Det är ju det jag sagt hela tiden……..

…. att dom som är duktiga på häst, många gånger är förbannat duktiga på hund.

(Jag ber om ursäkt för bildkvaliten i detta inlägg)

Nu är jag hemma igen, men jag ska vara på Globen i morgon klockan 17 igen.
På dagen ska jag delta på en IPO domarkonferens i Upplands Väsby.

Det har varit en fantastisk kväll på Globen. Riktigt ballt faktiskt. Jag har svarat på lite hundfrågor, skrivit ett gäng autografer, men framförallt pratat – Horsemanship!!!!

Det finns enorma likheter häst/hund, i alla fall om man ska tro den man jag pratade med.

Några alternativ finns dock –
– Horsemanship snubben jag pratade med har fel
– Jag har fel i mitt tänk
– Eller också är vi helt rätt ute när det gäller träning 🙂

Det kanske finns fler alternativ, men det var riktigt kul att utbyta erfarenheter i alla fall 🙂

Jag bevittnade oxå något som var riktigt ballt.
Nån snubbe som tydligt heter John Whitaker, eller nåt :-), tog världsrekord i höjdhopp med häst. Dessutom barbacka (heter det så) utan sadel i alla fall.
Hästen hoppade 212 cm………….!!!
Det måste ha varit tur, den snubben – John, Johnny, Jonas eller vad han heter kan väl inget om hästar 🙂

Jag börjar bli riktigt sugen på en häst, om inte för att bli duktigare på hund.
Hästtjejer och killar är duktiga på hund, det bara är så 🙂

 

20 svar på ”Det är ju det jag sagt hela tiden……..”

 1. Oj.. ja, John Whitaker är en legend! han hade en häst som hette Milton som är en av de mest berömda hopphästarna i världen.
  Så avundsjuk.. Här sitter man i Norge utan hund och kan inte ens se Globentävlingarna på tv eller svt play!!

  1. Jag har sett Next Hederson Milton irl med John. Det var verkligen en sagohäst 🙂 Ja det finns en hel hög likheter mellan hund och häst 🙂

 2. Kul att du tar upp det här med likheter mellan hund- och hästägare. Var på ett studiebesök för typ ett år sedan och de som hade hästarna pratade om sin syn på hästträning osv. Kändes som ett ”fredde snack” men att de hade bytt ut ordet hund mot häst. Enligt de personerna så finns det en liknande uppdelning inom hästvärlden likt den som finns inom hunderiet, ena sidan ska klicka och belöna allt medan andra sidan är väldigt fysiska och dominanta. Likt mig så tyckte de att det är bäst att ligga någonstans på mitten av spektrumet och inte snöa in sig på en sida.

 3. Kan bara säga att det ligger nog något i det du säger med hästmänniskor kontra hund… dottern min har sin första fågelhund (avkomma efter min tik) och har fått ett enormt beröm av de flesta domarna på jaktprov över hur hon för sin hund… sista kritiken var av en erfaren domare att ”det var längesedan han såg ett sådan samspel hund/förare och med så små medel, söket över fältet var enligt regelboken” – jag har att lära av dottern trots att jag hållit på med hund längre;)))

 4. Eh många som säger förstår man hund så förstår man häst men inte katt, i mitt fall är det tvärtom. Jag förstår katter och jag förstår hundar men hästar har aldrig varit ett intresse och aldrig förståt. Dock har ja gått in bland hästar som mot vissa varit aggressiva och gett mat men då jag gått in med då varit ovetande om hästes beteende och inte varit rädd så har jag aldrig blivit biten av aggressiv häst. Så där är det ju lite samma om den känner fördel i att skrämmas så gör den ju gärna det, men annars e det ju inget skoj.
  Nog har jag blivit biten av många vildkatter ända ner i benet och fått infektioner, men vad tusan jag räddar ju ändå en vildkatts liv och gör den tam så den får chans till hem.
  Men häst nä vi hör nog inte ihop men hundar gillar jag å dem flesta jag träffat gillar mig.

 5. Håller helt med dig Fredde. Har hållt på med hästar i över 20 år, men nu minskat mer det och skaffat mig hund. Och måste säga att jag har mkt ”gratis” av att ha hållt på så mkt med hästar som jag gjort 🙂

 6. Hej! John Whitaker är en riktig legend! Han är bland annat känd för sin fina mjuka ridstil och samarbete med sina hästar. Och som hund och hästägare sedan jag blev född, då det alltid funnits i min familj, kan jag hålla med om att det är extremt mycket likheter! Läs mer om NH (natural horsemanship) där hittar du allt om ledarskap med häst. I denna världen är INTE det ett fult ord 🙂

 7. Håller med det här med att det är rätt lika mellanh äst och hund när det gäller …ja det mesta.
  Fast måste erkänna att jag är tuffare mot mina hästar än vad jag är mot våran lille pojke ( hunden) :). skulle jag avra lika hård mot honom som med hästarna länns det som att man skulle ”såra”honom. även om man vet hur löjligt det låter :D. Mamma har till och med påpekat det att jag pratar med hunden precis som jag gör med hästarna :D.

  John Whitaker oj oj han är som sagt en legend :). Någon som alla i hästvärlden borde känna till iallafall :).

 8. Visst är det många likheter mellan att jobba med häst och hund, spec när man jobbar med häst från marken vilket ger en superfin kontakt med hästen även från ryggen sen! För mig är tanken och sättet lika oavsett om jag har en häst eller hund att umgås o jobba med. Börja när de är unga, mys lek skapa en fin relation, sen har man det mesta gratis när man börjar ställa krav 🙂 bästa av ju att kombinera och jobba häst och hund samtidigt 🙂

 9. Har haft häst i alla år men har nu gått över till hund pga ekonomiska skäl (och att jag gillar hund givetvis)
  Och detta har slått mig många gånger!
  Det som skiljer är dock att med hund ska man vara ”käck” medans med häst ska man vara lugn.
  Och hästar ber man göra saker, hundar kommenderar man.
  Frågan är om inte häst-sättet passar på hund? Detta är något jag undrar över. Tränarna säger nej. Vad säger ni?

  1. kan hålla med om att man nog är mer tjäck o rolig med hund än med häst o kanske mer lugn med hästarna.
   Färemot så ber eller kommenderar jag nog bägge sorter på samma sätt, eller alltså ibland ber jag hästen göra saker o likaså hunden, men ibland kommenderar jag dem, beroende på vad det gäller… stanna är en sån sak som jag är bestämd med, ett stanna är ett stanna, ett kommando som känns viktigt ur säkerhetssynpunkt =)
   men ibland så lattjar man kanske iofs till det med häst med, sepc vid arbete på från marken, för att få igång häst lite mer, hetsa lite…

   tja ju mer jag tänker på det desto mer anser jag att jag nog gör väldigt mycket lika med dessa olika djur =)

 10. Hej!
  Ja, häst och hund går hand i hand i mångt och mycket :-)…men alltså John och Milton säger bara det , en legend!!! 😉

 11. Ja, jag kan inget annat än hålla med. Jag har hållt på med hästar sen barnsben och skaffade min första hund i våras (som du för övrigt träffade i Umeå, rottisen Doris). Jag använder mig av massor av det jag lärt mig i hästvärlden i min uppfostran av min hund, och jag har en hemskt trevlig och lättsam hund som gör saker med glädje!

 12. Jag fick en konstig min en gång med följd frågan -Du kan väl INTE göra med hunden som du gör med hästarna?
  :-/ JO, varför inte???
  I morgon åker jag och rider, ISLANDSHÄST! =)

Kommentarer inaktiverade.