Kunde bara inte låta bli…….

Kan inte låta bli att lyfta ut detta påstående från kommentarer och svara 🙂

 

Svar –

Hundar behöver lättsmält protein med ett högt biologiskt värde, bra energi  och vitaminer och mineraler i en bra balans.
Det finns olika sätt se till att sin hund får i sig detta och ett sätt är att ge den ett torrfoder som man vet har hög kvalitet.
En innehållsförteckning säger typ ingenting om ett foders näringsvärde.
Det finns gott om billiga animaliska råvaror som man kan använda sig av om ens enda mål är att få upp ”kött” längst upp på ingredienslistan.

Angående BARF, så tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några bevisade fördelar med att utfodra med detta eller färskfoder jämfört med torrfoder. Tvärtom så finns det dom som har kollat på detta och sett att risken är stor att råka ut för någon typ av näringsmässig obalans när man ger BARF och att ger man rått kött till sina hundar kan dom få olika bakterier som dom kan bli sjuka av.
Genom ett torrfoder av bra kvalitet vet jag att mina hundar får i sig precis vad de behöver.
Kanske finns det BARF-dieter som uppfyller alla hundens behov också, men jag skulle inte våga chansa, det är inte min grej. // Fredrik Steen

61 svar på ”Kunde bara inte låta bli…….”

 1. Kan säga att min hund tål inte Royal canin enda torrfodret hon äter är doggy professional den blåa.
  Jag har provat massor hund mat och alla blev hon dålig av lös i magen och tappa hår. Nu med Doggy underbar päls alla som klappar henne tror hon äter rått ägg varje dag.
  Men min hund älskar morötter bästa
  Godis som finns en god knaprig morott köttbullar är ingen hitt här. Perfekta hunden billigare foder och nyttig är hon oxå 😉

  1. Hej,

   Jag ger också min hund Doggy professional extra, den blå och det fungerar super. Det bästa är ju att fodret är tillverkat i Sverige också, så står det att det innehåller svensk färsk kyckling så gör det det.

   Köper det på Granngården, jag får ett bra foder till bra pris. 18 kg för 369 kr.

   1. Ja det är jättebra foder för min hund iaf och ja det är svensk tillverkat.
    jag ger 349kr på Animail.se tidigare foderbilen nu har jag ju katter oxå så min beställning blir ju ca 1000kr för katterna äter bara rc inget annat duger så för mig blir det ju frifrakt och inget släpande gillas ju starkt

  2. Hej är det ingen som läste artikeln om skillnaden på varg och tamhund.
   Forskare har hittat en gen som gör att tamhundar kan äta det mesta som människor äter, Vargen saknar denna gen och kan inte tillgodo göra sig allsidg kost utan bara kött,
   Alltså tamhundar och vargar har inte samma behov.
   Hasse

 2. Jag blir lite oroligt när vi foder idag med högt kvalité . Det finns foder för taroroblem, allergier, till stressade hundar osv . Dessutom är RC en av dem ledande i detta. Men det innebär också att en hel del hundar går gå i avel trots alla dem problem men eftersom idag det finns ”mirakel” foder så märks det inte på hunden och den kan leva ett fullt normalt liv. Men jag personligen ger mina hunda RC just pga allergi är nöjd men har övergått till gärskfoder pga av att hundarna ÄLSKAR det!

  1. Håller fullständigt med dig i frågan. Jag är mycket kritisk till att SKK eller SBK inte reagerar. Det är ju inte tillåtet att ha vissa täcken med egenskaper muskelpåverkan till tävlingar men foder…där finns inga regler vad jag vet. Bra friska hundar som går i avel ska kunna äta ”hundmat” sedan att det finns veterinärfoder tex för njurar osv helt ok vid kontrollerade former men detta har gått överstyr.

 3. Jag ger annat torrfoder än RC, och är mycket nöjd med det, och vi har stora arbetskrav på våra hundar. Blir lite matt på hela diskussionen att färskfoder och BARF skulle vara svaret på alla böner.

 4. hemma ges det Hills. uppfödaren hade det och vi fortsatte med det, hunden mår bra och jag hoppas ju såklart det är bra foder…

  däremot reagerade jag starkt här om dagen när vi skulle fylla på leversnitt förrådet hemma och det har kommit ett sockerfritt alternativ?!
  så dum är tydligen jag så jag liksom tog för givet att hundgodis som heter leversnittar inte innehåller massa socker… ack så fel jag haft! nå väl, nu blir det sockerfritt godis till henne!
  o hon älskar det lika mycket =)

 5. Då har jag en liten fråga om det här med mat. Har två små hundar. Tiken håller sig i vikt men min hane är lite för mager. Har svårt me maten till han. Just nu kör jag Doggys små kulor. Han äter inte tillräckligt me mat för att hålla sin vikt. Brukar ge han förvällt kött från Priima i perioder då kan han gå upp lite. Men sen e inte det heller gott… Provat royal canins yourkshireterrier mat. Men den kostar mellan 170 – 210 kr för 1,5 kg. Den maten funkade ju men känns lite onödigt dyr… Men just det där med näringsinnehållet.. Nån som kan ge tips på bra mat. Vilka olika fodermärken är bra för hunden? En del foder har man ju fått uppfattningen om att dom kostar mycket mer än vad dom är värda näringsmässigt. Å uppenbarligen behöver jag ett bättre foder. Iaf till min hane. Hoppas någon har lust att vägleda mig lite med fodermärken.

