Om du fick bestämma…..

Hur skulle då ett bra hundprogram vara upplagt?

Jag håller på med ett litet projekt och vill gärna veta hur du tänker.

CM, Hundcoachen, Barbro B, å ena sidan, sen har vi ju det otroligt braiga (ironi) hundprogrammet ”huset fullt av hundar”.

Jag har såååå mycket bättre ideer. Men först vill jag höra dina tankar!!

I förra inlägget pratade jag kort om jakt och om att belöna. När man belönar en hund i olika situationer så måste man anpassa sig efter hundens sinnesstämning för att belöningen ska ge ett bra resultat.

Det är likadant med oss människor. Ibland kan vi bli jätteglada över en hundralapp, men det kan oxå i en viss situation vara en besvikelse. Kanske skulle vi bli gladare över en komplimang eller lite beröring.

Värt att tänka på när du belönar din hund i olika situationer 😉

 

Nu är det bara dagar kvar till föreläsningen i Örebro!!!!

14 svar på ”Om du fick bestämma…..”

 1. Jag gillar programmet Dogs 101 på AnimalPlanet. Där berättar de om 3-4 raser i varje program. De gör en ”analys” av rasen, typ som när man tittar på bilprogram. Den här hunden passar dig som är mer aktiv eller den här hunden är en bra lat mans hund osv. De berättar även om olika sjukdomar som är vanliga för just den rasen osv. De berättar även historien bakom rasen. Hur kom den till och vad var dess främsta syfte osv.
  Det ovannämnda blandat med tex mer praktiska tips som gäller alla hundar. Tex vad man ska tänka på när man ska motionera hunden. Tips på bra hjärngymnastik. Tips på bra övningar helt enkelt och då att nåogon visar dem tex med en oerfaren hund så det blir mer realistiskt för den som tittar.
  Jag skulle också vilja se tex reportage om olika hundklubbar.

 2. Är det en springervalp på gång;). Jag skulle gärna vilja ha en fördjupning om olika raser typ animal planet fast i svensk form. Huset fullt med hundar är en stor besvikelse, saknar kunniga hundmänniskor och förstår inte vitsen med att videofilma fyra hundar ensamma i ett hus, vad säger det om hunden? jag skulle vilja se olika människor med olika livsstil som vill ha hund få råd av raskunniga. Jag tycker att dina program var jättebra men är lite trött på fokuseringen på folks problem med hundarna.Jag tyckte om CM åxå även om man ska vara tyst om det. Det enda jag reagerat på var BB hantering av en airedaleterriern när hon lyfte den i ryggen.

 3. Mindre problemlösning, mer inspirerande och/eller förebyggande tips! Inte bara ”problem -> lösning” om och om igen, utan ”idag ska vi lära er spåra med er hund”, ”i dagens avsnitt ska vi träna passivitet med störningar” etc. Det här är visserligen saker man kan lära sig sv det gamla programformatet, men jag är så jävla trött på att alla hundprogram (med någon viss seriositet) ska ha exakt samma upplägg som CM. Fixa en ny mall och gör programmet mer unikt och lärorikt.

  Utgå från den mallen/röda tråden du har i dina böcker och bygg upp ett hundprogram utifrån det. Utgå inte alltid ifrån en hund med ett specifikt problem, utan gör ett program som hjälper ALLA hundar. Många hundar ligger bara och är understimulerade, många är inte engagerade i ras- eller bruksklubbar eller vet inte vilket ansvar vi har som hundägare osv.

  Gör ett brett, generellt program som tilltalar alla hundägare på ett eller annat sätt. Gör du ett program om en hund som jagar bilar kanske bara 5% av tittarna kan relatera. Gör du ett program om hur man kan förbättra sin kommunikation med hunden så skulle säkert 100% få ut något av det – vissa kanske bara skulle hitta ett guldkorn eller två, medan andra skulle möjligtvis få en sådan ögonöppnare att både de och deras hundar skulle få en bättre relation och ett mer behagligt och trivsamt liv tillsammans.

  Eller varför inte anställa en ung, oerfaren etolog till programmet som kan sitta på en stol, dricka ”cola” och vara i vägen? 😛

  Något av de två tipsen ovan torde la funka. Ciao!

