En fråga och lite spårtips!

Fråga –

Hej! Jag har en Rottweiler på 1,5 år som jätte gärna går fram till människor men ibland står han där och vill bli klappad men helt plötsligt börjar morra och ibland reser ragg men ändå buffar han på den som som klappar, vad kan jag göra så jag kan få ett stopp på detta? Folk blir ju rädda och jag skäms för att han gör så?

Svar –

Hej. Detta låter inget bra även om det inte behöver vara akut. Så ta det lugnt! När jag inte har sett problemet så kan det vara lite svårt och ”riskabelt” att svara på. Därför tar jag det säkra före det osäkra.
Jag tror att det har med dominans att göra. Tillsammans med en aning osäkerhet. Osäkerheten behöver inte vara stor, och inte heller så dramatiskt som det kanske låter. Men det är en ung hund och jag tycker du ska ta tag i detta. Låt din hund hälsa kort, men innan han börja morra så tar du in hunden till din sida. Alltså, du avbryter med hjälp av lydnad/ledarskap innan det sker. Gör det odramatiskt och ge gärna en godis när du tagit in honom till din sida. Gör du på detta sätt så tror jag du vänder på detta till något positivt. Lösningen blir alltså att du avbryter och belönar innan han börjar morra. // Fredrik Steen.

Lite mer om spårträning. Om du har en hund som spårar bra men där motivationen ska upp så kan du prova följande.

Dels kan du låta en familjemedlem eller kamrat som hunden tycker om gå ut spåret. Säg åt spårläggaren att gå ut i skogen relativt sakta. Börja sedan att spåra efter denne. Eftersom spårläggaren går sakta så kommer du och hunden att komma ifatt mer och mer. Spåret hunden spårar blir därför färskare och färskare. Snart hinner ni ikapp, då belönar spårläggaren hunden. Det brukar ge ett riktigt bra resultat.

Sen kan du själv gå ut ett spår. Efter en viss sträcka stannar du i spåret och står still eller sätter dig ner en halvtimme. Sen går du ytterligare kanske hundra meter och lägger en belöning. Vart efter du direkt går och hämtar hunden och börjar spåra. Den första delen av spåret kanske då är 40 minuter gammalt, men när hunden kommer dit du väntat så blir spåret nästan helt färskt. Sen finner hunden belöningen. Det brukar oxå sporra hunden något enormt.

Prova detta!! 😉

 

 

 

3 svar på ”En fråga och lite spårtips!”

  1. Har en rottishane snart 3 år. Hoppar eller ”backar intill” och gnuggar rumpan mot knäna (ser ut som om han har klåda i ändtarmen) när han hälsar. Pratmorrar i samband med detta. Låter inte arg och reser ingen ragg.
    Gör likadant när han blir stressad. Uppfödaren säger att det är dominans. På MH;t sa dom att han är lite socialt osäker. Vill gärna höra mer om detta. Provar att inte låta honom hälsa, men hur blir det om han då är socialt osäker.

Kommentarer inaktiverade.