Mot Nyköping!


Godmorgon!
Nu sitter jag här på flygplatsen i Visby och väntar på flighten till Bromma/Sthlm.
Sen tar vi bilen och beger oss direkt till Arken Zoo, Nyköping där jag ska vara i butik på eftermiddagen. På kvällen kör vi en ny föreläsning igen 🙂

Igår här i Visby så var det cirka 200 personer som var och lyssnade på mig. Det var en helkul publik. Jag tycker dialekten låter så kul 🙂

Stort tack vill jag återigen sända till alla zoo-butiker vi arbetar tillsammans med, samt till våra huvudpartners – AGRIA o Royal Canin.

Frågorna igår var de samma som vanligt. Men på något klurigt sätt så kom en del riktigt finurliga frågor.
Såna där frågor man är tvungen att tänka till om. Sånt älskar jag 🙂

 

Hej Fredrik!

Hoppas allt är bra med dig. Jag skulle vilja ha lite tips o råd av dig vad gäller klicker.
Vi har 3 st Jämthundar, 2 av dom är 7 år och en som är 5 månader.
Dom ”stora” hundarna älskar att ”jobba” med klickern, dom vet inte hur fort dom ska hitta på något,
som då belönas med klickern:) Dom behöver ju så väl denna träning för huvudet.
Mitt problem är: den lilla tycker inte om ljudet på klickern! Jag har köpt en till som inte ”klickar” så hårt, men
det hjälper inte. Han går undan när jag klickar. VAD GÖRA???

Tacksam för råd och tips:):)

 

Hej och tack för din fråga.
Om jag förstår din fråga rätt, så måste jag säga att detta inte är ett problem. Du kan ”klickerträna” en hund precis som vanlig klickerträning, men med ett annat ljud.
Ett ”smack” med munnen, en visselpipa, knäpp med fingrar osv…..
Gillar du klickerträning och vill arbeta på det sättet, då använder du bara ett annat ljud.
Så hade jag gjort, och gör på vissa hundar 🙂   // Fredrik Steen

10 svar på ”Mot Nyköping!”

 1. Man kan vänja hunden vid klickljudet genom att linda in den i en tjock handduk till en början, det dämpar ljudet på klickern, klicka och kasta ut/ge en godis till hunden. Använd efter sedan tunnare och tunnare handdukar för att till slut bara ha en dammtrasa för att sedan använda klickern som vanligt.

  Jag vande min ”adopterade” tik vid klickern på det sättet. Hon var fem år när hon kom till mej och hade aldrig sett en klicker. Det tog inte länge innan hon förstod vad det innebar och numera tycker hon lika mycket om klickern som de andra hundarna jag har.

 2. Njaa Fredrik nu håller jag inte riktigt med dej. Avsikten med klickern är ju att omedelbart tala om för hunden att den gör rätt. Ska du trassla med en visselpipa, knäppa med fingrarna eller smacka så är du för sent ute dessutom blir säkert volymen olika beroende på hur hårt du blåser i pipan, hur hårt du knäpper med fingrarna eller smackar med munnen. Klickerljudet är alltid detsamma. Alice modell låter ju jättebra! Det många faktiskt missar med klickerträningen är att man måste vara så jättesnabb för att hunden lättare ska förstå att det var just DÄR jag gjorde rätt.

  1. Vad är skillnaden (bortsett från möjligtvis viss ljudnivå) från att ”trassla med” en klicker och ”trassla med” något annat? Lika gärna som man kan stå med tummen på klickern så kan man väl vara redo att knäppa med fingrarna så att säga, eller smacka eller whatever?

 3. Hej Fredrik

  Jag behöver din hjälp! Igår var jag nästan på väg att sälja hunden.
  Jag har en Schäferhane ca 1år. Underbar, lydig och fungerar mycket bra med barnen. Min stora tjej är snart 10år. Hon har vid enstaka tillfällen gått hem själv efter skolan, ca en timme innan jag kommer hem. Han skäller konstant på henne, om hon inte toksysselsätter honom. Jag har provat att låta min mamma vara med istället, då skäller han ännu värre på henne. ( jag vet att hon är ingen hundmänniska. Hon säger en sak men visar en helt annan med kroppen. Han missförstår henne.) Han blir som en riktig tonåring, hoppar i soffan och sliter i saker han inte rör annars. Säger de till honom skäller han bara. När jag kommer hem, lägger han sig ner och blir helt lugn.
  Jag förstår att det handlar om att han inte har respekt för dem och försöker ta över……
  MEN ibland behöver jag hjälp av min mamma nån timme här och där. Hur ska jag göra för att få bort detta? Hon tycker det är otäckt och grannarna har klagat.
  Vi tränar väldigt mycket, många olika saker. Han är inte understimulerad. Jag skulle behöva ett råd, för jag ger snart upp.
  Jag hoppas verkligen att du ger dig neråt Skåne snart för nya föreläsningar. Väntar med spänning!

  Tack på förhand Fredrik

  Maria

  1. Maria =)
   Min hund kan vara så mot barn i den ålder som din dotter är men inte när hon känner dem.
   Men om det är ett barn/tonåring el vuxen som visar rädsla så ser ju hunden fördel i att skälla och skrämas lite.
   Jag tror att du och din man ska jobba med mamma och hunden så hon slutar vara rädd och även göra hunden trygg med din dotter. Visa när ni är tillsammans att det är inte okej!

 4. Hej igen

  Du fick fel mejladress av mig innan.
  Jag skulle kanske tillägga att han fungerar bra med barnen, när jag eller deras pappa är med. Men inte med min mamma. Jag hade verkligen behövt att det fungerade.

  Tack

  Maria

 5. Cicci, det kan du säkert om du är väldigt alert och konsekvent i ditt utförande. Jag har fått lära mej att man är snabbare i tummen än i munnen vilket gör att inlärningen går fortare med klicker. För gemene man tror jag faktiskt att det är enklare att anväda klicker. Jag är ”klickerfrälst” men ska absolut testa något annat och se hur det funkar. Vid belöning när hunden är på ett långt avstånd är klickern helt suverän med sitt skarpa ljud till skillnad från ett knäpp med fingret som då blir mer som en fjärt i universum. Det kanske finns de som använder sej av olika sorters ” klicker ” beroende på vad som ska läras in och var.

  1. Finns det inte halsband som piper när man trycker på en fjärrkontroll? Det kanske kan vara ett alternativ om hunden inte gillar klick-ljudet.

 6. Jag började och skulle klicka in min kanin. Han gillade INTE ljudet. Jag började att klicka varje gång han åt en godis. Det slutade med att han inte åt godiset. Inte riktigt det resultatet jag tänkt mig 😉

Kommentarer inaktiverade.