Vem är skyldig?

http://hd.se/hoganas/2012/01/28/rottweiler-bet-ihjal-lasse/

Då har det som inte får hända hänt igen.

En man kommer cyklande med sin Rottis i koppel.
En Jack Russel kommer lös och gläfande mot mannen och hans Rottis.
Mannen släpper då sitt koppel så att Rottisen kan försvara sig.
Hundslagsmål utbryter och Jack Russeln dör sedan av sina skador.
Ägaren till Rottisen polisanmäles då för att ha brustit i sitt ansvar över sin hund!

Vem hade inte släppt sin hund lös om den blir attackerad?
Det är mer eller mindre det första man lär sig – om det kommer en lös aggressiv hund, släpp då din hund så att den kan försvara sig!

Även om jag personligen inte skulle göra så, så anser jag att det trots allt är ett relativt vanligt och korrekt handlande av en hundägare vars hund blir attackerad.

Här skulle man kanske kunna tro att man kan hävda – Nödvärnsrätten.
Den rätt alla svenska medborgare har där man får freda sig, sin egendom, med våld om så kräver.

Men problemet är att i den lagtexten står också – Våldet man eventuellt brukar måste stå i proportion till vad angriparen gör. Du får alltså freda och försvara dig, men inte med onödigt och oproportionerligt våld.

Hundar känner inte till denna princip. Hundar lever inte efter denna princip. Har aldrig gjort, kommer aldrig att kunna göra. (ni minns att jag ofta pratar om att hundar tänker i svart eller vitt)

Med andra ord håller inte detta med Nödvärnslagen i detta fall. I alla fall inte om man då ser på det oproportionerliga våldet i människoögon.

Djupt tragiskt för ägaren till JR och hunden själv, men nästan mer tragiskt för Rottisägaren.

Jag hoppas verkligen att detta fall blir prövat till sista instans så att ett prejudikat kan komma. Det är trots allt nog bara en dröm från min sida.

Som alltid tar nog polisen ett beslut som blir någon påföljd för rottisen och dess ägare. Sen i överklagan till Förvaltningsrätt fastslås beslutet….. sen är det kört!

Usch usch usch!!!! På alla sätt!

Om jag hade pengar så skulle jag hjälpa till att driva detta ”to the bitter end!”
Kan inte någon som är rik sponsra detta????

 

77 svar på ”Vem är skyldig?”

 1. Det är ju JR-ägarna som är skyldiga. De hade inget koppel på hunden och de utan koppel är alltid skyldiga. Tråkigt, men sant.

  Jag hade också släppt min hund. Speciellt om man var på en cykel, för vem vet vad hunden hade gjort och så åker kanske rottisen in i däcken. Eller så dras ner på marken.

  1. Det fins INGEN lag som sejjer att du MÅSTE ha din hund i KOPPEL!!!!
   Där emot sejjer lagen följande: DU SKA HA DIN HUND UNDER SÅDAN UPPSIKT ATT DEN EJ VÅLLAR SKADA,FÖR VILT od.yl.

   Direkt översatt: Du ska ha sådan pli på din hund att du vid en enkel inkallning kan BRYTA din hund när den känner vittring av vilt å e på G att ”ränna” efter.
   Att den heller inte går till anggrep på djuret.

  2. Tyvärr Jennifer…även om jag håller med dig i princip så gör inte lagen detta. Det är den hund som ”anfaller” som är skyldig så om du går med din hund i koppel , en lös hund kommer fram och din hund försvarar sig så är det DIN hund som är skyldig. Allt i lagens ögon…… Går man med flera stora hundar i koppel så händer det allt som oftast att det kommer små hundar framspringande vilt skällande, så mina hundar vet mycket väl att när det händer så går de bakom mig (jag har just nu bara 2 hundar, har haft 6 stycken samtidigt i storlek labrador, schäfer ) och jag som jagar bort inkräktaren. När jag gör det så får jag ofta höra från småhundsägaren att ” det är ingen fara, han vill bara leka ”.

   Vid ett tillfälle när min dåvarande blandras tik var 10 år som kom grannens både döva , blinda och åldriga yorkshireterrier in i vår flock (mina kopplade, yorken i flexikoppel ). Min blandrastik tyckte att ALLA små hundar skulle ätas upp så jag drog henne bakom mig vilket inte hjälpte i det läget utan jag fick ta tag i hennes halsband, lyfta undan henne och lägga henne ner så hon inte skulle komma åt den lilla hunden ( som inte hade en aning om var han hamnat eftersom han såg så illa ) . Det slutade med att grannen (till lika ägaren till yorken ) anmälde mig för djurmisshandel – av min egen hund. 🙁 Så jäkla galet ! Det hade tydligen varit bättre om jag låtit min hund gå till attack.

   1. Men vilken störd situation! :O
    Att det kan bli så fel, så omvänt liksom. Det man gör med sin hund – hur man hanterar vissa situationer och behandlar hunden – är ju i största välmening. Den andra hundägaren borde ha förstått (eller frågat dig varför) du gjorde som du gjorde…

    Hon/han kunde väl ändå se, eller?

 2. tyvärr så är det nog så att rottisens husse ställs till svars.Jag personligen tycker inte att om man inte kan kalla in sina hundar ska dom inte gå lösa!!!

