Klockan är 00 30….

Så jag säger go natt, men när ni läser detta så ska det vara god morgon 🙂


Även idag var det en underbar men lång hunddag. Det har varit fantastiskt kul och i morgon håller jag sista föreläsningen i detta ”block” i Borlänge.

Men jag blev biten idag 🙂 Ganska ordentligt till och med (ej hunden på bilden).

Det gick till så att det kom in ett par i butiken med en hund som gick ”på tå”.
När jag passerade hunden på två meters avstånd angrepp den mig direkt och beslutsamt. Den bet hårt och bet sig fast med rusk.

Ägaren ryckte bort hunden med hjälp av kopplet. Samtidigt kom Jocke mot mig, hunden gjorde lika rejäla utfall mot Jocke men nådde ej fram.

Hunden högg allt som kom i hans väg, det fanns inga synliga tecken på osäkerhet eller rädsla, bara – ”här är jag, passa er för jag tar för mig”

Den ena ägaren brast i gråt, den andra visade ett otäckt ärr i ansiktet. De berättade också att den bitit tonårsbarnen rejält och kraftfullt. Hunden hade alltså bitit rejält och med förödande kraft tidigare.

Här är det lätt att tro att hunden var rädd, osäker, skrämd, sjuk, skadad eller något annat.
Men med min relativt korta analys skulle jag hellre gissa på att hunden fått fördel i att bita folk, alltså funnit en glädje i detta. Likt en tränad vakthund eller liknande.

En välutbildad vakthund biter gärna folk utan att den är rädd, skadad, osäker eller annat, endast därför den känner att den får fördel i att bita. Det är i sig väldigt självförstärkande.

Intressant case, men den mesta tiden gick åt till att försöka trösta den väldigt olyckliga hundägaren. Sen gav jag givetvis också en mängd tips och råd.

Jag vill inte gå in på detaljer, jag vill inte nämna ras… men jag kan försäkra er om att det inte är en ras som ni först tänker på 🙂

Nu ikväll är jag relativt svullen i benet och har värk… men det som inte dödar, det härdar 🙂

Nu ska jag försöka sova så hörs vi i morgon igen….. go natt!

31 svar på ”Klockan är 00 30….”

 1. Nja morgon vet jag inte, men vi säger väl det då. Jag kommer ju i alla fall inte sova mer. 🙂

  Vad gäller bettet du fick så får vi väl verkligen hoppas att ägarna tar tag i problemet ordentligt.

 2. Tycker verkligen synd om familjen till hunden. Men samtidigt förstår jag inte hur de kan ha det så där. Hunden verkar ju rent ut sagt livsfarlig. Jag menar när den t o m ger sig på o hugger familjemedlemmarna, och det rejält… Jag tror att jag skulle ha svårt att lita på min hund, även om man fick hjälp med problemet. Och just därför att den verkar hugga, utan att vara vare sig rädd eller osäker. Fast det är kanske lätt att sitta här o säga. Jag hoppas i alla fall att familjen får hjälp, och det fort innan något riktigt hemskt händer…

  Och hoppas att benet ditt Fredrik, är bättre idag 🙂

  1. Godmorgon!
   Funderade på samma sak som Tove. Hur orkar man ha det så? Tror du att med rätt råd och hjälp att den kan bli ok,utan att bita igen?

   Hoppas ditt ben blir bra snabbt och antar att du har stelkrampsspruta tagen 🙂
   Här mår Seven bra,gick iväg med sin blåa krage.Ser ut att läka bra 🙂

   Nu måste man jobba….lång dag med kurs hela eftermiddagen och stylingskurs ikväll(kan behövas) 🙂

   Ha en underbar dag alla!

 3. PUDEL!?!

  Dela med dig av tipsen du gav. Ras ålder och kön på hunden är totalt ovesäntligt :-p
  Btw så kan det vart att han bara gilla Cesar mer än dig;-)

 4. säger som Anki, antar du har stelkrampsspruta tagen!
  o säger som övriga med, hur orkar man som familj ha det så? en hund som biter för att bita (om det nu är så då) som biter även de i familjen?! ne hoppas de kommer tillrätta med problemet på ett eller annat sätt.

  onsdag idag och föreläsning i Borlänge. se U there.

 5. Herre Gud !!! Tur att det inte var ett barn som blev biten!!!
  Varför behåller man en hund som till och med angriper sin egen familj??

  1. Varför söker man inte hjälp med en sådan hund tänker jag. Nu vet vi ju inte om dom redan hade gjort det men det tror inte jag tyvärr.

 6. Stackars hund säger jag! Om hunden på nåt vis fått fördel, alltså positiv bemötande av att bita människor/familjemedlemmar kan hunden inte ha mycket roligt i livet. Tänk så mycket roligare hnden skulle haft om han fått jobba med annat typ att söka reda på en männniska/familjemedlem istället för att bita.
  En tanke bara!!

