Håll ut!


På bilden ser ni en blivande polishund jag träffade för en tid sedan. Ett riktigt litet monster, precis som dom ska vara 🙂

För övrigt kan jag säga att jag är på ett lysande humör idag. Kanske beror det på vad jag skrev på twitter, #Fredrik_Steen, vad vet jag 🙂 Men på bra humör är jag i alla fall.

Åter till små monster……..

En stor del av de frågor jag får handlar om valpar, ofta om väldigt unga valpar. Och när det gäller små valpar så ska man inte oroa sig, eller ställa för orimliga krav.

Bitande i händer, fötter eller ansikte, gnagande på saker, enorm nyfikenhet, kissande och bajsande, valpens mat och allt där omkring, rädsla och osäkerhet, pip och gnäll, hoppande, morrande med mera.

Detta är valpbeteenden och är fullt normalt. Du ska nästan vara mer orolig om den inte beter sig 🙂

Här ska man inte tänka problemlösning. Här ska man tänka ”forma och träna”. Tjata inte på valpen om allt möjligt, det skapar bara en dålig start i er relation. Avled och förebygg är mina bästa tips då det gäller valpar.

Dessutom ska man börja träna på kommunikation. Av någon svårförklarad anledning så försvinner allt detta när man börja lära valpen massa med saker, man ger valpen ramar att leva i.

Det enda man ska tänka på att ”förbjuda” det är saker som man ibland kan se hos vuxna hundar. Ex vis – jaga bilar, vara dum vid hundmöten, bita grannen. Resten kommer du i princip att ”forma bort”.

Han några få enkla förbud och håll dig till dessa, men tjata inte på valpen. Detta samtidigt som du tränar på kommunikation.
Håll ut, det blir bättre. Se bara till att arbeta och träna på kommunikation. Jag lovar!!!!

 

Tur att det inte var någon närbild på Denvers klor igår hos Malou. Dom är rosa!!!

När jag var i Gävle och föreläste så lämnade jag in Denver på Spabehandling på dagen hos Jennys hund och katt. När jag fick tillbaka honom så skrattade tjejerna gott. Dom hade utan min tillåtelse målat hans klor rosa 🙂
Det tyckte dom var jättekul…….. (det tyckte i och för sig jag oxå!)

Nu ska jag göra lite nytta. Förresten, följer du inte mig på Facebook så måste du göra det nu… 🙂

24 svar på ”Håll ut!”

 1. haha sååå snyggt med rosa klor 😉 kanske husse ska göra sig lika fin inför nästa tvprogram?! =)

  Valpar är valpar, o barn är barn.
  Bus lek o för var det, en fin teckning med bläck på tapeten och en del trasiga skor… är rätt skönt med en vuxen hund o lite större barn nu =)

 2. Min dröm var allt annat än ”mysigt” kan jag lova er!

  I helgen var vi ute på landet och på vägen hem åkte vi till en ny ”köttlangare”. Min svärmor tyckte att det skulle vara väldigt intressant att se hur man slaktar en gris så hon bad bonden vänta tills vi hade kommit. När vi kom dit var grisen död men hel och vi fick se grisen bli styckad – jag var oerhört nöjd med mitt beslut att inte låta lillgrabben följa med kan jag säga, men missnöjd med mitt beslut att följa med. Och köttet får resten av familjen äta 😉

  Hur som helst så var det bara Akilles och jag i drömmen och den var en salig blandning av Akilles olycka och styckningen – och badrummet som min man och jag håller på att planera! Jag var gråtfärdig när jag vaknade kan jag lova er 🙁 🙁

   1. Känns som man kollat överallt efter en sån gris men inte hittat,,Såg att avsnitt med Fredrik där han använde en sån gris o har varit ute efter en sån sen dess

    1. Ville bara tala om att de är rätt enkla att slakta de där små grisarna. Åtminstone tycker min vilde att det är jätteskoj i ungefär 10 sekunder och sen är det bara smulor av lille grisen. 🙂

     1. som med alla leksaker i tyg o dyl =(
      tycker det är så trist, köper jag dyra hundleksaker så är de iaf snart sönderdragna och sen får min skrutta fram det roligaste, allt ludd. Hon formligen ÄLSKAR att plcoka ut luddet och slänga runt i hela huset, sen är hon nöjd.,

      jag har konstaterat att IKEAS mjukisråttor funkar bra, de går oxå sönder men är så mycket billigare än hundleksakerna, kan tillägga att jag inte har en ”mördarhund” utan en springer spaniel 😉

      nån som känner sig manad o starta eget kan ju satsa på hållbara hundleksaker så lovar jag o köpa =)

     2. ma, jag skulle nog rekommendera dig att köpa en ”kong”. De svarta är svåra att vålda sönder och så tycker i alla fall min vovve att det är skoj när man fyller på med nåt gott. Ibland trycker jag i en bit ost, då får han jobba på en bra stund. 🙂

     3. Så skönt att veta att det är inte bara Akilles som tar sönder sina leksaker efter 30 sek. 😀 😀

      Vi har slutat köpa sådan leksaker av den anledning…

  1. Jag lovar att Grisen är en superrolig leksak i ungefär 30 sekunder, sen är pipljudet borta och allt ludd omkringspritt överallt.
   Den första Obama fick höll i ett par dagar innan den dissakerades totalt, den andra max en timme och den han har nu är i två delar. Ett under att den inte är i fler delar för den är väldigt populär.

