Det sista om tillrättavisning på en tid framöver!

 

Detta blir det sista blogginlägget i ämnet tillrättavisning på en stund framöver.

Filmklippet ovan är ett filmklipp som har setts över 22000 gånger.

Jag har fått en mängd kommentarer och mejl angående filmen. Några är direkt hatiska där man kallar mig djurplågare och idiot, men de allra flesta mejl är oerhört positiva.

Lite bakgrund –

Valpen är min egen och vi har hade vid denna tid endast börjat med kontakt och lekövningar.
Detta var det första hundmötet på en gata och allt ni ser i filmen är 100% på riktigt och sant.

Den starka kritik jag fått är över att jag är onödigt hård mot min valp, samt att hon visar ett undvikande mot den andra hunden.
Saken är den att valpens ”undvikande” är precis vad jag vill uppnå i denna typ av övning oavsett vad andra experter säger.
Detta undvikande är inte rädsla. Det är lite osäkerhet som bara på några hundmöten går bort. Det jag ville visa valpen var att ”vi struntar i andra hundar”. Budskapet gick fram med hjälp av en enda tillrättavisning. Min hund har aldrig brytt sig om andra hundar på promenad efter detta.

Kommunikation som en hund förstår 🙂

Att hunden ser lite ”ledsen ut”, att hon undviker den andra hunden osv… kan jämföras med ett barn man ”tagit med fingrarna i kakburken”. Det går över!

Det kan senare bli så att man efter en tid måste påminna hunden igen, vilket man då ska göra. Dock hände det aldrig med henne 🙂

Läs gärna min artikel om detta på www.fredriksteen.se och vad med och debattera 😉

 

27 svar på ”Det sista om tillrättavisning på en tid framöver!”

 1. På sätt och vis önskar jag att jag hade sett den där filmen när min vovve var valp. 🙂 Fast vi har kämpat på och det blir bättre och bättre. (Hatobjektet nr 1 har vi fortfarande inte mött, men det ska nog funka det med hoppas jag.) Jag hade tänkt att inte vara med i den där debatten, men det blev visst inte så. 😀

  1. Om jag skaffar en valp i framtiden så kommer jag ha detta klippet i minnet. Tycker att det är ett rakt och enkelt budskap utan trams.

 2. Fattar inte vart folk ser det där som djurplågeri,du är inte elak nånstans.Ja du tar tag lite lätt i skinnet på hunden,so what? du tar ju inte ens hårt,du tar lite grann för att visa hunden hur den ska agera….Nää köttbullsmaffian sluta svamla med era hundar och uppfostra dom på ett vettigt och sunt sätt istället.

 3. Till köttbullsmaffian igen.Kan ni nån gång lära er att det är STOR skillnad på uppfostran och inlärning…

 4. Jätte bra filmklipp Tänk om den kunde visas på alla valpkurser så kanske vi kunde slippa alla dess tråkiga hundmöten. MEN vad gör vi som har en vuxen hund och blivit utsatt för de som ej sett klippet. Jätte bra att visa hur man ska göra för att förebygga men det finns inget klipp som visar hur man gör när skadan är skedd. Samma i alla böcker det står hur man förebygger men ej hur man ska gå till väga när det har ”skitigt” sig.
  Inte kul att gå bakgator för att slippa möta alla ”tussar”

 5. Jag tänkte inte skriva någon kommentar, men jag känner mig illamående och har en stor klump i magen efter att du återigen har lyft fram obehagliga hundmötesfilmen som någonting bra.

  Visserligen säger du, utan att visa det i bild, att hunden får hälsa på och/eller leka med andra hundar – på ägarns villkor. Men om en hundägare följer det du gör och visar, och alltså nyper sin hund varje gång den vill hälsa på en hund på promenad, och hundägaren dessutom går SBK-kurs där hundarna inte får hälsa, då riskerar den hunden att bli undersocialiserad. Jag menar inte miljöträning, dvs att ta med hunden överallt. Jag menar att låta hunden få utlopp för sin nyfikenhet inte bara mot föremål utan mot levande varelser: Principen gäller inte alls bara andra hundar, utan också barn, färgade människor, katter mm. Inte bara vara nära, det räcker inte. Hunden måste få nosa, och helst leka också. De måste få ”känna på”. Först då vet man att osäkerheten är borta – den osäkerhet som du spär på genom att ge hunden obehag i samma ögonblick som den vill hälsa.

