Sittövning o en del annat!

Jag får som vanligt många valpfrågor just nu och en sak som slår mig är att man har lite svårt att förstå att valpar är valpar.
Man beskriver i sina frågor att man gjort ditt och datt men det blir ingen ändring, valparna är bara mellan 10 och 20 veckor.

Hur lång tid tar det att lära ett barn att äta med gaffel och inte med händerna? Det är en process, det är precis likadant med småvalpar.
Glöm inte bort att små valpar är som småbarn. Var rättvis mot valpen 🙂

 

Sen får jag oxå en del mejl om ”fel” träningsmetoder. Det kan stå – ”Jag har läst din blogg och tycker du är bra. Men jag har förstått att jag gjort fel…..”

Även om vissa metoder vissa gör är helt fel, jag tänker då på våld, elakhet med mera, så känner jag en liten besvikelse över dessa mejl.

En besvikelse över mig själv och vad jag säger. ALLA sätt är bra bara det fungerar!

Om någon, vilket händer rätt ofta, kommer till mig och säger – ”Min hund har slutat att vara aggressiv med hjälp av köttbullar…”
Då skulle jag aldrig säga eller ens tänka att det är fel. Tvärtom så har ju detta varit rätt för just denna hund och denna ägare. Jag menar verkligen det.

Det är ett resultat som räknas, som avgör om det man gör är bra. Ingenting annat!

 

Sitt övning – så underskattat!
Kan din Hund sitt?
Ja, svarar nästan alla på det.

Sätt ner hunden i position med kommando eller fysisk hjälp. Låt hunden sitta.
Gör själv inget speciellt, gör vad som faller dig in.

Hur länge sitter din hund?

För eller senare kommer hunden att lämna sin sittande position, antingen lägga sig (ofta lydig hundar) eller ställa sig upp.

Då passar du på att förtydliga din kravställning och ledarskap. Bestämt, tydligt och genast sätter du hunden ner igen, gärna med fysisk kontakt. Dock inte elakt, bara bestämt.

Beröm inte, utan se detta som en solklar grej. Efter en tid, några minuters träning så kommer hunden att förstå din kravställning och söka din kontakt men fortfarande i sittande position. Då kan du berömma försiktigt. Ofta räcker det med en blick och ett leende. En sorts bekräftelse till hunden. Gå sedan in till din hund och stryk den,ge den fysisk kontakt. Då kommer hunden garanterat visa dig ”underkastelse” (positivt) och öppna upp för kommunikation. Detta belönar du med mer fysisk kontakt.

När hunden gör detta så höjer du ribban lite. Hunden sitter men du belastar hunden i kopplet (hundcoachens kända sittövning). Då måste hunden anstränga sig mer för att sitta, anstränga sig mer för att kommunicera, slaka sedan kopplet och belöna.

Om  du gör detta då och då får du en hund som lär sig att underkastelse gentemot dig/öppna upp för kommunikation ger hunden fördel. Du kommer efter varje sådan övning förbättra er möjlighet till kommunikation.

Faktum är att denna mycket lätta övning att göra är grunden för mig i nästan all hundhantering.

Målsättningen är inte att hunden ska sitta bra, målsättningen är att förbättra ditt ledarskap och förbättra hundens vilja att kommunicera med dig.

Har du inte provat detta, så gör det 🙂

Det är viktigt när du gör detta att du är konsekvent, snabb och förbannat rättvis mot hunden. Att skälla på hunden, bli irriterad på hunden, eller vara elak på hunden är helt värdelöst.

Se detta som en lek!  🙂

De som såg mig arbeta med den ”tokiga” och ”omöjliga” hunden i Götene bevittnade denna övning med även för mig överraskande bra resultat varje gång.

Jag älskar denna övning!!

 

13 svar på ”Sittövning o en del annat!”

 1. Hej Fredrik!

  Vad kul att du skriver om just den sittövningen, den har jag sett i lite olika sammanhang och alltid undrat över.

  När man går över till att ”belasta” hunden genom att dra i kopplet, hur särskiljer du det budskapet till hunden med ett mer generellt önskat beteende att hunden inte ska dra i kopplet?

  Kanske har jag gjort helt fel 😉 , men just koppelgående tränade jag in genom att ha nolltolerans mot sträckt koppel. I den träningen ingick ju då att jag själv inte försatte hunden i situationer där det var jag som sträckte kopplet. Tror att det är ganska vanligt sätt att träna koppelgående?

  Hur vet hunden om det är mitt ”Sitt” som är det kommando som gäller eller min generella regel att inte dra (emot) i kopplet?

  Att man sen tränar sitt med allehanda andra störningar är ju en annan sak…

  Tack för din härliga blogg!

  Helena

 2. Bento gillar väl den där övningen, han gör ju den alldeles själv som du kanske minns att jag berättade. Suck. 😀

 3. Jag tycker också den är helt suverän!
  Jag gjorde nästan alltid så vid hundmöte,vilket resulterade i att hon satte sig så fort hon såg en hund,även om det var flera 100 m bort!! 🙂

 4. hemma tränar vi på ”stå” för lillskruttan vill gärna tycka att säger matte stanna ska man sätta sig, har man satt sig är det sitt som gäller… men stå på kommande är tydligen svårt…

 5. Hm, här väljer vi hur vi ska göra efter vilken situation som dyker upp. Endera passerar vi, eller så sitter vi 🙂

 6. Jag har funderat: Finns det någon som för statistik över hundattackerna???

  Om ja; var kan man få tag på den?

  Om nej; borde inte polisen, skk, försäkringbolagen, regeringen mm vara väldigt intresserade att kartlägga detta stora problem?

  Jag har väldigt svårt att tro att det är inte intressant att få ta veta: hundägarens grunduppgifter – kön, ålder, bostadsort mm – vilka raser är inblandade, hundarnas sjukdomsbild, är det oftast omplaceringshundar eller ”vanliga hundar” MM, MM…

  Det finns tusen frågor som är jätte intressanta att få ett svar på OM man på allvar är intresserad av att hitta en lösning!! Tycker jag!

 7. ”Gå sedan IN till din hund och stryk den,ge den fysisk kontakt.”

  ”Det är viktigt när du gör detta att du är konsekvent, snabb och förbannat rättvis mot hunden.”

  Om jag tolkar ditt ”in” som att hunden är i ett helt annat rum, då blir det ju svårt att dels se om hunden sitter, men också att snabbt kunna sätta hunden igen om den reser eller lägger sig ned.

 8. Utanför fönstret här i stan så står det två hundägare som haft sina hundar sittande i två veckor, de har tränat hundarna att sitta när det kommer andra hundar.
  Nu tar de sig inte hem, så visst är det en bra övning, jag fikar varje kväll med deras fruar;O)))))))/Sture

Kommentarer inaktiverade.