fundera lite till………

 

Även om det tar emot att säga 🙂 – bra RB!

 

Ungefär så här tänker jag –

– För det första så måste jag efter ett sånt här inlägg via blogg och mejl försvara mig emot påståenden över att jag skulle vara för eldressyr.
Det är intressant tycker jag hur människor fungerar. Det står ingenstans i förra inlägget om att jag är för eldressyr, ingenstans.
Ändå så verkar vissa bara läsa just det, på något konstigt sätt 🙂

– Sen tänker jag oxå som RB (inklippt här ovan)

– Det som är obehagligt för oss människor behöver inte alls vara otäckt för hunden.

– Vad är det som gör att vissa hundar gång på gång gärna slåss?

– är det naturligt för en hund med dominans/aggressivitet, samt onaturligt för en hund med el?

– Har ägarens uppträdande vid de två olika exemplen någon betydelse?

 

Fundera lite till, och låt mig veta hur ni tänker 🙂

Nu förstår ni hur jag tänker och funderar när jag får lite tid över 🙂

 

30 svar på ”fundera lite till………”

  1. Är det någon av er som är väldigt datorkunnig??? Har uppmärksammat att
   heqsxjws says eller några andra krumelurer lägger in konstiga länkar på olika ställen av fredriks blogg!
   Får en känsla att den gör det för att skapa oreda här/ typ virus krascha våra datorer el något!!

   Jag kan ha fel så därför ber jag någon annan kolla! Jag tänker intye utforska länkaran då ja tror det är trubbel!!

 1. Haha RB när jag läste ditt inlägg här vart saker solklart =)

  är det naturligt för en hund med dominans/aggressivitet, samt onaturligt för en hund med el?
  I det läget skulle jag vilja säga nej, för om hundar skulle leva fritt i naturen så slåss dem för att vinna rang, dem slås inte på samma sätt, men dem försvarar sig och ger sig in i kamp om de måste!
  För hunden likt vargen är det naturligt att försvara sig men dem är vanligen inte Dominas/aggressiva mot varandra jämt!

  Min hund är dominant men hon är inte det i kombination med aggressiv och i stort sätt fungerar hon med alla hundar, men det finns vissa undantag!

  Att hundar väljer att slåss om och om igen är nog kamplust – tillrättavisning på rätt sätt och en osäkerhet till de andra hundarna!

  I dem båda tillfällena – så anser jag att man tillrätta visar inte ger elstöt – och vid andra tillfället ska man kunna avbryta hunden inann något händer, även om det nu är mer naturligt för hunden att slåss! Än ägare ska inte bussa sin hund på andra hundar en ägare ska ha bättre koll på hunden, För det är vi som skapar hundens beteende och osäkerhet och viljan att fajtas på vår order!

 2. Tänkvärt, och inte så lätt att svara på som sagts innan. 🙂

  Anledningen till att vissa hundar gärna slåss, tror jag är olika. Jag tror inte det går att dra alla över en kam, de är individer. Vissa hundar vill troligtvis slåss om och om igen, på grund av att de på något sätt fått fördel av det. Andra på grund av resursförsvar och en del hamnar i slagsmål på grund av osäkerhet.
  Men i fallen du beskrev i föregående inlägg, så är det inte underligt om hunden laddar. Vet eller trot hunden att ett slagsmål är på gång, så vill den väl förbereda sig. Det hade jag också gjort om jag visste att runt hörnet finns en risk att någon hoppar på mig.

  Om det är naturligt för en hund med dominans/aggressivitet? Jag skulle vilja skilja på dominans och aggressivitet. En hund kan vara dominant utan att vara aggressiv, och en aggressiv hund måste inte vara dominant, utan kanske mest är osäker. Bättre slåss än få stryk!
  Sedan tror jag visst att ett visst mått av dominans är naturligt, om man nu vill kalla ledarskap för dominans. 😉

  El kanske inte gör ont, men det är en snabb, stickande grymt obehaglig känsla. Om hunden inte vet var den kommer ifrån, eller varför den kom, så tro Pelle hunden blir osäker.

  Självklart har ägarens uppträdande betydelse!
  Om el stöten var oavsiktlig, så är jag rätt säker på att en lugn ägare som snabbt ”samlar” in hunden, och ger hunden en kravställning som ger hunden något annat att tänka på, och att sedan passera stället några gånger under krav och om man vet att platsen är säker, sedan låta hunden undersöka platsen, så bryr sig troligtvis hunden inte säkert mycket nästa gång.

  Om ägaren i fallet med hundslagsmål visar sig vara svag och låter hunden hantera situationen (bättre de gör upp en gång för alla) och visar ett svagt ledarskap eller till och med hetsar hunden och förstärker att hunden gör rätt, så får ju hunden bekräftelse på att den måste hantera situationen själv och därmed ladda.
  Om ägaren istället hade tagit över situationen och visat hunden en lugn och bestämd hållning/ledarskap, så behöver hunden inte ladda inför nästa gång, utan kan lugnt lita på sin ledare.

  Problemet är väl de situationer när man själv blir tagen med överraskning och agerar ”fel” helt spontant och hur man då ska reda ut situationen.