 3. Mycket tråkigt. Även om vi har strikt hundägaransvar tycker jag man har ansvar när man släpper sina två terrierhundar lösa utan att kunna kontrollera dem. JR är skarpa jakthundar. Att de provoceras av en cyklist med hund och ”jagar” i flock är ju vad man kan vänta sig – om man inte har god lydnad på dem. Orätt mot både hundarna och den attackerade cyklisten och hans hund.

  Hur hade det sett ut om rollerna varit omvända? En cyklist med en liten hund attackeras av två lösa rottweilers varpå den lilla hunden biter ifrån sig? Rottweilerägaren polisanmäler därpå cyklisten. Hade vi tyckt synd om rottweilerägaren? Inte så värst, tror jag.

 4. Spontant. Ja släpper jag mina hundar lösa och dom går till attack mot en annan hund så e väl felet mitt. Jag har en liten hane å han kan vara kaxig. Vi jobbar med det problemet. Men om han skulle smita eller sticka mot en annan hund å gå till anfall så måste ju felet vara mitt. Jag måste ju ha brustit från början. Fast själv hade jag inte släppt kopplet på min hund om den var stor å anfallaren liten.. Hade en incident när jag hade stora vovvar å så var det en lös liten terrier. Jag skulle aldrig släppt hans koppel. Men alla reagerar ju olika när det händer saker. Man e inte alltid logisk när man måste fatta ett beslut fort. När ja va ute me min lilla vovve så mötte vi en annan hund som var stor å bråkig. Men han jobbade med den å höll den ordentligt så det va ingen fara. Och min första handling va att lyfta upp min hund å hålla han högt uppe vid bröstet. Tänk om han krängde sig ur selen å gå fram å tuffa till sig mot den stora bråkiga vovven. Hade ju inte haft min hund kvar då. Då sa mannen. Lyft aldrig upp din hund så. Skulle det komma en hund lös å vara aggresiv å skulle vilja anfalla min hund när jag har den så nära ansiktet, så skulle det kunna slita me dubbel katastrof. Ja han hade ju rätt i det.. Rätt eller fel?? Jag lyfter fortfarande upp mina vovvar om vi kommer i en osäker situation. Händer väldigt sällan. Eller nästan aldrig. Men om jag gör det så har jag mannens mening i huvudet.

  1. Risken när man lyfter upp sin hund är att den kan bli EXTRA kaxig eller EXTRA rädd.
   De flesta med små hundar gör tyvärr detta. De finner ju sitt stöd (hur de nu än ser det, om det är ”hjälp vad läskigt” eller ”ta nu är husse/matte här då klämmer vi i”) när du gör så.
   Därför många små hundar ofta är, som sagt, kaxiga eller rädda.

   Jag är väldigt dålig på att förklara haha. Men det är OCKSÅ en anledning att inte lyfta upp dem 🙂

 5. Men behövde verkligen rottisen släppas lös för att FÖRSVARA sig?
  kunde de inte bara cykla vidare?

  1. Här får man ju bara ena partens version.

   Eftersom jag bor alldeles intill kan jag nämna att platsen för övrigt är förträfflig att släppa hund på (om man har en lydig hund). Cykelvägen går uppe på en kant längs havet och man har mycket god sikt när man är nere på stranden. Man hinner alltså kalla in sin hund i god tid om det kommer nån. Det är en populär cykelväg som går hela vägen från Höganäs mot Mölle. Många åker också hit för att släppa sina hundar. Så det gäller att vara uppmärksam.

   1. Ja vi bodde på kullabergsvägen o hade feskeboa i mölle jag gick där ofta med mina rottissar o såg ofta andra hundar lösa trots att man inte får ha de lösa där. Jag är glad att vi flyttade för ett år sen annars hade mina hundar blivit utpekade

    1. Kerstin, det är inte samma ställe. Detta hände vid Margareteberg vid Strandbaden. Där finns ett hundbad på sommaren. Och nu på vintern är det ok att ha hundarna lösa på hela stranden. Mycket fint! Men det gäller ändå att ha kontroll över dem som sagt.

  2. Min första tanke också, och varför stannade inte cyklisten med rottisen och kortade upp rottisens koppel och själv viftade till/höll undan den där lilla JR-terriern, eller klarade rottisägaren inte av att hålla kvar sin hund i den situationen?
   Om man släpper loss en stor hund mot en liten (som själv tror den är större än den är) så kan man lätt räkna ut vad som kommer hända, varför försöker man inte till varje pris lösa situationen så inte värsta tänkbara scenario uppstår?
   Sedan tycker jag att rottisägaren hamnade i en tråkig situation utan att vara skuld till den, väldigt sorgligt för alla parter.

   1. Kanske för att terriern var en meter ifrån och han inte hann stanna och vifta. Så kan man i alla fall läsa i artikeln att det var, alltså att terriern var en meter ifrån rottisen.

    1. Jo jag läste det, kan ju vara så att det inte riktigt var fri sikt och JR dök upp plötsligt, men märkligt att rottisägaren avvek från platsen….

     1. skulle rottisägaren stannat kvar o låtit de små hundarna fortsatt han insåg nog inte vilken skada hans hund gjort. Efersom polisen vet vem han är så har han väl anmält saken

  3. Jag undrar med vad detta handlar om, försvara sig? Blev den angripen? Hade jag släppt vår schäfer varje gång småhundar kommit och skällt för att ”hon ska kunna försvara sig” hade hon fan varit överkörd nu. Idiotiskt.

 6. Tragiskt. Däremot tycker jag att JR ägaren brister i sitt ansvar. Tråkigt att anmäla en sån sak, båda var ju trots allt lika mycket inblandade.

