Lära in ordet – NEJ!

Hundcoachen Fredrik pratade hund och gav råd

Detta stod i VF idag. Trevlig artikel, även om jag blev lite felciterad 🙂 Men det är tyvärr verkligheten ibland.

Ja ha, då var dagens adventslucka avklarad. En lycklig vinnare vann en fin och praktisk resegarderob från AGRIA.
(Fredrik Steens Julkalender finner du på www.fredriksteen.se )

 

Fråga –

Hej Fredrik!

Jag har en valp hemma på 11 veckor. Han är inte min första hund så jag har stor erfarenhet av hunderiet men jag skulle vilja få lite respons på mitt tänkande angående att lära in ordet ”nej”.
Vanligtvis brukar jag använda mig av godis som hunden får när det passar mig, försöker han ta den så använder jag mig utav ”nej” plus att jag mottar honom bakåt för att han ska förstå annars blir det ju bara ett evigt tjatande.
Men eftersom man dagligen dyker på nya situationer som man kan behöva ett ”nej” till så tänkte jag helt enkelt att man kanske skulle kunna släppa saker i golvet som man inte är rädd om men inte låta hunden ta dem, på så sätt får man ju en ny sak att tillrättavisa hunden med som träning hela tiden.
Sen tänkte jag även att man kunde va så elak så man duttade ut en bit leverpastej på olika ställen längs promenadstigen just för att lära in ”nej” och att få hunden att fråga mig innan han tar för sig.
Vad tror du om mitt tänk här? Eller har jag gått till överdrift?

Med vänlig hälsning!

 

Svar –

Hej och tack för en intressant fråga.
Det du beskriver och gör är utan tvekan en mycket framkomlig och även framgångsrik väg att gå, men det tilltalar inte mig.
Jag vill understryka att mitt svar inte ska ses som ett facit, eller det enda sättet, men det är min personliga uppfattning.
För mig är det väldigt viktigt att skilja på inlärning vs ”följsamhet/uppfostran”.
Det du beskriver här är ren inlärning.
Jag är medveten om att man kan diskutera om att det finns inlärning även inom begreppet uppfostran, men då tycker jag man gör får svårt för sig i onödan.

När man pratar inlärning så vill man att hunden ska göra något som inte är naturligt för hunden att göra i denna situation (enkelt förklarat). Dessutom så kräver hunden en belöning för att hunden ska göra om det igen.
Har man otur kommer oxå hunden att värdera för eller emot – ”godis eller jaga katt?”

För mig så betyder – NEJ – att hunden vare sig den vill eller inte slutar med det den gör. Enda anledningen till detta är för att jag faktiskt kräver det. Detta lär jag hunden med hjälp av röst, kroppsspråk och fysisk kontakt.

Jag gillar din fråga, jag kan förstå tanken med det du gör, jag säger inte att det du gör är fel, men så här tänker jag 🙂
// Fredrik Steen

Ni är väl vaksamma på julkalendern hela tiden. Det blir nya priser varje dag 🙂

7 svar på ”Lära in ordet – NEJ!”

  1. Och min man säger: ”och deras son är Gymna Steen … men vänta tills jag tar mig en whisky så skall ni på f*n ” 🙂 🙂

  2. Men om man då tillrättavisar hunden genom ett ”nej” samt motar den bakåt för att den ska förstå om den tex biter på en sko så får den ju endast en tillrättavisning/uppfostran och inget annat. Den blir ju inte belönad för att den slutar…

    Eller tänker jag fel Fredrik?

  3. Blir glad när man läser om ens eget tänk. Varför så mycket godis som det är nu. Gissa om mina som du säger hade valt katt eller kanin. Haha. Jag pratar och leker mycket med dom, när jag visar glädje över något dom gjort, så blir de överlyckliga. Vill ställa en fråga har vi svårt att visa känslor, tror vi att vi förlorar ledarskapet hm det värsta ord jag vet. Ett ledarskap det är något vi får och förtjänar.

    Birgitta

  4. Hej Fredrik!

    Jag måste fråga om även du får frågor om saker som egenligen tillhör veterinärs områden!’
    Nu är ju inte jag expert inom något djurområde, bara har erfarenhet och bra anlag för att bemöta djur, vilket får en del att tro att jag tar in hundar som dem inte längre kan ha kvar, eller får frågor om beteende Katt som hund. Om katten tappar hår eller om hunden bitit bort något eller kliat sönder något osv. Jag kanske har anlag för djur men blir lite ställd när folk kommer fram och frågar eller ringer och frågar olika saker speciellt när det gäller veterinär frågor! Det kan faktiskt även hända att folk ringer på och frågar om jag kan kolla på deras djur, visst kollar jag å kan säga att den behöver till veterinär, Jag har ju aldrig bedrivit någon verksamhet, bara varit jourhem via organisationer åt djur.
    Ställer upp ibland men just nu börjar vi bli så många djur här hemma så dem går först!

    Jag tänker du är ju ändå hundexpert, det är ju inte jag =)

Kommentarer inaktiverade.