Lär din hund att hoppa!

Vilken underbar dag det har varit idag. först på morgonen tog jag hundarna upp till där mina föräldrar bor. Sen satte jag mig i traktorn och ordnade till deras långa grusväg litegrann. Den blir lite dålig när tjälen släpper.

Sen sprang jag ungefär 4 km tillsammans med mina hundar på skogsvägar. Efter det åkte jag hem med nöjda hundar och bökade lite på tomten. Sen kom några valpköpare över och visade upp sina valpar. Sen drog jag och hälsade på min pappa som bara blir bättre och bättre.

Jag får en del frågor om hur man bäst lär sin hund hoppa.

Det finns många olika sätt men jag brukar först lära mina hundar att hoppa över trädstammar i skogen och andra naturliga saker i naturen. När hunden gör det berömmer jag mycket med röst och fysisk kontakt. Sen kör jag mycket strömhopp. det vill säga att jag ställer upp flera hinder efter varandra med varierande höjd och avstånd till varandra. På så sätt får hunden en väldigt fin hoppteknik.

Sen låter jag så ofta det bara finns möjlighet träna på att hunden ska hoppa upp på bord (utomhus). Då lär sig hunden att dra upp sina bakben ordentligt. På ett vanligt hinder blir det lätt att hunden bara ”rinner” över hindret vilket gör att hunden kan bli lite slarvig på att dra upp bakbenen.

I början finns jag nästan alltid bredvid hunden och också ofta i koppel. Sen är jag försiktigt med att belöna med boll eller leksak i början. fokusen blir då bara för hunden att komma till leksaken och då blir ofta hopptekniken lite dålig. Rösten och fysisk kontakt har alltid räckt för mig och mina hundar, hundar älskar att hoppa efter en tid.

Så gör jag ungefär, men alla sätt är bra utom de dåliga 😉

Ha en underbar lördag kväll och en fantastisk söndag. Vi hörs i morgon!

 

7 svar på ”Lär din hund att hoppa!”

 1. Hej och kul att du har haft en underbar dag 🙂

  Jag vill ha råd från er här på bloggen om hur man skall göra med ormar ute i skogen. Jag själv har VÄRSTA ormfobie och kommer garanterat att ”freak out” när jag är ute i skogen med Akillez och träffar på en orm. Min dotter däremot älskar ormar och skulle vilja ha en som husdjur till och med – vilket hon kan total glömma så länge hon bor hos oss :).

  Men hur gör man med hundar och ormar. Vi kommer att stötta på ormar lite då och då misstänker jag och det kan väl inte vara bra att hundar går fram och ”leker” med de – det kan vara en huggorm ju. Men skall man lära de att vara rädda för ormar??????

  Kan man lära en hund att ”visa respekt” för ormar utan att vara rädd för de??

 2. Vilken bra fråga,Agnes!
  Jag är också livrädd för ormar och fasar för att träffa på en när Seven är med,skulle ju bli ännu värre då 🙂
  Hoppas vi får några bra tips!

 3. Kanon fråga Agnes.
  Jag vet heller inte hur man ska göra. Jag har ytterst sällan stött på ormar när jag varit ute med någon av mina hundar.
  Men förra sommaren misstänkte vi att Fatzy fått ett huggormsbett, och då gällde det att kolla genom hunden noga, och vara vaksam på svullnader. När så knät svullnade upp, blev det ilfart till veterinären. Nu var det inget huggormsbett, utan en översträckning i benet.

  Men det enda jag kan tänka mig att man kan göra, är att lära hunden NEJ, och gå vidare. Oftast smiter ju ormarna iväg när de hör att man kommer.

 4. När Frank var ute nu imorse med Seven,hade Seven betett sig konstigt mitt under tiden han gjorde nummer 2 🙂
  Han satt och kollade på en snok! Dom är ju ofarliga och dom hade tittat på ca 5-6 st till under promenaden. Men dom var väldigt slöa och stela. Seven hade bara suttit och tittat på dom. Kan ju hoppas att han gör likadant med en huggorm,men Frank hade sagt Nej till snoken och man får väl köra på den linjen.

 5. Jag måste erkänna att jag fegade när Akillez och jag var ute för en härlig morgonpromenad. Vi gick till skogen men jag höll mig till spåren eftersom jag ville inte stötta på några ormar. De kan visserligen befinna sig på spåren också men då ser jag de i förväg och riskerar inte att bli överaskad/trampa på en orm.

  Jag vet att det är grymt löjligt men det är den bittra sanningen… Men jag lovade mig själv – och Akillez – att inte fega ur fler gånger, vilket jag ångrar som f-n 😀

 6. Här är då damen som inte är ett dugg rädd för orm för egen del, däremot ängslig när det gäller hundarna.

  I skogen är jag inte så orolig, både hundar och jag rör oss knappast utan att det blir vibrationer som ormarna märker och drar sig undan för.
  På golfbanan är det gott om orm och på vissa områden där det är högt gräs är det mer gott om dem än på andra ställen. Där låter jag inte hundarna gå, för säkerhets skull.

  På den tiden jag var aktiv och tävlade, och spårade flera gånger i veckan, lät jag en vet. eller läkare skriva ut kortisontabletter som jag hade med som akutmedicin. En spårande hund blir lätt biten i nosen tänker jag och den är så koncentrerad på spåret att den inte märker ngt förrän det är för sent. Jag har aldrig varit med om att ngn av mina hundar blivit bitna, men det var ett par st. andra under min tid som aktiv.

 7. Vi har också kortisontabletter men jag har hört en veterinär förklara att det är inte säkert att kortison hjälper mot ormgift. Vet inte om det stämmer dock. Jag skall kolla upp det men en vän som är läkare.

  Jag undrar fortfarande hur man skall förhålla sig till kombination: skog, hund och orm. Skall man låtsas som om det regnar (som vid skotträning) eller skall man visa/lära hunden att ormar är ”farliga”.

Kommentarer inaktiverade.