  Hoppas att det går bra för rottisägaren!

 7. Jag tycker det är JC hanens ägares fel. Om jag cyklar med min hund och den blir attackerad av en annan hund är man ju nästan tvungen att släppa för att rädda sig själv??
  Men tyvärr försvarade rottwailer sig och bet ihjäl hunden så enligt vor sjuka lag så blir rottmailern och ägaren straffad! GRR

 8. ”Familjen har anmält rottweilerns ägare för brott mot lagen om tillsyn av hundar.”

  Vad hände med deras egen tillsyn av sina hundar då? Bara för att det är små hundar kan dom ju inte få springa hur som helst.

  1. Jävlar vad irriterande?!

   Säg att JRT kommer fram bara hux flux utan att varken cyklisten eller Rottisen sett den. JRT skäller med 100% säkerhet och bjäbbar efter Rottisen.
   Rottisar är STARKA ju för Guds skull. Skvätter den till och ska börja försvara sej själv och husse/matte så är det kanske inte så lätt att hålla i och hålla balansen på cykeln. Ganska naturligt att släppa kopplet då tycker jag. Det är nog inte så lätt att bara cykla vidare?

   Jag blir så störd av SMÅ HUNDAR!! De ska de då aldrig behöva ta lika stort ansvar för som de med stora hundar!

 9. Är det bara jag som inte nödvändigtvis tolkar:
  Jag ser hur rottweilerns ägare släpper på sitt koppel.
  som att den kopplade hunden faktiskt släpptes lös?

   1. Samma här och enligt artikeln var den andra hunden en meter ifrån rottisen. Kanske han var tvungen att släppa lite på kopplet för att inte cykla omkull eller vad som helst. Så vad skulle han gjort frågar jag mig. Cyklat fortare?

 10. Har själv en stor och mellan hund..
  Tycker att det i många fall den som har störst hund
  Som får”den största” hunden som får skit.
  Och som hundägare till stor hund ska man ha mer
  Mycket mer pli på de stora än små…

  Hoppas det går bra för rottisen och ägaren!

 11. Dumt av rottisägaren att släppa kopplet men ännu dummare att ha okopplade JR som rusar fram som de inte får stopp på!! Spelar ingen roll om området passar utmärkt att släppa hundar på, om du inte har lydnaden på hunden ska du aldrig släppa den. Punkt!!

  (undrar lite om det kanske berodde på att han var på en cykel och inte hann kliva av som han släppte/var tvungen att släppa rottisen, fast det borde framgå tydligare i så fall)

  Jag skulle heller aldrig släppa min stora hund mot en lite JR, då jag istället skulle försöka jaga bort den lille, och lyckas jag inte med det, skulle den inte kunna göra sådana stora skador på min hund, även om jag inte önskar att min hund ska bli biten, så klart.

  Strikt hundägaransvar gäller tyvärr, fast jag tycker det innefattar att man inte släpper sin hund om man vet att den kan göra sådan framrusningar och man inte kan bryta och kalla in. Spelar liksom ingen roll att det är en jääätestor äng där det är underbart för hundar att springa lösa på! Den allra första och viktigaste inlärningen du bör göra med din hund, valp eller vuxen, är just inkallning! Obönhörlig åtlydnad gäller, annars ska den ej vara lös! Punkt!!

 12. Jag anser att inga hundar ska vara lösa om ägaren inte har 100% pli på dem, oavsett storlek. Jag hoppas att Rottisen inte blir straffad för att den försvarade sig.

 13. Undrar om detta fall skulle få samma pressupplägg om det va en Labrador som försvarat sig mot en Jack Russel…..troligtvis inte ! 🙁 JR är trots allt en terrier o´där med ganska så skarp , fast liten …..bara o´titta vad ett bett från en JR kan ställa till med !!!!

 14. Jag hade oxå släppt fast inte för att min hund skulle kunna försvara sig utan för att jag inte vill bli dragen av cykeln och skadad. Vad hade hänt om manen drattat i backen med huvudet före och fått hjärnskada. Anser att JR ägaren bär fullt ansvar.

 15. JR-ägaren har bristit i tillsynen av sin hund. Om jag vore rottis-ägaren så skulle jag inte släppt kopplet men eftersom man inte var där och kanske inte har hela bilden så kan man ju inte veta. Kanske var tvungen att släppa eller rent av tappade kopplet…

 16. De får väl för tusan ha sina hundar kopplade, de visste säkert att de inte stannade hos dem. Att de vågar ha de lösa. Stackars Rottis-ägaren.

 17. Bra sagt Bjumpa,vi har en rottis och en schäfer och tyvärr så får sådana raser mycket skit.Tyvärr så blir det ju ganska hemska bettskador av en rottis,men jag tror att en jack russel är mycket ettrigare.Jag mötte en sån i skogen när jag var ute och gick med schäfern lös i skogen,min hund kom till mig direkt när han såg den andra hunden men tyvärr så kom jack russeln också till mig och lyssnade inte på ägaren när han ropade.Jag valde att inte koppla min hund och som tur var så verkade den andra inte va ute efter bråk heller så det gick bra den här gången,jag tycker inte att man ska ha sin hund lös om den inte kommer när man ropar…..nu kan det självklart hända olyckor ibland det är ju trots allt djur.

