Köttbullar, ska det vara hemlagade eller Mamma Scan?


Usch, jag hade en hemsk mardröm i natt. Den handlade om att mina schäfrar for runt i området och bet folk till höger och vänster. Inget jag gjorde med min kunskap fick hundarna att sluta. Drömmen kanske inte låter så läskig, men det va den 🙂

Jag har tänkt mycket på detta med attackerande hundar och funderat över detta.

Jag tror inte det finns en enkel förklaring till detta, tyvärr. Anledningarna är nog många.

Men det finns kanske lite olika grupper av problem.

Dels så har du den totalt oansvarige hundägaren, den som skiter i allt vare sig det har med hund att göra eller inte. Där är det inte en hundfråga, det är det ett samhällsproblem.

Sen har du den extremt svåra hunden. En hund med otroligt stor kapacitet och mentala egenskaper som gör den svårkontrollerad. Kanske skulle man kunna kalla just denna hundtyp för ”farlig” i vissa sammanhang (dessa finns trots allt, men är inte rasspecifika)

Sen har du den vanliga hunden som helt enkelt inte har en god uppfostran.

Jag tror faktiskt att en god uppfostran spelar stor roll i denna statistik om angrepp och anmälningar.
Jag har sagt det så många gånger förr, men man måste skilja på inlärning och uppfostran!

Ska jag lära min hund att gå på lina, då lär jag den det med hjälp av belöningar. Ska jag visa min hund att det hunden gör är oacceptabelt, då gör jag det med hjälp av uppfostran.

Sen ska man givetvis komma ihåg att , ju mer din hund kan och har blivit lärd, desto lättare går det att kommunicera med den.

Träffade också en Malinois igår i Götene. En trevlig hund men som tyvärr skällde och nafsade mot folk. Den var ung, men detta är garanterat ett beteende på en typ av hund som denna som kommer att bli värre med tid och erfarenhet. Gör man inget åt ett problem som detta så har man snart en Malle som biter folk.
Någon blir då biten, en hund blir dödad!

Lösningen på ett problem som detta med denna hund är att  – Förbjuda! Hunden ska helt enkelt inte göra på detta sätt!

Att träna detta med hjälp av endast positiv förstärkning, belöningar med mera går inte!!

Anledningen till att det inte går är att hunden får så stor belöning varje gång den gör detta så ingen köttbulle i världen betyder mer. Varje gång hunden nafsar och skäller i luften så reagerar folk med att dra sig tillbaka. Det är i princip ren vakthundsdressyr!!

Hunden känner sig starkare och starkare tills den en dag fullföljer.
Visserligen kan det hela någon gång ha börjat med en liten osäkerhet, men nu är det mer motivation som driver hunden än osäkerhet.

Just denna Malle än någon annan hund som är som denna kommer aldrig bli förändrad till det positiva bara för att den går en fin tävlingslydnad.
Men en kravställning på uppförande med tillhörande positiv ledarskap, det kommer att förändra hunden till en fin medborgare av samhället. Och det ganska fort.

Här måste den organisation jag själv pratar mig varm om, Skk, välja. Ska vi ta vårt ansvar då det gäller denna typ av hund och dessa stackars hundägare, eller ska vi bara syssla med tävling?

I så fall, om vi i huvudsak bara ska syssla med tävling, då måst en annan organisation bildas. En organisation lik SBK men där vanliga hundägare kan få hjälp. En organisation som påverkar oansvariga hundägare med mera.

”om min son slår lärarna i skolan så löser jag väl inte det genom att lära honom att bli bättre på svenska eller engelska? Men om han blir duktigare på matte eller engelska, då hjälper det säkert till med det andra. Men lösningen på huvudproblemet är att visa, tala om, att detta inte på något sätt tolereras!”

Att sedan börja prata om vitaminbrist, fel foder, med mera…… det är bara löjeväckande och bevis på stor okunskap!

Vitaminbrist :-), eller ett undermåligt hundfoder mår hunden inte bra av, men att tro att det är anledningen, eller huvudsaken, till att en hund biter….. det finner jag knappt ord för.

23 svar på ”Köttbullar, ska det vara hemlagade eller Mamma Scan?”

 1. Hemlagade!
  Av hälften älg/vildsvinsfärs å fläskfärs,med gräddsås,rårödalingon å kokt potatis MUMS!!!!!
  Detta e människomat å inget annat!!

