Den gamla vanliga frågan igen……

……., med det gamla vanliga svaret.
Jag blev uppringd av en journalist idag angående detta att hundattackerna ökar i Sverige. Vad beror det på? Är hundar farliga?

Vad säger man?……. Jag sa som vanligt att alla hundar kan vara farliga i fel händer, men att det inte finns ”farliga raser”. Jag sa också att det var dags för någon journalist eller annan att på riktigt börja undersöka sambandet – oansvarig människa och bitande hund.

Jag är ganska less på detta om jag ska vara ärlig. Dom får ju samma svar varje gång, ändå lär sig ingen verkar det som.

Fråga –

”Hej Fredrik. Min familj behöver verkligen din hjälp. För några år sedan så fick min mamma och pappa en hund helt ovetandes. Dom har aldrig haft tanken att skaffa hund så uppfostran blev ju inte det lättaste då dom inte visste hur man skulle göra. Nu till problemet; Hunden är en liten powder puff hane som bara blir värre och värre. Han har blivit aggressiv mot folk och nu har det gått så långt att han har bitit en person. Dom kan aldrig bjuda hem folk då han skäller ut alla till en början.  Det började med att han sprang och skulle bita folk i fötterna, folk som sträckte ner händerna till honom försökte han bita. Han är väldigt rädd och osäker. Min pappa blir jättearg eftersom situationen är som den är, mamma blir ledsen då hon inte vet vad dom ska göra. Pappa hatar hunden och mamma älskar den. Jag blir ledsen för deras skull eftersom dom har blivit så låsta, dom kan inte åka utomlands som dom vill tex. Hunden är jävlig mot andra hundar också. Ibland önskar jag att han inte fanns då han ställer till med problem samtidigt som jag älskar honom och försöker hjälpa dom så mycket jag kan.. Han är kastrerad med det hjälpte inte.. Jag vill inte att han ska avlivas..

Hoppas du kan ge några råd.”

 

Svar –

Oj vad svårt! Det du beskriver är faktiskt en programide jag haft, men ingen kanal som jag pratat med har nappat på detta. Konstigt nog tycker jag.
Alltså att ett par är osams och oense om hunden.

Det är lite tragiskt för alla parter tyvärr och utan hjälp (inte bara med hunden) så tror jag det kan bli svårt.

Som du beskriver det hela vet ej tusan om det inte är bättre för alla parter med en omplacering av dina föräldrars hund. Många av de problem du beskriver finns med hunden, kan nog vara mycket pga av den stress hunden lever i. Att din mamma älskar hunden och blir ledsen, att din pappa hatar hunden och blir upprörd. Allt detta skapar stress för hunden vilket förvärrar allt.

Jag är ledsen men just nu har jag inget bättre svar. Du får gärna mejla mig igen om jag kan hjälpa dig med något / F

13 svar på ”Den gamla vanliga frågan igen……”

 1. Med risk att jag förmodligen blir stenad så ger jag mig in i en ”het debatt”. Senast idag pratade jag med en hundkollega till mig och jag började att undra om människan blir mera och mera okunnig vad det gäller hundhållningen.

  Alltså, en hund precis som vilken annan människa går igenom olika faser i livet. (OBSDet är skillnad mellan människan och hund!!!)
  En hund testar sina gränser, med jämna perioder, det är helt NORMALT, den testar om den kan förflyttas upp på herarkin, också det är helt normalt. Sedan kommer människans vansinniga idèr om att man inte kan/bör/ska korrigera…Jag pratar verkligen INTE om att misshandla hunden, gudbevars, men, suga tag i din hund när det håller på att barka åt skogen..Uppriktigt sagt jag vet fortfarande inte varför jag som hundens ledare skulle backa för det.
  I måndags hade jag en hundkollega hos mig på besök. Denne är också MH testledare, givetvis kom vi osökt att prata om människor som har ”problem” med sina hundar. Oftast gör dessa människor ta mig tusan ingenting. Eller rättare sagt dom kör lite hemmagjorda saker som sällan funkar…
  Problemet växer dom överhuvudet och sista allternativet är-1 Sälja hunden på blocket , under förevändning ”ändrade familjeförhållanden”, 2- pga allergi
  Då säljer dom antagligen en kanonbrahund, som dom inte har lärt sig att handskas med, och som har fått lite hybris och behöver veta vad det är som gäller.
  Det finns undantag, och dom hedrar jag , och det är människor som faktiskt söker sig till en brukshundsklubb, och får hjälp där.
  Att vara hundägare är ett privilegium, men också ett jäkla stort ansvar…
  EX jag är ägare till en fantastisk stor Riesenhane, denna hunden har allt och lite till (han är som en ferrari, underbar, men jag få har i bakhuvud hur jag håller foten på gaspedalen), hur i hela världen skulle det sluta om jag lät denna underbara kille ta över tro ni???
  Jag vill nog inte veta det. Nu har jag en kanonkille och jag har faktiskt sällan behövt att ”höja min svans”, för han är lärd från början till att vilja samarbeta med mig, han prioriterar det…Skulla han försöka att klättra på mig så lovar jag att jag skulle inte vara sen att plocka ner honom direkt genom att visa att visst beteende är inte ok.
  Att det ska vara så jäkla märkligt, det fattar jag inte…
  OK om en hund tar över och det blir en mardröm för alla, vad är humanast
  1- att jag talade om för min hund att visst beteende inte är ok. Sedan har vi löst detta och ordningen är återställd
  2- Jag låter hunden hållas, jag isolerar mig och min hund, och jag är alltid nervös för vad som komma skall. En annan hund, en människa, cycklist osv, listan kan göras lång.