  1. Det är super lätt att ge fel ”energi” till en hund och utifrån hund så snappar dom upp det olika snabbt.
   Hur många hundägare står inte och för dialog med sina hundar, klappar och pratar i tron att lugna dom som ett litet ledset barn?
   Vi vet INGET om hunden, om ägarna eller ngt mer än det Fredrik säger ”ett par kommer in med en hund som trippar på tå”.
   Den hunden skulle inte ens gått in i det läget och Fredrik var 2 meter i från och blir biten, hade dom då alltså full koppellängd?
   Jag är nyfiken på vad hunden fick för korrigering när den gjort utfallet.
   Hysteri mm kan faktiskt uppfattas som bekräftelse åt positivt håll.
   Är inte lätt att va hundägare, även om man ska göra si eller så och körkort hit å dit.
   I bland är det dom små detaljerna som gör det.

   Många frågar hur man orkar ha en sån hund.
   Man orkar bara, för mellan dessa ”oacepterade” saker har man troligen det mest underbara som finns.
   Även om förnuftet säger ngt annat så är dessa hundar otroliga på att ”äta upp hjärtat hos ägaren”.
   Man glömmer så lätt att det ”bara” är en hund som behöver flock och ledare.
   Ärligt så hade inte jag avlivat hunden, jag hade trökat vidare MEN med munkorg.
   Ett hjälpmedel som ska just användas som hjälpmedel inte lösning.
   Men ja det tar på energin att leva med en sån hund för man anpassar hela livet efter hunden (alla hundar kan man inte aktivera psykiskt nog och träna om fast människan gärna vill tro det. )

  2. Jag kanske har fel – men tror inte det 😉 – men att hunden ”har fått fördel av att bita” betyder inte per automatik att hunden har fått ett positivt bemötande när den har bitit.

   Jag tror att en hund kan få fördel av någonting även om du tillrättavisar. I det läget tror jag hunden tycker att ”belöningen” – som hunden ser det – är helt klart värt ”utskällningen”.

 7. Varför går man in med en sådan hund i en butik?? För jag gissar att de varit i en butik förut där man vet att de kan vara trångt i gångar och att de faktiskt kan vistas andra människor där? Verkar bara vara att gilla läget att de finns sådana människor. Om de var där för dig kunde de förvisso inte presenterat sitt problem bättre…

 8. Snälla ni – tänk om dom kom till mig för just detta problem.
  Därför var de i butiken, dom sökte ju hjälp.
  Nu är ni lite hårda, eller tänker lite fel.
  🙂

  1. jag förmodade nästan att de kom tll butiken för att rådfråga dig, MEN ändå, om hunden nu har detta beteende, så även när man går för att be om hjälp så skulle nog ett kortare tag i kopplet varit nödvändigt låter det som… =/

   MEN är ju lätt oxå att vara klok ”åskådare” när man själv inte är i den sitsen att man har en hund med detta beteende….

  2. Ja och du fick ju se en del av problemet irl så att säga 😉
   Hoppas du kan hjälpa dem vidare med den hunden =)

 9. dumt att spekulera en massa när vi inte var där och såg det hela!
  Det kan faktiskt vara så att dom va dit för att fredrik var där sen så har dom
  ju påbörjat bara genom att få tips och råd…

  Kan finnas miljoner orsaker till varför den har bitit tidigare, kan även ha varit en helt
  annan situation tidigare så sluta upp med spekulationer och anklagelser…

 10. Oavsett vad det är för ras,om hunden har ont,är en hund som fått fördel i att bita eller ”bara” är tokig så spelar det enl. mig ingen roll. En hund med dessa beteenden ska avlivas direkt. Jag undrar hur man som ägare kan försvara sig själv eftersom man tycks veta att den är opålitlig. Har den bitit bla ägaren i ansiktet och dessutom biter passerande människor är den farlig. Har man kvar hunden och den en dag biter ett oskyldigt barn,där skadorna oftast blir värre,är man en usel ägare och tycker nog mest synd om sig själv för att det är jobbigt med avlivning. Jag tävlar o tränar med skyddshundar och skulle någon av mina hundar bita ngn på annan plats än bruksplanen så skulle jag inte ha kvar den hunden. Strikt ägaransvar!

  1. Strikt ägaransvar behöver ju inte betyda avlivning.

   Däremot MÅSTE man som ägare förhindra att sånt här händer.

   Beteendet som sådant går, med all säkerhet, att träna bort med adekvat hjälp.

  2. Du får ursäkta mig nu, men det där var minst sagt i hårdaste laget. Om en hund biter så ser man väl för sjutton till att ta reda på orsaken till varför den bet. Man avlivar den inte bara sådär utan vidare.

  3. När jag var liten lirade jag bandy med klasskamrater mot en annan klass. Under detta spel (”lek”) råkade jag höja klubben för högt på ett slagskott och personen som råkade vara bakom fick smällen i ansiktet och blev skadad.

   Om vi nu följer din logik… borde jag ha åkt dit för misshandel?