  1. Hej Alice !

   Jag har också haft stora problem med mina hanar som är väldigt kräsna, jag har gått igenom det ena fina fodret efter det andra.
   Min 4-åriga hane fick förvisso större matlust efter att ha blivit kastrerad, men han var och är fortfarande kräsen.
   Innan kastreringen var han också magerlagd, liksom den 3-åriga hanen ( men han är inte kastrerad ).

   Men så provade jag Doggy Proffessional Extra Aktiv, och den yngre hanen började äta och må bra, men han gick inte upp ett gram i vikt trots fodrets högre energiinnehåll. Den äldre hanen måste äta ett lågenergifoder, så det var inte att tänka på att ge honom samma som den yngre.

   Då blev jag tipsad om Nordic färskfoder, och ansåg att det var värt att prova så nu tipsar jag dig också 🙂
   Det innehåller vom och luktar lite därefter, men mina hundar älskar det !
   Trots att det är ett ”normalfoder” ( finns i light också ) så är det inga svårigheter att styra vikten ens på kastraten, och 3-åringen har lagt på hullet och är jättefin nu, han har inte bojkottat ett enda mål sedan jag började ge dem Nordic !

   Min tik, som också är kastrat, får Nordic som topping till sin vanliga Doggy light, och hon mår tip-top. Hon har alltid varit matfrisk av sig.

   Undersök om Nordic finns att köpa i ditt område, det kostar en slant men inga fantasisummor som 40-50 kr/kg. Kan vara värt att prova fodret på din hane.

  2. Hej 🙂 Min hane var oxå mycket kräsen men jag började med Standard extra och nu äter han som aldrig förr samt håller en bra vikt (han var för smal innan) 🙂

  3. Jag blir så förundrad över att nu när du hittat ett bra foder som fungerar på din hanhund, så tycker du det är för dyrt. Till en sådan liten hund går det åt väldigt lite foder och kostnaden blir inte så dyr. Tycker du ska vara överlycklig som hittat ett foder till honom. Så resonerar man inte när det gäller ens barn., att maten är för dyr. Hundar kostar pengar att ha , kanske du skulle tagit reda på det innan du skaffade hund. Låt hunden må bra.

 6. du har ett foder som funkar, men du tycker det är för dyrt??? Oftast så är det mer tillsatser & annat i billiga foder.
  Hittar jag ett foder som funkat till min hund så får det kosta vad det vill. Huvudsaken är att hunden mår bra!! jag betalar 940 kr för 14 kg, räcker en månad. Men det är det värt. Tänk på din hund istället för dej själv.

  1. Ne jag sa inte att det var för dyrt. Jag undrade om näringsinnehållet i kombinationen av priset. En del hundfoder är dyrt utan att vara bra… Å jag tänker väl på mina hundar eftersom jag ställde en fråga. Tråkigt att man ska bli påhoppad bara för man undrar. Å det va inte pris på olika foder jag ville veta utan vilka olika foder som är bra och vilka som kanske inte e lika bra..Jag kan gärna köpa ett dyrare foder om det är bra och hunden får i sig allt den behöver..

   1. Lägger mig i lite till här, men oavsett prisklass så är ett bra foder det som din hund mår bra av.

    Sett till innehållet så finns det alltid diskussioner och en faslig massa tyckanden om det.

    Ja visst, vete, majs, soja, med flera utfyllnadsämnen KAN framkalla allergi, men det finns också foder som är helt fritt från dylika ämnen ( t ex Orijen ) men som en hund ändå kan reagera negativt på. Självklart vill man ge sin hund det bästa möjliga, men som redan konstaterats är dyrast inte alltid bäst. Men ok, billiga foder som man kan köpa i sin livsmedelsbutik innehåller inte sällan mer vete och liknande billiga utfyllnadsämnen, men även fina dyra foder kan innehålla en hel del sådant just för att det är billiga utfyllnadsämnen. Jag har tipsat om ett foder som MINA hundar älskar och mår bra av, som i MINA ögon har ett bra innehåll.

    I torrfoderdjungeln kan jag tipsa dig om Iams foder. Schyst innehåll till rimlig peng enligt min mening. Innehåller bl a probiotika som påstås gagna den goda bakteriefloran i mage och tarm. Hade Iams Light på mina två kastrater ett tag, och just den varianten innehöll inget vete om jag inte minns alldeles fel.