  Håller me i alt du sejjer som vanligt Fredde INGEN köttbulle i världen kan dresera våra hundar till att bli drägliga att ha i vårt samhälle!!

  Nu ska jag till tandläkaren å göra en rotfyllning usch å fy HATAR tandläkare!

  Ha De gott

 2. Allt du skriver om uppfostran kontra cirkuskonster är, enligt mig, helt rätt. Men hur i hela fridens dagar får man dessa matande positivtänkande mjukisar att fatta. Hur får man dem att sluta se förbud och tvång som något negativt, som något som gör illa hunden, som hunden mår dåligt av?

  Dessa matbarer tycker att genom att stoppa köttbullar i munnen på hunden ändrar man sinnesstämningen på hunden och kan därmed träna in ett bra beteende.

  Mitt påstående är att dessa matbarsmänniskor aldrig har haft en ”bra” schäfer, en rejäl rottis eller över huvud taget en hund med rejäl kamplust och jävlaranamma. De går omkring med förarveka, veka och rädda små hundar som inte vågar göra något på eget initiativ.

  Även om jag kanske inte håller med om allt du skriver till 100% så är det mesta i alla fall i mina ögon sunt och tillräckligt bra för att jag ska skriva under på det.

  1. Vovva: Jag har just gått över till att träna min hund med klickerträning. Det går ut på att belöna positivt beteende, ignorera negativt beteende och uppmuntra att hunden provar sig fram för att lista ut vad föraren vill.

   Det är dock en skillnad på dressyr/tävlingslydnadsträning och uppfostran. Jag har MÅNGA bekanta som använder klickerträningsprincipen med sina hundar, och det är alla möjliga sorts hundar – allt från tax och shih tzu till schäfer och malinois. Men man är även bra på att säga ifrån när hunden beter sig direkt ILLA (då inte med klickande och belöning).

   Olika tänk fungerar på olika områden, och långt ifrån alla klickerträningsentusiaster är idioter 😉

   1. Du förstod INTE mig. Jag använder klicker jag också. Men vid inlärning av dressyr, tävling, ”cirkuskonster” – inte vid uppfostran. Vid uppfostran använder jag förbud OCH belöning. Men inte belöning för att de INTE gör en sak utan för att hunden GÖR en sak jag sagt till om på RÄTT sätt.

    Jag belönar alltså inte ett ickebeteende.

    1. Vem äger att man inte kan använda klickern vid uppfostran?!?
     Fungerar alldeles utmärkt, OM man gör på rätt sätt.
     Jag är inte någon ”klicker-tok”, men en klicker kan man ha vid alla typer av inlärningar till hunden.
     Så nonchalerar man när hunden gör fel.

     Vovva: du skriver att du använder klickern vid träning av Lydnad och trix, och förbud och belöning vid uppfostran.
     Varför inte lägga in klickern där med? =)

     1. Jag talar bara generellt inte några enskilda tillfällen. Visst händer det att klickern kommer fram vid lite olika tillfällen – men inte generellt.

      Att ta upp specifika tillfällen eller fall så här på en blog är inte det bästa. Det går inte att förklara exakt vad som händer, det går inte att förklara precis hur man gör osv. Det är alltid olika pga av att hundarna är enskilda individer och alla är lite olika.

      Jag tränar inte vardagsprylar, akutsaker och panikräddningar innan de eventuellt händer. Däremot så har jag ett väl fungerande NEJ och en väl fungerande inkallning och ett STANNA som fungerar. Min hund är inte rädd för dessa ord, hon är inte heller rädd för att inte göra som jag säger. Hon lyder mig eftersom det blir bättre för henne om hon gör det och för att hon vill lyda mig. Men det har jag inte tränat in med köttbullar och klicker. Utan med go och gla röst, beröm och kel när hon gör rätt. Och den gången jag vet att hon kan och vet vad kommandot betyder och hon ändå inte gör rätt – då blir ja ”sur” på henne. Eftersom hon gillar när jag är glad och trevlig så undviker hon att göra mig sur. OBS! Jag har aldrig slagit henne, aldrig misshandlat henne osv. Det räcker med ”mörk röst”.

