Äntligen måndag!


….. sen ska bara Royal Canin jätteskylt upp, sen får ni komma in 🙂

 

Godmorgon små sjusovare, upp och hoppa 🙂

Jag har en plan!
Odell blir inte partiledare, men han och likasinnade då det gäller hund finns kvar inom politiken. Det får vi inte glömma bort, det är nu vi ska agera och förekomma 🙂
Därför har jag en liten plan om detta, men mer om det lite senare.

Idag finns jag i Sthlm City hela dagen, men tidigt i morgon bitti drar jag söderut som ni kan se längst ner på inlägget.
Jag känner mig på så oerhört gott humör idag, men jag vet inte varför.

Kanske är det för att min familj är det underbaraste som finns.
Emma, världens bästa och vackraste fru.
Ice, världens finaste och tuffaste lilla skitunge.
Mav, världens finaste…………. och drägliga lilla knyte.
Hundarna som vaktar familjen då jag är borta och ger mig absolut glädje varje dag.

Ytterligare ett ärende där en hundägare polisanmälts satt jag och arbetade med i går kväll.
I detta fall så har hunden rispat en man med en klo… men kom igen!!!!!!!

Det som oroar mig lite i detta ärende är att hunden var i koppel då detta hände, vilket då borde göra att koppeltvång ej räcker som påföljd.
Nästa steg är väl då munkorgstvång…… men hunden har ju inte bitit någon vilket då verkar onödigt.
Vad återstår då?
Avlivning tror jag är uteslutet, och en varning kanske är för ”enkelt” enligt polis.
Vad vet man?
Framtiden får utvisa detta 🙂

Nu tänkte jag att vi går vidare och avslutar min lilla lista –

1/ Se till så hunden känner sig trygg och säker.

2/ Se till att du blir hundens bästa och roligaste vän.

3/ Träna på att kommunicera med varandra.

4/ Ge hunden ”ramar” att leva i. Lär den vad som är förbjudet/ vad som är okej.

5/ Detta arbete pågår hundens hela liv, ”slappar” du raseras det du byggt upp.

Punkt 5 – Detta arbete pågår hela hundens liv.

Det är en enkel punkt, i alla fall i teorin.
Egentligen är det inget nytt att skriva om. Allt som vi tagit upp på listan tidigare ska göras mer eller mindre dagligen hela livet ut med hunden.

Gör man detta, att man underhåller det man skapat så får man en underbart följsam och fin hund.
Slappnar man av och känner sig nöjd, då kommer hunden sakta men säkert att ”försämras” och plötsligt så har man ett eller flera problem på halsen utan att man egentligen förstår varför.
Så, jobba på!
Ge din hund några minuter extra varje dag. Det är väl investerad tid 🙂

 

Kommande föreläsningar –

Nu i morgon tisdag 31/1 2012 GÖTEBORG Göteborgs Folkets hus. Olof Palmes plats 3 19.00-21.00
Biljetter säljes: Huveröds Hund o Katt (Arken zoo) Backaplan 031-224045
2.
Huveröds Hund o Katt (Arken zoo) Kållered 031-7955120

Nu på onsdag 1/2 2012 VARBERG Peder Skrivares skola (aulan) 19.00-21.00
Biljetter säljes på: Arken zoo Birger Svenssons väg 13 0340-89770

Och nu på torsdag 2/2 2012 VÄXJÖ Katedralskolan hörsal 19.00-21.00
Biljetter säljes på: Tassar o Morrhår. 0470-10186

Hoppas vi syns ;-)

 

Vi hörs lite senare idag….

 

 

 

24 svar på ”Äntligen måndag!”

 1. – Jag har två små frågor , om jag får dem besvarade, skit samma!

  Jag har en snart 12 veckors gammal Berner sennen tik. Hon är underbar och lugn och beter sig typiskt för rasen osv.

