42 frågor…….

……42 svar på mejlfrågor var vad jag hann svara på igår kväll då resten av familjen hade somnat för kvällen.
Detta arbetade jag med i över två timmar… Puh!

Tydligen var det någon repris på tv igår där jag va med. Därför kom hundratals mejl.
Kul, men ni måste ha överseende 😉

Jag får en hel del frågor från fodervärdar till försvarsmakten. Av flera anledningar tycker jag att ni i första hand ska vända er dit med era frågor. Även om det är trevligt med era mejl.

Lyssnade på en humanpsykolog igår på tv. Hon förklarade att rädslor är sunt och naturligt. Det man ska vara orolig för är om man aldrig visar rädsla. Det är inte sunt!
Däremot ska man ex vis som föräldrar finnas där och stötta.
Mycket intressant även om det absolut inte är något nytt.
Men jag tänker exakt likadant då det gäller hundar.

Som ni ser på bilden så är det riktigt trist novemberväder i Sthlm. Ganska deprimerande tycker jag.
Tur att jag har mina bloggkompisar 😉

20111101-071904.jpg

26 svar på ”42 frågor…….”

 1. Lika trist väder i Huddinge 🙂 🙂
  Vi får försöka att lysa upp dagen med glada heja rop!! Nu mot jobbet :)) Jippi!!!

  1. nu är det vinter tid eller normaltid som det visst heter…klockan här går sommartid 🙂 vilket kan vara positivt…i väntan på en ny sommar 🙂

 2. Fritiof har varit ganska osäker och visat rädslan varje gång det finns något nytt på våra promenadvägar, morrar och skäller. Jag började med att gå före till det nya som ligger på marken, rörde vid det så han ser att det inte är farligt, försökte få honom att komma fram och nosa, lockat med godis eller torr foder när han inte vågade. Så klart tog det inte lång tid innan han fattade, så fort det finns någon som inte fanns där tidigare, då morrar och skäller Fritiof, för att sen titta på mig och vänta på godis. Suck! att det ska vara så svårt att vara tydligt!

  1. Vad gör du då, när han väntar på godis? Vad händer om du bara struntar i vad han sysslar med och bara går?

  2. Försök med positiv feedback, och locka på honom och få han att gå förbi, när han tagit sig förbi hindret kan du ge godis. Om han vägrar byt sida på han så han tar sig förbi, sen kan ni vända om och nosa och beröm. Men ge aldrig godis innan dem gjort det dem ska. Facit vad som händer har du ju redan upptäckt 🙂

 3. Vädret är inget att deppa över Fredde, hösten är ju härlig även om inte solen skiner. 🙂 Nu är det ju inte ens kallt (åtminstone inte här med +10) och jag tycker vovven verkar full av energi. Det har väl i och för sig inte bara med vädret att göra, men det har ju betydelse. I alla fall med en sån pälsig luffe som Bento. 😀

 4. Behöver avreagra mig en smula, hoppas det är ok! 😉 Blev tokarg på en gubbe som jag mötte i skogen idag. Jag går med min hund lös på en liten skogsväg. En bit fram ser jag att det kommer en man gående med en lös hund. Jag kopplar min hund och avvaktar därefter för att se så att mannen har uppfattat att det kommer ett hundmöte. Jodå gubben ser mig men istället för att se till att han sin hund under kontroll viker han av in i skogen varvid hunden kommer rusande mot oss. Plötsligt dyker gubben upp på vägen igen, men gör inget fösök att kalla in sin hund utan stannar bara och tittar på oss. Hunden är då redan framme hos oss och försöker ta kontakt med min hund. Jag börjar gå framåt med min hund mot gubben. När ni möts säger han ” Det är ingen fara, det här är en så gamal pojk”. Så jäkla respektlöst! Mitt svar blev bara ” Jo kanske det men jag försöker lära min hund att inte ta kontakt med alla hundar vi möter så jag hade uppskattat om du kallat in din hund.”
  Det är fasen inte konstigt att det händer en massa tillbud och olyckor i hundvärlden! Hur hade ni andra här inne reagerat i en liknande situation? Det här var en ”snäll” hundras men det spelar fasen ingen roll om det är en golden eller en schäfer man möter det är precis lika obehagligt när man märker att ägaren inte har hunden under kontroll.
  //Sofia

  1. jag blir oxå arg på sånt där! visst kan det hända olyckor som att hunden inte lyssnar tillräckligt o sticker från husse, men när husse så uppenbart struntar i vad hans hund gör så blir man förbannad!