  2. Vovva: Tycker nog att du generaliserar inte så lite i överkant, både vad det gäller belöning i detta fallet godis=köttbulle, och det du påstår om olika hundraser tyder även det på en stor okunskap tyvärr.
   Man behöver inte ha en bra schäfer, en rejäl rottis eller en hund med jävlaranamma och kamplust för att vara en lämplig hundägare. Långt ifrån alla hundägare med små hundar har rädda, veka eller förarveka hundar.
   Just sådana som du är himla roligt att ”knäppa på näsan” när man har superduktiga småhundar både vad det gäller allmänlydnad och tävlingslydnad.
   Sorry Vovva du är tyvärr ute och seglar på okunskapens vatten….och har en väldigt trist attityd som inte hör hemma på denna trevliga blogg….

   1. Du gör precis som du anklagar mig för att göra. Du lägger åsikter hos mig som jag inte har.

    Jag har inte sagt att det inte går att ha små hundar som är lydiga och roliga. Läs en gång till så ser du att jag sa att de som säger att det går lika bra med godismatande som med förbud har inte haft en ”hård” hund. Jag har heller inte sagt att de som har mjuka och goa hundar inte är lämpliga hundförare.

    Du säger att jag seglar på okunskapens vatten…. Det gör du innan du vet ett enda dugg om mig.

    Ja, jag kategoriserade/generaliserade. Men det gör även alla som förespråkar godismatande och att bara använda ”positiva” saker. Att generalisera gör att man slipper gå in på alla individuella varianter som finns och man får folk att reagera. Men för den skull ska de man skriver till läsa och försöka förstå innan man kastar sig över tangentbordet och skriver.

    Jag säger att man måste använda sina redskap/kunskaper utefter vilken hund/individ man har.

    Jag har träffat underbara hundar, lydiga hundar, duktiga hundar som man INTE har behövt använda förbud på. En av de jag tyckt allra bäst om är en dvärgschnauzer. En liten tös som tävlade elit lydnad och var räddningshund.

 3. Köttbullar är godast om de är hemlagade, ingen snack om saken!

  I övrigt håller jag med dig, som vanligt 😉 (Citatet om ett barns ”skolproblem” däremot är inte helt vattentät – men va’ f*n 😉 )

  Det jag gillade mest var dina tankar kring SKK. Det – plus lite annat – har jag reflekterat över ”rätt länge” nu.

 4. Jag vill tillägga en sak som många glömmer bort att nämna i diskussioner kring hundproblem, nämligen respekten människa – hund.

  Jag anser att det är väldigt viktigt att barn i tidig ålder får lära sig hur man beter sig i närheten av andra människor och djur.
  På samma sätt som vi människor sällan vill att en hund ska hoppa upp på, rusa mot, eller studsa in i en, så är även många hundar måna om sitt ”personal space”. Alla hundar trivs inte med att bli klappade överallt, eller att utsättas för nära fysisk kontakt av personer de inte är bekant med.

  Man ska som hundägare självklart sträva mot att få sin hund så okej som möjligt med alla dessa situationer, eftersom man inte kan förutse eller styra andra människors handlingar och vad som sker i omgivningen.
  Men jag tycker att det är viktigt att lyfta fram vikten av respekt från människa till hund, om vi vill kunna förvänta oss detsamma tillbaka.

  Dessutom så hjälper antagligen lärdomen av hur man handskas med djur på ett respektfullt sätt till i utvecklingen mot en social individ i andra sammanhang. En djurvant barn får troligtvis även lättare att umgås med andra människor. Att anordna klappstund regelbundet redan på dagis skulle kanske vara en idé? 🙂

 5. Mammas köttbullar helt klart, min mammas då menar jag 🙂

  Gillar idén med något liknande SBK, där vi vanliga hundägare kan få hjälp, stöd eller helt enkelt bara umgås och ha roligt med våra hundar. Det skulle nog ge mycket tror jag.