 18. Fast jag blir såå trött på folk som har lösa hundar som springer fram till kopplade hundar. De säger alltid ”det är ingen fara han är så snäll”
  Jaha, tänk om inte min hund är det? Så ryter min hund ifrån för han inte vill ha främmande hundar tätt in på. Och då blir de skit sura. Men håll era ”jätte snälla” hundar kopplade eller håll koll på dom.

  1. Bra där Sanna ! Du vet aldrig hur din ”snälla” hund reagerar på en ev. mindre social hund i koppel som säger ifrån , så har du inte totalkontroll …… använd koppel ! 🙂

 19. Jag tycker nog ändå att det inte är helt sunt med en hund som biter ihjäl en annan hund. Det är ju inte jättevanligt.

  Min shcäferhane skulle bli arg och bita ifrån. Men han skulle inte ta i så. Skulle det inte hjälpa skulle han ”be” mig om hjälp. Detta är inget jag lärt honom utan det är hans mentalitet.

  Tycker man ska ta med detta oxå i diskussionen!!!
  (avel och mentalitet)

  1. Med tanke på skillnaden i storlek, är det inte helt säkert, att rottisen hade för avsikt att döda.
   JR är ingen stor hund och ett bett från en bjässe gör stor skada på liten hund helt oavsiktligt.

   Sedan undrar jag, hur lagstiftarna tänkte, med ”under sådan uppsikt” o.s.v.

   Är min hund kopplad och blir påhoppad av en lös hund, är det den lösa hunden som inte är under uppsikt, men det blir min kopplade hund får skulden om den biter tillbaka. Oavsett storlek.

   Min hund under uppsikt (läs kopplad) får alltså inte försvara sig alls.

   Kanske dags att ALLA hundar beläggs med munkorg…OBS ironi…

 20. Jag tycker att det är solklart att det är JR-ägarens fel. Du vet aldrig vilken sorts hund du kan möta när din hund är lös. Hunden måste ovillkorligen gå att kalla tillbaka vid upptäckt av annan okänd hund. Annars kan man bara rasta den i långlina eller i rastgård. Tyvärr!

  Jag satt själv i bilen på väg hem från jobbet i torsdags och såg hur en liten papillon i flexikoppel, där matte var fullt upptagen med att tala med 3 andra, i en vägkorsning. Och jag ser hur en kille med en kopplad amstaff kommer på långt håll. Jag står vid rödljuset och hinner beskåda det hela en bra stund, innan han ens kommer fram och skall passera gruppen som står och samtalar. Papillonägaren står längst bort från killen och hans lydiga hund som passerar dem i fotgående och rundar dem så gott det går på utsidan av gruppen mot gatan. När han är i mitten av gruppen på utsidan ser jag hur papillonen börjar springa åt höger för att runda alla och komma ifatt amstaffen bakifrån på utsidan. Flexikopplet bara släpper efter och tjejen som håller i det fattar nog inte vad som håller på att hända. Jag sitter bara och gapar som en fågelholk och undrar hur j-a dumma hundägare det finns egentligen. Papillonen kommer i fatt amstaffen bakifrån och gör utfall och bjäfsar i hans hasor. Killen försöker hålla hundens fokus framåt dit de skall gå och lyckas undgå ett reglelrätt slagsmål på detta sätt. Hade det smällt hade jag gladeligen vittnat i hans fördel!!! Dessa j-a flexikoppel är ett otyg. Olydiga små hundar som inte lärt sig att lyda och veta hut. Flexikoppel = noll kontakt med föraren. Självklart bra på stora gräsytor för att hunden skall få frihet att röra sig som den vill men inte på bekostnad av att andra kan råka väldigt illa ut bara för att de har en större eller ”farligare” ras. Strikt ägaransvar gäller ALLTID ! Det finns alltid två sidor av en story…. Heja Fredrik!
  /Catrin i Solna

 21. Om de skulle hända oss. Då skulle jag försvara min hund men allt va de innebär…… Helldre mej än våran hund { va intr rädd för hunden va de för husse ]

 22. Detta mailade jag till Journalisten: Hej!
  Läste artikeln om Jack Russeln Lasse som blev ihjälbiten av Rottweiler.

  Självklart är det en mycket tragisk händelse, men nu är det ju så att har man inte koll på sina hundar lösa så ska de vara kopplade oavsett ras.
  Rottweilern var kopplad och det denna stora hund ser är att det kommer två hundar rusande mot honom och skäller det är vad Rottweilern ser.
  Hundar ser inte på andra hundar om de är stora eller små i storleken, det har med hundars beteende hur den andra hunden agerar. Rottweilern hade reagerat på samma sätt även om det hade varit två andra större hundar.
  Det som hände här var att Rottweilern kände sig trängd för att han var kopplad och det kom två hundar springande och skällandes mot honom, och blir en hund attackerad försvarar den sig. Vilket vi människor också gör.

  Personligen och andra hund kunniga personer anser nog att det ligger på Lasses ägares ansvar i detta fallet, det var dom som inte hade kollen på sina hundar, sen är det ren fakta att det blir större skador på den lilla hunden som attackerar en stor hund för rent naturligt oavsett storlek på hund försvarar sig ALLA hundar om de blir attackerade oavsett ras.

  Min hund har också blivit attackerad av en annan hund när han var kopplad, men här fanns det ingen ägare i närheten som kunde ta ansvaret för min hunds skador, som vi fick åka in med till djursjukhuset med,
  Min hund fick då dränering i ansiktet och ena frambenet, och det var en Hamilton stövare som attackerade min hund på morgon promenaden och denna hund som attackerade min hund hade varit på jakt den hade GPS sändare på sig och har inget ute i skogen att göra lös kl 04,30 på morgonen när det är natt svart ute.