 3. hejsan ! jag har en 5 månaders bordercollie som kräver en massa o får en massa olika upplevelser som vi brukat göra med hundar men nu har hon fått för sig att kissa i min säng o jag ska säga det gillas inte men jag ser inte när hon gör det så vad ska jag göra åt det o vad kan orsaken vara, vi bor på landet så när hon säger ifrån går vi ut o annars är hon rumsren.tacksam för hjälp

  1. Sätt upp en grind eller någon annan typ av spärr i sovrumsöppningen.
   Har också haft detta lilla gissel och spärrade in till sovrummet under dagtid, på natten sov alla hos mig som vanligt.
   Efter ett litet tag förstod ”kisshunden” att den inte skulle kissa i mattes säng, och jag kunde ta bort spärren.

  2. Låt den inte komma in i sovrummet el sängen när du inte är där, När ni är ute och den kissar el bajsar där den ska ge beröm el godis så förstår den snart vad som är rätt.
   Jag gjorde 1 gång ett misstag med min tik när hon var valp, då hon råkade bajsa inne så ville hon alltid äta upp det och det gav mig aldrig tillfälle att hämta det som behövdes för att ta bort det, Så 1 gång la jag godis i ett annat hörn för att avleda henne, dock blev hon jätte glad och satte sig och bajsade igen =)
   Så efter det fick hon godis el beröm varje gång hon gjorde det ute och då vände allt kissande inne ganska fort och idag kan man säga bajsa så bajsar hon ute alltså. Bra när man har lite bråttom =)

   1. Att hunden kan sådana ”kommandon” som att göra sina behov är kanonbra. Min ”rottiskille” gör ”en fin” till mej, på kommando. 🙂

 4. Hej!
  Jag har en fundering som ni andra hundägande kanske kan hjälpa mig med.
  Jag ska flyga inrikes med min hund om ett par veckor. Hon är ”lastutrymme-stor”, och ska alltså sitta i bur på nedervåningen.

  Ska man har något vaccinationsintyg eller andra papper med sig, eller gäller det endast vid utlandsresa?
  Tack på förhand! 🙂

  1. Om jag varit du så skulle jag tagit kontakt med flygbolaget. De borde ju kunna ge dig all info du kan tänkas behöva. 🙂

   Efter vad jag hört från andra så brukar det vara väldigt noga med precis allt när en hund ska flyga, som mått på bur till exempel, så se till att du har ordentligt med riktig info (gärna på papper) från flygbolaget annars kanske det krånglar i onödan så att säga.

   1. Finns ingen info att hämta hos dem annat än ”Norwegian tar inte ansvar för att resande djur innehar alla nödvändiga in- och utresetillstånd, veterinärintyg eller andra nödvändiga dokument i samband med in- eller genomresa i respektive land, stat eller territorium.”

    Finns alltså ingen direkt info om inrikesresor, och kvinnan jag pratade med när jag bokade resan (alla djur måste bokas via telefon) sa inte heller någonting om det. Har även googlat, men det verkar inte finnas några allmänna regler om sådant när det gäller inrikes.

    Har fått höra från en vän, som flugit mycket med sin hund, att det enda som behövs är papper på att hunden är din.

    Jag frågade specifikt ifall de behövde måtten på buren, men det behövde de tydligen inte. Och nu har jag fått henne bekräftad som specialbagage, så snart bär det av! 🙂

    Tack för ditt snabba svar! 😉

 5. Bästa leksaken…ett avklippt jeansben med en knut, billigt, hållbar och bara att kasta när den gjort sitt! Kong och genomgjutna stora gummibollar är ”a piece of cake” för en riesen, kan jag lova 🙂

  1. mm vi kör mycket med ”knuten” hemma, ett rep med en knut på, men hon älskar ju liksom mjukisar o gosa med, men gosandet blir lite för hårt ibland 😛

 6. Hej!

  Jag har en hund som ibland eller när den blir exalterad vid lek biter han en i ansiktet helt utan förvarning (ej aggresivt, antar att det söker kontakt) men i och med att det är min första hund skulle jag bli glad på tips på hur man kan få bukt med detta. Du kan maila på min mail jag angivet. Med vänliga hälsningar/ Sara

Kommentarer inaktiverade.