Sno och stjäl, kopiera så mycket du orkar………..

Klockan är nu 02 11 och jag är i Karlstad men kan inte sova.
Jag funderar för mycket 🙂

Just nu funderar jag över en del över en telefonintervju jag gjorde idag.

Några frågor jag fick var –
Hur kommer det sig att du är så duktig med hund?
Vilka metoder arbetar du efter?
Vilken är din bästa sida som hundexpert?

Efter intervjun har jag funderat en del (som jag alltid gör för mycket).

Jag anser ta mig f-n att jag och alla andra nu levande hundprofiler bara har tagit ideer och tankar från andra, och i vissa fall förfinat och gjort till något eget.
Men man har inte uppfunnit hjulet på nytt.

Hur blir man bra på hund?
Genom att sno och stjäla ideer av andra hundtränare, av hundar, av delfiner och tränare, av apor och tränare osv ………………….
Detta tillsammans med egen erfarenhet av hundar….. i mängder!

Oavsett vad man tänker om olika ideer, åsikter eller annat så bottnar all framgångsrik hundträning i att arbeta med naturen – inte emot!

Sen ska man komma ihåg att en grej som jag gör, en grej som jag kanske har kommit på, en ”Fredrik Steen -grej” kanske är en blandning av en mängd olika saker jag sugit upp med erfarenhet och träning. En blandning av en massa saker som jag gillar. Men plockar man isär denna ”grej” då är det egentligen andra som bidragit med det jag faktiskt kan och förmedlar.

Var stolt över det du kan!
Även okunniga personer kan du lära av!
Du kan alltid lära dig mer!
Om du tycker någon är ute och ”cyklar” så kan det bero på din okunskap!
Var ödmjuk, förbli ödmjuk, det är ett tecken på kunskap!
Ta åt dig av vad folk säger och gör, värdera och lär dig mer!
Även om du stjäl av andra, försök aldrig ta äran av dessa!

Usch…… ibland känner jag att mitt huvud går i spinn, att jag tänker för mycket 🙂

Kanske ångrar jag en del av detta inlägg i morgon…………….. det får ni leva med i så fall 🙂

 

Go natt, nu måste jag försöka sova…………….

 

 

17 svar på ”Sno och stjäl, kopiera så mycket du orkar………..”

 1. Inte kan du väl ångra detta. 🙂

  Jag tror att du har rätt och ”din” grej är ju naturligtvis summan av allt du lärt dig. Jag kan säga att det som jag ”fastnat” mest för är att du har så bra sätt att förklara på, åtminstone oftast. 🙂 Sen gör det ju inte saken sämre att du faktiskt lyssnar på folk och inte är blind för att det finns många vägar att gå.

  Tack för att du är du Fredde. Sov gott, själv ska jag ut med hunden snart…

 2. vilken underbar människa du verkar vara! skönt att det finns fler som grublar sönder saker o analyserar tills man blir knäpp 😉

 3. Tror du är en fantastisk, både människokännare och hundkännare. Fortsätt som du gör, möjligen grunna mindre på nätterna då det egentligen är meningen att du skall sova.

  Tänk om du hade varit här så man kunde fått lite tips.
  Det är samma gamla fråga som du hört miljoner gånger. Hundmöte….
  Jag har världens snällaste hund (golden flicka på 2 år nästan) När vi möter andra hundar på tex en gåstig så börjar det bra (oftast) och hon går vid min sida men när vi är knappt mitt för varandra vill hon gå framför mig och till den andra hunden som redan är förbi då.
  Kanske känner hon att jag är lite rädd för att nåt skall hända ? Vår hund är det snällaste som finns både mot andra hundar och människor (passera människor är det inte en tillstymmelse med problem med) Men jag är rädd att den andra hunden skall fara på vår hund när de hälsar så hon blir skadad eller rädd, och för övrigt vill jag att vi skall kunna mötas utan att hälsa och att Emma går fint vid min sida hela vägen. Dock är det problem för det verkar som om alla vill att deras hundar skall få hälsa på Emma.
  Har du någon lösning ?

  Kramis….

 4. Tror precis som du säger att man får själv välja vilken ideologi o förhållningssätt till sin hund (o vän) man vill använda sig av, att ”plocka russinen ur kakan”, liksom..
  I grund o botten handlar det inte om träningsmetoder, utan att skaffa sig en bra relation, (vilket man inte får gratis) med sin hund!

 5. Det viktiga är väl ATT du hittat Din väg, din ”metod”.

  Det jag uppskattar med dig är att du inte använder en specifik ”metod” utan av sunt förnuft och massor av erfarenhet!!
  Det i kombination med en fantastisk hundkänsla och förmåga att läsa hund, ger uppenbarligen ett kanon resultat!

  Fortsätt som du gör, och fundera inte så mycket! 😉

 6. Jag tror jag skulle kunna svara enkelt på frågorna du fick, utifrån hur jag ser på dig. Jag känner dig inte men man bildar sig lätt en uppfattning om folk och jag TROR att:

  1: Hur kommer det sig att du är så duktig med hund?
  Du har levt med och älskat hundar sen du var liten, du ser hunden som det den är. En hund, värd att älska, för den som den är. Samt att du är förmodar jag, är lika imponerad av hund som hundarna blir av dig och ditt sätt att vara med och nära dem.