 6. Det finns hundar som är svåra att handskas med, men det finns hundar som kan en bättre ägare! Jag tror det största felet många gör är att lite på sin hund 100%
  Hunden är ett djur och har instinkt att skydda sitt revir och sin flock hur snäll den en är!
  Nu när jag skriver har jag hantverkare utanför som dessutom är hundrädda så jag får snällt hålla mig inne med hunden! Dem bankar river och har sig och är utanför fönstret men hon bryr sig inte längre! Dock vart hon väldigt ivrig när vi kom från morgonpromenaden och såg dem härja runt här, men när jag visade att det var okej så tyckte hon också det var okej!
  Just nu när jag läser och skriver sitter jag i tankar att faktiskt ta över en 2½årig rottis/schäfer tik hon och min tik har känt varandra sen valpar så dem fungerar nästan alltid, Det brukar kunna bli bråk när dem löper men vem är sig själv såna tider =)
  Den här rottis blandningen är väldigt undergiven och just nu väldigt olycklig, hennes enda stimulans och glädje är mat! Hon är så enormt stor så hon orkar inte leka i 10minuter med en annan hund! Nuvarande ägarna vill inte se problemet, men har insett att dem måste omplacera henne för dem har inte tid och lust längre! Att se den här hunden igen efter ca 1½ månad sen och se att en ung tik på 2½ år inte orkar leka eller längre orkar gå, fick mig känna att jag måste rädda henne och det är nu, jag tippar på att hon är död om ca 1år om denna inaktivitet hon lever i fortsätter. Jag räknar med problem då hon helt klart har fått ett stort ätstörningsbeteende, hon går inte ens 2 kilometer om dagen och får absolut ingen annan stimulans heller! NÅGON som kan ge mig råd om hur man kan få bukt med ätstörningsbeteende på en hund?

  1. Hej!
   Jag skulle nog vilja föreslå att du isåfall går till en veterinär, kolla upp hunden, väg den och få hjälp med diet och foder därifrån. Det är ganska vanskligt att på eget bevåg banta ner en hund. Har den dessutom inte rört på sig på så länge, så bör den börja om igen, försiktigt, och förlänga sträckorna gradvis. Det låter som ett jättejobb du tar på dig.

   1. Ja det är ett stort problem att ta på sig, men jag kan inte titta på längre. Antingen måste jag ringa någon som omhänder tar hunden eller helt enkelt ta över hunden! Att gå till veterinären har jag tänkt för hon har helt klart ont i höften. Dock även det förnekades av ägaren, hon är bara trött!
    Byta foder och få rekomenadtioner av veterinär är en sak, men det är hennes besatthet av mat som stör mig mest. Då jag inte har någon erfarenhet om hur man behandlar bort den delen! Ägarna inser att hon har besatthet av mat men inte att hund är deprimerad och gravt övervikti, Dem tycker hon är den perfekta hunden för hon ligger bara och tar ingen plats såvida inte någon går in i köket. Hunden bara är, jag ser ingen perfekt hund jag ser än sjuk hund, en hund som inte mår bra!

 7. Hemlagade köttbullar är alltid bäst 🙂 Nej förresten,råkade se ett repris avsnitt av svenska hollywood fruar. Det var en av dom som bjöd på kött bullar där och dom såg inte goda ut 🙂

  Annars instämmer jag med övriga: Bra skrivet! Jag är en sådan som har haft godis eller dylikt i handen när jag gått med Seven,för att muta han att gå fint. Gör det mindre och mindre har kommit på att jag måste vara roligare. Nu är det ju så att han fortfarande går mest med roliga husse 🙂
  Men dom gånger han går med mej,så försöker jag jobba med mej själv att bli bättre ledare och roligare 🙂

  Nu ska jag avsluta dagen och cykla hem och kurera förkylningen! Ha en bra kväll!

 8. Det är väl det som blivit ett stort problem nu för tiden. Man får inte säga Nej åt hundarna, än mindre ta i dem för då är man elak.
  Den trenden kom väl i samband med att folk började med klickerträning, allt ska bara vara positivt och godis.

  Avleda med köttbullar i alla lägen, vilket inte fungerar.

 9. Komentar till Jeanett.
  Näe man får inte sejja i från till en hund än mindre ta tag i den för en det anmälls.
  Men df blir våra hundar där efter.

  Det samma gäller barn,tar du tag i en unge med fysiskkontakt å sejjer till med rösten,så
  kan jag garantera dej,att du blir anmäld,hade en kompis som tog tag i sin unge i en affär,expediten kom fram å undrade vad hon höll på med? Efter en vecka kom ett brev från soc.