   Jag tycker det är fundamentalt att ta reda på VAD som hänt och VARFÖR. Jag kan inte bevisa det vetenskapligt, men jag tror 99.9% av alla bett hade kunnat undvikas genom bättre tillsyn av ägaren och bättre uppfostran av hunden. Om ditt barn tränger in din hund i ett hörn eller under ett skrivbord och inte kan komma undan trots tandvisning, ragg, morr, markering och dylikt så hade jag fan inte avlivat hunden för ett bett. Hade jag (eller någon annan) lekt fysiskt med min hund och blivit illa biten då hade jag inte avlivat hunden.

   Om man verkligen har en svart-vit syn på sin hund och allt den gör så tycker inte man borde ha hund. Rätt eller fel? Jag vet inte, men jag står upp för åsikten i alla fall.

   Självklart kan varken vi som människor eller samhället i övrigt tillåta vad som helst, men man kan inte sätta för stora krav på hunden. Ofta när olyckor och annat sker med hundar är det alltid folk framme och skyller på hunden, men tro fan att ägaren alltid slinker undan. Oavsett om det är en olycka eller betydligt värre, så är det alltid hunden som kommer i kläm. Istället för att straffa hunden som bet kanske vi borde straffa ägaren som lät det hända (även om man inte kan ha 100% kontroll och tillit).

 11. Jag kanske är ute och cyklar men för mig betyder strikt ägaransvar att jag bär ansvaret för hunden. Detta gäller gentemot min omgivning men också gentemot min hund.

  Om min hund har ont och biter någon pga det så är det MITT ansvar gentemot hunden att se till att den får den vård den behöver för att må bra igen. Att inte ge hunden den vård den behöver och istället avliva hunden är, enligt mig, väldigt oansvarit gentemot hunden. Då skall man inte ha hund överhuvudtaget, tycker jag.

  Samma sak om hunden biter någon eftersom den har fått fördel av det. Det är mitt ansvar som ägare att se till att min hunds felaktiga beteende upphör. Det är mitt ansvar eftersom det är jag som är ledaren och skall visa min hund hur den skall uppföra sig. Allt annat är onsvarigt, tycker jag.

  Enda gången jag kan tänka mig att avliva hunden är om den är ”knäpp” på riktigt.

 12. Cicci, om din hund skulle ha bitit ett barn efter det att den tidigare klippt dig i ansiktet,skulle du kunna ha det på ditt samvete gentemot barnet och dess föräldrar?

  Marie,alla sådana här beteenden går inte att träna bort(om det är bet.det beror på). Hur ska du vara säker på att det inte händer igen?

  Agnes,när är då ”din” hund knäpp på riktigt? Efter att ha bitit 7 pers. eller?

  Självklart avlivar man inte en hund”bara så där” men man måste tänka på sin omgivning också. Det får inte hända att hundar biter människor tll höger och vänster. Vi hundägare är påpassade så det räcker just nu med rådande kamphundsdebatt osv.

  1. Fast sådär skrev du inte från början. Du skrev ” En hund med dessa beteenden ska avlivas direkt.” och det motsätter jag mig. Det finns bakomliggande orsaker till ett en hund biter och jag anser att man tar reda på orsakerna innan man ens överväger avlivning.

   Om jag hade en hund som bitit så skulle åtminstone jag försöka ta reda på orsaken till det beteendet och sedan göra något åt saken. Jag skulle inte vilja ha på mitt samvete att min hund bitit någon, naturligtvis inte. Men jag skulle heller inte vilja ha på mitt samvete att jag dödat hunden utan att ens bemöda mig med att ta reda på vad som hände och varför. Min hund betyder mer än så för mig förstår du.

  2. Det är hyfsat enkelt att se till att sånt här inte händer om man fått detta problem.
   1. Släpp ALDRIG fram hunden till någon/något.
   2. Använd munkorg.

   Om det visade sig att det inte gick att träna bort kanske även jag skulle välja avlivning, jag kan inte svära på något annat då jag aldrig haft problemet.

   Det närmaste jag kan komma är att jag haft en ångestbitare och en hund som inte gillade småhundar. Det var bara att se till att de aldrig fick chansen att ställa till med något.

 13. Citerar Niklas: ”Agnes,när är då ”din” hund knäpp på riktigt? Efter att ha bitit 7 pers. eller?”

  Jag skulle nog bedöma MIN – inte ”min” – hund som ”knäpp på riktigt” om den har bitit någon trots att:

  1. Veterinären – efter att ha gjort en omfattande undersökning – konstaterar att hunden är helt frisk.
  2. Jag är säker på att hunden har växt upp i ett tryggt hem.
  3. Jag vet att hunden har fått en bra uppfostran – jag är en god ledare för min hund.
  4. Jag vet med säkerhet att hunden inte var trängd, rädd, osäker mm.

  Skulle jag ha större hundkunskaper än vad jag har så hade jag säkert kommit på flera punkter, men nu har jag inte det.

  I övrigt håller jag med Cicci. Det du skrev i ditt andra kommentar stämmer inte riktigt med det du skrev i ditt första.

  I ditt första kommentar skrev du: ”Oavsett vad det är för ras,om hunden har ont,är en hund som fått fördel i att bita eller ”bara” är tokig så spelar det enl. mig ingen roll.”

Kommentarer inaktiverade.