Inlärning är ett bra verktyg för att förbättra er kommunikation….

…. kommunikation är en del av begreppet ledarskap. I alla fall för mig 🙂


Att lära en hund saker är kanonbra på alla sätt. Det förbättrar ert sätt att kommunicera samt att du i vissa lägen som annars skulle vara svårkontrollerade kan du ha möjlighet att styra hunden.

Jag menar verkligen detta!

Men……… att bygga en relation på att lära en hund massa saker kan bli problematiskt i längden.

Just nu har jag en tik hemma som inte ens kan sitt. Hon kan inte ett enda kommando. Trots det så kan hon vara med mig överallt, hon följer mig och jag kan få henne till att göra det mesta. Detta endast med hjälp av kommunikation – ledarskap/kroppsspråk/fysisk kontakt!

Många anser att man ska lära sin hund vad – nej – betyder. Jag säger INTE att det är fel, men jag säger att det är inte det jag menar.

Det kan vara bra att i vissa lägen kunna använda det inlärda ordet nej, men jag anser att med rätt kommunikation och ledarskap så går det ännu bättre.
All inlärning av ett specifikt cirkusnummer kräver belöning. Jag vill inte ha en sån relation med min hund, min fru eller mina barn.
Jag vill ha ett harmoniskt förhållande som bara flyter på……..

Hur tillrättavisar jag då mina hundar? På samma sätt som jag talar om med mitt kroppsspråk, fysisk kontakt när jag inte vill att mina barn eller fru ska göra på det ena eller andra sättet.

Hur visar jag då glädje mot mina hundar? På samma sätt som jag talar om med mitt kroppsspråk, fysisk kontakt när jag blir glad när min fru eller mina barn gör något som jag gillar.

Glöm inlärning! Det är ju det jag vill ha fram då det gäller en harmonisk relation med en individ.

Sen lär jag både mina barn och mina hundar saker med hjälp av belöningar, men det är en helt annan sak 🙂 (märkte ni att min fru var bortplockad i sista stycket? )

Nu ska jag in i sminket! Syns snart i rutan 😉

13 svar på ”Inlärning är ett bra verktyg för att förbättra er kommunikation….”

 1. gillar att du har ett bra ordförråd och får fram vad du menar (och säkert vad många med dig, bla jag, tycker)

  är jättesvårt att formulera sådant här i ord men jag tycker du lyckas bra! de tackar vi för =)

  ps: det kan då fungera på mannen, det där med belöning vid rätt beteende ;D

 2. Jag ser fram mot att få se dig i sparkdräkten och jag är såååå glad att mina barn/ungdomar inte ens har tänkt tanken på att köpa sig en eller önska sig en i julklapp.

  Då ämnet ledarskap och tillrättavisningar är uppe på tråden så ber jag dig dela med dig av lite tips VILKET du gjort en hel del.
  Men det jag undrar lite över är detta: Hur ska jag få min 35 kilos Schäfer att focusera på MIG och inte hunden som han skäller/hoppar mot?
  Hur ska jag göra för att bryta med en tillrättavisning när han skiter blanka tusan i mig fram tills hunden gått förbi? Han reagerar inte på något jag gör eller säger. Jag är snabb med att bryta, redan innan han ens sätt hunden och det går bra ett tag MEN sen brusar han upp.

  Jag förstår det du skriver och tipsar om men det fungerar inte i praktiken. Dålig ledare? JA absolut det måste jag ju vara eftersom alla påpekar att det handlar om ledarskap.
  Så fort jag ber någon om hjälp, oavsett om det är på nätet, en hundtränare eller som du skrev sbk så säger de ledarskap ledarskap ledarskap MEN det är ingen som hjälper mig praktiskt.
  Så jag provar en sista gång så här och sen tränar jag för fullt på Södra i helgen.

  Tack och lycka till i sändning

  1. Har ett liknande problem med min yngsta hund, han ska ha koll på omgivningen så fort vi är ute, och det kan vara svårt att få honom att förstå att JAG ska ha kollen.
   Går vi till vår träningsplats för att träna lite lydnad så går det oftast mycket bättre. I söndags dök det upp en ovälkommen störning, men det gick ganska bra ändå.

  2. Förekom! Vänta inte för att sedan bryta ett beteende, se till att beteendet inte kommer. Visa din hund, tydligt, vad du önskar av den.

   Kortfattat, jag hoppas att du förstår hur jag menar.

  3. Tess hör av dig när du ska dit så kan vi göra nåt gemensamt, skälla på varann el. på hundarna el. nåt.

   1. Absolut, vi har säkert tid för att skälla på allihop 😉

    Har legat utslagen i sängen i magsjuka hela helgen så mina planer grusades lite smått. Bama har gjort mig sällskap i sängen och inte ens velat äta på hela tiden, stackarn.

    Nu tar vi nya tag….

  4. Jag är oftast överens med Fredrik om vad han skriver och förstår mellan raderna hur man gör praktiskt, därför att jag hjälper många som har olika problem med sina hundar. Jag brukar säga så här: Allt hör ihop. Inte bara möte med hund. T.ex VAR finns din hund när du ska stänga bagageluckan efter att din hund har fått tillåtelse att hoppa ut? Börja där!

 3. ”Sen lär jag både mina barn och mina hundar saker med hjälp av belöningar, men det är en helt annan sak (märkte ni att min fru var bortplockad i sista stycket? )”

  Ja hon är ju redan fullärd, som alla kvinnor 😉

  //Bitchen i Sundsvall

 4. Så mer kroppspråk och mindre ord? Men hur gör jag då om jag vill köpa en valp och ”börja om från början” för det blir ju en förändring för mig med om för jag är inlärd att göra på ett helt annat sätt.. man måste ju ändra vanor menar jag 😛 Så hur lär man valpen på bästa sätt?

  Ha en bra dag 🙂

Kommentarer inaktiverade.