 4. Håller med ovanstående! Fler tips på aktivering/träning skulle jag vilja ha. Handgripliga tips där man får följa utvecklingen från introduktion av aktiviteten ända till ev tävling.

 5. Dogs 101 på Animal är så bra. Önskar också något liknande. Bra analyser om raserna.

 6. Håller med om att info om raser vore intressant, men även mer fokus på daglig aktivering INNAN problembeteenden kommer, hur man kan förebygga och hur man får sin hund att bli en harmonisk och glad livskamrat. Lite mer vardagsfokus helt enkelt, inte punktinsatser. Kanske även vad man bör tänka på innan man väljer hund? Och fokus behöver ju inte vara på att ”hundar = problem” utan på hur underbart livet ÄR med hundar!!! Och så mycket roligt man kan göra tillsammans! :o)

  Sedan som aktiv hundägare själv skulle jag vilja se mer på TV om hundträning. Hundsporter, träningstips, reportage från tävlingar… aaah, det vore nåt det! :o)

 7. Det vore ju intressant att se hur man faktiskt kan lära hundar saker. Ofta visas ju vad eller hur man kan göra på hundar som redan kan liksom. Mer intressant vore det då att se ägare/hund samarbeta för att nå dit man vill. I det ingår ju delad glädje då man lyckas, men även misslyckaden på vägen dit.

 8. vilka bra tips du fått in här ovan, jag bara håller med! olika raser med ursprung o kapacitet odyl, kanske info om hur den o den rasen brukar trimmas osv. tips på träning och lek, tips på enklare övningar som med träning kan leda till tävling och kanske även där, lite mer info om vad som är vad inom tävling, för en som KAN är tex ”apellkurs” säkert hur självklart som helst, för en nybörjare som älskar att träna och leka med sin hund och som letar kurser där det bara står ett momentnamn och ingen beskrivning skulle en sån information vara toppen…

  problemlösning är bra, men som det skrivits tidigare i tråden, ett program som förebygger problem, tips råd och annat skoj som kan hjälpa oss till att INTE hamna i problemsituationen, skulle roa mig som inte har problem med hunden mer =)

 9. ps. söt liten springervalp =) sitter just nu o längtar hem till min sprignertjej som ska få testa blodspår på söndag för första ggn!”

 10. Jag tycker det verkar som många missat att hunden faktiskt kan bli en riktigt jobbig typ i tex könsmognad. Eftersom många omplacerar hundar runt den åldern. Ett program där allt inte bara är gulligt o härligt, men inte heller bara om problemhundar. Utan mer om vardagsbekymmer som drabbar dom flesta hundägare nångång under tidens gång. Rumsrenhet, ensamhemma träning, inkallning mm.

  Håller även med dom som föreslår program om olika raser!

 11. Skulle vara toppen med tips om hur man tex motiverar svårmotiverade hundar. Står just nu med en schäfer tik som vi försöker utbilda i försvaret. Därav min ide. Då måste de att tycka figgarna i skogen är det roligaste, men inte gör det. Svårt med hundar som är ”lata” tappar intresset,blir låga och tar till tex, gräsätande. Bra med info om vad som är ointresse och ovilja och vad som faktiskt de tar till om det blir för svårt osv. Svårt att skija på och gör nog att många ger upp sök ,spår osv som är riktigt roligt och bra för hunden och förare.. Skulle vara fint att ha sådana tipps på tv. /Mia

 12. Detta kanske är lite ”smalt” och inte vad du tänker på, men bevakning av tävlingar. Tänker i första hand på långdistans drag, norsk TV visar varje kväll under Finnmarkslöpet vad som hänt senaste dygnet. Finns ju några stora svenska tävlingar också!

  Kan också vara program från tävlingar i lydnad, bruks, agility, utställningar osv osv. Och med viss resultatrapportering – inte bara korta klipp på anonyma ekipage! Låt duktigt hundfolk få lite ”stjärnstatus”

  Och som flera skrivit, information om hur man ska förebygga problem. Vardagslydnad, förebyggande hälsovård som exempel.

 13. *ett bra informationsprogram till blivande hundägare
  *Program om olika raser
  *Barnprogram !!! Lära barnen ”hundspråk” info. på deras nivå.
  *träningstips för mera erfarna.

  INTE ett huset fullt av hundar, det kan inte ge nån någonting. Tur det finns andra kanaler.

Kommentarer inaktiverade.