  Denna jakthund klarade sig bättre än min hund, den drog iväg till skogs igen och hade förmodligen varit ute ett tag för han var rätt skygg, och jag ville bara rädda min hund, och få han ihop sydd.

  Min hund är en Rottweiler hane på snart 3,5 år. Jag hade han kopplad han blev attackerad men min hund som är Rottweiler höll bara i denna jakthunden han högg inte men det gjorde jakthunden.
  Min hund som är Rottweiler släppte när jag vrålade till, men jakthunden fortsatte hugga och slita i min hund.

  Men en sådan händelse skrivs det inte om.

  Hundar försvarar sig oavsett storlek eller ras om de blir attackerade. Tycker synd om Lasse som inte hade ägare som hade mer koll på honom och den andra hunden. För då hade detta ALDRIG hänt.

  Dessa två små hundar kunde lika gärna ha gjort så mot en golden retriver och den hade försvarat sig på samma sätt. men då hade ni förmodligen inte tagit upp det i media.
  Så tråkigt när sådana händelser sker oavsett ras på hund.
  Våra Rottweiler blir felaktig behandlade av media. Mycket tråkigt.

   1. Tycker också att det va bra skrivet!

    Har en Rottis på 5år. Vi va på Böda förra sommaren. Då när vi va ute o gick (hade min kopplad) sprang det ut nån liten sudd från en husvagn, utan förvarning o satte sig i halsen på min Rottis. Skrek till lillhundens ägare att han skulle ta bort sin hund.
    Men han vågade inte gå fram. Där stod ja hög-gravid med min 3åriga son i ena handen Rottisen o min Schäfer i andra.

    När han fått bort sin hund, sa han inte äns förlåt el ursäkta. Utan vände på klacken o gick in.

    Min Rottis stod bara stel som en pinne o morrade…
    (inte första ggr vi blir påhoppade av lösspringande
    hundar)….
    Efter det har vi lite jobbigt på våra hundmöten.
    Han är på sin vakt!….

 23. Träffar på detta fenomen ofta där dessa folk med diverse ”ofta” små hundar men även större som inte har de minsta hund begrepp där man kan komma med sin flock kopplade och de bara skall gå så nära de bara kan eller gärna fråga om de får leka och då utan att vänta på svar helst utan bara stega fram o detta trots att deras gormar eller visar med hela sin kroppspråk en hot signal,men de fattar ju inte dessa ägare…..
  O detta får ju ofta en av mina tikar att gorma,men som sagt deras hund är ju så snäll så det måste ju gå bra väl…NOT!!! …inte de minsta förståelse hur en flock funkar med anda ord……………..

  O de finns de oxå som inte skall flytta på sig heller utan bara står o pratar o låter deras hundar spänna sig eller leka runt med någon annan när man kommer på en trängre väg där man ej kan vika av,men de skiter ju i detta de bara nonchar många gånger….Men då säger jag till om ni inte vill ha era hundar uppätna så va vänlig rör/flytta på er eller ta in dem………

  Men som sagt det är just så olyckor händer att folk som inte har de minsta hundvett o bara skyller allt på de stora raserna o spec våra fina Rottisar som inte gör mer än de blivit fostrade till eller ibland avlade/uppföda till…dvs deras mentala status kan ibland genomspeglas av dålig avel o på det då ofta dålig fostran/förståelse som gör att det blir så här………………

  Men jag hade faktiskt inte släppt min hund om jag hade haft en hund,för hade jag bara kommit av cyklen vill säga utan att trilla beroende på hur JR kommit fram på för sätt så hade jag försökt hålla kvar,men om den hade slängt sig på direkt o bitit så hade det väl per automatik blivit så att man släppt för annars trillar man ju i allt tumult,,,,,men låtit dem sköta det själv njä det brukar inte gå så bra oftast,tyvärr…..
  Jag anser att det är jag som skall styra detta o är det någon som skall slåss så är det jag helst om de behövs….,,,

  För jag vet att jag åker dit även om min hund är kopplad om jag släpper den som han gjorde i denna tanke, så jag gör allt för att få bort den andra hunden istället o det gör jag med besked…..Nu har jag haft tur att det aldrig blivit så allvarligt då jag skriker åt dem innan om jag ser dem komma o de får ofta hundarna att backa o då får oftta ägarna att fånga in dem…..

  Men skulle det ändå uppstå en situation där jag inget kan göra så får ju min hund/ar försvara sig men jag lovar då kommer jag göra allt för att få bort den andra o råkar jag då sparka ihjäl den eller skada de/dessa själv ”må så vara hänt” men heller detta än att min hund/ar skall få skulden för nått den bara gör som nått helt naturligt o den förstår ju inte att den biter hårdare än en JR bla….

  Men hoppas som uppfödare av denna underbara ras att det kommer bli hårdare krav på vilka hundar som får avlas på i framtiden då det inte finns några begränsningar vad gäller den mentala delen alls idag och det påverkar antalet födda kullar avsevärt o därmed ökar olyckorna pga av för ofta fel ägare bla……..

  För även om man skulle ta nått körtkort eller liknade så innebär det ej att man kan hantera en hund bättre bara för att du kan svara på en massa frågor med gk resultat,,,,men det är ju alltid nått om inte annat,men tror på nogrannare avel o minimera antalet kullar på ett eller annat sätt….

