Hundens batterier!

För mig så är hundens batterier/vilja att utföra/ork att uföra en väldigt viktig ingrediens i all träning och dressyr.

Praktiskt så är det så att ju mer min hund vill ha bollen, desto mer krav kan jag ställa på hunden ifråga om tid och snabbhet.

Om min hund inte vill ha bollen, då orkar och vill hunden inte utföra det jag ber den att göra.

Tänk radiostyrd båt och batterier. Helt nyladdade batterier gör att det går fort, den reagerar direkt på minsta styrning osv. Med dåliga batterier är den slö, går sakta, reagerar sakta.
Problemet kan vara ett med nya batterier så kan båten gå FÖR fort, reagera FÖR snabbt.

Det är likadant med hunden. För hög drift/motivation och i viss mån stress kan göra hunden svårkontrollerad. Men det är just detta jag tycker är så intressant. Här är det viktigt att ägaren känner att det fungerar.

Många personer har en hund som är låg i ”drift” och ägaren trivs med det. På tävling får alltid hunden nerdrag för att den skulle hålla ett bättre tempo på inkallningen.

Där kan vissa ibland vara orättvisa mot sin hund. Man tycker det är skönt att den är lugn och fin hemma, men blir besviken att det inte är fart i den på träning och tävling.

Den perfekta hunden, den idealiska hunden hanterar båda situationer på ett perfekt sätt, men dessa hundar är inte alltid så vanliga. Sen finns det en stor mängd variationer. Dvs lite mer, lite mindre osv osv…

Det är ju därför det är så otroligt stimulerande med hundar. Med den hunden får jag göra så, med denna hund gör jag så……..

Detta tycker jag är skitballt faktiskt, och det är detta jag tycker jag är så intressant.

Personligen vill jag ha ett väldigt ”drag” på mina hundar när jag tränar. Men så blöder jag nästan alltid efter ett träningspass oxå 😉 Detta för att hunden försöker sno leksaken eller annat. Mig gör det inget 😉

Hörs lite senare….

17 svar på ”Hundens batterier!”

 1. låter som att jag måste hitta bättre batterier till min hund..
  när vi går ut så är dom som nya (hopp, skutt, ”matte matte matte!! ge mig leksaken/godis, matte vad ska vi göra nu ??”) men efter 5-10min är dom nästan helt slut.
  måste vara IKEA batterier han har då 😉

  det är bara hemma han är sån, men på kursen håller han igång ca 2h utan större förändringar i tempot och motivation.

  &%##´?¤$£# hund….
  <3

  1. Hahahaha, IKEA-batterier!!! Mina har gamla, begagnade batterier som inte finns längre!! Oavsett vad jag gör, så laddas inte batterierna upp! Liiite jobbigt.
   Håller med dig i: &%##´?¤$£# hund……<3 <3 🙂

 2. Min hund har väldigt dåliga batterier! VÄLDIGT dåliga batterier!!
  När jag fick honom för ett år sedan, då han var 2½, så hade han aldrig blivit tränad. Så han förstår inte vad det är som är så roligt med att träna, eller att få belöning…om det inte är korv iofs. Men SÅ fokuserad på korven är han inte så att han skulle kunna göra bakåtvolter om man bad honom, nej nej. han gör allting i sitt tempo (vi fick ge upp drömmen om att träna Lynad efter några veckor, han är FÖR långsam). Visst älskar jag honom ändå, men nästa hund kommer det vara en lite mera Go i 🙂

 3. Jag har en pigg riesentik med, typ, duracellbatterier. Det är helt underbart att träna med en sådan hund och jag blöder också ofta efter träningspassen (tror de andra träningsdeltagarna på tävlingslydnadskursen är lite chockade). Hon går igång på det mesta men jag har hittat den ultimata ”tändvätskan”, nämligen Kong Wubba, en mycket triggande (iallafall för henne) leksak som håller även för en huggande, kampande riesenkäft. Hon gör VAD SOM HELST för att få den. En mycket prisvärd leksak som verkligen kan rekommenderas. Kan tilläggas att jag bara tar fram denna leksak när det är dags för träning. Detta för att leksaken ska fortsätta att ha ett högt värde för henne.

  1. Jag har åxå en Kung Wubba, den enda leksak som håller för en schäfer…Tror den kostade nästan 300 spänn( man ska köpa ORGINAL, pojken kom med den på djuraffären o vet jag tyclte väl..oopps lite dyr MEN den håller så den är värd varenda öre…vi har satt ett kort rep i den. Den försvann en gång o vi letade,,,då hade unghunden lagtr den längst in i hundburen i bilen…:-) 🙂 Den är att rekommendera !!

 4. Har en bekant som tävlar lydnad med en sankt bernard, jätteduktigt, men han får alltid nedslag på tempot i inkallning, han kommer så fort han kan i trav som är hans gångart…

 5. Så vad gör du med en hund som har för hög drift/motiviation och du känner att det inte riktigt funkar? 🙂

  1. Ta ur batterierna eller byt till svagare så klart alternativt låt han jaga katten tills han är lugn 🙂 🙂 Hare Gott och hälsa familjen även hon med bara skorna på 🙂

  2. Motion och hjärngympa…

   Läs på ordentligt när du köper hund… lider med alla stackars border collies som hamnat i alldeles för oaktiva hem…

   1. Frank – haha.. Ha det bra du med hälsa till Anki och Seven.

    Petra – Har inte problemet, var bara nyfiken 😉

    1. Det är lite hjärtefråga för mig.. rätt hund till rätt person.. blir förvånad hur många felköp det är…

     1. Ja det där kan jag hålla med om. Tycker att också uppfödare har ett stort ansvar i den frågan när de väljer sina valpköpare.

   2. tyvärr är det väl många hundar som hamnat i hem där de ingen aktivering får. Endel kan vara väldigt aktiva från början sen ta ägarnas batterier slut o många verkar inte ha Duracell…

 6. cicci..håller med dej, även om köparen har ett tort ansvar att ta fram Info. likaväl som när de köper spis, kyl osv. I dag stod det i lokaltidningen om de ökade hundatackerna, att SKK trodde det var den 20% av blandraser som var orsaken. Sen hade de en liten info till de som var hundrädda o hur folka skulle agera vid möten osv. Bättre än inget. (NSD)

  1. Ja självklart ska man ju söka mängder av fakta för att klura ut vilken ras som passar ens livsstil osv. Uppfödarnas ansvar ligger ju i att reda ut vad deras eventuella valpköpare har för planer för sin hund osv.

   Läste också om de ökade hundattackerna. Nånstans i bakhuvudet har jag nyligen läst att antalet registrerade hundar ökat med x antal procent, kon inte komma på var jag läste det någonstans. Hur som helst så får det mig att undra om hundattackerna har ökat procentuellt sett??? Det undviker ju faktiskt media att rapportera om. Tror också att fler anmäler nu för tiden, men det behöver ju inte vara en nackdel. För att det ska kunna göras något åt saken så måste ju allt fram i ljuset om man säger så.

   Hur som helst är det tragiskt för både hundar och människor. Tyvärr är det väl som så att en viss del ”attacker” får vi nog leva med eftersom det är djur vi har att göra med och det lyckas en hel del glömma. Och olyckor är ju olyckor, även om man gör allt i sin makt för att förhindra dem.

 7. Även om man läser på vilken ras man ska skaffa så finns det ju även stor variation av batterinivå inom samma ras. Här är det uppfödarna som måste vara tydliga i vad de har för avelsmål… och på ett rättvisande sätt beskriva sina hundar, gärna genom mentaltest.

Kommentarer inaktiverade.