Värmeslag!

Jag tror faktiskt att jag håller på att få det. Kanske inte bara pga värmen utan mer för att jag dricker för lite.

Jag kom precis in och hem. Jag håller ju på att sälja min båt…. blääää vad jobbigt när folk ska komma och titta och prova. Jag förstår ju att dom gör det, men det är ändå jobbigt 😉

Men nu ska den vara såld 😉

I eftermiddags var jag på ett intressant möte med ett produktionsbolag. Det var spännande saker. Hoppas hoppas hoppas allt går i lås, det skulle vara så jävla aproligt rent ut sagt!!!!


med tanke på hundens batterier………

Har jag en hund som jag vill höja driften eller motivationen på när det gäller inlärning, så använder jag mig alltid av en leksak.

Denna leksak gör jag hunden tokig på, helt manisk faktiskt. När hunden är superintresserad av leksaken så smyger jag in lättare och successivt tuffare krav på hunden innan den får leksaken.

Sen kräver jag successivt mer och mer av hunden innan den får sin leksak. Jag lurar aldrig hunden på leksaken, hunden får den alltid.

Det många gör som inte passar mig är att börja försöka träna eller ställa krav innan hunden älskar sin leksak. Då tycker jag det blir svårt att få motivation i utförandet.

Viktigt är oxå att hunden får sin leksak NÄR den gjort det jag vill, INTE för att göra det jag vill. Det är för mig en otroligt viktig skillnad. Det ger oxå en enorm skillnad på resultatet.

20 svar på ”Värmeslag!”

 1. Hur gör du för att få din hund manisk efter leksak då? Min hund är mest intresserad av den om jag har den sen när han får den vill ha inte ha den längre… Han tycker bäst om leksaker när han får leka med sig själv när han vill… (Aldrig hemma, oftast borta där det finns nya leksaker som han vill kasta omkring)

 2. Inget gnäll på värmen nu… jag vet någon som nyss gnällde på vintern och kylan 😉

  Jag har en Pappillon/chiuaua-korsning som var totalt ointressserad av trasan i början av vår första lydnadskurs. Halv kursen gick åt till att lära oss kampa… då tyckte jag det var en ganska bortkastad kurs. Men nu inser jag att det var guld värt. Tar jag fram kamptrasan är motivationen på topp direkt. Och nu hänger hon kvar i trasan så att hon lyfter från golvet när vi kampar och jag drar uppåt 🙂 En kamp Chi-llon helt enkelt 😀

 3. Köp Resorb.. vätske ersättning på Apoteket, bra att ha med sig på dagarna när huvudvärken kommer & man vet att man har druckit för lite 😉 Skita bra även ”dagen efter kväller före” he he

 4. ”Viktigt är oxå att hunden får sin leksak NÄR den gjort det jag vill, INTE för att göra det jag vill. ”

  vet inte om det är värmen , men förklara mera hur du menar ?

  1. @ Ann: Skillnaden är samma skillnad som mellan ”belöning” och ”muta”. Gör hunden det du vill (t.ex. sitt på kommando) så får hunden sin boll – dvs. belöning. Men tar du fram bollen och håller över huvudet på hunden för att den ska sitta, då har leksaken inte varit en belöning, utan ett hjälpmedel/muta.

   Eller för att ta ett exempel med godis. Ser hunden inte att du har godis, så blir den ju positivt överraskad när belöningen kommer. Håller du en köttbulle eller frolic i näven och säger ett kommando så kommer ju hunden vara låst på godiset.

   1. det var bra, tänkte åxå belöning -muta..:-) varmt o skönt , nu alla promenader kväll o tidiga morgnar…Tror just nu hundarna skulle svara vinter..påfrågan vilken årstid är bäst:-)

   2. ”Under träning använder man belöning ofta FÖR att få hunden att utföra något, vilket man sen belönar. Det du SKA göra är att försöka få hunden att göra något utan belöning. När hunden gör det, då får den belöningen.” /F

 5. sorry, hann ej skriva klart

  alltså du får gärna förklara mera hur du menar med den meningen, jag hängde inte riktigt med på skillnaden=(

 6. Berätta gärna hur du gör hunden galen i leksaken. Troligtvis använder du dig av frustration som du bygger upp i hunden, för då ökar ju såklart viljan att ha leksaken. Men berätta gärna mer om den biten. Försöker träna in fritt följ med hjälp av Lobbans boll, men hans intresse för den är… inte så tillfredsställande.

 7. En fråga.. Om jag vill träna in läggande. Min hund lägger sig inte tillräckligt fort. Så nu har jag börjat belöna själva läggandet, inte som tidigare liggandet. Alltså jag belönar med ex kamptrasa eller boll precis när han är på g att lägga sig.

  Vet inte om det blir galet. Men läggandet går snabbare ivf, förutom idag när det var tokvarmt.

  Har F.S ett bättre förslag (eller ngn annan)???

 8. Jag undrar också, som några fler här, HUR man gör för att tända på hunden på en leksak? MIn hund hade aldrig lekt med leksaker innan jag fick honom som omplacering/foderhund, och de första 3 månaderna tillbringande jag på golvet med en kamptrasa i munnen och hoppade runt på alla fyra på golvet. Visst kan han leka lite granna nu, men det är liksom inte så att han kan göra bakåtvolter BARA för att få kamptrasan. Så om jag då ex. slänger iväg leksaken som belöning så tittar han bara på den, tittar på mig, och sedan på något annat eller går iväg.
  Så jag tycker att ditt nästa inlägg på bloggen kan ge en MASSA tips på, HUR man kan tända hunden på leksaker i träning!! Det vore en sååå stor hjälp!!!!

  ( Älskar att läsa din blogg och på din hemsida, förresten! Verkligen toppen!!)

 9. Håller med övriga bloggläsare om att du ska skriva en massa tips – med kort förklaring varför – om hur man får sin hund tänd på leksaker… 🙂

 10. Mitt tips för att få hunden intresserad av en leksak är att ha en leksak som hunden till en början INTE får röra. Däremot ägnar du dig själv åt leksaken och ger leksaken en massa uppmärksamhet, när hunden vill kolla vad du håller på med lyfter du bort leksaken och ”skyddar” den i famnen, lite som om det var en kattunge du gullar med och hunden inte får kolla på. Hunden kommer nu att bli mer och mer nyfiken på vad du har och ser att leksaken är värdefull för dig. När hunden är rejält intresserad kan du ”råka” låta hunden komma åt den en kort stund för att sedan snabbt ta den innan hunden hunnit undersöka den och tröttna. Fortsätt så och låt aldrig hunden leka på egen hand med den leksaken så behåller den sitt värde och blir en belöning som den bara kan komma åt genom att samarbeta med dig.

  1. Tack för din beskrivning!

   Så himla bra när folk delar med sig av sina funderingar/erfarenheter/kunskaper 🙂

 11. Håller med andra, hur får du hunden att bli besatt?????
  Min dobbistik är inte intresserad av leksaker, kanske 5 sek ibland men hon gillar inte att leka med mig heller o jag har försökt som du säger men hon går bara undan, verkar som om hon nästan blir förnärmad o tycker det är obehagligt att leka med mig=((
  Hon älskar däremot godis när man tränar o de e det jag använder som belöning=))

 12. Hur ska man då tänka kring extern belöning? Jag tycker att det fungerar jättebra men då vet ju hunden att belöningen finns där. Är det då en ”muta” istället för en belöning och någonting som man inte egentligen ska göra?

Kommentarer inaktiverade.