Aj aj aj… nu har jag bränt mig igen.

Men det gör inget…. mer om detta längre ner i texten.


Fick en förfrågan igår om jag inte ville åka till mellanöstern och träna jakthundar.
Det handlar om Salukis som används fullt ut där borta i tuff jakt.

Häftigt tycker jag…. men mannen pratade på väldigt knackig engelska.

 

Jorå… jag har bränt mig igen!

Förutom att jag fått en mängd tack mejl för min artikel på www.fredriksteen.se så har jag oxå fått mejl som jag nästan vill kalla hatmejl.

Grundproblemet är att man blandar ihop inlärning med normal hundhantering i vardagen.
För er alla som hatar det jag skriver – jag har själv tävlat ett trettiotal hundar i skydd, spår, lydnad och ipo.
Jag har bland annat tävlat VM. Denna tävlingsverksamhet har jag lyckats med endast med hjälp av positiv förstärkning, ingen tillrättavisning.
Sluta nu och angrip mig om detta och börja läs vad jag menar!!!!!

Däremot så finns det exempel där inlärning och normal hundhantering går in i varandra.
Här kommer ett exempel –

”Jag är på klubben för att träna momentet kryp. Träningen går inget bra, hunden förstår inte vad jag menar. Hunden reser sig upp, kryper dåligt osv. Då tillrättavisar jag inte. Då belönar jag endast då hunden gör rätt.

Men…. mitt i denna träning så far min hund upp från liggande position för att angripa en annan hund. Då tillrättavisar jag! Även om detta sker mitt i min positiva lydnadsträning.”

Skilj nu för tusan på inlärning och normal sund hundhantering i vardagen så är ni snälla. Sluta och sänd mig mejl om att det går att lära hunden lydnad helt utan tillrättavisning…. jag håller ju med om detta! 🙂

Läs min artikel på www.fredriksteen.se och sprid den gärna. Jag står för varenda ord 🙂

Love U……

21 svar på ”Aj aj aj… nu har jag bränt mig igen.”

 1. Du har helt rätt i det du säger angående denna diskution. Om alla instruktörer i hundvärlden börjar att säga åt folk att man inte får säga nej eller korrigera sin hund i något läge är vi illa ute. Självklart så ska man undvika att korrigera,säga nej osv vid inlärning. Vi vill ju inte ha hundar som gör saker för oss bara för att dom är rädda för bestraffning, det ska hundarna göra med glädje Men vid olydnad så ska man tala om att hunden gör fel på ett sunt sätt. Att tala om för hunden att den gör fel innebär inte att man tex slår.sparkar,piskar kastar ner den i backen osv. Och jag vill inte ha en massa hundar som tex gör utfall, springer runt på planen och är störande osv när jag tränar på klubben eller som jagar mig när jag cyklar, går, springer eller köra på en hund som är lös och som är allmänt otrevlig för att ägarna väntar på rätt beteende och kan belöna det. Hunden har då hunnit göra fel många ggr och kanske till och med är påkörd eller avlivad fast den inte är aggresiv utan ouppfostrad. Skicka hatmejl,såra och snacka skit om människor får man visst göra men fostra en hund på ett sunt sätt så att den fungerar i samhället går visst inte för då är vi elaka mot hundarna. Vad är skillnaden?? Stå på dig Fredrik!! Du är så bra!! Fler av dig i hundvärlden behövs!! (Vi är oense när det gäller Kampblandisarna men det är också det enda).

 2. Det är tur du inte är rädd för att bränna dig lite! 🙂
  stå på dig i detta ämne, det är så viktigt!

  Instämmer i Ann-Sophies inlägg ovan, skulle inte vilja springa på bara massa ouppfostrade hundar när jag är ute…

 3. Bara för att markera min självständighet och vara jävlig oförutsägbar 😉 😀 vill jag bara kommentera en till synnes liten sak:

  Citerar Fredrik Steen: ”Sluta nu och angrip mig om detta och börja läs vad jag menar”

  Vi kan INTE läsa vad du menar, men vi kan läsa det du skriver utan att lägga egna värderingar i din text. De egna värderingar kommer sen, i själva tolkningen av texten.

