Men avsätts tillräckligt med tid så kan man säkert få goda råd om man är osäker på vilken valp passar en bäst. Men det är svårt med valpar, de förändras så pass mycket att man inte kan säga hur de blir… på något sätt. Det är ju lite av tjusningen, likt ett Kinderägg vet man inte vad man får. 😉

   1. Det visste jag inte att det vanligtvis var så. Jag trodde snarare att uppfödaren hjälpte till åtminstone.

    Min vovve valde uppfödaren till mig och hon lyckades mycket bra med att passa ihop våra personligheter. Uppfödaren (eller dess medhjälpare) känner ju valparna bäst så jag tycker det är klokt att ta hjälp av uppfödaren. För oftast är det väl som så att man inte tillbringat alltför mycket tid med valparna innan det är dags för leverans.

    Vore intressant att se hur Fredde ser på saken…

  2. Hej cicci!
   Jag tror/vet aldrig att Freddes farsa aldrig har skrivit på bloggen?
   Den som brukar skriva roligt å underfundigt är ”hunddoktorn” e det han du menar? Det är INTE Freddes farsa bara en kompis!

   1. Nej ”Alfahonan” det är inte Kjelle jag menar. Fredde skriver ibland saker som han säger att hans far brukar säga. Himla härliga uttryck i min mening och det är såna jag vill se fler av. Helst ifrån källan själv 🙂

 2. Med den vinkeln på fotografiet så kan man inte tro att ngn skulle ha överlevt, Kerstins bild var lite lättare att förstå. Men änglavakt hade ni i vilket fall som helst.

 3. Mailat dig, men skriver här med:)

  Hej Fredrik!

  En fråga, då jag vet att du inte har tid att hjälpa alla som behöver, vem skulle du då rekomendera för ”problemhund”/en utvärdering?
  Min mamma har en Border Collie blandning på 2½ år och hon gör ibland utfall mot andra hundar ute, men även inne på våra egna hundar. Trots att dom inget gör och att vi tillrättarvisar henne.
  Jag har kollat lite på Hundens Hus, men känner att jag vill kolla om du vet någon bra hundpsykolog eller liknande för en utvärdering av hunden och mamma.

  Tacksam för svar!

  Mvh, Stephanie Svärd

  1. Tog denna text från Freddes hemsida:
   Du kan också via e-brev beroende på Fredriks arbetsbelastning boka en tid med honom. Fredrik ger dig då ett kostnadsfritt kostnadsförslag som du då kan ta ställning till.

   Du kan också sända ett mejl med en förfrågan om hjälp till kjelle@fredriksteen.se eller ringa Kjelle på 0709 743 853. Mer info om vem Kjelle är hittar du här.

   Kjelle arbetar nu sen en tid tillsammans med Fredrik och kommer bland annat att finnas med som lärare vid kommande utbildningar som arrangeras i http://www.fredriksteen.se regi.

  2. Hej.
   Jag tror att du skulle kunna kontakta hunddoktorn. Fredrik rekommenderar honom.

   Du hittar hunddoktorns kontaktinformation om du går in på Fredriks hemsida och sedan in på fliken som heter ”Behöver du hjälp?”

   Lycka till 🙂

 4. He, he… temperament, humör, nyfikenhet… just de sakerna är det som gjorde att jag och min mamma hade olika åsikt om vilken valp man skulle välja.
  Jag vill ha den nyfikna, glada valpen med lite djäklar anama i, min mamma vill ha lugna, stillsamma valpar.

  Men det där med rörelserna var intressant, jag tycker väldigt många schäfervalpar är en aning vingliga och med bakben som ibland ser ut som vispar. 😉

  1. Han var ute för att hjälpa Fredde, som hade fått problem, att få hem bilen så startkablar eller bogserlina är nog goda gissningar.

 5. ”Det jag tittar på är temperament, humör, nyfikenhet, hur fort valpen känner sig säker i främmande miljöer och så vidare. Sen tittar jag på rörelser. Hur jämnt och bra valpen rör sig, och med vilken överlinje.”

  Fredde, hur mycket säger egentligen valpens rörelser dig med tanke på hur ung valpen är? Rör sig valpen lite ostadigt eller med en viss överlinje så lär väl det ändras en hel del under valpens uppväxt och utveckling? Eller har du märkt med erfarenhet att det ofta stämmer in i vuxenåldern?

Kommentarer inaktiverade.