     1. Tack för svaren… Det var lite det jag var ute efter. Att köpa ett dyrare foder är helt oki så länge man får det man betalar för. Bara för fodret är dyrt så e det ju inte säkert att det är bra.. Å vad folk anser när det gäller foder å lite kräsna å lite tunna hundar.. Fodret ska ju inte bara smaka bra det ska ju vara bra för kroppen oxå. Ta bara som frolic. Min hane älskar det, men är tveksam till näringsinnehållet. Å han bajsar som en häst. Det brukar betyda att det är mycket skräp i maten. Så frolic använder ja som godis ist. Jag har hela tiden fått byta foder för han äter det i några dagar å sen äter han det inte längre. Doggy små bitar är det enda som han alltid äter, men det ger han inte det han behöver… Och djunglen av hundfoder är ju enorm. Å fråga på djuraffären, en del e säkert seriösa men många vill hellre sälja dyrt foder… Men nu känner ja iaf att ja har fått några tips på vilka ja kan prova.

   2. Jag reagerade också på att du skrev att fodret va onödigt dyrt. Vad betyder onödigt i så fall ?. Så länge mina hundar äter o mår bra bryr jag mig inte om att dom får ett ”dyrt” foder.

 7. Jag har 4 boxrar & kör RC 4800 & det är på marknaden det absolut bästa fodret anser jag. Det är topphög smältbarhet på det, högt protein & energi som mina hundar behöver då dom jobbar väldigt mkt både fysiskt & psykiskt. Man behöver inte ÖSA i dom flera dl mat för att dom ska få den mängd dom behöver. Dom blir jätte bra i magen & skiter inte hästhögar!

  Har 2 valpköpare som givit sina hundar, TROTS min rekommendation, billiga foder så som Doggy, Pedigree, Friskies osv osv & det har givit allt annat än ett bra resultat på dessa två hundar!

 8. Suck… ytterligare en av dessa aggressiva förståsigpåare, som köpt någon/någras argument och tagit den till sig som den absoluta sanningen.
  Oftast samma personer som skriker misshandel m.m. om man pratar om att hunduppfostran och/eller tillrättavisning av hunden.

  Återigen… hundar är individer!!
  De flesta av mina hundar har fått Royal Canin och mått utmärkt på det. En tik för många år sedan fungerade inte RC på, men det gjorde å andra sidan inga högkvalitets märkesfoder, utan endast det billigaste torrfoder man kunde hitta kombinerat med husmanskost (våra rester).

 9. Har gått ifrån allt vad torrfoder heter,använder nu fodax färskfoder.
  Har nu en hund som mår kanon i både päls o mage.
  Var o en hittar vad som passar bäst till sin hund.
  Vad åberopar priset på mat så är det nog som med alla märkesvaror,bara för det är dyrt betyder inte det är bäst.
  Jag betalar 140 kr o räcker ca en månad,en schäfer tik på 7år

  1. Jag ger också Fodax, fast jag har inte gått ifrån allt vad torrfoder heter. Jag varvar Fodax med Halla torrfoder. Det funkar bäst på min kräsne kille. Utöver det får han frukt och grönsaker också. 🙂 Päls, klor, mage, ja hela hunden inifrån och ut mår kanon.

   1. Använde halla ett tag ja med plus andra kända o dyra foder men hon fick irriterade tassar och öronbesvär mjällig o torr päls.
    Provade fodax och problemen försvann:-)

 10. Jag ger Vom Og Hundemat ett mycket lättsmält foder helt i enlighet med vad hunden behöver,den har rovdjursmage och ska äta därefter.,…Jag har provat ett flertal olika torrfoder ,hade jag fortsatt med det hade min hund troligen varit avlivningshotad idag pga dålig mage,Sen jag övergick till en kost helt utan vegetabilier och helt rått så mår hon så oerhört bra i sin mage.

  Jag är så fräck att jag dessutom hävdar att torrfoder är roten till många många lidanden hos våra hundar idag.

 11. Skrev det här för ett litet tag sedan och har lagt ut det på Facebook.. Märk väl att jag kan ha fel och att allt kanske inte riktigt stämmer till 100% för jag är ingen expert utan bara en ”vanlig” hundägare. Men det ger ju en en anledning till att fundera på vad man stoppar i hunden. Jag kommer även att skriva ner en liten lista om frågor jag har till RC och även andra större hundfodertillverkare.

  Kom också ihåg att jag vill inte komma med några pekpinnar. Det är upp till var och en vad man vill ge sin hund och vad den mår bäst på. ett foder kanske inte passat till en hund men passar utmärkt till en annan osv.
  Håll till godo:

  Hundmat och lite tankar…

  Kikar lite på olika hundmats sorter och blir lite fundersam.

  När man läser innehållsförteckning på något så läser man alltid det som det är mest av. Vissa hundfoder innehåller en hel del spannmål. Och det står då ofta först i deras innehållsförteckning.
  I kväll blev jag nyfiken på Royal Canin. Det anses som ett väldigt bra foder och köps av många hundägare. Skulle tro att de måste vara nöjda med fodret då det är så många som köper ett så dyrt foder. Jag kikade på Royal Canins schäferfoder.

  Det första man läser är: Ris… Alltså innehåller det dyra fina fodret mest ris! Sen fortsätter jag läsa…

  Torkad fågel… Det är väl ok? Undrar vad det är för sorts fågel? Eller vilka fåglar? Och vilka delar av fågeln som används? Det står det inget alls om.

