Hur ska hunden veta att det den gör är fel om du inte säger något?

Ni tusentals, det har blivit så många nu, som har varit och lyssnat på vad jag har och säga om HUND – Stort tack till Er. Faktum är att jag lärt mig enormt mycket av Er.
Och det är väl egentligen så det ska vara – att vi lär oss av varandra J

Kommande föreläsningar –

Nu på tisdag 31/1 2012 GÖTEBORG Göteborgs Folkets hus. Olof Palmes plats 3 19.00-21.00
Biljetter säljes: Huveröds Hund o Katt (Arken zoo) Backaplan 031-224045
2.
Huveröds Hund o Katt (Arken zoo) Kållered 031-7955120

Nu på onsdag 1/2 2012 VARBERG Peder Skrivares skola (aulan) 19.00-21.00
Biljetter säljes på: Arken zoo Birger Svenssons väg 13 0340-89770

Och nu på torsdag 2/2 2012 VÄXJÖ Katedralskolan hörsal 19.00-21.00
Biljetter säljes på: Tassar o Morrhår. 0470-10186

Hoppas vi syns 😉

 

 

Nu tänkte jag att vi går vidare med min lilla lista –

1/ Se till så hunden känner sig trygg och säker.

2/ Se till att du blir hundens bästa och roligaste vän.

3/ Träna på att kommunicera med varandra.

4/ Ge hunden ”ramar” att leva i. Lär den vad som är förbjudet/ vad som är okej.

5/ Detta arbete pågår hundens hela liv, ”slappar” du raseras det du byggt upp.

 

Punkt 4 – Ge hunden ”ramar” att leva i. Lär den vad som är förbjudet/vad som är okej.

Vad som är förbjudet för en hund eller vad som är okej för en hund att göra tänker jag inte gå in så djupt på.

Detta eftersom detta måste vara upp till hundägaren själv att avgöra.
Det som mina hundar får göra kanske inte din hund får göra för dig.

Detta är också en inställning som jag är rädd om och försvarar.

Men jag vågar mig ändå på att ta några exempel där jag tror att vi alla är helt överens.

–       En hund får inte jaga bilar.

–       En hund får inte bita grannen.

–       En hund får inte bita barn.

Sen finns det såklart en hel del andra grejor som hunden absolut inte får göra, men det lämnar jag till dig.

Det finns också saker som en hund får göra.

–       En hund får leka med en boll som jag ger den.

–       En hund får äta sin mat som jag ställer ner.

–       En hund får givetvis gå och lukta då jag har den lös i skogen.

Även här finns en stor mängd andra saker men även dessa lämnar jag till dig.

Hur ska då en hund veta att jag inte vill att den ska göra vissa saker?

Den kan omöjligt veta detta om jag inte ”talar om” det för hunden.
Denna uppfattning har jag oavsett vad eventuella andra experter säger.

Ingen individ kan veta vad som är förbjudet om vi inte berättar det för dem.

Att nonchalera felbeteenden är ingen lösning överhuvudtaget. Det är enkelt att förstå om man tänker efter.

Det som vi hundägare kan se som ett felbeteende behöver inte alls vara fel för en hund. Ofta är det precis tvärtom.
Det vi anser är förbjudet och fel, det är fullkomligt naturligt för en hund att göra.

Exempel på detta kan vara – Jaga vilt, bita om den känner sig trängd, skälla då det kommer besök (inkräktare), kommunicera med andra hundar då de inkräktar på varandras revir, dra i koppel, skällande på tomten och i bilen, och så vidare….

När bör vi då ”tala om” för hunden att detta är förbjudet?
Svaret är enkelt – så fort som möjligt, så tidigt som möjligt, snarast!

Hur ”talar man om” för en hund att något är förbjudet?

På samma sätt som man talar om det för en annan människa, men på hundens språk!

Hundar kommunicerar i huvudsak med kroppsspråk och fysisk kontakt, därför måste vi då vi vill vara tydlig göra på ungefär samma sätt.

Det finns inget magiskt med detta, det är bara fullständigt naturligt.