 10. Fredrik du skriver:
  ”Här måste den organisation jag själv pratar mig varm om, Skk, välja. Ska vi ta vårt ansvar då det gäller denna typ av hund och dessa stackars hundägare, eller ska vi bara syssla med tävling?”
  ”I så fall, om vi i huvudsak bara ska syssla med tävling, då måst en annan organisation bildas. En organisation lik SBK men där vanliga hundägare kan få hjälp. En organisation som påverkar oansvariga hundägare med mera.”

  ………faktum är ju att både SBK’s och SKK’s klubbar och deras utbildade instruktörer är de som vanliga hundägare kan få hjälp av i form av kurser på klubbarna. Men det finns hundägare som behöver mer enskild hjälp, speciellt där det finns en problematik som gör att det inte funkar att vara tillsammans med andra på en vanlig hundkurs – där tycker jag att SBK/SKK och klubbarna skulle kunna bli mycket bättre. Men tyvärr finns inte alltid resurserna i form av personer/instruktörer med specialkompetens på klubbarna som kan hjälpa till med specifik enskild träning. SKK/SBK på klubbnivå är ju frivilligt oavlönat arbete, ofta vid sidan av ett vanligt jobb.
  Det finns ju privata tränare, men som du själv sagt – vem som helst kan kalla sig Hundcoach och man måste ifrågasätta om den personen har rätt utbildning och attityd för att kunna hjälpa, vad kostar det hundägaren, blir den nöjd och får den verkligen rätt hjälp för att lösa det som upplevs som ett problem?

  ………faktum är att jag är nöjd med vad SKK och SBK faktiskt är och att de finns, de som kritiserar dessa är oftast de som inte har tillräcklig kunskap om organisationerna. Sedan är det ju så att man är inte alltid nöjd med allt, saklig och konstruktiv kritik är ju alltid bra när det gäller det som kan bli bättre.

  Allmänt gnäll utan att man själv gör något för att det ska bli bättre – det kan vi vara utan i alla diskussioner !

  Så jag tror inte det behövs ytterligare en organisation utan detta borde kunna sortera under de organisationer som redan finns – bara viljan finns att ta tag i det på allvar. Det här är ju inget nytt……….

  Frågan är dock, hur kommer man åt oansvariga hundägare? De brukar inte vara så mottagliga för att få hjälp utan tycker att man inte ska lägga sig i deras hundhållning – och de är alldeles för många, bara att titta på vad som nästan dagligen händer i samhället när det gäller hund.

  Intressant ämne det här, hoppas kunna ta upp det på en närstående SBK-utbildning, och det är nog inte helt omöjligt att ämnet ändå dyker upp 🙂

  1. Jag förstår hur du menar och håller till stor del med dig Elisabeth. Det kan verka onödigt med ännu en organisation när vi har två redan fungerande.

   Det enda jag vill inflika är att jag tycker att SBK, åtminstone på vissa ställen, borde välkomna ”vanliga” hundmänniskor som kanske inte har några tävlingsambitioner och som ”ve och fasa” dyker upp på klubben med ”fel” ras. Det är så synd att det ska vara så och jag vet många som har vänt i dörren när de kommit till en klubb eftersom de inte känner sig välkomna eller önskvärda. Alla borde ju vara välkomna och är det så att SBK vill inrikta sig endast på tävling och bruks osv, ja då behövs ju en organisation till tycker jag.

   1. Nu kräver jag snart en ”ändra” eller ”ångra”-knapp!!! 🙂

    Så här menar jag:
    På vissa SBK-ställen är man inte speciellt välkomnande mot nya personer med ”fel” hund osv. De borde ju naturligtvis vara det på alla ställen.

    1. Cicci, ja det är tyvärr så som du skriver att det finns klubbar som inte är välkomnande mot andra raser än bruksraser.
     Det är ju emot vad SBK står för – alla är välkomna oavsett ras.
     Tror att detta är ”klubbar för inbördes beundran” – synd att de är SBK-klubbar för de skämmer ju ut just den organisation de tillhör.
     Förhoppningsvis finns det en trevligare klubb i närheten som man kan anlita, ingen idé att lägga energi på sådana där klubbar, man ska ju ha kul när man håller på med hund 🙂
     Kanske borde själva SBK kolla upp och ställa krav på vissa av sina underliggande klubbar?

     1. Ändra, ångra, men också gilla-knapp kunde vara bra tycker jag 🙂
      Men tar man bort en kommentar så riskerar inlägget att förlora sitt sammanhang :/

Kommentarer inaktiverade.