  Sen finns det något som heter ”vegetabiliskt proteinisolat” Alltså dom har utvunnit och spjälkat ut proteinet från vete. Vegetabiliskt protein tas inte upp så bra från hundarnas tarmar då dom är för korta för att hinna ta upp sådant… Och nu börjar jag förstå att det finns gluten i RC… Hmmm…

  Sen kommer majsmjöl… Majs är en väldigt sockerrik växt och ger snabbt energi men som också försvinner snabbt. För att hundar ska kunna utnyttja något för att få mycket energi krävs det att hunden får animaliskt fett. Detta majsmjöl kommer alltså som tredje råvara och är alltså tredje största ingrediensen. Majs är också billigt.

  Fjärde produkten är vegetabiliskt fiber. Det står inte vad för SORTS fibrer det är? Googlade på det och fick upp som första en länk där det stod att det kunde vara Lin, Hampa, Ginst osv… Hoppas dom inte sätter sånt i fodret. ;O)

  Sen kommer mineral. Vet inte om dom menar en sorts mineral eller om det är en felformulering. Vad det är för ett sorts mineral får man ju inte fram…

  Hydrolyserat animaliskt protein är ett protein som är spjälkat för att kroppen inte ska känna igen det och kroppen ska stöta bort det, som jag har förstått. Vad det är för ett ursprungligt protein får man inte heller veta… Vad jag vet så brukar hydrolyserat protein vara glutamat… Nyttigt? Nä!

  Vegetabilisk olja (soja,kokos) kan kanske vara bra? Smörjer tarmarna och konserverar torrfodret. Men har man en hund som är allergisk mot soya så är inte det här fodret att rekommendera…

  Sockerbetsfiber… Why? Är det något som är naturligt för canivorer? Behöver hundar sådant? Man ger hästar detta.

  Fiskolja. Ja det är bra. Men vad för sorts fiskolja? Lax? Hur mycket omega 3 innehåller det?

  Natriumpolyfosfat är ju som salt… Citerar från denna sidan:

  http://matsaker.wordpress.com/2010/11/13/stabiliseringsmedel-natriumpolyfosfat-i-kaliumpolyfosfat-ii-natriumkalciumpolyfosfat-iii-kalciumpolyfosfat-iv-e452/ ”Dessa ämnen är salter av natrium, kalium, kalcium och ammonium. (i) var tidigare känt som E450c(i), (ii) var tidigare känt som E450c(ii). De fungerar som stabiliseringsmedel, konsistensmedel och vattenbindande medel i till exempel glass, soppor och såser, kött- och fiskprodukter, till exempel djupfryst fisk samt i konfektyrprodukter av socker (max 5 gram per kilo). Det sägs att det inte finns några kända negativa effekter när man använder dem i mat, men höga fosfatkoncentrationer kan störa många metabolismprocesser eftersom fosfat spelar en sådan viktig roll i generell metabolism.”

  Alltså är det tillsatt salt i hundmaten… Hmmmmmmmm…. Är även detta konserveringsmedel?

  Jästhydrolysat. Har försökt få fram vad det är men jag hade för lite tålamod tydligen… Nåt kemsikt är det i alla fall vad jag förstått. Och när jag söker på ”mannan-oligosackarider” så är det ett medel som gör att man går ner i vikt! BEHÖVER hundar sånt också?

  Sen kommer det en hel radda med olika små saker så som: L-lysin, taurin, DL-metionin, L-tyrosin, skaldjurs-hydrolysat, (innehåller glukosamin),extrakt från grön te och druvor (innehåller polyfenoler), hydrolysat från brosk (innehåller kondroitin), ringblommeextrakt (innehåller lutein).

  Man ska nog vara kemist för att veta vad man ger sin hund. Känns inte allt för naturligt.

  Denna mat kostar hos foderbilen (numera Animail) 609 kr/12 kg… Jag personligen skulle aldrig ge min hund denna mat. Visst kan jag köpa billigt och sen koka själv, fågel kan jag köpa på affären rätt billigt (kyckling) och majsmjöl får man också tag på COOP.. ;O) Men vart tog den där rediga köttbiten vägen? Och vad är det för sorts protein hundarna får i sig? Slår man ihop proteinerna så blir det säkert en lagom mängd protein.. Men den mängden vegetabiliskt protein kan ju hunden inte ta upp…

  Vill också påpeka att vill man att hunden ska få maximal näringsupptag så ska torrfodret serveras med MINST en tredjedel vatten i fodret. Det behöver inte svälla men det ska vara ordentligt med vatten för att proteinerna ska hinna lösa upp sig i tarmarna innan hunden bajsar ut det. Gluten är ett ämne som en hund inte heller behöver. Gluten kan reta tarmluddet i tarmen och har man otur så hindras tarmens förmåga att suga upp näringsämnen. Hunden kan då reagera med att bli ”allergisk”. Alltså immunförsvaret sänks och hunden kan få olika åkommor som har med immunförsvaret att göra. Även diarréer, förstoppningar, trötthet och viktminskning kan uppstå av glutenintolerans.