  Jag brukar släppa henne ibland, vilket jag tycker är trevligt, men sedan när jag vill koppla henne så springer hon iväg, inte långt men står på ett sånt avstånd som jag inte kan få tag på henne. Sträcker jag fram handen hoppar hon undan. Jag vill ju inte muta henne med godis eller leka ta fatt så ibland brukar jag springa åt motsatt riktning/leka lite med henne , hon springer efter men står på de där avståndet så jag inte får tag på henne.

  Jag gör kontaktövningar nästan varje dag som du visar i dina filmer osv. Håller bra koll på mig när vi är ute sennenträffarna vi har i här. Hon är jättesmart men vi har svårt att få till att hon ska reagera på sitt namn.

  What to do?

  1. Hej!
   Föreslår att du tränar henne i långlina ist. för att ha henne lös, tills hon kommer ända fram till dig. Du kan dra litet försiktigt i den när du kallar på henne, eller helt enkelt gå på linan fram till henne, det gör att hon inte kommer någonstans o tala om för henne att du inte gillar att hon inte kommer, lungt och sansat men bestämt. Sedan går du ifrån henne utan att säga mer. Om hon inte följer efter dig, så får du använda dig av linan och få henne att komma tilll dig.
   Då väntar du tills hon tittar på dig, säg namnet och ”kom” dra lätt i linan tills hon tar ett steg och belöna. Låt inte avståndet vara så långt den första tiden.
   Du får ha tålamod och belöna varje liten rörelse hon gör åt ditt håll. Öka på avståndet litet i sänder.

   För att hon ska lära sig sitt namn använder du det i alla positiva situationer, när ni ska ut, när det är matdax, locka henne till dig och bjud på något gott eller bus/lek, allt som är positivt.
   Använd det absolut inte när du korrigerar henne!

   Lycka Till

   1. Ps: glömde en viktig detalj. Koppla henne inte varje gång hon kommer, alltså locka inte in henne bara för att avsluta och gå hem, utan ge henne beröm/lek/bus/godis och låt henne springa ut igen.

    1. Tack så mycket!
     Ska införskaffa mig en lina redan idag när vi ändå ska på djuraffärn!

     Det du beskriver såg jag i någon av hundcoachen-säsongerna, men den där hunden som jaga bilar. Ska kika på det avsnittet igen.

     Rosor till dig!

  2. Hunden reagerar troligtvis inte på sitt namn eftersom det inte är tillräckligt inlärt ännu samt att ditt ledarskap inte är helt etablerat ännu när det gäller denna hunden – det är ju en liten valp.
   Fortsätt med nära kontaktövningar med belöning för att lära in namnet, var sedan rädd om hundens namn – det ska vara positivt och förväntansfullt att du ropar hundens namn.
   Så här gjorde jag med hund som inte kom när jag ropade dess namn som dock var inlärt, kanske lite för tufft i den ålder din valp är i ännu men…
   Jag var i en begränsad inhängnad, när hunden inte kom när jag ropade namnet så gick jag med bestämda steg efter den och grälade på den tills den stannade upp och insåg att den liksom inte blev av med mig 😉 då vände jag på klacken och gick åt andra hållet.
   Men viktigt att göra rätt, vara konsekvent och bestämd redan med den lilla valpen, man uppfostrar ju för att såsmåningom få en trevlig vuxen individ och kompis 🙂

   1. Jo men ledarrollen känner jag att jag att hon förstår att jag har har. När hon första gången bet i skohyllan/skorna var jag fram och tog na i nacken (en hand på varsin sida av huvudet) och sa bestämt nej. Sedan dess har hon inte bitit varken skor eller hylla. Säger jag nej nu så backar hon från det hon håller på med och går där ifrån.

    Tränar med henne att hon ska gå på vänster sida när vi är ute även om gräset är på min högra och det går bra, sitt från stående och ligg kan hon, nästan kommando stå. Än så länge behövs handtecken men hon är riktigt smart.

    Problemet är ju här att går jag dit med bestämda steg när hon vet att hon gör fel och hon är lös så springer hon ju undan så det kommer jag inte att göra. Då borde det bli att hon uppfattar detta som lek, inte bra.

