Var en stark och trygg flockledare!


På bilden ser ni – Jago! Han är 8 år och rutinerad tjänstehund. Han är dessutom utbildad och tävlad med i skyddsdresyr.
Det är en rejäl hund med rikligt med drifter, en hund man gärna vill ha nära om det skulle ta och ”hetta” till.

På midsommarafton var vi 4 barn och ett gäng vuxna. Barnen for omkring överallt och Jago var med hela tiden.

Jago lekte med barnen, barnen lekte med Jago!

Men……………. kontrollen på barn och hund var hela tiden stor. Skulle barnen leka med Jago så var det alltid inför våra uppmärksamma ögon. Inget utav barnen fick själv ta kontakt med Jago, och Jago själv fick inte uppmuntra barnen till lek.

Även om både ägaren till Jago och jag själv vet att Jago är en underbar hund som aldrig skulle göra ett barn något så måste man vara uppmärksam. Man måste själv ta ansvar över vad som sker.
Man måste skydda hunden från barn och visa barnen tydligt var gränsen går. Man måste också skydda barnen från Jago av samma anledning.

Det snällaste barn kan göra något som gör illa Jago, den snällaste hund kan göra detsamma mot ett barn. Så är det bara!

Det är ditt ansvar som flockledare att se till att alla mår bra och finner harmoni med varandra!

Jago – kanske den finaste och trevligaste Schäfer som jag träffat 😉

3 svar på ”Var en stark och trygg flockledare!”

 1. Vi hade en härlig midsommar-helg uppe i Värmland och Bento lekte massor med mina 2 systersöner. Det är ju underbart att se hur kul de har tillsammans 🙂 Men visst är det som du säger, en olycka händer ju lätt så man får ha ständig koll oavsett hur snäll hund man har eller hur snälla barnen är. Fast det är ju faktiskt ett bra tillfälle att träna på att kommunicera med sin hund också, när den har mängder av störningar runt omkring sig hela tiden. 🙂

 2. jo,man får inte glömma att kanske skydda hundar mot barn åxå 🙂 -Ägaransvar…både mot barn o hundar då brukar det går bra. De flesta hundar tycker barn är kul, det händer alltid något.Dom hittar på…säkert mycket roligare än många vuxna..:-) 🙂

 3. Hej Fredrik! Tack för en fantastisk blogg. Du inspierar oss varje dag, och vi prövar många av dina övningar med vår hund Gusten.

  Jag har en fråga angående bebisar och hundar.
  Vi ska snart bli föräldrar(om max 3 veckor) och vi har en 1 årig kastrerad blandrashane. Vad ska vi tänka på när vi tar hem bebisen? När de får träffas? Är det något speciellt misstag som hundägare brukar göra som vi ska undvika? Hur tänker du kring hundar och bebisar(/barn)??

  Vår hund är lugn, snäll och väldigt social.

  PS.. Sedan jag blev höggravid så har våran hund börjat göra små utfall mot mötande hundar, till exempel morrar, skäller och reser ragg. Men BARA när jag är med på promenaderna och värst är det när jag går mellan honom och den mötande hunden. Kan det vara så att han vill vakta/skydda mig??

  Tack på förhand!

  PSS. Om någon annan här i kommentarfältet har tips så tar jag mer än gärna emot dem

  Ha det bra! / Matilda

Kommentarer inaktiverade.