  Själv föredrar jag att ge hunden ett köttbaserat foder. Ofta är dessa foder billigare och det finns ett flertal Svenska tillverkare som gör ett utmärkt hundfoder.

  Kanske jag ger er en tankeställare? Vad vill du ge din hund? Vet du vad du ger din hund?/Veronica F

  1. Intressant läsning.

   Visste för övrigt inte att hundfoder kunde väcka så starka känslor.

   Personligen är jag rätt kinkig med vad jag själv stoppar i mig och förstår jag inte innehållsförteckningen eller tycker att det verkar innehålla för mycket onödigt så låter jag helt enkelt bli att köpa det och letar upp ett annat alternativ istället.

   När hunden kom in i bilden tillämpade jag samma filosofi på val av torrfoder och det verkar fungera bra.

   I övrigt har inga egentliga synpunkter, iaf inga som jag tänker proklamera till andra, på vad man ger sin hund att äta så länge hunden mår bra av det.

   Mvh,
   Johan

  2. Så jäkla bra och utförligt skrivet! Jag har själv sett många hundar som gått från ex Royal till torrfoder som faktiskt uteslutande tar proteinkällan från kött, hur mycket bättre de mår. Min egen hund blir jättedålug i magen av spannmål för som du säger så är dess anatomi inte gjord för att tillgodogöra sig det.
   Det tråkigaste är att många veterinärer verkar inte se den kopplingen, jag gick till veterinären för att min hund alltid var dålig i magen och fick då rekommendationen att han skulle äta Hills I/D för magen. Blev det bättre? Inte det minsta då började jag själv ”forska” i det här med olika hundfoder och kom fram till att det förmodligen är spannmålet han inte klarar, så jag bytte till ett foder som heter Acana, inte lika hög proteinhalt som Orijen men i övrigt i princip samma och hans mage blev mycket bättre, idag äter han Brit Care med lax han mår som en prins 🙂
   Vissa hundar är känsligare än andra förstås men även om nu tamhundar har någon gen som gör att de tydligen klarar människoföda bättre än vargar så tror jag knappast matsmältningssystemet har ändrats avsevärt…. Som du skriver Veronika, hundens tarm är för kort för att bryta ner vete protein. Spannmål är bra för växtätare inte köttätare, och för katter är det ännu viktigare att få i sig mycket kött. Det finns alternativ till BARF också om man känner att man inte har kunskapen som tex MUSCH, Vom Og hundmat etc…… Spara på veterinärkostnaderna och satsa på ett bra foder. Tyvärr finns det enligt min vetskap tyvärr inga svenska foder som lever upp till de krav jag har….. 🙁

 12. Intressant läsning. När jag gick en älgskötar utbildning för en väldigt känd veterinär ;o) på Kolmårdens Djurpark berättade han lite om deras djur och våra tamdjur. Han sa att om de skulle ge vargarna det torrfoder som finns på marknaden skulle de inte överleva en månad. Vi är helt grundlurade sa han och foderförsäljningen har ett enormt vinstintresse. Men vad har man att välja på som hundägare? Det är inte helt lätt att komponera ett riktig kost med hemmagjorda råvaror. Då måste man nog vara väldigt insatt i ämnet och …vem vågar chansa med hundens hälsa som insats? Min tik äter RC adult. Hon fick livmoderinflammation i höstas och nu rasar pälsen av henne. helt naken på bröstet och bara man tar i henne lossnar det. Vet inte om jag ska byta foder?

 13. Det finns faktiskt ett flertal riktigt bra torrfoder på marknaden. Och dessutom finns det svensktillverkade foder. De är också betydligt billigare än de mest kända märkena.

  Titta efter glutenfritt med animalier som första ingrediens. Jag anser att ju mer tillsatser och konstigheter desto sämre foder. för måste man tillsätta en massa konstigheter som man inte som vanlig Svensson inte kan tyda desto sämre råvaror måste fodret innehålla för då fattas det ju något? Hundmat ska vara enkelt. Inte en hel vetenskap. Som någon sa… Våra hundar härstammar från vargen. Deras tarmar har inte hängt med torrfodrets evolution utan hundarnas matsmältningssystem ser fortfarande ut som vargens. Kort tarmsystem som inte hinner plocka upp tex protein som kommer från växtriket. Våra hundar är canivorer. Inte omnivorer som det vi människor är.

 14. Fredrik! Roligt att du lyfte upp min kommentar. Snälla läs på lite om hundfoder innan du tar upp detta ämne igen.. Dina metoder må vara OK och du har mycket sanning i det du pratar om vad gäller hundträning, men foder har du tydligen inte läst på någonting annat än de föreläsningarna du fått av Royal Canin själva – och de vill ju självklart bara sälja sitt foder.

  En hund är en köttätare, den behöver inte fodermajs. Det ger inte hunden någonting, bara bukfylla.