    1. Jo förstår hur du menar att din hund kan uppfatta det som lek och det är ju bara du som kan avgöra vad som känns bäst för din hund såklart, verkar som att din hund kan väldigt mycket redan trots att den bara är 12 veckor.
     När jag gick efter min hund eftersom den gjorde som din gör så gick jag inte bara efter den några meter, jag förföljde den och grälade på den och mitt kroppsspråk talade också om att det inte var en lek jag höll på med, men inte säkert att detta passar andra hundar och kanske lite tidigt för din valp. Parallellt med det så lekte vi mycket och tränade mycket kontaktövningar så vi gjorde nog övervägande positiva saker, men jag kände att jag var tvungen att få ordning på att han gav sjutton i att komma ända intill mig – och det löste sig.
     Jag hade nog satsat mer på olika slags lek hund/förare än träning vid 12 veckors ålder även om det är kul att valpen lär sig fort.
     Men det är också jobbigt för valpen att lära in saker och upprepning av typ bara några få minuters träning per dag kan löna sig i längden istället för hålla på länge vid varje tillfälle.
     Som någon skrev så är ju långlina också något man kan testa, bara man inte ”fastnar i det” för så fort man tar bort linan så vet hunden att den är lös 😉

     1. Verkar inte vara något speciellt bra råd du ger, att förfölja hunden och gräla högljutt och se förbannad ut kan göra mer skada än nytta! Går man efter en hund så springer den bara längre och längre ifrån. Vänd ifrån valpen, sätt dig på knä och låtsas att du hittar något intressant i gräset, en nyfiken valp kan inte motstå att undersöka vad du har hittat! Beröm, lek, koppla inte. Kommer den inte då så gå fram lugnt och sansat, när man fått tag i valpen DÅ kommer grälet, lyft den tillbaka till utgångsplats och släpp igen, gärna med lina på tills valpen har lärt sig kommando-ordet hit och/eller stanna.

     2. Det är ju individanpassat Vickan, om du läser noga så kanske du ser att jag också skrivit det och att jag skrivit på begränsat utrymme – och jo det funkar mycket bra på en del hundar. Jag har bara behövt praktisera det på en av de fem hundar jag haft, övriga har funkat på andra sätt.
      Det du skriver om att sätta sig vänd från valpen osv är inte så dumt heller, men fortsättningen du skriver är inte särskilt bra, gör du som du skriver att du grälar på den när du fått tag i valpen kan jag lova dig att du får en valp som helst inte vill vara med dig.

     3. Jag tror inte att man ska gräla på hunden innan man fått tag på den, om gräla alls. Man ska vara bestämd med vad man vill inte arg/gräla. Jag själv skulle kunna tänka mig att hunden kommer att förstärka sitt beteende med att springa ifrån eftersom det är något otrevligt när står ovanför och ”grälar”. Varför ska hon komma till mig? Jo för att hon vinner något på det, berömmelse, godis eller lek, inte för att någon ska skrika på henne. Ditt sätt tror jag inte att jag kommer att använda.

      Att vara med mig ska vara roligt för min hund! Som fredrik sa några gånger i hundcoachen, hunden ska se mig som en resurs!

     4. Däremot ska du visa din hund att det inte är okej, på skarpen med kroppen / kroppsspråket. Ta en hand på varsin sida av halsen/nackskinnet kolla i ögonen och tala bestämt om för hunden att det där tolererar du inte. Men då behöver man en lina, annars får man leka katt och råtta, tycker att Vickan har mest ”rätt” angående grälet( vill säga tillrättavisningen).

     5. Nej Karolina A, gräla inte på valpen innan du får tag på den, kan då garantera att den absolut inte vill komma till dig någonsin, den skräms längre o längre bort. Men att gräla på den när du har fått tag på den kan man göra för att få den att förstå att något är fel. Tillrättavisningar måste den ha, hur ska valpen annars veta att den gör fel?? Tror nog att du löser detta med tiden, arbeta konsekvent och vik dig aldrig, har du gett ett kommando så ska det genomföras, alltid. A o O är att berömma och vara positiv när din härliga vovve lyder!! Lycka till.