  För annars kommer det sluta med att JBV ser till att stoppa vår o fler raser ihop med regeringen bara så där endag o så blir det som danmark mfl….

  Men oavsett så hoppas jag JR ägarna lärde sig att inte ha sina hundar lösa om de inte kan ha koll på dem o att RW ägaren bara en varning denna gång o att även han lärde sig nått av detta…..

  1. Skall tillägga att jag vet att min tík aldrig skulle döda någon för så pass mkt vett har hon o går mest in för att fostra hårt eller sätta dem på plats för de har hon gjort även med sina barn,,,,,men i ett het skede så kan det förstås bli skador o kan man ej bryta det då även ett flock beteende ökar chansen att dessa skall hjälpa till,,, o då kan det bli riktigt rörigt o illa….mvh Lotta

   1. Men om det är som det ev beskriv ovan att hunden ej släpptes helt med flit ifall han lyckades stanna upprätt på cykeln så är det sorgligt om Rw ägaren skall få hela skiten på sig, för som sagt en terrier är oxå ganska bitsk o envis men tyvärr mkt mindre än en rottis o därmed kan den få större skador….Samma sak hände ju här i mitt område med samma ras som blev biten o fast det inte va en rottis som bet så stod det en av rottweiler storlek i tidningen..o det är så jäkla irriterande..men det säljer ju media på…borde bli hårdare krav även på vad de får skriva för de drabbar ju de som är seriösa o ordentliga men även de som bara råkar ut för en olycka fast det inte va meningen många gånger….

 24. Har själv stor hund o skulle detta hända mig hade jag aldrig släppt kopplet på min hund! Jag hade stannat o hoppat av cykeln o sen försökt få tag på den lilla terriern eller försökt hålla den på avstånd för ägaren va väl i närheten så ägaren borde snart kunna va framemot o ta hand om sin hund….

 25. Har själv JR och håller med om det mesta ni säger, MEN tyvärr så finns det ägare m dålig koll oavsett storlek på hunden…
  Mina hundar är en FLOCK och försvarar sig när det kommer främmande hundar springande! Har tyvärr två grannar vars hundar med jämna mellanrum ’går ur hand’ och kommer allt för nära… Trots att jag har mina hundar kopplade så är det inte lätt att freda dem från en mycket närgången berner sennen, då den ena är mycket rädd för stora mörka hundar efter flera incidenter som valp och den andra försöker försvara henne – då är det tur att den närgångna hunden faktiskt ÄR snäll, för det är INTE mina!
  Oavsett hur snäll hunden är så är det ALLTID mitt jobb som hundägare att ombesörja att den inte ofredar någon, vare sig människa eller djur!

 26. I mitt jobb på akuten, tar jag emot personer som blivit hundbitna. Jag ser skillnaden i skador beroende på vad det är för ras.
  Stora hundar kan ge hyfsat stora sår som behöver sys, oftast på arm. (skyddsträning m.m. 😉 )
  Små hundar däremot, ger kanske inte lika stora sår, men inte ovanligt att det behöver sys, då dessa sår oftast är i ansiktet.
  Vad som är värst kan ju diskuteras, likaså vilken hund som egentligen är farligast!
  Det underliga är att man ALDRIG läser om dessa små hundars attacker. varför skrivs det inte om dessa? Var finns dessa i polisens redovisning om Tillsynslagen?
  Nu får det vara nog med denna häxjakt mot stora hundraser i allmänhet och vissa ”kamp” raser i synnerhet!
  jag håller på att göra en sammanställning av raser, åtgärder och skillnader mellan län m.m. Så all fakta efterlyses.

  Till sist… kan vi inte starta en kampanj och samla in pengar så Fredde kanske kan driva detta ärende till högsta instans???
  Kom igen… en 100 lapp eller två från många ger en hel del.

 27. Det är märkligt vad mycket åsikter det finns om en händelse som ingen av oss bevittnat, det är ju inte heller säkert att det tidningen skriver är korrekt återgett.
  Inget kan göras ogjort oavsett vem som bär skuld till det, bara ett beklagligt slut för båda parter.

 28. Den här historijen är inte så konstig.
  Om vi blandar in varg eller rätare sakt varghundar, hur hade det blivit då.
  Hade ni tängt likadant.
  Skilnaden hade toligen blivit att rottisen hade döt.
  Vemsfel hade det då varit?

  Inte fårman släpa en hund lös där det fins vargar.
  Hunden är ett rovjur liktsom vargar och komer altid att vara det.

 29. Hej

  Båda har ju naturligtvis brustit i det här.
  Ska man ha en hund lös så måste man ju ha så pass bra pli på den att den kommer när man kallar in den. Det som står i artikeln är att mannen med Rottweilern släpper sitt koppel. Vansinne när man har en så pass stor hund.
  Som Fredrik säger så är det svart eller vitt för hundar och när en Rottweiler säger ifrån blir konsekvensen en annan än om en terrier säger ifrån.
  Tillägger att jag har haft Rottweiler tidigare och har nu en terrier och vet att det är stor skillnad på sättet dom säger ifrån.

 30. Jo Cicci ja skall försöka förklara.
  Terrierns uppgift genom historijen var att lokalisera och döda bytesdjuret under jord, men alternativt tränades den att tvinga upp bytet från grytet så att jägaren kunde oskadliggöra det på ett eller annat sätt.
  Dena sortens hund har tufft och ettrigt temperament.
  Det skall tillägas att tempramentet har midrats hoss visa hundar.