  Däremot tycker jag inte att taget i kinden rent fysiskt är någonting att bråka om. Det tålde nog valpen utan problem.

  Har du också som regel att Ice alltid ska undvika andra människor utom vid de tillfällen som du eller mamma är med och säger att det är OK? Som tur är kommer väl Ice få umgås med andra barn i både förskola och skola. Vilket inte hundar får göra, åtminstone inte på SBK:s hundkurser. Det är ingen skillnad! Du jämför gärna barnuppfostran och hunduppfostran. Men ge då valpen åtminstone en bråkdel av de lektillfällen som ett barn får, och behöver, för sin normala utveckling.

  Jag håller med om att man ökar valpens intresse för andra hundar om man ofta låter den hälsa och leka. Den enorma vinst man dock får, är en hund som inte biter det objekt som den har fått leka med, vilket jag ofta har skrivit här. Valpen blir ”vaccinerad mot hundbitskhet”.

  Och de dagliga promenaderna är ofta det bästa tillfälle som andra hundägare har att låta sin hund träffa på främmande hundar och lära sig att de inte är farliga.

  Frustration är inte bra, och det kan leda till ”aggressivitet”, men frustrationsaggressivitet är inte farlig om hunden är socialiserad. Om kopplena går av så försvinner frustrationen och därmed aggressiviteten. Och du säger ju ungefär detta i filmen också.

  Det finns en farligare typ av aggressivitet och det är främlings-aggressivitet. Den är värre! Och den kommer från främlingsrädsla.

  Om du tänker dig vanliga svenska hundägare med svenska, helt normalt, lite oambitiöst uppfostrade sällskaps/familjehundar, så är deras hundar ibland ganska bra på att göra utfall och skälla, MEN de tillfogar ytterst sällan en annan hund en allvarlig skada! Och det beror på att de har fått hälsa och leka, men samtidigt har de fått ta lite för mycket egna initiativ vid hundmötena!

  Låt valpen få umgås med många andra hundar, och lär den parallellt att lyda! Min valp, nu fem månader, kan komma på inkallning även när hon springer i full fart mot en annan hund! Det jobbade jag på först av allt. Sedan fotgående. Sedan ”stanna kvar”.

  Din metod gör att valpen associerar den mötande hunden med obehag. Det syntes tydligt! Jag tycker att det är en bättre metod att lära valpen att bli duktig på lydnad vid hundmöte. Då blir ju hundmötet något positivt, för valpen kommer få belöning!

  Och sedan när hunden blir vuxen, då är den nästan alltid mätt på hundkontakter och kommer att utveckla ett helt naturligt ointresse, kanske undvikande, mot andra hundar. Been there, done that! Då har man gått den NATURLIGA vägen! Och skyndat lite långsamt, och inte strypt valpens allra första kontaktförsök med en främmande hund! Vilket är helt galet, eftersom det skapar osäkerhet.

  1. Jag förstår inte heller ditt ressonemang Gunilla,jag har gjort precis så som Fredrik visar i filmen,å lär ut samma ”metod” på mina valpkurser.
   efter varje avslutad lektion så släpper vi hundarna lösa på en stor äng där dom får rusa av sej (samma valpar som dom INTE fick hälsa på under pågående ”lektion” å det går hur bra som helst.