  För mig är det glasklart. och jag hoppas och tror att det är så för dom flesta andra människor också.
  För det ÄR underbart att ha hund och det SKA vara det.

 2. En del människor kanske borde ha valt en katt som husdjur istället….eller en undulat….eller en guldfisk….eller en kanin….eller…..???

 3. Angående ditt samtal med journalisten,fick jag en i idé, kan du inte ta å bjuda in en ”hop” journalister på en föreläsning där du talarom hur samspelet hund å ägare ”fungerar” så kanske du får slut på snacket (kanske inte helt men det e en bit på väg) om ”farligahundar” som borde förbjudas mm.mm.

  Det var ju synd att ingen kanal nappade på din program idé.
  Det kunde ju vara ett alternativ till alla J-la träggårds å matlagningsprogram,som man överöses med.
  Aschberg program idé ”Grannsemjan” funkar ju!

  Ska slå dej en pling i dag å hoppas jag får tag i dej du har varit jävligt svår att få tag på….
  Det jag vill snacka me dej om är AKUT!!

  1. Skulle inte fungera. Det handlar inte om att förstå sig på ämnet, det handlar om att få citat till sina artiklar. De ringer fredde för citat och inget annat. Synd att media funkar på det sättet, men sådan är verkligheten. Men det skulle inte skada om journalister slutade vinkla saker för att det säljer.

 4. Mycket Bra Idè om att bjuda in journalister…Tyvärr så tror jag inte att det funkar för just rubriken ”agressiv hund anfaller” säljer lösnummer som smör i solen:-(…

  1. Men skulle en rubrik som: ”Kriminella bakom ökade hundattacker i Sverige” sälja som smör i solen… Sen kan Fredrik förklara att vad han menade är att det BORDE vara kriminellt att vara oansvarig hundägare 😉

 5. Kriminela bakom ökade hundattacker i Sverige, borde ju ha en ökning av säljande lösnummer….Dessvärre misstänker jag att en och annan babianhjärna kan få idèer:-(((

  1. Monika, nu ska vi inte tala illa om babianer, för dom har oftast en bättre struktur i sitt liv och social förmåga gämfört med många i vårat samhälle 😉

   1. Åh där skrev du sanningen ord:)) Det var verkligen inte min mening att förolämpa babianer:)

 6. Jag tror att de som får problem med sin hund vet inte hur dom ska kommunicera med den. Dom har snöat in sig på olika metoder och redskap istället för att kommunicera med kroppen och fysisk kontakt. Det är viktigt att inte tänka att hunden skulle bli sårad om du tar den i nackskinnet, för det blir den inte, utan istället som du säger till den att det är inte okej det den gör och sen kan du visa vad du vill att hunden ska göra och klappa om den och kanske ge en godis när den gjör rätt. När jag kommunicerar med min hund är det som meditation då man måste vara lugn och bestämd för att kunna säga till den något som tex att gå fint i kopplet. Man ska inte säga nej upprepade gånger samtidigt som man är lutad över hund och skakar om den utan du ska vara lugn harmonisk och bestämt greppa tag i nackskinnet så hunden känner av vad du vill säga till den. Du kan också blockera och gå mot hunden för att säga till den att hålla sig borta. Strunta i ledarskapsövningar och operant conditioning utan det viktiga är att kommunikationen fungerar och att du kan säga till hunden vad du vill att den ska göra. Att gå ut genom dörren först eller att äta först osv är helt irrelevant. Vi människor är sjukligt ytliga – http://www.youtube.com/watch?v=f97U3aFi5Xw&feature=related är det så svårt att tänka själv? Använd sunt förnuft när du kommunicerar med hunden, testa olika saker. I vardagen använd inte ”Conditioning” gör det när du tränar tricks.

 7. Oj jag visste inte att det var här du skulle svara på min fråga, men nu äntligen hittade jag rätt! Nej jag vet det är en jättesvår situation, vet inte vad som är det rätta.. Ska försöka träna honom lite mer nu i sommar och se om det ger resultat och om han kan uppföra sig.

Kommentarer inaktiverade.