 15. Som sagt hundar är individer och jag har haft hundar som reagerat på RC och hundfoder med gluten i. När jag bytt så har de gått upp i vikt osv likaså har de vovvar jag haft som ätit avföring både sin egen och de andras slutat upp med detta vid foderbyte.

  Jag kör RC nu till mina små vovvar, men tycker att de luktar illa av detta foder så jag byter nog till annat…..
  Intressant läsning om foder 🙂

 16. Min första hund kom till mig som omplacering då hon var nästan tio år gammal, hon hade ätit Pedigree burkmat. Jag satte henne på Hill’s Senior, först blötfoder och sen torrfoder, och efter tre veckor hade jag en helt annan hund – pigg, glad och pälsen frodades. Hon blev nästan arton år gammal och var i fin form ända tills sista veckan, då åldern började ta ut sin rätt.

  Min andra hund är också omplacering, två år gammal då hon kom till mig, hon hade då ätit Hemköps egen hundmat, och var tjock och deprimerad – pälsen var en katastrof. Hon fick Hill’s Sensitive Skin och blommade upp. När Hill’s höjde priserna så vansinnigt frågade jag runt bland mina hundvänner och blev rekommenderad Standardt. Nu har hon ätit Standardt med hjortkött i drygt två år, är pigg, glad och livlig, och pälsen frodas – klorna likså…*s*

  Jag tror att det är med hundmat som med hundträning – individanpassning gäller. Forska i olika märken, ge din hund det du tycker verkar bra, och se om hunden mår bra av det – ja, då är det bra mat! 🙂

  Vår lilla katt, även hon omplacering, som kom till oss för snart tre veckor sen, åt Bilanx kattmat. Nu äter hon Hill’s Optimal Care med kyckling – hon slukar sin mat med god aptit och vi får se om hon fortsätter att gilla sitt käk och om hon går ned i vikt lite och får blankare päls. Glad, gosig, pigg och nöjd verkar hon vara iaf 🙂

 17. Ett torrfoder som man VET har bra kvalité med ingredienser som Propylgallat (E310) och BHA (E320)? Ja du, det är smarriga saker dom toppar med…

  Biverkningar är bland annat: cancer, dermatit, eksem, fortplantningssvårigheter, leverskador, svåra allergiska reaktioner, lung- mag- och äggstockstumörer, kronisk urticaria, konjunktivit, huvudvärk, hudblåsor, hals- och bröstsmärtor, kan skapa patologiska förändringar i hjärnan och öka aggressionsmönstren, fosterskador, astma, blodförändring.

 18. Känner för att dela ett foder för aktiva hundar och då menar jag full löpning 10km om dagen 5 dagar i veckan. Hade stora problem med att behålla vikten med RC 4300 Eukanuba= skit. Träffade en slädhunds föraren som sa, prova ett lax baserat foder, du vet väl att vargen äter lax??? Sagt och gjort och hon har aldrig mått bättre och sprungit bättre. Så för min boxer är ADVANCED de bästa 🙂

 19. problemet, med att BARF:a (Bones And Raw Food) är att det ofta glöms bort en viktig del, när man jämför med ”hur vargen äter”.

  I BARF får hunden inte i sig hud/päls, det som ”biner in” ev. större benbitar som går ned, med ibland allvarliga skador i mage/tarmar.

  Annars har jag ingen åsikt, om vilket ”foder” man bör ge, förutom att det bör vara svensktillverkat 🙂

 20. Min lilla vovve som snart fyller 5 har under alla år ätit Doggy. De senaste åren Doggy Light. Hon gillar fodret och har aldrig ännu haft några problem med magen- Hon får även litet extragodis då och då. Har provat annat foder också, men ser att hon mår bästa av Doggy, så då är det Doggy som gäller 🙂

 21. Jätteintressant läsning, Veronica F.

  De flesta hundar är tåliga nog att klara foder med många tillsatser, men det betyder inte att det är bra foder…

  En anledning till att torrfoder dominerar på marknaden är nog att det upplevs som praktiskt att hantera för husse/matte. Färskfoder upplevs som äckliga.

  Jag ger min 5-åriga labradortik Bravo färskfoder (specialen med vom = lightfoder till glupsk labbe) i form av fyrkantiga hamburgare. Det är väldigt lätt att hantera burgarna, en dagsranson i taget får tina och maten är då alltid fräsch. Man slipper kladda med att dela upp portionerna. Systemet med burgare finns även hos Nordic och Fodax.

  Jag har även använt Fodax men det var ganska mycket näbbar och klor i maten och jag vill inte riskera att de river sår i hundarna (även om jag brukar ha sparris hemma). Burgarna var dessutom ojämna i storlek. Bravo är helt malt, och dessutom baserat på nötkött istället för kyckling. Tandvården sköter några rejäla tuggben om istället.

  Det tråkiga är att när jag har diskuterat hundfoder med expediter i zooaffärer så består deras utbildning i regel av föreläsningar av fodertillverkarna. De får lära sig att just de här fodren är av toppkvalitet, fast det egentligen inte är bättre foder än Coops eller Icas, bara dyrare.