   Har hänt mig en liknande grej men då var det en matte med en valp i flexo som fick springa fram till min hund när vi stod still med ryggen till dem vid en fotbollsplan och inte såg dem komma.

   Min tanke i en sån situation är ju att dels vet man inte att den hunden är snäll, hur FN ska man kunna veta det (ja förutom lillvalpen som jag talade om då, emn en vuxen hund)
   men en kommentar som kanske kan ”skrämma” en sån hundägare kan ju vara att Ja DIN hund kanske är snäll, men min brukar bita andra hundar så nu hade du tur att din hund klarade sig oskadd..
   ne inte vet jag, men jag vill inte släppa min hund till andra hundar utan att först kolla av läget med ägaren, tänk om deras hund har stora problem och biter min?! förstår inte hur man kan va så tanklös, det är sådana ägare som ger oss andra dåligt rykte… =/

  2. Hur menar du med ”snäll” hundras då?
   Även om du inte tänkte på det när du skrev kommentaren, så är det just sådana här uttryck som bibehåller uppdelningen av hundraser… Om vissa särskilda hundraser beskrivs som snälla, så måste det ju betyda att andra är elaka?

   Vi vet ju alla att skillnaden på mentalitet och uppförande mellan individer INOM raserna är minst lika stor som mellan individer av olika ras.
   Men visst, vissa hundar verkar mer harmlösa än andra vid första anblicken. De ser ”snälla” ut.

 5. Väldigt spontant:

  1. Förstår din förbannelse. Det är obehagligt att möta en lös hund när man märker att ägaren inte har koll och ägaren inte gör något.

  2. Om gubben hade kallat på sin hund så är det gubben som hade tränat sin hund att inte ta kontakt med andra hundar. I det här falllet ser jag det ultimata tillfället för dig att träna din hund att strunta i andra hundar när du säger till… men ingen lätt uppgift 😉 Jag hade haft stora problem – minst sagt – kan jag säga 😀

  3. Schäfrar är också ”snälla” 😉

 6. Hm, anat länge att försvarets anslag är små men att det gått så långt att det nu finns ”fodervärdar tll försvarsmakten” var en nyhet. Du fick mig att skratta högt, tack!

  1. Det är en stor del av FMs hundar som går ut till privata fodervärdar runt om i landet. Det är dock synd att de inte informerar tillräckligt mycket till den blivande fodervärden om vilken krävande hund de faktiskt tar sig an!
   Jag har en kompis som tog en FM-hund på foder, så jag har pratat lite med henne om det.

   Man tycker ju att de borde vara någorlunda noga med var hunden hamnar.
   Dels för hundens skull, så att den får en aktiv och trygg uppväxt. Men även för fodervärdens skull, för det är inga enkla hundar utan riktiga kraftpaket som ofta är mentalt tuffa och födda att jobba hårt!
   Tjejen jag känner är hundkunnig och har varit otroligt duktig med sin FM-hund under dess uppväxt, men även hon känner såhär i efterhand att hon tog sig en skvätt vatten över huvudet.

   Jag anser är det är upp till Försvarsmakten att vara tydliga med vad det är för typ av hund det är de avlar på och jobbar med, så att de slipper få tillbaka ”ofärdiga” hundar från fodervärdarna och fodervärdarna slipper dras med en hund de inte alls var beredda på att få…

   Jag tror att det skulle vara spännande och oerhört lärorikt att försöka sig på ett fodervärdskap själv, men jag har jobbat med FM-hundar och vet vad de går för så jag väntar nog ett tag med det… ;P

  2. Jag tror inte att du kan skylla på försvarets dåliga anslag i nutid, att de använder sig av fodervärdar.
   Att använda fodervärd är helt enkel ett väldigt bra sätt att kunna ha många hundar utan att behöva ha massvis med personal till dem.