     6. Karolina A! Lek många ”Kurragömma”-lekar med din hund. Släpp henne lös, när hon inte ser gömmer du dig bakom ett träd, sten eller vad du hittar. En valp blir lätt osäker när den märker när den är helt ensam och börjar med all säkerhet att leta efter dig. Se bara till att avståndet inte blir för långt mellan dig och hunden.
      Vissla lite så hon får en liten hint om var du är. När hon hittar dig, beröm, lek, godis. Koppla inte! Principen för att ha en hund lös och att börja lyssna på ägaren är den att hunden ska hålla koll på dig, inte du på hunden. Gör du så här ofta så får du en hund som inte springer ifrån dig, den kommer att stanna med jämna mellanrum för att se om du är kvar. Du har ju lärt den att matte minsann kan försvinna om inte hon håller reda på dig!!!

     7. Klart man måste börja träna hunden! Valpen är som mest anpassningsbar upp till 16 veckors ålder, sen börjar den bli mer o mer självständig. Naturligtvis tränar man genom positivt lärande och lek, men inte bara lek. Risken är att valpen inte har lärt sig att det är lönande att lyssna på dig. Att ställa lite krav på en 12-veckors valp är inte orätt utan helt rätt! Ställer man inte för stora krav på valpen så passa på när den är som mest formbar.

     8. Fast träningen blir ju som en slags lek, jag tror inte att hunden skiljer på det som vi. Hon tycker det är roligt och få godis och hon har märkt att gör jag si eller så, som matte vill, så får jag den.

      Jag har tränat henne från dag 1, 8 veckor och 2 dagar var hon då, och jag tycker vi har fått förtroende för varann mycket bättre/snabbare. Man märker ju bara på att hon lyssnar mycket mer på mig som är hemma med henne än på husse/min sambo som jobbar varje dag och som tränar henne lite ibland. Hon går finare i koppel med mig, knappt spänt koppel alls och går mest vid benet, sätter sig knappt och stretar emot. Hon vet också att jag vill ha henne på vänster sida, försöker hon gå över på höger tar jag min hand och äger högra sidan,den är min. Hon kollar mot andra hundar men drar inte heller som hon först gjorde, där korrigerar jag henne med, vi ska skita i andra, tycker inte hon ser ut att må dåligt för det.

      Så jag håller inte med elisabeth att hon är för ung att tränas. Jag tycker att det är nu man ska träna så jag inte sedan har en vuxen hund, nästan 50 kg, som hoppar på andra eller vill hälsa och leka med allt och alla. För då är stor risk att någon får sig ett rivmärke eller något som fredrik la upp för någon dag sedan.

      Jag kommer att träna min valp, likadant som min mamma visa mig vad jag fick göra och inte när jag var yngre inte stjäla, slås m.m.

  3. ”Mitt” tips är att du leker med henne precis när du har kopplat henne igen. Gå en bit och ge henne en jätte god godisbit. Upprepa ett par gånger.

   Gör det som passar er för att hon inte skall förknippa bli åter kopplad med att det roliga tar slut.

 2. Om polisen är smart så ålägger de hunden med ”skotvång” då är det ju ingen risk att den rispar någon grinig gubbe 😉

  fast de måste komma igår att det måste vara en mjuk sko…… 😛

 3. För att uppfylla att hunden ska känna sig lugn och trygg så ska hunden lämnas hemma när man går och handlar och inte kopplas upp på alla möjliga platser utan tillsyn. Är så trött och ledsen att se hundar uppkopplade utanför affärer där de och andra kan råka riktigt illa ut. Det är dags att lagen om tillsyn skärps.

  1. Förstår inte folk som lämnar hundar utanför affärer med allt löst folk som passerar.

   Var på en lydnadskurs med min mammas hund för en herrans massa år sedan där intruktören berätta om hennes hund som hon hade lämnat utanför affärn, den blev sparkad av någon alkoholpåverkad, kunde inte försvara sig eftersom den va uppbunden. Hunden va rädd för allt och alla därefter, med all rätt.

   Har och kommer aldrig binda upp min hund utanför affärer.

Kommentarer inaktiverade.