  En förklarade tvärsäkert för mig att jag utsatte min katt för svält genom att inte ge henne just det foder hon rekommenderade! Dvs det foder vars tillverkare hon hade varit på kurs hos.

  Jag håller helt med om att ju färre ingredienser desto bättre. Animaliskt protein (gärna lax) och inälvor i topp, helst ingen spannmål (fr.a. inte gluten), inga konstgjorda tillsatser. Och det roliga är att foder som bygger på dessa principer inte är dyrare än foder av kända varumärken som innehåller sämre ingredienser.

  1. Jag upplever också att personalen på djuraffärerna är okunniga och får en ensidig information. Jag är lyckligt lottad som har en engagerad försäljare som sätter sig in i och ser med öppna ögon på alla dessa hundfoder. Hon säger att det viktigaste för henne är att hundarna mår bra på det foder hon säljer. Hon läser på om olika foder och vi kan diskutera och komma fram till vad som passar just min hund.

   Jag ger mina hundar Standardt (mild, normal och extra när vi kör mer fysiskt med hundarn som tex drag) och upplever att den ena som alltid varit fet (hon har ätit Purina proplan Performance förut) har gått ner i vikt. Och min andra tik hon har klåda och kan inte äta hundfoder som har gluten i sig. Hon har alltid varit mager (rätt typiskt för en hund som är glutenintolerant) och svårt att få upp i vikt. Den hunden har fått lagom med hull och bygger fint med muskler. Hon har sin klåda under sådan kontroll att hon har inte sedan vi började med Standardt behövt vare sig penicillin eller cortison. Det är en vinst för mig och framför allt för hunden!

 22. Vår hund (schäferblandis) hade ätit Pedigree hos förra ägaren, men vi bytte till Magnussons när hon kom till oss. Detta på grund av att jag har fått Magnussons Meat&Biscuit rekommenderat av en god och djurkunnig vän som jag har stor tillit för. Hon sa även att Standardt Original Extra är ett bra alternativ (när det gäller torrfoder, dvs).

  Båda är svensktillverkade och innehåller till stor del svenska råvaror (Magnussons innehåller ENDAST svenska råvaror). De har korta och okomplicerade innehållsförteckningar, och båda producenterna har valt bort en hel drös onödiga ingredienser som många andra stoppar i sina foder.

  Min hund gillar Magnussons och hon mår väldigt bra av det. Fin i pälsen, bra hull, pigg och glad 🙂

 23. Om det inte vore så tragiskt med alla hundar som har problem med återkommande diareer pga att de äter torrfoder så skulle man ju skratta åt dessa fodertillverkare.

  Specialfoder för olika raser?! Specialfoder för diverse olika magåkommor?! Klådor?! mm problem.

  Självklart får hundarna problem om de konstant äter torrfoder, precis som en människa skulle få problem om den endast åt torrfoder. Mage och tarm behöver arbeta!

  Att hundar skulle få magproblem pga bakterier i kött är ju helt befängt. Hundar, precis som andra rovdjur, ska äta RÅTT KÖTT och inte torkat processat köttmjöl. Hundar, precis som andra rovdjur, klarar t o m av att smälta sånt som är halvruttet – därmed inte sagt att man ska dom sån mat såklart!!

  Har haft hundar i drygt 30 år och alltid gett de naturlig mat som baseras på RÅTT KÖTT, och har aldrig haft någon som har haft diaree eller kräkningar överhuvudtaget. Nu för tiden hör man ju talas om hundar som ständigt har återkommande diareer – ”nu har h*n åkt på magsjuka igen typ. Mycket märkligt att denna ”magsjuka” endast drabbar hundar som äter torrfoder?! En kompis till mig har en schäfer som äter royals schäferfoder, som har diareeanfall varje/varannan månad och ibland måste ligga på dropp hos veterinären pga att den blir så uttorkad. Men uppfödaren har rekommenderar RC så då fortsätter man med det?!

  Stackars alla hundar som får äta sån konstgjord föda:(

  1. Men herregud, det är ju individuellt! Vissa av mina vavvor mår prima på färskfoder, vissa tål det inte alls. De som tål det älskar det, de fäller aldrig, perfekt avföring, glansig päls, ultimat hull och ja, allt! De som inte tål det har ständiga diarréer, fäller onaturligt mycket, går ner i vikt och är inte alls lika glada längre. Varför inte lyssna på sin hund för en gångs skull? Mår hunden bra på fodret? Skitbra! Byt annars tills du hittar rätt. Man kan inte generalisera. Jag är för de foder som den individuella hunden mår som bäst på. Om alla bara kunde sluta med denna hjärntvättning.

 24. Min hund tål inte Royal Canin alls, vet inte riktigt varför…
  Han blir alldeles hyperaktiv, lyssnar inte och bara drar på. Han dricker och kissaar, dricker och kissar. Som valp kunde han kissa tre gånger ute, vi kom in och han kissade ett par gånger till och sen drack han. Igen och igen…

  Vi har testat mängder av foder, nu beställer vi från Oliver´s och det funkar faktiskt.