  … vet inte om jag är tydlig med det jag menar… men då kan ni vara snälla och läsa vad jag menar 😉 😀 – f*n vad jag är rolig idag 😀 😀

  1. *skrattar* är ju tur nu då att Fredrik är duktig på att formulera vad han menar i ord 😉

   anser jag då som själv är kass på att få fram i text exakt hur jag menar så folk fattar haha

    1. Gör som jag, Skit i det som står skrivet, utan läs mellan raderna, så får du en helt egen tolkning utan besvärande ord 🙂 🙂 🙂

 4. Du skrev nån gång att folk som skrev hatmejl kunde få komma hem till dig och umgås med dig och dina hundar. Jag tror att det är det som de är ute efter. *hatmejl formuleras och sänds snarast* 😉

   1. Det är rätt länge sen nu. 🙂 F-n det är nog bara att spy så mycket galla man kan, feltolka med flit och missuppfatta så mycket det bara går. Sen kan man ju passa på att ge Fredde skulden för vad man nu är bekymrad över, såsom krig och svält och annat elände…

 5. Härligt! Ni är också asroliga idag 😀 😀 …

  Trots att jag saknar Akillez och är bekymrad över stackarn är jag glad idag. Imorse när jag kollade min inbox läste jag ett mail från min äldsta grabb.

  Jag citerar honom: ”om jag hade sett mig idag när jag var liten hade jag tänkt fyfan vilket coolt liv…haha.”

  Det kommer jag att leva länge på 🙂

 6. Appropå att träna hund. Min flock är också min ”experimentgrupp”. Jag har genom diverse tester kommit fram till ett sätt att berömma hunden utan att utropa ”Braa” eller ”duktig kille/tjej”.
  Vad det går ut på tänker jag inte berätta här, har något helt annat på G. 🙂

 7. Mycket fins det att säga om hunduppfostran i vardagen, jag tycker kommentarerna till din artikel ger en bra bild av olika förhållningssätt. Härligt att du skapar uppmärksamhet kring detta.

  Kanske du medvetet överdriver ditt budskap för att skapa debatten, men nog ser du själv att det kan finnas andra sätt att uppfostra även om du själv inte förespråkar dem?

  Personligen tror jag att en duktig hundtränare lyckas med hund pga tajming och känslan för att läsa av hund. Metoder och verktyg varierar beroende på person. När man sen ska lära ut ”sitt” sätt till oss vanliga dödliga, med varierande förmåga att läsa av vad som händer, så funkar det olika bra pga att vi alla kan ta till oss det hela olika bra. Då får du också sådana överdrivna mail/inlägg/kommentarer som att ”enligt min instruktör är det förbjudet att säga nej” eller ”enligt min instruktör ska jag kasta skrammelburk så fort hunden inte gör som jag vill” eller någon annan variant. Man försöker tillämpa specifika tekniker utan att förstå sammanhanget och därmed utan att kunna hantera dem.

  Ouppfostrade hundar i samhället vill vi väl alla undvika och jag tycker själv att det kvittar om en person gång på gång ”korrigerar” eller ”avleder” sin hund om det inte ger resultat i längden. För det ekipaget fungerar inte metoden/förhållningssättet/tekniken. Då har inte instruktören nått fram…

 8. Presis Fredrik. Att det skall vara så svårt (för vissa) att fatta. Momentläran = bara possetivt. Uppfostran = Tillrättavisningar då fel begås och vänlighet då allt är bra. Enkelt.

 9. Du Fredrik: Kan bara konstatera att du har ”tumme” med fruntimmer. Men det är väl för att du är så snygg. Ja då du är välrakad och inte har kostym med dissad slipps på dig så klart. Jag tror att vi är bara 3 killar som skriver här. (Har jag missat någon?) Men säkert 33 fruntimmer. Centrat för kärlek och hat sitter väldigt nära varan i hjärnan. Så det kanske inte är så konstigt om du får många både kärleks och hat mail. Det är kanske en komplimang egentligen eftersom du har förmågan att beröra. Vilket inte alla kan. Stå på dig Fredrik så inte någon annan gör det.

Kommentarer inaktiverade.