Gör bara det dom får fördel i……

… nu pratar jag inte om min underbara fru, jag pratar om hundar 🙂

På förekommen anledning vill jag lyfta detta återigen.

Att hundar mer eller mindre endast gör det dom får fördel i.
Ingen hund vaknar på morgonen och tänker – ” nä, idag får jag ta och lära mig kryp. Det som min ägare har traglat med i 4 veckor”

En hund lär sig bara kryp om vi tränar och framförallt belönar rätt.

En hund har inte som vi människor någon typ av pliktkänsla. Det är verkligen så enkelt.
Det bör man tänka på då man har något problem med sin hund, eller då man försöker lära den något.

Men…. här måste vi vara vaksamma på hur vi belönar, vad hunden ser som en belöning.

En hund springer efter ett rådjur. Ägaren lyckas få hunden att vända och belönar med en godis.

– Vilket tror ni är mest intressant för hunden här? Godis eller Rådjur?

 

En hund lever rövare då man lämnar den i ett rum med grind för dörren.
Efter en stund ledsnar ägaren på hunden skällande och krafsande. Ägaren går dit och fyar hunden.

– Vilket tror ni hunden kommer ihåg? Fyandet eller att ägaren faktiskt kom tillbaka bara hunden skällde tillräckligt intensivt?

 

En hund krafsar på ytterdörren för att den vill gå ut. Ägaren går till dörren och skakar om hunden i nackskinnet rejält. Sedan släpper ägaren ut hunden.

– Vilket tror ni hunden kommer ihåg? Rusk i nackskinnet, eller att den fick gå ut?

 

När man har ett problem, eller när man vill lära sin hund något då ska man verkligen fundera i dessa termer, verkligen analysera.
Hunden är inte dum i huvudet, hunden jävlas inte……. du kanske inte belönar rätt bara 🙂

 

18 svar på ”Gör bara det dom får fördel i……”

 1. Håller också med dig. Undrar om du tycker det är skillnad mellan olika raser i hur mycket belöning som måste till för att det ska vara intressant för den att göra det man önskar av den? Har vissa raser lättare för att självbelöna sig än andra? Vilka rasegenskaper ska man leta efter om man vill ha en hund som är lättmotiverad vid träning? Kanske är självklarheter för alla här inne men jag är ändå nyfiken på era och Fredriks svar 🙂

 2. Hur tycker du man ska belöna en hund som väljer bort rådjuret, DENNA gång…..
  Förklara gärna så detaljerat du kan! =)

  1. Hur belönar man en hund att sluta jaga efter vilt som ser viltet som den största belöningen. Detta problem har jag haft med en hund. Jag kom aldrig till någon bättre lösning än långlina. Han jagade alldrig med lånlinan på, men tog jag utav den så drog han om det fanns vilt i närheten.

   1. Där handlade det om ren förbudsträning. Jag kopplade långlinan i hunden samt knöt andra änden runt min midja, sen gick jag ut på ett fält jag visste det fanns vilt. När han då upptäckte viltet så försökte han naturligtvis sticka efter. Jag skrek då NEJ, och han tog stopp i linan. Sen sprang jag fram till honnom och ömkade han. Om ni skall prova detta så ha hunden i en rejäl sele så att inte hunden skadas.

 3. Bra ämne! Folk är ofta ganska dåliga på att se sin egen roll i hundens beteende. Det är mycket lättare att prata om att hunden gör si och hunden gör så, när det intressanta i stället är vad ägaren eller föraren gör.

  Många hundar väljer godiset framför rådjuret. ”Bättre en fågel i handen än tio i skogen”. En god godbit är som en bit av rådjuret serverat på fat. Inte alla hundar vill göra jobbet att spåra, springa efter, döda, flå etc. Om den har ett ouppfyllt behov av aktiviteter så får ägaren se till att aktivera hunden mer under skogspromenaderna. Jag vet inte hur det är med jakthundsraser, men de flesta hundar kan nog fås att avstå från rådjursjakt om man både aktiverar dem och belönar med köttliknande godis, eller äkta rent kött. Och om man dessutom har något brytkommando att ta till vid behov.

  Du kunde ha tagit hundar som hoppar som exempel. Många människor tar intensiv kontakt med hunden när de vill att hunden ska sluta hoppa på dem. De tittar på den, pratar mycket med hunden och lyfter eller knuffar ner den fysiskt. Det blir mycket oklart för hunden om människan säger ja eller nej. Oftast sker en förstärkning av beteendet.