   Den parralellen du påpekade barn/hund, jag låter INTE min dotter hälsa på alla hon möter (fullegubben på parkbänken,ex,el tiggaren på gatan el.annat löst folk)

  2. Vet att detta är gammla inlägg. Men läste. Filmen tänker jag inte ens titta på, har sett vissa av programmen i tv:a och blir lika förbannad som när jag ser Cesar.
   Gunilla Melkersson!
   Oerhört sunt bra och rätt tänkande!
   Din hund kan känna sig stolt över en sån klok matte.
   Kontroll på fel sätt som i detta fallet bygger inte tillit.
   Hunden lyder! Ja,
   Men har den ngt val?
   Nop!
   Så var stolt Gunilla för ditt inlägg!
   Vet att många kunniga som kritiserar Fredrik starkt. Hade hållit med dig.
   Ha de gott 🙂

 6. Birgitta, jag utnyttjar din fråga till att förtydliga min ståndpunkt ännu mer. Jag förespråkar i inlägget tidigare att man utnyttjar valpens socialiseringsperiod och inte genast motverkar valpens sunda och naturliga intresse för att ta kontakt med andra hundar. Men på en äldre hund ska du självklart ställa krav! Då måste du vara snabb och bestämt begära lydnad/följsamhet redan när den visar intresse mot den andra hunden och du vet att det kan bli ett utfall. Stäm i bäcken, inte i ån! Det har Fredde visat många gånger.

  Kan din hund lyda dig på promenad utan störningar? Och kan den lyda dig utan drag i kopplet om det ligger t ex godis på marken? Om den inte kan det, varför ska den då lyda vid ett hundmöte? Gå en lydnadskurs, eller träna privat hos någon!

 7. Gunilla min hund är uppflyttad högre spår och ska snart tävla lydnadsklass 3 så han kan lyda både på och utanför apellplanen. Han sitter på tomten som är utan staket och tittar på hundar som går förbi utan att göra något MEN när det kommer en hund mot honom på promenaden blir han helt blockad och är okontaktbar då hjälper inge köttbullar i världen. Han har gått valpkurs med allt vad det innebär med lek med andra hundar men när han har blivit utsatt för 2 utfall av andra hundar så sitter det i och skapar osäkerthet.
  Då föredrar jag att min hund lär sig att vända bort när det kommer en anna hund.

 8. Måste säga att jag tyckte du va riktigt mild 😛 Jag blir mycket mer sur (min hund är 11 och inte jag som har uppfostrat honom ifrån början utan pappa).. Håller på och övar med honom att gå på promenad med en annan hund utan att han ska vara i skrevet på den hela tiden.. Det går faktiskt bättre och bättre och han lyssnar mer och mer men ibland tar mitt tålamod slut 😛

  Tack för riktigt bra tips!

 9. Birgitta, vad tråkigt att din hund har blivit attackerad! Men bra att den också har gått på valplek! Det motverkar de negativa upplevelserna.

  Grattis till tävlingsframgångarna, men tävlingslydnad och allmänlydnad är inte samma sak.

  Birgitta, läs igen. Jag skriver inget om köttbullar. Bli en stark ledare och kräv lydnad fast han är osäker. Han söker sig då till din styrka och förstår att du kan beskydda honom, om det behövs. För det kan du väl?

 10. Gunilla Jag vet mycket väl vad som skiljer tävlingslydnad från allmänlydnad. Har haft rottis i 15 år och aldrig några problem. Nu har jag 3st hanar 4 år 1 år och 1/12år och det är inga som helst problem. Inga av de nuvarande eller de tidigare har haft hundmötesproblem. Blir en hund attackerad 2ggr så är det inte lätt att förmedla en känsla att ALLA hundar är snälla när så inte är fallet. Det gäller att förekomma och inte förekommas. Min första rottis tog jag upp till tjänstehund och han var med i insattststyrkan som eftersök ”person” så jag vet vad allmänlydnad är tro mig.
  Om alla gick valpkurs och brydde sig om sina hundar så kanske problemet inte vore så stort men tyvärr så är inte fallet. Man möter både stora och små hundar i flexikoppel som mer eller mindre flygger fram. Själklart måste min hund få försvara sig men ett bett från en rottis går ju inte att jämföra med ett bett från en pudel. Min hund är en reaktiv hund och vill ha koll. Dessa 2 attacker han har utsatts för har förstört sååååå mycket så jag söker med ljus och lykta en som kan hjälpa honom. Har varit hos en del men rädslan sitter kvar. MYCKET TRÅKIGT