  2:Vilka metoder arbetar du efter?
  Tror inte du ”tänker” i metoder och det är en stor fördel, du tänker HUND och du tänker på hur du vill att hunden fungerar och du umgås med hunden för att förstå hur du ska hjälpa just den hunden till den delen du vill….

  3:Vilken är din bästa sida som hundexpert?
  Att du är ödmjuk! det är en styrka som inte alla besitter. Du ser inte på dig själv som bäst, eller du utmålar dig inte sådan iaf. Du är öppen för andras synsätt och är villig att både dela med dig av dina erfarenheter och ta till dig av andras.

  nå det är så ungefär som jag ser på dig, och det är väl därför jag läser din blogg. Du har så många bra infallsvinklar, du sätter ord på saker som annars är svåra att beskriva. Att du är ödmjuk och bjuder på dig själv är något som jag och förmodligen flera, imponeras av och det är det som gör att du har många läsare som gillar det du skriver/säger, men samtidigt kommer avundsjukan hos vissa och därav många knepiga kommentarer tror jag =)

  keep up the GOD work!

  o sov på nätterna, det är nyttigt 😉

 7. Hur man skulle kunna lära sig något av en okunnig är en gåta, men jag förstår hur du tänker i alla fall. Ibland är du bra underlig, men inget ont i det….

  Världens första fårcoach? (?!?!?!)

  1. Jag är helt övertygad om att man kan lära sig saker av okunniga/mindre kunniga personer… inte nödvändigtvis om själva ämnet – även om jag tror att man kan – men om ”annat”…

 8. Du ska inte skämmas! så är det med allt och alla. För några år sen var på en utställning på Nationalmuseumet, där visades hur de stora, kända målare har ”inspirerats” av andra stora målare.

 9. Trevligt att läsa att du är i Karlstad. I morgon fredag vet många var du ska, men jag vill ändå påminna om att det finns biljetter kvar till föreläsningen i Kristinehamn.

  Vill också passa på att berätta att förutom Fredrik så kan ni träffa Agria hos oss under dagen och att jag tror att Agria har en liten present med sig till alla som kommer på föreläsningen.

  Ring till personalen på hundcentret och boka dina biljetter innan de tar slut! 0735-500790

 10. Hoppas du somnade sen!
  Om jag ska vara helt ärlig så i början när du var på tv så köpte jag inte det du sa var mer jaha en slags sverige kopia av Cm!

  Sen började jag faktiskt följa dina program även ta fram videos på nätet om olika saker bland annat lek med din hund!

  Då började jag helt ändra uppfattning om dig och ju mer jag läser din blogg så blir jag inspererad, mera lärd och rörd av att du är så förbannat bra och tv profil/hundprofil men ändå så förbaskat ödmjuk! Många i din roll hade tappat ödmjukheten och svävat på egomoln om hur jäkla bra jag är!
  Så är inte du å bara för att du är som du är så vill jag säga jag gillar dig starkt just för du är som du är!
  Jag kan säga att ödmjuk och hjälpsam skulle jag vara, men no way att jag skulle fixa allt du gör och kan känna igen det där analyserandet och det tar musten ur än och kan även göra en osäker på sig själv! Men mina ord till dig tvivla aldrig på dig själv, du är männsklig och det är männskligt att kunna göra fel!

 11. Jag har lärt mig MASSOR om hundar och fått enormt med tips och ideér om hur jag ska agera på rätt sätt med/mot min hund tack vare Fredrik Steen och Cesar Millan.

  Direkt jag såg Hundcoachen säsong 1 och 2 med Fredrik så insåg jag hur fruktansvärt kunnig, klok och duktig Fredrik är på hundar, jag gillar även Cesar och hans kunskap om hundar.

  Självklart ska man ta åt sig av det man ser och hör från andra duktiga hundmänniskor och det gör förståss alla mer eller mindre, enligt mig är Fredrik Steen en av Sverige absolut hundkunnigaste människor och kan med all stolthet kallas sig Hundcoach, Hundpsykolog, Hundproffs osv… Tack för alla bra tips och ideér jag fått av dig Fredde! 🙂

 12. Helt rätt. När man tror att man vet allt är man ute och cyklar. Och kom ihåg att den bästa frågan man kan ställa är : Varför?

 13. ”all framgångsrik hundträning bottnar i att arbeta med naturen – inte emot! ” – Bra där, ett identiskt citat av Cesar Millan ;).

 14. Rätt inställning! Lär och ”sno” av alla till en egen mix.

  Och vanliga hundägare kan ha en hel del klokskap, medan en beläst person krånglar till det. Om jag försöker lära ut något på kurs som hundägarna inte köper, då kan det mycket väl vara jag som har fel!

Kommentarer inaktiverade.