Det går inte att förbjuda en hund att jaga, det förstår den inte!

Att jaga är kanske det mest naturliga en hund gör. Utan hundens vilja att jaga så skulle den inte överlevt en gång i tiden.
Idag så vill vi också att hundar ska ha en jaktkamplust.
Draghunden som ska vilja jaga ikapp hundar som ligger före, polishundar som ska jaga efter bus, tävlingshundar, jakthundar  med mera.

Hundens jaktkamplust är något vi har stor nytta av.

I min första bok har jag ett kapitel om detta ämne – hunden som jagar vilt!

Skulle vi då försöka förbjuda hunden att jaga efter vilt så får vi ofta två saker –
1/ hunden ser dig som en konstig och dålig ledare.
2/ hunden lär sig att ignorera det du säger eller befaller den.

Detta kan vi faktiskt se hos en grupp hundar som är tillsammans. Även den hund som man annars ser som absolut lägst i rang kan ibland sticka iväg för jakt. Detta utan att någon annan hund gör det. Detta accepteras också hos de andra hundarna.

När en jagande hund kommer tillbaka till flocken efter en jakt så kan ibland de andra hundarna ge sig på den jagande hunden, men det tror jag är av andra orsaker. Inte att de ”straffar” för jakt.

Det man måste göra är att bli en stark och bra jaktledare. Alltså inte förbjuda hunden att jaga, men istället visa vad den får jaga. ”Den får du inte jaga, den där får du jaga!

Det hunden vill vid en jakt är inte ett stort antal kilo kött. Den vill jaga och känner tillfredsställelse i det.
Det måste vi ge hunden och på så sätt stimulera hundens jaktlust.

Det finns några bra övningar att göra för att bli en bättre ledare –

1/ ”Se vilt innan hunden gör det och jaga själv efter.”
2/ ”Bollövning – inte den, men den.”
3/ ”Spår över vilt doft”
4/ ”Spana på rådjur, men jaga denna!”

Det finns säkert fler bra övningar men dessa tänkte jag ta upp här i bloggen steg för steg.
Jag börjar med den första i morgon 🙂

Nu ska jag gå en sväng med mina hundar, sen ska jag ut och snickra på min tillbyggnad lite 🙂

23 svar på ”Det går inte att förbjuda en hund att jaga, det förstår den inte!”

 1. Nr 1 är jag väldigt nyfiken på!!! Den skulle jag vilja testa med Akilles 🙂 …

  Jag tror faktiskt att du lär dig nya saker när du är ute och turnerar – formulera om dina tankar om inte annat 😉 . Jag tycker du har blivit ”vassare” på sista tiden 🙂

 2. Jag ser att du ofta använder dig av ”jag tror eller tror jag” i dina inlägg. Du vet alltå inte?
  Eller är det ett sätt att friskriva sig då du faktiskt inte vet, då blir ju läsarens tolkning rätt, smart tänkt.
  Jag har inga problem med att mina hundar skulle jaga, dom får inte det. Men dom är ena jäklar på att spåra.

  1. Så länge inte hundar publicerar ett facit så kan väl ingen människa skriva annat än ”jag tror” 😉 😀 😀

  2. Men vem kan säga att de VET exakt vad hunden tänker, känner osv? Den som tror sig kunna det är okunnigast av alla.

 3. Bra ämne – hund som vill jaga – ämnet kommer ofta upp på kurser så kul att följa inlägg om det 🙂

 4. Har hört att man kan stilla hundens jaktlust genom att lägga bl a blodspår, är det de du menar med ”spår över vilt doft” ?? Jag spårar med mina irl settrar ganska ofta och de håller sig faktiskt i närheten när vi är ute i skogen o rastar och har aldrig dragit efter vilt 😀

 5. ”Spår över vilt” kan ju istället göras om till att t ex träna Viltspår. En rolig sysselsättning. Med den trevliga bieffekten att hunden vänjer sig vid att matte/husse tar initiativ till jakt. Kanske är en variant av din 1:a? Förutom då att det inte är husse/matte som jagar efter utan vi gör det tillsammans.

  Kommer själv ihåg den häftiga känslan första gången hunden stannade upp och markerade ett spår och ”frågade” om vi skulle ta det. Härligt samarbete!

  Däremot har jag förstått i träningssammanhang att personer som tränar bruksspår ogärna blandar ihop det med att träna viltspår. Vet inte riktigt varför, men det kanske stör spårsäkerheten på något sätt?