Om jag med hjälp av inlärd lydnad – sitt – får en hund att tystna då det ringer på dörren så har jag inte lärt min hund ett dugg.

I alla fall så har jag inte på något sätt talat om för min hund – jag vill inte att du skäller!
Jag har bara sagt något i stil med – pausa en stund!

Det behöver inte alls vara fel, jag använder detta själv ibland, men det är inte samma sak.

Allt din hund gör som är förbjudet måste du med hjälp av fysisk kontakt (inte smärta, inte obehag) och kroppsspråk få din hund att förstå att du inte gillar.
Om du fast jag skriver att det inte är så tänker på fysisk kontakt som smärta och obehag så får du tänka om.
Det finns oerhört många situationer mellan två människor där du förstärker något genom just fysisk kontakt. Med hjälp av denna fysiska kontakt förstärker du bara det du säger. Du kan ta i din kollega, i ditt barn eller partner. Inte för att skada eller ge obehag, bara för att förtydliga.
Det är den fysisk kontakt jag pratar om, inget annat.

Till alla hundägare som älskar sin hund, till alla hundägare som tar hand om sin hund vågar jag säga – gör det som behövs för att din hund ska förstå. Det är din hund som lägger nivån på tillrättavisning. Inte du!

Det som du däremot måste fundera över är mängden förbud. Ju flera förbud du har desto mer svårt blir det. Både för din hund och dig själv.

Därför har jag själv gjort det väldigt enkelt för mig och mina hundar.

Jag har i princip endast några väldigt få förbud, resten löser jag med inlärning och lydnad (alltså positivt).

Det viktigaste förbud jag har är följande – När jag kommunicerar, då får du inte nonchalera detta!

Det mycket enkla förbudet innebär att jag inte kan lita på mina hundar om jag inte är närvarande.

Det kan tyckas tråkigt och besvärligt, men det är det inte för mig.

Detta eftersom jag ändå aldrig kan lita på ett djur, det går inte till 100%.

När vi möter en hund på en promenad kan mina hundar mycket väl visa ett förhöjt intresse för denna. Men då ”talar jag bara om” – vi struntar i detta – vilket mina hundar omedelbart tar till sig.

Om någon på fyllan och villan plötsligt skulle komma in i min bostad så skulle några av mina hundar kanske vilja angripa denna person.
Då säger jag bara – ”vi struntar i denna snubbe”. (bara påhittade exempel)

Alltså, mitt krav på hundarna är inte att dom inte får se andra hundar, är inte att dom inte får försvara vårt revir.

Mitt krav, ett av de få förbud de har, är – nonchalera mig inte då jag kommunicerar med er!

Ju mindre förbud jag har till min hund, desto roligare liv får vi tillsammans.

Ha en fortsatt skön söndag…. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

29 svar på ”Hur ska hunden veta att det den gör är fel om du inte säger något?”

 1. De e klart vi syns,på torsdag kommer ja å Cicci,vem kan missa dej!?
  Men du håller dej lite som katten kring den heta gröten,kunde du inte ratta bilen ett par mil söder ut,7 mil (för att var exakt) då hade du kommit till Kalmar :-);-) ?!!
  Ha de gott så syns vi på torsdag:-)

 2. Låter så enkelt när du säger det Fredrik, men jag har en 3 årig keeshondtik som skäller på allt hon ser. Jag har försökt att visa mitt ogillande på många sätt. Tar tag i kragendet är mycket päls där o stirrar stint i hennes ögon o säger åt henne att jag gillar det inte. Men vid nästa möte så är det ändå lika…

  Ditt råd med att få hunden tyst vid besök har hon fattat så jag stänger henne från dörren o då är hon tyst men vad gör man ute under en promenad för att få henne att förstå att jag vill att hon inte skäller så fort hon ser en människa el hund? Till problemet hör att jag har bara haft henne i drygt 9 månader före det bodde hon ute på landet o där var det inga människor o hundar direkt, samt att hon är mörkrädd o lite osäker.

