En riktig hundhelg!

I morse steg jag upp 06 00 och begav mig till Lokala Schäferhundklubben Skälsättra för att döma ett skyddshundsprov.

Åh,,,, jag blir så lycklig av detta väder med fåglar som kvittrar under spårarbetet ute på spårmarkerna.

Alla hundar på provet var väl genomarbetade och gjorde ett imponerande arbete.

Det var ett schäferhundsprov men bland besökarna fanns andra små godingar oxå.

Nedan på bilden en tävlande, Percy Kembel, men med en annan lite valp istället för tävlingshunden och Schäfern.

Även en så kallad ”IKEA Schäfer” eller Malinois fanns på plats.

Sen kan vi passa på att debattera Schäfer och ryggar lite.

På de två nedersta bilderna ser ni två ”bruksschäfrar”. Mer genom avlade ”bruksschäfrar än dessa finns nog inte. På bilderna ser ni dessa uppställda precis som Schäferhunden i utställningssammanhang brukar ställas upp för fotografering.

Ni ser… även dessa har då slutande rygg och brantställda kors.

15 svar på ”En riktig hundhelg!”

 1. Här kommer en påminnelse till er alla: Glöm inte att höra av dej om du vill vara med på vår bloggträff den 3-4/6. Har skrivit mer om det under rubrik: kanske japan här på bloggen.

  Maila mej el Agnes om alla frågor du har.

  ankis41@yahoo.se agnes_nystrom@live.se

  Ha en fortsatt bra helg!

 2. En riktig hund-dag för oss också. Vi har varit och gått på stadspromenad i centrala Göteborg, tillsammans med 27 andra Leonbergers + ägare. Det var rätt mäktigt. Och uppseendeväckande var det också 🙂 Mycket bra träning och nu är hunden min helt slut.

 3. Visst, Herr Fredrik. Ställningen påverkar och ryggen ska ju slutta lite. Men problemet med den ”lätta sluttningen” är att många går alldeles för långt. Så istället för att framhäva en rak rygglinje så får man antingen en välvd rygg eller en extremt brant sluttning som understryker att ryggraden inte är som den skall. Det finns faktiskt flertalet schäfrar där ute vars ryggar inte är raka ens i normal, ledig ställning.

  Här är en bild som visar det jag menar; http://img508.imageshack.us/i/schferryggar.png/

  Den vänstra schäfern har en korrekt rygg, både ur ett rasstandards- och hälsoperspektiv. Den högra schäferns rygg är under all kritik, men tyvärr är det ofta de schäfrarna man ser – vilket gör mig ledsen, arg och besviken. Ska man avla hund, skall man göra det för att förbättra rasen – inte utav girighet, ärelystnad eller ett fint, fullproppat troféskåp. Synd att inte fler domare lägger större tyngd vid en rak rygglinje… men domares makt är begränsad. Går man för långt, så vill ingen ha en längre. Det är nog svårt att gå mot strömmen i ett sådant jobb…

  I rest my case, your honor. *vilar inför rond 2* 😛

  1. Nu skickade jag försnabbt 😉

   Den gråa schäfern ser ju hyffsat färdigväxt ut och har extremt mycket sundare vinklar runt om än de 2 schäferhanarna jag skickade med i länkar i inlägget ovan.

 4. Stackars hundar, som de ser ut. Vet ej men hör att valpar och unghundar får avlivas med höftproblem. Men så länge folk köper dessa, så avlas det ju.´Hemskt synd, att trots köparna, jag känner kollade, så fick deras hundar dö. Ingen veterinär kunde rädda dem. Synd på en sådan underbar ras.

 5. Håller med Er… Den nedersta bilden på schäfern med det branta korset är inte ok!
  Men det är ju det som är lite av min poäng.
  Dessa kors kommer inte endast från utställningslinjer, utan det är lika mycket eller lite i alla Schäferlinjer.
  Men ytterligare en poäng är att detta inte är bra. En schäfer med ett kors som detta kommer INTE att nå någon framgång på utställning, aldrig i livet.
  Men då kommer min tredje poäng, då och då dyker dessa upp vare sig man vill eller inte. Denna hund kommer med största sannolikhet inte pga detta få led eller ryggproblem. Den kommer med största sannolikhet att tävla på hög nivå.
  Det branta korset innebär ”bara” att hunden kommer att vara begränsad i frånskjutet bak.
  Men jag lovar att det kommer ingen störa sig på på bruksplanen i alla fall, inte heller kommer hunden att vinna någon utställning.
  Men det kan ju trots det vara ”världens bästa schäfer” för dennes ägare i alla fall. Eller hur?

  1. Men Fredrik, där kastar du sten i glashus, du har själv gett cert till en liknande hund, nämligen denna:

   http://www.pedigreedatabase.com/german_shepherd_dog/dog.html?id=510362

   Så vist får även schäfrar med en osund rygglinje cert, men denna hunden gav du iof cert 2008, och jag tycker mig se att på senare år så går exteriöraveln också mot sundare exteriör på rygglijen, men jag tycker mig tyvärr se en större överdrift av bakbensvinklarna.

   1. Hi hi… Nej du! Denna hund ser normal ut när den springer och står normalt. Det är bara på en bild eller när du ställer upp den på detta sätt den ser ut så här.
    Jag har inte bara gett den cert, jag har avlat med den oxå.
    För en kort tid sedan blev en son efter denne hund dessutom tjänstehund inom försvaret. 😉

 6. Känns som att debatten tog slut ganska snabbt den här gången. Kom igen, nu när vi äntligen kommit igång… 😛

  Men om vissa vill ge upp och säga att jag har rätt, så är jag ödmjuk nog att acceptera det…

 7. Halkade in på denna schäferdebatt! jag har själv Golden och är inte kunnig inom området Schäfer men måste säga att jag tycker att den ser värre och värre ut i rygglinjen. Såg en stackars schäfer i Norrtälje nyligen som nästan gick på svansen…:( Det ser inte sunt ut men nästan alla schäfrar ser ju ut så i dag? varför har man avlat så? vänner till oss hade en underbar svart schäfertik med sunda rygglinjer (rak rygg). Hon var så vacker och rörde sig oerhört fint. Om någon vill förklara så vore jag jätteglad!!!!
  m v h Mia

 8. Fattar inte heller, tycker det ser hemskt ut med krokiga ben, konstigt de inte har värk, för de kan väl inte räta ut benen, som en normal hund ? Annars är det en sån vacker hund, frambenen är ju bra.

 9. Hemskt att se dessa exteriöravlade hundar:( Jag tycker utställningsschäfern mer och mer liknar en hyena mtp att den är lägre i bak än i fram. Även när den står *normal* så ser den ju inte klok ut. Såg en valp/unghund för ett tag sen som knappt kunde gå på sina krumma bakben, den vinglade fram:(

Kommentarer inaktiverade.