  Rottweiler anvädes som boskapsdrivare och som skydd mot sråtrövare och tidigare harden använts för jakt på vildsvin.
  Rottweilern är en självsäker och orädd sort.

  Två hundar med jakt instingt i grunden, det kan bara smälla!
  Om varjen skule funets lös där tärrigen befan sig så skule förmodligen alla tre hundarns jakt instingt väkas, så engkelt ärdet

  1. Öööhhh okej…

   Jag tycker ändå inte att vargen hör hemma i just den här diskussionen, men det är ju jag det.

 31. Denna åsikt du bidrar med här Fredrik måste vara den märkligaste jag läst hittills. Ägaren var framme och hade hunnit koppla ena hunden, den andre stod _en meter ifrån_ och angrep således inte rottweilern. Ett angrepp är väl inte om den står en meter ifrån och skäller? Angrepp är för mig fysisk kontakt. Allt annat är ”före ett eventuellt angrepp” och skillnaden är enorm.

  Springer mindre hundar fram till vår schäfer och skäller platsar jag henne och får henne att hålla sig lugn och still, eftersom hotet från motsvarande sida anses vara nästintill obefintligt. De kopplar sin hund och alla går vidare.

  Mannen med rottweilern hade alla möjligheter till att undvika fysisk kontakt genom att inte släppa på sitt koppel. Här är det meningen att vi som ägare ska bidra med att utvärdera situationen och hotet och i den här situationen är det enligt mig totalt fel att låta rottweilern försvara sig då det inte fanns något att försvara sig mot!

 32. Jag säger som någon ovan, var rottisägaren tvungen att släppa sin hund?? ”För att den skulle kunna försvara sig”, varför? Man vill väl ändå undvika slagsmål och en JR är det väl bara att lyfta bort i nackskinnet???
  Jag skulle säkert bli anmäld för djurmisshandel om någon hund skulle attackera mina småhundar (pomeranians), skulle försvara dem till varje pris!!

 33. Jag skulle tro att rottweilerägaren släppte sin hund i ren självbevarelsedrift, en rottweiler går fram som ett ånglok och hindras inte mycket av att det hänger en människa och cykel i andra änden av kopplet.

  Vår rottis var vi tvungna att ha lös när man cyklade med honom, han var ljudkänslig och blev rädd för cykeln en gång, då drog han både mamma och cykel tills det tog stopp i ett betongfundament.
  Han var kopplad i en äldre variant av Springer.

  I det aktuella fallet har jag en känsla av att rottisen kanske inte är helt säker i relation till andra hundar och om han skulle göra ett utfall skulle det kunna sluta riktigt illa.
  Sen vet man ju inte hur korrekta uppgifterna är i artikeln heller.

  Ni som har läst vad jag skrivit tidigare känner säkert igen att min genomsnälla rottis, vid ett tillfälle, satsade på att döda en terrier när den nådde fram och bet honom.
  Eftersom han i grunden var så snäll kunde jag platsa honom och terriern klarade sig med blotta förskräckelsen.

 34. Nog är det underligt att nästan alla småhundsägare har sin hundar lösa.
  Och nästan alla har noll koll på sina hundar, i dom flesta fall av hundbråk är det i princip alltid den lilla hunden som rusar fram med en attityd som heter duga.

  Attans om hundägare med stora hundar går med sin hund i löst hängande koppel, då gnäller ” Ulla ” och alla andra att håll hunden under uppsikt.

  Jag brukar lyfta upp min schäfer i famnen och titta surt på den andra hundägaren. Det brukar resultera i att andra som ser detta skrattar.
  Men den lilla hundägaren brukar inse att jag tar illa vid mig av att deras hund kommer framrusande.

  Kanske helt i sammanhanget ovan, men ett inlägg trots allt!

  1. Nog är det underligt att jag som småhundsägare ofta får stanna när jag är ute med mina kopplade småhundar och be mötande storhundsägare att koppla sin hund eftersom det känns oroligt att möta en lös stor hund som jag inte känner igen. Det är inte lätt att freda ett helt gäng småhundar om den stora lösa hunden skulle visa intresse av att närma sig min flock.
   Jag skulle inte tveka en sekund att själv på något sätt försöka ta kontroll över den stora hunden i en situation som känns hotfull, kosta vad det kostar vill.
   Ha lyft bort en ettrig dock liten terrier som fastnat i nacken på en av mina småhundar, kunde ha gått illa om jag inte ingripit. En flatte kom farande emot min hund under en träning varefter hunden fick en rejäl muntlig åthutning, en snabb snäpp på nosen av min hand och valde därefter att återvända till sin husse.
   Tack och lov ännu inte någon allvarlig hotfull situation, har kunskaper att läsa hund och kan göra en snabb egen bedömning av situationen, undviker att träna med eller vistas i närheten av hundar där det finns risk att det kan uppstå obehagligheter.
   För en hundägare som inte klarar att läsa andra hundar så kan en nyfiken hund utgöra ett hot och uppfattas som aggressiv, där hjälper det inte att dess ägare säger att den är ofarlig, bäst med kopplade hundar både stora och små vid ofrivilliga hundmöten så alla känner sig tryggare.