 6. Man får ju inte glömma att jakten faktiskt kan bli farlig för hunden. Ta en älgko med sina ungar t.ex, då blir det inte bra. Man måste lära hunden att inte jaga, hunden kan skvallra om ett annat djurs närvaro men inte jaga. När han får tränas på att skvallra så får hunden en uppgift vilket resulterar i att hunden vill ”lyda”. Att bara säga tvärt nej kan jag hålla med om blir svårt.

 7. jag tackar för alla tips och råd jag kan få så att jag kan förekomma henne att spåra, då jag inte har något problem med dom andra hundarna som är mer uppmärksamma på mej, när man frågar andra så blir svaret hon har dom raserna i sig, är det så

 8. Förra hunden hade jag problem med jakt. Gick inte ”korrigera bort” det hela (ja, jag har också tränat så, effektivt med) och fick klura länge.

  När vi sedan var i skogen och vänta på att ett spår skulle bli färdigt såg jag ett par vilt och började rusa efter som en galning, hunden satte så klart efter. Kondisen var inte bra då, så jag gav upp efter 20 sek rusning, med att tvärstanna.

  Vips stannade hunden och tittade med menande blick: ”Va fasen husse, var det allt du hade att ge?”

  Ett par sådana tillfällen lärde hon sig att: ”När vilt dök upp, titta och ”fråga” om vi skulle jaga. Ingen reaktion från mig, så lunka hon lugnt vidare”.

  1. 😀 … hade du hunden efter dig då, eller märkte den bara att du tvärstannade fast hon sprang före????

 9. gillar mycket att du skriver om detta !
  Vi var ute på ängen idag och tränade ”jaga den / inte den” med två gosedjur – Karo var lös …det gick bra för det mesta . Men en gång ville han jaga efter ”fel” direkt efter att ha tagit det som jag ville han skulle ” fånga ”. Jag nej och då släppte han det och tog upp det andra igen.
  Vi är båda barnsligt förtjusta i såpbubblor… jag måste bara komma ihåg att kolla vindriktningen för Karo jagar dem , helst dem han måste kasta sig högt upp i luften för att fånga, så det gäller att se till att inget är i vägen….
  Det hängde 5 fasaner på vår stallvägg ( gåva från en granne) ….upptäckte jag när vi kom hem från ängen. Karo gick bara förbi, tittade lite…. husse hade tydligen sagt till honom ”den är min”

 10. Min hund är lydigare lös än med koppel.
  Är hon lös frågor hon i regel hela tiden först även om man ser att det rycker i kroppen i henne. Men all kominikation fungerar bättre om hon går lös.
  Är hon kopplad och någon av våra katter springer mellan benen på henne och sladdar framför och gör allt för att vinna hennes uppmärksamhet blir hon väldigt ivrig och dragig.
  Är hon lös vet ju katterna att om hunden får tillfälle att jaga efter dem, så katterna är lugnare då. Men nog har det hänt att hon dragit efter en katt speciellt vid trotsperioder eller innan löp eller om hon har hundkompis. Men bita en katt om hon hinner ifatt gör hon inte hon använder nosen att puta på dem om hon vågar, Här och hos min särbo lyder hunden under katterna =)

 11. Vet inte om det är att du formulerar dig konstigt eller om de bara är jag som uppfattar det fel?
  Men tycker ditt påstående är jätte konstigt. Jag känner flertalet som lärt sina hundar att inte dra efter vilt (eller katter o.s.v). Endel genom korrigering och sen belöning vid reaktion och endel genom skvallerträning. De har inte varit några större problem. Själv har jag två hundar, den ena är skvallertränad på vilt och den andra har sån sinnesjukt bra inkallning att den vänder på klacken när jag ropar ÄVEN om harar och rådjur springer framför denna.

  Däremot får ju alla dessa hundar stimulans på andra sätt, genom sporter såsom freestyle, agility, brukset, vallning och lydnad. Dock tycker jag de är konstigt att dra in att de är ”jakten” som får dessa sporter roliga. Jag tror att hundar överlag gillar att RÖRA på sig och att få använda huvudet. Det är ju något de skulle göra med och utan mål om de fick välja själva.

 12. ska bli jätte kul att försöka följa bloggen om jakt : )
  Har själv provat lite olika metoder med olika resultat , bla. att jag springer iväg efter ett ”byte” vilket uppskattas mycket men när jag har lagt klövespår så går det hur bra som helst framtill själva klöven sen vill hon springa hem med ”bytet” hon visar och kan släppa den men vill gärna ta tag igen och som sagt springa hem ?!!! jaja vi har tid att öva och hon är ung : )
  och ja hon kan rymma iväg efter en hare och har även vallat ett rådjur till husse
  mvh en lycklig curly ägare

Kommentarer inaktiverade.