  Med denna erfarenheten slog det mig ang katterna som ätit Royal Canin alltid. Fungerar de liknande? Beställde en säck kattfoder från Oliver´s och testade.
  Jag blev väldigt förvånad när min i vanliga fall så tunna gammelkatt gick upp i vikt. Jag behövde inte fylla på mat alls lika ofta och vattnet tog ju inte alls slut så fort. Mest märkte jag det nog i kattlådan. MYCKET mindre av både kiss och avföring.
  Jag gjorde en test igen och gav dem RC. Det dröjde inte länge innan gammelkatten gick ner i vikt igen och åt och åt och åt. Drack och kissade.

  Nu äter de Oliver´s hela högen och nu håller vi oss till det. Aldrig mera RC.

 25. Jag ger min rottweiler ”barf” vom och hundmat (från Norge) funkar skit bra, det är kyckling vom och lax i det som ja ger (samt tillsatta vitaminer) min hund fick betydligt bättre päls en med rc rottweiler. Samt så ger min uppfödare det fodret till alla hennes hundar och valpar, finns olika blandningar. Min hund skiter betydligt mer med torrfoder en med färskfoder det måste ju vara tecken på att det är mer saker inte hunden tar åt sig i det.

  Mvh Emanuel

 26. Vilket intressant gammalt inlägg
  🙂
  Med tanke på att färskfoder är mkt bättre för hundarna än torrfoder.
  Mina har ätit torrfoder men äter idag klass. Fisk. Skulle aldrig byta tillbaka till enbart torrisar igen.
  Visst mådde dom okej på torrfoder. Men dom mår ännu bättre på färskfoder. Går inte att jämföra.
  Så där har Viktoria många sunda värderingar i foder. 🙂 mvh

 27. Fredrik Steen.
  Tycker inte att du ska uttala dig om något som du inte har någon kunskap om..
  Det mest naturliga för hundar är att äta kött och ben.
  Det är bara lata människor som ger sina hundar torrfoder. Hundägare som inte orkar sätta sig in i vad som är bäst för hundar att äta. Många sjukdomar kommer av att hundarna äter torrfoder ex foderallergier.. Själv Barfar jag mina 3 hundar och de får äta RÅA ben!!

 28. Har gett våra schäfrar från det varit valpar till nått ålder av nästan 12 år och dessa ha gått i tjänst, och nästan aldrig varit hos veterinären förutom för vaccination då..hemmablandning d vs ris/korngryn, rivna morötter med vom alt kindkött av nöt, bra olja, omega 3 kapslar + vitaminer, äggula, och vitkål som efterrätt, Ibland får de färskfoder med vitaminer, finns en uppsjö, jag föredrar Vom og Hundemat m Lax, eller Nordics färskfoder idag bara att klippa upp och ge i skålen, finna i magen och glänsande päls, och väldigt pigga!

 29. Hundar är individer precis som människor.
  En del kan inte äta ditten å datten för att de har känsliga magar, allergier etc.

  Att hunden härstammar från vargen och skall äta rått kött bla bla bla
  Det sägs ju att människan härstammar från apan, ska vi då endast äta bananer?
  Ja jag vet att det är att hård-dra det, men det är ju just det många gör här.

  Hunden har precis som människan utvecklats med tiden.

  Det finns INGET foder som fungerar bra på alla hundar.
  Se det så här; Mår din hund bra? Päls, vikt etc. Är glad och energisk samt äter bra.
  Håll dig till det fodret du har då!

  Jag har provat många olika foder, då min lilla kille är mycket kräsen och tål inte allt.
  RC Mini Sensible är det enda foder han vill äta. Hans päls är bra, kanon i hullet (trots att sheltiesar har lätt för att gå upp i vikt).
  Han är en superpigg 12 åring!
  Skulle aldrig få för mig att byta foder på honom.

  Nästa hund jag skaffar mig kanske har andra behov och då kanske jag måste använda ett annat foder.
  Som sagt: Hundar är individer!!!!

  1. Ska bara tillägga att min lilla kille har testat olika färskfoder och matvägrat.
   De gånger han fått rått kött har han blivit dålig i magen.
   Vom vägrar han också att äta.

   1. Det är ofta en vanesak och har man bara gett torrfoder så måste hundens mage tillvänjas långsamt att äta kött.

  2. Vill bara flika in en sak ang apor, de äter massor av växter, frukter OCH kött, ungefär som vi människor.
   Många människor klarar inte heller av att tillgodogöra sig näringen i vete och majs, precis som ett stort antal hundar.
   Hur man än vrider och vänder på det så har hundar ett mycket kort matsmältnings system om man jämför med växtätare, därmed inte sagt att de inte ska gå i sig gräs, bär grönsaker mm men vete korn, majs och soja är inte bra för majoriteten av hundar och framförallt katter som är utpräglade carnivorer, trots att de levt med människor i årtusenden.

 30. Tänk om folk skulle anse att helfabrikat är det bästa och mest näringsrika att fodra oss själva och våra barn med, och att hemmalagat och färska råvaror vore livsfarligt 🙂

Kommentarer inaktiverade.