  Tacksam för svar

 3. Hej Fredrik!

  Låter som du haft en fin turné! 🙂

  Har några tankar kring detta blogginlägg.

  Visst är det så att man vill ha en kommunikation med sin hund som bygger på samarbete. För egen del bygger jag detta på att lära hunden välja mig som samarbetspartner i de situationer vi arbetar eller har fritid.

  För att jag ska kunna lära hunden det måste jag förstå att det finns saker i miljön som kommer att konkurrera med mig som kommunikatör och vissa av de sakerna kan jag inte låta hunden få förstärkning för att utföra ( ju mer man tränar på ett beteende desto mer troligt är det att det upprepas )

  Jag skulle grovt sett kunna gå tillväga på två sätt: Som du skriver, att förbjuda hunden genom att säga åt den eller på annat sätt påkalla uppmärksamhet. Eller så kan jag lära hunden att rapportera tillbaka till mig vad den ser eller upplever utan att jag behöver påkalla någon uppmärksamhet.

  Med det första sättet ( låt oss kalla det förbud genom att påkalla hundens uppmärksamhet ) upplever jag att det finns problem, dessa är vad jag upplevt och sett under hundträning:

  1. Hunden är starkt motiverad att utföra det förbjudna. Hit hör ras-och individskillnader men kanske framförallt rasskillnader. Låt oss ta en vallras, som främst är framtagen för att ha ett naturligt driv att samarabeta med dig som förare. Å andra sidan har vi en irländsk varghund, som är framtagen för att helt på egen hand gå ut, döda en varg och ta med den hem.

  Med detta i åtanke tar vi situationen ”jakt”. Vallningsbeteendet, som tros allt stammar från jakten, skulle man kunna tro utlöser en stark vilja att förfölja. Oftast är det dock tvärtom, en vallhund vill hellre försöka få stopp på djuret genom att genskjuta det. Hunden vill ha kontroll. En irländsk vallhund å andra sidan, den ska förfölja OCH avsluta jakten genom att döda. Den är dessutom utrustad med en fantastisk syn som gör det lätt att upptäcka byten.

  Om tipset nu var att ”säga åt hunden” när den försöker jaga hamnar vi i en situation där den som äger vallrasen ( samarbete naturligt, ingen förföljarinstinkt ) dvs mindre motivation att fullfölja en jakt, kanske lyssnar på detta förbud, medan varghunden drivs av enorma instinkter och har mycket lite samarbetsvilja med sin ägare. Vem i dessa situationer tror du kommer känna sig riktigt misslyckad som hundtränare efter ett sådant råd?

  2. Du måste konstant ligga steget före hunden. Och rent ärligt skulle jag personligen inte vilja ha ett sånt typ av hundägarskap där jag måste behöva ha koll ifall något skulle dyka upp som hunden kanske drar på. ”Tumme i ögat” är ingen avslappnad känsla i min värld. Tyvärr finns det vissa individer, tex i vallhundsvärlden, där man helt enkelt måste ha tummen i ögat, därför att deras bitinstinkt ”just went crazy”

  Men hur skulle jag lösa det då?

  Framförallt handlar det ju för mig om att lära hunden att jobba mot mig, inte tvärtom. Jag vill att mina hundar ska komma och rapportera för mig när något finns i närheten, bilar, hundar, barn, älgar, katter, u name it. Det ska HUNDEN hålla ordning på åt mig.

  Hur gör jag det då?

  Ja, att nonchalera felbeteenden är ju, som du också påpekar, ingen lösning. Eftersom det hunden utför tränar den på och blir förstärkt av är det av yttersta vikt att man i början av träningen ( 8-veckors valp ) STYR MILJÖN direkt genom lina, BRA belöningar som tränats upp innan, både lekbelöningar och gobitar. Ofta är det förstärkningskvaliteten ( belöningarna ) som ägaren inte har ordning på. Att styra miljön är a och o för attinte behöva ha tummen i ögat, plus att det ger även de med extremjägare tex chansen att kunna ha sin hund lös.

