Lite mindre än en vecka kvar…..

….till föreläsningen i Örebro. Det ska bli kul, har aldrig föreläst i Örebro.

I dessa tider får jag mycket frågor om hundar som jagar och hur man som ägare ska bete sig när hunden kommer tillbaka.

Ska man skälla på hunden, eller ska man berömma hunden?

Jag tycker inte man ska göra något av det. Skäller man på hunden så kommer hunden inte att förstå vilket i sig bara förstör er relation.

Berömmer du hunden så kommer hunden inte heller förstå och ditt beröm bara ”ödslas” utan resultat.

I detta läge tycker jag att man ska ignorera hunden. Låtsas som att ingenting hänt istället. Det är de bästa tycker jag.

Däremot när det sker och man får stopp på hunden innan hunden far iväg, då ska du berömma, hur mycket som helst. Tänk på vilken belöning din hund uppskattar efter detta. Fel belöning ger inget resultat 😉

Hörs snart igen…..

 

14 svar på ”Lite mindre än en vecka kvar…..”

 1. För det mesta brukar min tik komma på inkallning, 99,8% så kommer hon direkt.
  Men… slyngelåldern är här, det är nya spännande dofter i marken m.m. m.m.
  Men om hon inte kommer direkt, så brukar jag sätta henne, sitt kvar… så går jag iväg en kort bit och kallar sedan in. Då kommer hon direkt och jag berömmer massor och hon får sedan återigen leka fritt, men efter en kort stund kallar jag in igen, och återigen massor av berömm. Jag inbillar mig att jag ibland behöver påminna henne om att inkallningen betyder NU, inte om en stund. Hon är ju trots allt tonåring. 😉

 2. Måste be er alla om tips på stilla aktivitetsövningar…
  Min tik har fått en infektion i armbågsleden, och ska vila i två veckor. Denna lilla fröken har en enorm energi, och behöver några timmars aktivering per dag i normala fall.

  Gömma godis/leksaker inomhus hjälper inte, inte heller små spårrutor ute, för henne är det mer som startskott… ”JAAaaaa matte… Meeeraa….!!!”
  Sitta nere i stan på centralen, köpcentrum m.m. fungerar ju till viss del, men att tänka passivitetsövningar på en hund där energin sakta kryper ut i pälsen, stressar bara mer. Så jag behöver tips på hjärngympa innan lilla damen klättrar på väggarna!

  1. Ojoj, 2 veckor är ju ingenting höll jag på att säga. Jag hade lugna koppelpromenader i närmare 3 månader med min vovve 🙂 Som tur är så är den tiden förbi.

   Jag körde mycket kontaktövningar av alla möjliga slag och gjorde det svårare för honom hela tiden. Lite olika tricks försökte vi oss också på. Sen hade vi dille på att åka och hälsa på folk.

   1. He, he… för mig känns 2 veckor som 2 år!
    Hon har haft rejält ont i 2 dagar, gårdagen spenderades på djursjukhuset med sövning m.m. så då var hon väldigt medtagen på kvällen.
    Men i morse… två dagar utan den vanliga aktiveringen, och damen som aldrig biter på något inne, lyckades tugga sönder både en kudde, ett täcke och mattes skor efter vår korta morgonpromenad.
    Stilla koppelpromenad, anser den här fröken vara superkass, och det där med att gå fint i koppel (som funkade så bra innan) bryr hon sig inte ett dugg om, utan försöker nu visa matte hur stark en schäfer kan vara på 3 ben. *suck*

    1. Känner igen det där 🙁 Skulle tro att det kan vara så att hon vänjer sig vid mindre aktivitet, men förstår att det är jobbigt. Håller tummar och tassar att det ordnar till sig och hon blir bra snart!

 3. Hej

  Jag tänkte höra om en grej. Nu var det så länge sen jag höll på med tävling så jag har glömt hälften.
  Finns det någon övre åldersgräns för hunden för att vara med i tex lydnad och IPO?