 3. Ägarens agerande…Ägaren för hunden till punkt B båda ggr:na.
  ägaren: Passiv eller förvånad vid El…? Ingen instruktion, dock en inlärning.
  ägaren: Agerar inför aggressiv hund, ”buss på”… Ger en tydlig instruktion/betingning till ett beteende?

 4. ”INBJUDAN”

  Hej på er alla!

  Julen närmar sig med stormsteg. Jag tycker att det är viktigt att man tar tillfället i akt och visar uppskattning till diverse individer. Det kan vara någon man inte känner privat men som har gjort något snällt för en – t.ex Fredrik Steen som hjälper sååå många hundägare på olika sätt (bloggen, inte minst).

  Därför har jag skaffat en ”julklapp” till Fredrik Steen och nu undrar jag om det finns andra ”medkommentatorer”/”bloggkapare”/bloggläsare som vill vara med på den….

  ”Julklappen” kommer att överlämnas till Fredrik Steen nästa söndag – i samband med Fredriks deltagande på Stockholms Hundmässa 2011.

  ”Reglerna” för att få vara på ”julklappen är:

  1. Skicka ett mail till agnes_nystrom@live.se och du kommer att få ett svar där det finns ett bankkontonr.

  2. Lägg ditt bidrag på det bankkontonr och ange ditt namn eller ”alias” under meddelande till mottagaren.

  Jag kommer att klippa det som står som meddelande och klistra det på ett julkort. Alltså; alla som vill vara med kommer att finnas ”namngivna” vid överlämnandet.

  OBS! Beloppet tycker jag är mindre viktigt eftersom jag inte kommer att ”avslöja” beloppet som ni sätter in. Kan ni/vill ni bidra med 10 kr är det jätte bra, vill ni bidra med 100 kr så är det lika bra tycker jag.

  Eftersom det är omöjligt att veta hur många det blir och hur stor ”potten” blir på så har jag bestämt att eventuellt överskott kommer att skickas som bidrag till Djurskyddet Sverige i Fredrik Steens namn.

  Obs nr 2!!! Av ”säkerhetsskäll” kommer jag inte att berätta för er vad ”julklappen” är i förväg utan ni får snällt vänta tills den är överlämnad till Fredrik- hihihi 😉 …

  MEN om ni – efter att den är överlämnad – är besvikna på vad det är eller känner att ni inte vill längre vill vara med så kommer ni att få pengarna tillbaka. Ni behöver bara skriva till mig igen och ange hur ni vill att jag skickar pengarna tillbaka till er.

  Hoppas att ni vill vara med… Han kommer att bli sååååå glad 😉 😀

  1. Men du… lova för sjutton inte pengarna tillbaka. är man med så är man, och tar ni ett sådant här initiativ och fixar och ordnar, så får man bestämma sig innan. Med eller inte! Punkt!! (vart visst utropstecken 😉 )

   1. Hahaha!! Jag MÅSTE lova pengarna tillbaka – det är inte säkert att alla tycker att det är bra/rättvist/kul/genomtänkt…jag kan ju inte berätta i förväg… JAG tycker att den är JÄTTE bra 😉 😀 😀

    1. nej då Agnes,vill man vara med så får man lita på att det är något genomtänkt av dej,du är så klok och har säkert hittat något perfekt 🙂

    2. Nä jag kommer inte begär pengar tillbaka, har man valt att vara med får man vara med vad det nu än är 🙂
     Håller med dem andra lova inga pengar tillbaka är vi inte nöjda med vad Fredrik fått har det ev gått även till Djurskyddet Sverige i Fredrik Steens namn
     och då har det gått till något bra oxå! =))

     1. Sen är det ju inte viktigt om vi som är med blir nöjda det viktigaste är ju personen i Ära som ska vara nöjd ju 😉

    3. Jag håller med övriga, inga pengar tillbaka.
     Har man gett sig in i leken…

     Du har fått mail från mig.
     Kram

  2. Ni som har mailat kommer att få ett mail från mig ikväll, men nu måste jag se till att lillgrabben kommer till sängs…

 5. Mina barn är bara så smarta =)
  Vi satt å pratade hundar och Fredrik förstås och att han blivit biten av hundar!
  Jag svarade då men det är ju för att han har ett sånt jobb och utsätter sig för det, skillanden med honom är att om en hund biter honom så visar han ingen rädsla och hunden slutar bita för den vinner inget på det!
  Då säger mina barn, men det är ju som människor om någon slår mig och jag inte blir rädd utan bara struntar i den då blir det inget roligt att slå mig! hmm enklare en så var det inte!
  Om man då tänker sig att min man slår mig och jag blir rädd och visar underkastelse så fortsätter han att slå mig för att slå mig får mig att lyda i dennes ögon, men tillslut går alla slag över gränsen så antingen dör jag eller slår tillbaka för mitt liv och då råkar skada den personen allvarligt!
  Så är det ju lite med hund om du slår den kastar saker på den osv så ger den underkastelse en tid sen hugger den!
  El som jag skrev tidigare om hunder biter och jag blir rädd ja då har ju hunden vunnit och utmanar mig jämt!
  Så djur och människor är inte så himla olika, men tänk att man ska behöva prata med sitt barn för att poletten ska ramla ner haha

Kommentarer inaktiverade.