  Nästa steg är att tajma belöningarna såpass att varje gång det uppenbarar sig en älg, människa, hund, katt etc så belönas hunden. Efter någon veckas träning händer följande, hunden ser en älg, och tittar på dig för att få sin belöning! Detta är förutsatt att man varit duktig med att styra miljön, dvs inte låtit hunden springa hej vilt fram till vilt, hundar etc.

  SÅ enkelt är det, men man måste vara konsekvent, ha bra belöningar, ha en motivation att träna och inte lita på chansen ”om jag släpper nu så kanske hunden inte jagar” Det är helt enkelt inte good enough.

  Allt gott och hoppas du får trevliga föreläsningar!

  Ida

  1. Ledsen att behöva säga det Ida, men tyvärr är det inte ”så enkelt” med alla hundar.
   Jag har en otrolig koll på vad som händer runt omkring, och försökte verkligen med det du beskriver, detta redan från 8,5 veckas ålder då hon kom till mig.
   MEN… det funkar väldigt bra i vissa lägen, i andra mindre bra, då det där godiset eller vad det nu är, inte alltid är mer intressant.
   Ex. ta det där med ex. bilar där jag försökte skvallerträna henne. Funkade först, lite senare fungerade ibland men problemet ökade, så jag gjorde som Fredrik beskriver.
   Jag gick några vändor nere vid vägen och visade att NEJ, bilar bryr vi oss inte om, och DÅ först trillade polletten ner.
   Skvallerträning fungerar utmärkt på vissa hundar, på andra mindre bra, eller bara så länge godiset/leksaken eller vad det nu är, är mer intressant än det vi möter.
   Då är det väl bättre att hunden vet att det där struntar vi i??!!

   1. Som jag ser det, kan Ida:s id’e med timingen vara första steget i träningen med min ilskna sak. ( När han blir förbannad, finns ingen som kan nå honom med komunikation)
    För att, när den biten sitter, (komunikationen)höja ribban till F:s ”det struntar vi i” (förbjudet)

    Eller tänker jag fel där?

  2. Kan inte säga att det är så enkelt att bryta ett avlat beteende. Har haft blodhund. Den spårar alltid. Då menar jag alltid. Nosen är i backen. Är det ett intressant spår eller inte det vet jag inte. Blodhund arbetar inte bara självständigt den leder sin förare i spår. Lära en blodhund grundläggande lydnad är krävande. Det tig mig två år att få inkallning. Fördelen med blodhund jämfört med Varghund är att de jagar inte de spårar. De kan jaga upp några rådjur så de kan spåra. När de väl spårat upp bytet går de tillbaka och spårar upp ägaren. Lycklig vovve. Min förra hund var en Shäfer och min nuvarande hund är en Cane Corso. De är fokuserad på mig. Jag har ingen inkallning. De måste ha koll på mig. Ingen av dessa två hundar har dragit i väg.

 4. Eva, visst fungerar tillsägelser, något annat skulle jag aldrig påstå. Dock skulle jag fortfarande säga att det fungerar fint för alla när det utförs korrekt. Träningen går inte ut på att göra belöningen mer intressant, utan om att lära in ett beteende som hunden ska göra då den ser bilden, barnet, hunden etc. Det är som vilken arbetsuppgift som helst.

  1. Hej, köper mycket av det du säger, men inte allt 🙂 Jag hoppas också att du läst vad jag skrivit om tidigare punkter på denna lista 🙂
   Kom på en föreläsning så ska du nog se att jag lyckas övertyga dig 🙂 (skoja bara)

 5. Hej!

  Om inte du ser denna Fredrik så kanske nån annan vet. När kommer du till Umeå och föreläser igen? 😀

  1. AAH! Miss från min sida då…men som man säger ”går inte att få nog av det goda!!”

   Vi som ej sett dig ännu väntar spänt här i ume!