 4. Petflaska med något i.Burkar upp o nedåt vända på golvet med leksak under, leksak i örngott, öppna o stänga köksdörrar, plocka undan leksaker i en låda,klicker träna: lägger 3st. dvd- skivor på golvet klicka när nosen är på den i mitten tex. efter en tid går han bara till den. Jag brukar lägga samma dvd där:Mamma Mia ex Frågar då : ska vi se Mamma Mia och han hämtar den.

  1. Stort Tack för tipsen Agneta!

   Petflaska fungerar tyvärr inte, det här är en otroligt intensiv fröken, vilket innebär att petplaskan kommer flyga över hela huset och hon efter. 😉
   Leksaker har hon inte inne, på grund av sin intensivitet (högtempad) så är inne en lugn plats, tränad sedan hon var valp, och en stor del i hennes passivitetsträning.
   Target träning tycker hon är kul, men… hon slänger gärna båda framtassarna på ”målet” vilket inte är så bra för armbågen.

   Men däremot ska jag se om det inte finns några lådor i köket som hon kanske kan lära sig stänga, jag har bara ett skåp med dörr i köket och det är till skåpet med kompost och där även alla rengöringsprodukter förvaras.

   Vi har nu gått på långsam ”skattjakt” i trädgården och hittat goda morötter och äpplen, och försökt träna på att lägga ogräs i en hink.

   1. Testa och se om du kan lära henne att räkna. Min vovve klarar upp till 5 nu. Jag räknar upp godisar på golvet och säger hur många han får ta. Börja med två och visa vad det är du vill. Sen går du uppåt när hon börjar förstå poängen med det hela. Denna aktivitet blir ju lugn om du har henne liggandes under tiden.

 5. kan inte annat än säga ,lär hunden koppla av. Mina är aktiva o med på allt, men tex om jag blir sjuk, måste ligga o vila nån dag, De skulle aldrig riva huset,äta upp det eller hitta på ”sattyg”. Det är viktigt att de kan koppla av. Låte som de har problem med stress, inte att de är hyperaktiva…o vill jobba 🙂 Hundar som stressar mår inte bra.

  1. Lejon… jag har passivitetstränat den här hunden från det hon var liten valp, just på grund av att jag visste att hon är avlad för att ha mkt hög motor m.m. och de flesta av dessa hundar är rätt högtempade. (blivande tjänstehund)
   Det är också en av anledningarna till att hon inte har leksaker inomhus.

   Inne = Lugn och stillhet

   Nu är hon 11 månader och har ett stort behov av aktivitet, vilket hon är van vid.
   Hon kan klara att jag är sjuk någon dag, men nu har hon varit i stillhet i 3 dagar, och ska klara det här i 2 veckor.
   Det är lite skillnad med en vuxen hund, eller en hund med mindre aktivitetsbehov, även om den hunden är van vid aktivitet och med på allt.

   Att kräva av en 11 månaders schäfer med massa motor att den ska hålla sig lugn i 2 veckor utan aktivering, och ens tänka tanken att i det läget lära hunden att koppla av är som att stånga huvudet i väggen och inte snällt mot hunden.

   Här tränar vi passivitet under pågående aktiviteter, i stan, på bussar, i bilen m.m. m.m. Men inte när hon bär på flera dagars energi som hon behöver få ut.

   Det jag ville ha tips på hur jag kan aktivera henne och samtidigt hålla henne stilla.

  2. Kan förstå hur du menar, men det blir ju lite specialfall när hunden är skadad. Flera veckors inaktivitet är ju inte direkt något man tränar på eller? Några dagar eller så är säkert inga bekymmer för de flesta hundar, men när det börjar närma sig veckor eller månader tycker jag att man bör försöka hitta sätt att aktiviera sin hund med utgångspunkt från dess skadebekymmer.

Kommentarer inaktiverade.