   Hur länge man använt sig av fodervärdar till hundar kan jag inte svara säkert på, men 20 år vet jag säkert.
   Och mina morföräldrar hade en häst på foder från försvarsmakten på 50-talet, så troligen använde man sig säkert av fodervärdar till hund redan då också.

 7. Jag var med om precis samma händelse som du, Sofia, och jag har upplevt det många gånger tidigare med vår förra hund. Nu har vi en valp och en lös hund kom springande mot oss. Jag ropade till ägaren att hon skulle kalla in den men fick till svar ”att den var snäll och bara ville leka”. Hunden var förstås snäll och ville leka, men ändå… Vår valp visade endast rädsla över att få hunden över sig och ägaren till hunden tyckte att jag var orättvis som inte släppte lös vår valp så att även den kunde få leka. Suck…

  Jag vet inte hur många gånger vi var med om liknande situationer med vår förra hund och inte en enda gång kallade ägaren in sin hund eller kopplade den. Man står helt handfallen.

  1. jag tror på att fostra dessa hundägare med en tankeställare,,, som sagt, tänk om MIN hund som deras springer fram till är direkt elak och bitsk… suck vilka idioter det finns.
   och att de sen käftar emot när man säger att ja men jag vill inte att min hund ska lära sig att alla är lekkompisar, den får leka på mina villkor, ja då är man tydligen en dålig hundägare i deras värld =/

 8. Tack för era goa komentarer, känns redan bättre! 🙂 Men det är ju inte utan att man undrar hur dessa hundägare tänker? I min värld så behöver man inte ha läst fem hundböcker och gått på en massa hundkurser för att begripa att så där gör man INTE! Det räcker gott med lite sunt bondförnuft och omtanke om sina medmänniskor för att man ska förstå att det kan uppfattas som en mycket obehagligt.

  1. Just i mitt fall, kommer det säkert att hända många fler gånger eftersom vi bor i ett litet samhälle och många vet att vår förra hund blev ihjälbiten av en lös hund. De kopplar det till min rädsla, vilket det ju inte alls handlar om egentligen, och vill därför förtydliga att deras hund inte vill något illa…

   1. Det är ju kanske en god tanke från de andra i byn men visst blir man förvånad över vilken okunskap det finns hos så många. Självklart ska hunden få leka med och hälsa på andra hundar men man är ju tacksam om man själv får avgöra när och hur det ska ske. Måste ha varit en skräckupplevelse du var med om med din förra hund 🙁

 9. Jag hatar verkligen när folk säger om sin lösa hund att ”den är ju så snäll”. Jaha, men min kanske inte är det! Det värsta är att jag får betala för vet kostnader om någons lösa hund springer fram och min hund inte uppskattar det. Respektlöst.

  1. Vi bor i en mindre kommun och många har hund, så oftast sitter någon utanför någon hund utan för affären när matte/husse är in och handlar lite snabbt. Även jag har satt min hund utanför för att handla mjölk till kaffet efter promenaden. Sitter hon där så är hennes uppgift att vänta på mig och hon bryr sig inte om annat. En dag när jag kom ut satt en gubbe nästa brevid henne och tyckte vilken fin och vältränad hund du har sen säger han att hans hund är inte alls lika snäll den skulle bita om någon gått fram! Efter den dagen sätter jag inte min hund utanför affären för det kändes som gubben hade försökt provecera min hund för att hans hund var olydig. Tog jag hans ord som en komplimang, knappast kände som han önskat att min hund bitit.

 10. Jag ger inte godis innan han har vågat nosa på ”det okända”, men saken är att det verkar som han inte är rädd för allt nu, på några saker morrar och skäller bara för att han verkar tro att det var så han skulle göra. Ibland gör så när vi går förbi något för andra eller tredje gång, först var han rädd, men sen han nosade och såg att det var ofarligt, fortsätter att morra nästa gång och vänta på belöning.

  Jag tycker också att det är läskigt när lösa hundar kommer fram till oss! Ibland när de är med koppel har några lite för bråttom, kanske frågar om de får hälsa och så släpper dem fram på en gång, innan jag har sagt till mina att de får hälsa.

Kommentarer inaktiverade.