Lite valpprylar!


Det är valptider nu, det märks på många valpfrågor.

Min valp bits överallt även i ansiktet?
Min valp biter sönder saker i hemmet?
Min valp drar i kopplet?
Min valp går inte att få lydig?
Min valp vill inte äta?
Min valp är rädd?

Samt en hel del andra saker……

Att en valp bits är inget man ska oroa sig över. Det är fullt naturligt och har inget med aggressioner att göra. Det är ett sunt och nyfiket sätt för valpen att lära sig, att utforska med mera. Att valpen hugger efter ansiktet är inte konstigare än att den biter i händer. Du behöver inte tänka på något annat än att försöka få den att sluta just då. Kanske med en godis slängd på golvet, eller en leksak att bita i istället. Det växer bort!!!!

Att en valp biter sönder saker i bostaden är lika naturligt det. Ser man när valpen gör det och man kan ta valpen på bar gärning, då kan man tillrättavisa med fysisk kontakt och ett strängt – ”NEJ!”
Men det bästa är att förekomma. Man plockar helt enkelt bort saker som valpen lätt kan ge sig på. Detta tillsammans med hundleksaker som hunden får bita i, tillrättavisningar och att man förekommer, löser detta problem. Glöm inte att det är en valp, valpar biter på saker! Det vore konstigt annars.

Att lära en hund, eller en valp att gå i koppel tar tid! Att en valp är besvärlig i koppel är inget fel! Du måste med hjälp av belöningar, kommunikation med mera LÄRA valpen att uppträda som du vill i koppel. Det finns inte en valp som av sig självt går fint i koppel.

En valp är inte lydig! Du måste lära valpen med hjälp av belöningar att valpen får fördel i att göra si eller så. En lydig hund tar tid att få, och det kräver träning, positiv träning.

Det är fullkomligt naturligt att valpar kommer in i perioder då den inte vill äta. Det är ingen fara. Ibland kan det kännas som om det tar dagar innan den äter något. Håll på rutinerna och ta bort maten om den inte vill äta. Snart kommer den igång igen.

En valp är rädd, precis som ett barn är rädd. När en valp blir rädd så ska du i princip nonchalera det. Du ska med hjälp av ditt ledarskap visa vägen. Enkelt, tufft, inte försiktigt och vädjande.
Tänk – ”kom nu, sluta larva dig. Nu går vi….. INTE – vad är det gullis? Är du rädd… åhhhhhh”

Finns nog skäl att ta upp mer omkring detta med valpar längre fram. Tack alla ni för era frågor 😉

Vi hörs snart igen….

13 svar på ”Lite valpprylar!”

 1. Valpar är visserligen huuur söta som helst men personligen är jag glad att jag INTE har en valp 🙂 det är ju som att börja om med spädbarn….hahaha….

 2. man är ju nästan jämt valpsugen, tur man ha kompisar som åxå köper valpar,,så man får främmande av o kan gosa med. Härlig att ha valp..Dom busar o bits,,men de är ju valpar.
  jag tar bort det man är rädd om och sen har de ben o egna leksaker, aldrig att de biter sönder nåt. Å en liten valp, låter man väl vara lös
  så mycket som möjligt, nog lär de sej gå i koppel…..Nåt som jag tycker är lite ”sjukt” på utställningar är..i valpklass……rör sej valpigt -som det är nåt negativt….det ska valpar göra…:-) Nä ut i djungeln o mata mina gorillor …Hett !!! Å inga hundar i bilar…Jo, innan all denna debatt om kamphundar o attacker, vilka raser var det som bet folk då ??! Ha det bra i hettan…..phuu

 3. Hej allihopa.
  Imorgon börjar min praktik hos en rottweiler uppfödare. Hon har 9 vuxna rottweiler och 11 valpar just nu 😀

  Jag undrar om ni har några goda råd till mig (något jag skall tänka på). Jag vill bli accepterad av de och vill inte göra några uppenbara fel.

  1. Nästan så man blir lite avis, det låter som ett spännande jobb.

   Tycker du ska vara dig själv, det brukar man komma långt på. Och skulle du vara lite nervös, vilket jag själv skulle varit, så säg det. De kommer garanterat att säga att du inte har något att vara nervös för. 🙂 Och glöm inte att ställa frågor, annars får du ju gå där och undra. Kom ihåg att de enda dumma frågor som finns är de som aldrig ställs.

   Skriv här sen och berätta om dina upplevelser.
   Lycka till och ha det så roligt! 😀

  2. mysigt !!!! Du måste berätta hur det går.
   Var dej själv o fråga !!!!!! på det sättet får du veta. lycka till !! Det är underbart med valpar, men räkna med att du får stå med huvet i skurhinken…men däremellan….mmmyyysss. Å dom stora ska ju ha motion o kanske träning…

   1. Tips till Chanel:

    Va inte rädd att fråga saker, men också ifrågasätta. Att vara uppfödare innebär att man föder upp hundar, inte nödvändigtvis att man kan mycket. Uppfödaren i fråga kanske är superduktig eller rent av totalt okunnig – men oavsett så ska man inte svälja allt man hör med hull och hår. Ställ frågor, lyssna på svaren, men tänk gärna efter om det som sägs låter rimligt eller bra/dåligt.

 4. Tack alla för lyckoönskningarna. Jag lovar berätta hur det går 🙂 Valparna är 2 veckor 😀

 5. Jag har en valp på 4 månader och han biter alltid i fingrar så fort han blir uppspelt och när man kommer hem. Jag brukar köra på att pipa till precis som om han lekte med sitt syskon eller en annan hund, och det fungerar! Jag tycker inte att man ska säga NEJ så ofta i den situationen… men det är vad jag tycker! 🙂

 6. Hehe, du beskrev vår valp på pricken. Att vara konsekvent är det som känns rätt. Är det tillåtet så är det tillåtet, snnars är det tillrätravisning (ett nej, en leksak eller någon matbit) som gäller. Även när han gör det för femtielfte gången

Kommentarer inaktiverade.