  Om hunden som skällde vid dörren slutar skälla för att ägaren kommer tillbaka och fyar beror väl på om ägaren genom sitt bannande kan få hunden att ”må dåligt” eller inte. Den ska visa låga, undergivna signaler. Så länge hunden viftar på svansen och ser glad ut kan man vara säker på att den kommer skälla ännu tidigare när ägaren är klar med sina ”bannor”, som då förstås inte var några bannor eftersom hunden inte tog åt sig.

  Den första ägaren gjorde mest rätt, den sista ägaren gjorde mest fel.

  1. för några dagar sedan var vi i skogen med Karo som är en Vorsteh ( i lång lina ): han och jag var så intensivt upptagna med att tappa bort bollen resp leta efter bollen att vi missade haren som låg och tryckte bredvid stigen totalt ! Husse som är gammal jägare såg haren…. senare när Karo upptäckte ett rådjur struntade han fullständigt i mina försök att få kontakt och studsade på två ben för att kunna kika bättre … det var bara att hålla stadigt i kopplet.

  2. Bra ämne! Folk är ofta ganska dåliga på att se sin egen roll i hundens beteende. Det är mycket lättare att prata om att hunden gör si och hunden gör så, när det intressanta i stället är vad ägaren eller föraren gör.

   instämmer här! 🙂
   Är nog lättare att tänka att det är hunden som inte ”förstår/vill” än att analysera sig själv och vad man FAKTISKT gör. Här behöver nog både jag o de flesta stanna till o tänka ibland, både när man umgås med hund eller andra djur och människor =)

   Ang vilt så vete sjutton vad som är Bästa metoden, är nog väldigt individuellt från hund till hund, jag har en oerhört mattefjäskande hund som det räcker att rya i lite till så avbryter hon jakten, alternativt vissla i hundpipan, två korta betydet HIT NU.
   Detta är inövat sedan valplådan och hon avbryter även jakt för att komma farandes o sätta sig framför mig o invänta en torkat levergodis när jag visslar 🙂 (ska tilläggas att pipan används ytterst sällan och ALDRIG ihop med något trist som tex att bli kopplad eller gå in, enbart godis sen är man ”fri” att ”göra vad man vill igen”)

 4. Jo du – det gäller naturligtvis även fruar… Jag vet eftersom jag är en!
  Skämt åsido. Detta kan var nog så knepigt och inte alls alldeles självklart för matte/husse att lösa.
  Hade – eller ska vi vara ärliga och säga har.. en del problem med skällande vid grinden, speciellt då andra jyckar har fräckheten att traska förbi mina vovs på utsidan.
  Hur då göra för att vara populärare än de fräcka jyckarna? Jo -godis såklart! Övning ger färdighet. Efter x-antal gånger med inkallning vid denna typ av störning till en väldigt trevlig godismatte så fattade en av hundarna galoppen.
  Skitenkelt ju!
  ” Jag springer ut och skäller lite vid grinden – matte kommer ut och ropar – jag rusar in och voilá – godis!!!” Någon hund eller annan typ av inkräktare i sikte tro? Inte då..
  Dumma är de sannerliga inte de små liven och inte är det alldeles så lätt att belöna på rätt sätt inte…

 5. Jag tror definitivt att belöning kan variera på ras. Jag har en tuff hund som älskar att kampa.. att fya honom genom att ta honom i nackskinnet kan vara en ren skär belöning… roligt när matte vill brottas lite… istället får jag göra mig själv till världens tråkigaste matte när han startar igång sina upptåg…

  1. mm tror oxå det är väldigt olika, min springer spaniel blir överlycklig över en bit levergodis eller ett braaa!
   Så hon är väldigt lätt att belöna, hon gillar kamp o lek samt att jaga varandra med så det går oxå hem som belöning… men en liten godisbit och hon är helnöjd 🙂

 6. bra skrivet, men kan det inte också vara så, att hunden behöver paus i träningen en tid för att ”polätten” ska trilla ner, så när man efter avbrottet börjar träningen igen så går det lättare för hunden att förstå vad vi ”människospråks talande” människor kräver av den / menar med vårt kroppspråk och ljud?

Kommentarer inaktiverade.