Träningstips!

Min hund är lydig och uppmärksam, men den tränger mig under ”fria följet” vilket gör att jag får dåliga betyg på tävling. Hur ska jag göra för att få bort det?

På bilden ser ni Margit v Dorssen från Tyskland och hennes framgångsrike unghane. Margit har den världskända schäferkenneln ”von Arlett” och är en god vän till mig. Hon och hennes hund har inte med frågeställningen att göra.

Även om hon inte anser sig ha problem med detta inlägget handlar om så är det ofta så här det ser ut. Hunden tränger föraren och kända domaruttryck för detta brukar vara att hunden tränger, stänger, ligger på, belastar med mera.

Inom den svenska prövningsordningen blir detta kostsamt på prov och tävlingar, inom den internationella prövningsordningen IPO så är det inte perfekt, men det gör inte så mycket.

Anledningen till att hunden går på detta sätt är för att den fått fördel i att gå så här. Föraren har alltså belönat hunden när hunden gått så. Då kommer hunden att fortsätta att gå så.

Det kan vara lite bökigt att få bort men det går med lite träning. Det gör brukar göra med en hund som går på detta sätt är att träna mycket vänstersvängar. Då är jag väldigt noggrann med att hunden ska flytta efter sig med rumpan. Alltså inte gå runt och anpassa mig, utan träna mer rörlighet med hundens rumpa och bakben. Ofta står jag stilla på stället och vrider mig bara åt vänster. Hunden ska då flytta efter nästan sittandes men på ett smidigt sätt med rumpan.

Till en början kan det vara svårt för hunden att förstå men belönar man bara rätt så går det väldigt fort. Så fort hunden flyttar in sin rumpa då belönar jag det. Direkt lär sig hunden att när den flyttar in rumpan så får den belöningen.

Tillsammans med denna träning arbetar jag mycket med extern belöning. Det innebär att jag lägger leksaken fullt synligt på gräset och passerar den med hunden. När jag passerat leksaken och hunden går perfekt belönar jag med ett ”varsågod”. Då springer hunden tillbaka till leksaken. Med hjälp av denna belöningsmetod får jag en hund som inte blir så extremt anknyten på mig. Detta brukar lösa problematiken.

Det handlar om, precis som allt annat man lär sin hund, att belöna rätt sak. En hund gör bara det den får fördel i ;-

3 svar på ”Träningstips!”

  1. Till alla som kommer till träffen imorgon – och skall vara med på grillningen: Jag har nu varit och handlat och när jag ändå höll på så handlade jag även dryck – mest coca-cola, men även lite fanta.

    Om det duger så behöver ni inte ta med er dryck till maten – vill ni ha något annat ta med det själva.

    ser fram emot att få träffa er alla 🙂

  2. Men varför håller hon höger hand som hon gör. Har hon belönat med den eller???
    Ett vanligt fel att belöna med höger hand då får man åxå denna trängning i fria följet.
    Ha det så bra i morgon och tänk inte på oss som satt vid datorn och passade men inte hann med =)

Kommentarer inaktiverade.