 6. Kan säga att på min ”Vallare” en Gos dátura Catala som vill vara till lags så har jag försökt med just denna metod som du Ida beskriver..Och det funkade!!! Fram tills han va ca 1 och vart stor och självständigare och började testa gränserana…För den dan kommer! Så med facit i hand, om dom har dom ”verkliga” drifterna så är det svårt att hitta nått hos mig som ägare som kan gämföras med motivationen att dra på viltspår/jakt…NU kan jag stå och vänta ”Med det bästa han vet” i andra situationer. Idag är han total ointressant när han hittat viltspår eller vilt! Det va verkligen som att vända på en hand.
  Kan också nämna att han vart MYCKET TYDLIG i sitt språk så man har verkligen kunnat sett direkt när han fått/får upp nått i näsan och kunnat bryta i rätt timing fram tills han vart sk STOR och mer självständig och vilja testa gränserna! Nu ”pekar han finger” och drar för den där saken godiset eller det där kanonroliga buset kan vi göra sen! Så ångrar verkligen att jag annamat denna metod! Tror inte vi hade haft dessa problem om jag verkligen talat om från början att det ÄR FEL att jaga/spåra på egen tass! Däremot har vi satt oss i ett verkligt stort problem nu för att jag ”lullat” och inte satt dom tydliga gränserna! Så i dagsläget kan jag inte ha han lös! Så jag hoppas att jag verkligen att det går att lära om nu. Annars vart konsikvenserna av min otydlighet…Ett hundliv i koppel & aldrig få springa lös och leka och busa 🙁 …. Mvh Jeanette & Fernando

  1. Tappa inte tron på ditt eget ledarskap!

   Eftersom du är medveten om var problemet ligger så kommer du att fixa det!

   Hundar är enklare än vi tvåbenta varelser, de lever för dagen.

   Detta kan låta enkelt men tänk så här:

   Gör fel, gör om, gör rätt!

   Allt fixar sig till slut bara man inte ger upp.
   //m.

 7. Jeanette, jag skulle säga att det är i den åldern ( runt året ) som det är absolut viktigast att hålla på att styra miljön! Jag skulle personligen aldrig ens gett hunden chansen att lyckas förstärka sig med annat, jakt eller liknande, det är ju som att be den att börja ”peka finger” som du uttryckte det. Med tanke på att hundar lever 10-12 år så lägger jag gärna den tiden under ett år eller två att sedan glida på bananskal. 🙂 Men släpper man den att låta sticka på förbjudet, ja då lär det ju inte spela någon roll om det är vallras eller inte. Mitt exempel utgick ifrån att det är betydligt svårare för dom med extremjägare att lyssna till råd som ”ledarskap” när det handlar om vad hunden motiveras av.

 8. För mig finns liksom inga genvägar, jag måste vara duktig med att träna, annars lär jag få gå i alla år och behöva säga till hunden och ligga steget före och vara nervös för att något ska dyka upp. Och snabbare än hundar lär jag aldrig bli, trots att jag är hyfsat snabb med kamera. 😉

 9. Nu kan jag berätta att, jag under ett dygn testat att köra din metod Ida, parallellt med F:s
  ”det struntar vi i” och det sitter som en smäck!!!!
  Din metod gör att han blir komuniserbar och därför lyssnar på ”det struntar vi i” istället för att gå till attack…

 10. Om man har en granne man inte gillar kan det ju t.o.m vara bra om hunden jagar den. det kluriga är hur man lär hunden att inte jaga alla grannar! 😉

 11. Läser faktiskt en bok som jag varit lite nyfiken på. Hundpojken heter den. Den handlar kort och gott om en pojke som blir kvarlämnad helt ensam, tillsist hittar han sin nya familj. En hundflock, gatuhundar, någonstans i ryssland.
  Skitsamma.
  Jag var rädd för att berättelsen nästan skulle vara romantisk som det ofta är här i Sverige när det handlar om just hundar. Men gud nej, en mer realistisk och verklighetsförankrad bok om hundar har jag aldrig läst i, inte ens i ”fakta” böcker om just hundar.
  Mycket handlar om just uppfostring, och lära sig från dom äldre och visare.

  Det är nånting alla hundtyckare borde läsa, hundar kan vara fantastiska även om dom bara är hundar.

Kommentarer inaktiverade.