 35. vart bara lite fundersam , varför kunde inte Anders ägaren av JRarna ha sina hundar lösspringandes om det fanns andra hundar där då han citat från artikeln sa -Jag brukar låta dom springa efter att jag kollat att inga andra hundar är i närheten. visste han med sig att dom inte kommer vid inkallning eller är flockbeteendet så starkt ?!
  Själv bor jag iförorten där jag aldrig kan räkna med att vara ensam någonstans med min hund eller att jag inte ska stöta ihop med någon annan hund -hundägare eller med någon som är hundrädd mina små skogsplättar på gång avstånd ger ej så mycket utrymme
  detta är min första hund så jag har många funderingar men kämpar på med fostran : )

 36. När nu frågan om ansvar och lag ändå kommit på tal ……om jag håller in min hund ( som i detta fall ) hur mycket får jag göra för att skydda min kopplade hund mot en attackerande lös hund ? Man stoppar ju inte gärna in händerna i mellan och det är ju inte alltid så lätt och komma åt bakbenen på 2 st hundar själv ( klart omöjligt om jag ska fortsätta hålla min hund kopplad) ! Är det samma nödvärnslag som för oss människor …. ej mer våld än vad nöden kräver ? Hur bedömer man det i en stressad sits som denna , behövs ju bara en bråkdels sekund så kan ju tragedin va ett faktum ! Om jag i detta fall ”sparkar” iväg den andra hunden och den blir skadad ( inte en ”Zlatan” straffspark naturligt vis ) .Finns det något civilrättsligt mål som tagit upp detta och i så fall har någon attackerad hundägare blivit dömd ?

 37. http://hd.se/hoganas/2012/01/31/min-hund-blev-anfallen/
  ”Min hund blev anfallen”

  Rottweilerns ägare har en annan bild av vad som hände när hans hund stötte på två lösa jack russel-hundar på Margreteberg. Enligt honom blev hans hund attackerad och försvarade sig.

  ——————————————————————————–

  ——————————————————————————–

  STRANDBADEN. I förra veckan blev jack russel-hunden Lasse ihjälbiten efter att ha stött på en rottweiler på Margreteberg. Rottweilerns ägare menar att hans hund endast försvarade sig efter att ha blivit attackerad.

  – Jag var ute och cyklade med min hund. När jag fick se de två lösa hundarna så klev jag av. Det gör jag alltid när jag ser en annan hund oavsett om de är kopplade eller inte, berättar mannen.

  Mannen säger att han stod helt stilla när de två jack russlarna dök upp.

  – Plötsligt rusade de mot min hund. Jag kunde inte drömma om att de skulle anfalla. Men de gick båda på min hund och bet, säger mannen.

  Enligt honom släppte han alls inte efter på kopplet.

  – Tvärtom så försökte jag hålla honom så mycket jag kunde för jag ville undvika detta. Men det skedde blixtsnabbt. Eftersom jack russeln blev biten i magen så måste han ha hoppat mot min hund, säger han.

  Hans rottweiler fick inga skador. Och han menar att den andre hundägaren inte hade någon koll alls på sina lösspringande hundar.

  – Många släpper sina hundar utan att ha någon koll. Det är ett stort problem.

  Enligt honom släppte hans hund taget om jack russeln efter att han gett den ett knytnävslag.

  Hur ser du på det som hände?

  – Det är väldigt tragiskt och jag tycker synd om den andre hundägaren. Men jag hade ingen aning om hur skadad hunden var.

  Enligt honom hade de två en diskussion om händelsen direkt på platsen.

  – Nu efteråt låter det som jag smet. Men jag stod kvar. Han frågade aldrig efter mitt namn och jag kunde inte stå kvar där hur länge som helst.

  På måndagen var mannen i kontakt med polisen. Han utgår ifrån att fallet läggs ner.

  – Kanske får min hund ett föreläggande om att ha munkorg.

  1. Hoppas han vinner målet och den sura JR ägaren får bita i det sura äpplet.
   Hans hund gjorde ju inget fel, en hund som blir attackerad och är kopplad måste ju ha rätt att försvara sig! Jag gillar Jr-terrier men sällan dess ägare för dem förstår inte att det är en stor hund i ett litet format.

   JR ägare som förstår hunden har otroligt fina hundar..

 38. Hej ! Jag har en rottis tik på 2 år som e en otroligt underbar hund. Min man har alltid varit flockledaren för henne men jag har varit väldigt trygg med henne i situationer som att vara ute och promenera. För 3 mån sen skaffade vi en rottis hane ( valp) allt har funkat utmärkt dessa 2 emellan. Nu till problemet ! vår tik har fått ett väldigt jobbigt beteende när JAG är ute med henne och igår stötte vi på ett par pudel hundar och hon blev galen. Hon skällde och betedde så illa att jag fick ta tag i hennes halsband och slita allt vad jag orka för att få henne lugn. Ägaren till pudlarna måste blivit livrädd att min tik skulle komma loss och få tag på hennes hundar. En MYCKET JOBBIG SITUATION FÖR MIG OCH MIN HUND. Vår tik har ALLTID kunnat leka med alla hundar och hennes bästa kompis är en liten sitsu (vet inte hur de stavas) och de har alltid gått bra och även nu går de bra. Men hon har fått AG emot andra små hundar 🙁 vad kan ha hänt ??? känner mig inte trygg och säker längre när jag är ute med henne SNÄLLA NÅGON VAD KAN JAG GÖRA ??

  TACK PÅ FÖRHAND MVH MALIN BERTILSSON

Kommentarer inaktiverade.