 11. Hej Birgitta! Ser ditt svar först nu.

  Nej, du kan inte lura i honom att alla hundar är snälla, för så är det ju inte, jag håller med fullständigt! Men du kan meddela att från nu tar du över försvaret av flocken. Hans roll ska vara att lyda dig. Han får vara rädd, men han får inte uppföra sig dåligt med rädslan som ”ursäkt”.

  Sedan om du känner eller stöter på hundvana ägare med jättecoola hundar av större storlek som kan ”ta” hans osäkra sätt, så kan ni ju gå promenader tillsammans (med den andre hunden före i början), och han kommer då kunna få några nya hundkompisar som han så småningom litar på.

  Kollade på ditt namn – bor du i Örebro? Jag hade gärna träffat er, för jag jobbar med hundmötesproblem och tycker att det är väldigt roligt, men Upplands Väsby blir kanske lite långt?

  Sök hjälp – det borde finnas någon med rätt kompetens t ex på någon av de brukshundklubbar som ligger närmast där du bor…

 12. Tack för ditt svar. brukshundklubbarna häromkring är klubbar för inbördes beundran.
  Han har kompisar vi tränar ihop och det är inga problem.
  Jag har sökt hjälp och senast av Fredrik Steen han säger ju att det är löst på 2 tim men han har ej tid. Mycket tid går åt till att synas och till datorn för hans del.
  Vi var förra helgen på utställning där han blev han påflugen igen. Vi vänder oss om och där står en rottis nos mot nos. Varken jag eller min hund hann reagera. Tur hade jag med mig en boddygard som hjälpte oss. Där är det ju väldigt tajt och många har ingen koll på sina hundar.
  Så nu har det blivit ännu värre. Vet ej vart vi ska vända oss många snackar men det är liten verkstad.
  Birgitta

  1. Hej Birgitta!

   Var inte på ställen där du inte har full koll då… Måste du t ex ställa ut? Räcker inte de utställningsmeriter han redan har?

   DU ska vara hans bodyguard. Klaga inte på andra och andras hundar. Håll koll och klandra bara dig själv om du låter dig överraskas en gång till. Vilket ju inte bör hända. Lova din hund att du ska se alla faror i tid resten av hans liv!

   Du kunde köpa en spray som är ofarlig men ändå har som syfte att avskräcka hundar från att attackera och ha i fickan.

   Faktum är att även en kraftig stråle vanligt vatten ur någon slags sprutflaska rakt i nosen avskräcker nästan alla hundar utom de allra aggressivaste. (Överraskningsmomentet gör sitt till också).

   Jag tror inte att din hund törs sluta vara rädd förrän du har äntligen visar att du nu klarar av att sköta försvaret av flocken, 24/7, dvs ALLTID.

   Om jag var du så skulle jag dessutom träna på att han snabbt skulle lyda sitt-stanna kvar, för då får du händerna fria under några sekunder att stiga fram och greppa tag i halsbandet eller nackskinnet på den hund som ägaren släppte fram.

   Jag skulle till och med, om jag var du, sätta min hund ibland och, när ingen är i närheten, ryta typ ”Ta in din jävla hund” och ”GÅ BORT!” mm… Medan min hund förstås ska sitta kvar! Bli aggressiv, eller åtminstone väldigt bestämd! För då slipper nämligen han vara det.

   Eftersom jag helst inte vill att hundar ska vara snabba på att försvara sig själva så måste jag ta på mig det ansvaret för att vara en komplett flockledare.

   Så tänker i alla fall jag, rent generellt… Skulle kanske tänka annorlunda om jag mötte er, eller om jag hade fler fakta om just er…

Kommentarer inaktiverade.