Mycket otäck fråga! Faktiskt med ett otäckt svar………

Hej!


Jag undrar hur vanligt det är att en valp blir dödad av en annan hund? Händer det ofta eller är det ovanligt?

Min mamma köpte en hundvalp(en trekorsning mellan lahapso,toypudel och dvärgspets.) XXXXX.
När hon hade haft valpen i 8 dagar blev den tyvärr dödad av en annan hund eller inte…

Ska försöka beskriva händelsen så gott det går.

Mamma och en annan hundägare står och pratar(dom har träffats flera gånger oxå en liten hund) Hon är en van hundägare.
Vilket min mamma inte är. När dom står där kommer en annan hundägare med en Sibirien huskyn(hane) förbi. Då tar min mor upp sin
lilla valp i famnen eftersom hon ej känner hunden. Då säger den vana hundägaren till min mor att denna hund är jätte snäll dom kan hälsa!!
Han har lekt flera gånger med hennes lilla hund och är enligt henne så försiktig. Sibirien huskyn lägger sig ner och mor släpper ner lilla XXXXX.
Sen vad jag fattar så tar Sibirien lilla XXXXX i sitt gap direkt varpå hundägaren och de andra blir helt hysteriska!!!
Ägaren till SH försöker få sin hund att släppa taget men lyckas ej. Han tar då tag i nackskinnet på SH och skakar till. Då släpper han taget…
men XXXXX är livlös…finns inga bitmärken på lilla XXXXX….ville verkligen SH döda hunden eller vad tror du hände…Kan inte sluta undra,
Pratat med många olika hundmänniskor och fått lika många olika svar!
Hej, jag ska försöka svara på din fråga så bra det går ut efter din berättelse.
Någon eller några kommer nog inte att tycka om mitt svar.
Men mitt svar är enligt mig väldigt korrekt och återigen så är det viktigt att komma ihåg att det är med djur vi har att djur vilket innebär att vi inte kan romantisera omkring hundägandet.
Just detta med att romantisera omkring hundägandet har jag bloggat om förut och anser att just detta är skäl till många otäcka och jobbiga händelser.
Jag kan inte påstå att detta är vanligt, men det händer.
Jag tror i princip inte någon hund har för avsikt att döda en annan hund, däremot så har inte hundar någon proportionalitetsprincip.
Det innebär menar jag att denna SH inte mår sämre, eller bättre, av att ha dödat denna valp. Jag tror inte ens det finns i hundens medvetande överhuvudtaget.
Vad gäller just denna händelse så hade nog inte SH känt någon som hest skillnad på ett litet rusk eller ett dödande, rent känslomässigt alltså.
Denna SH kan vara en helt vanlig hund som aldrig tidigare eller senare någonsin har gjort eller kommer att göra något liknande.
Jag tycker jag kan se händelsen framför mig efter din beskrivning (vilket jag med säkerhet egentligen inte kan) –
SH är nyfiken på den lilla valpen men vill inget ont. SH lägger sig ner eftersom den lilla valpen inte är något hot och SH inte har något ont uppsåt.
Valpen och SH hälsar på varandra men av någon anledning (okänt vad, men det är trots allt ett rovdjur/hund) så biter SH tag i valpen. Valpens rörelse i munnen triggar kamplust eller om man otäckt hellre vill säga SH lust att ruska till ”föremålet” i munnen tills den blir lugn.
Detta är ett rovdjursbeteende du nästan kan se hos alla hundar då dom exempelvis leker med en trasa eller liknande. Det är egentligen inget konstigt med det.
Att valpen dog beror nog gissningsvis på att nacke eller rygg helt enkelt knäcktes.
Precis på samma sätt dödade min ena unga schäfer min mammas tupp för några år sedan. Min mamma var inte glad 🙂
Det är verkligen tragiskt för alla inblandade de du varit med om, vilket jag beklagar stort.
Men om jag ska vara helt ärlig så kan jag ibland vara förvånad över att detta inte händer oftare.
Din (alla som läser min blogg) underbara hund är ett rovdjur med instinkter, glöm aldrig det. Och framför allt – romantisera inte hundägandet.
Stort tack för din fråga som var tragisk men oerhört intressant // Fredrik Steen19 svar på ”Mycket otäck fråga! Faktiskt med ett otäckt svar………”

 1. ledsen för att all text är så ihop smetad, men det blir så ibland då jag klistrar in frågan. Inte alltid, men ibland. Det går inte att fixa. Eller …… jag kan inte fixa, sorry!

 2. Så ser jag ett par konstiga meningsuppbyggnader som jag oxå ber om ursäkt för… jädrans klippa och klistra 🙂

 3. Usch vad hemskt, sånt som tyvärr händer men jag skulle nog inte kunna se den hunden igen utan att känna mig illa till mods, är på tok för mycket känslo-människa för att inte reagera med mänskliga tankar och känslor kring sånt här.

  Jag hyser ett inbitet agg mot jakthundar då en sån bet ihjäl min katt. Inte hundens fel, men jag mår fortfarande fruktansvärt illa till mods så fort jag ser den rasen.

 4. En helt annan fråga, du har den senaste tiden skrivit mycket om helt ofattbara anmälningar som enligt mig och många ofta är obefogade! Men hur gör jag om jag vet att någon inte tar hand om sin hund, om denna inte följer de lagar som finns och hunden har det dåligt? Jag har anmält denna person till länsstyrelsen? och de som har hand om djurskydd, men känner nästan att det också är fel när man ser vad för knäppa och enligt mig felaktiga påföljder det kan få som ej gynnar hunden till en bättre tillvaro. Å andra sidan anmälde jag för flera månader sedan och inget har skett! Samt tittar man bara på hunden så ser den välmående ut, men jag och flera som har uppsyn över denna man och hans hund vet att hunden lever i misär mer eller mindre. Några tips på hur man hjälper hunden till ett bättre liv? Vi har försökt övertala honom att ge bort hunden men han vill inte. mvh J

 5. Håller med till hundra procent i ditt svar F.
  Tror inte huskyns avsikt var att döda.
  En tragisk olycka där bettet ”tog fel”
  Har sett det hända med valp och katt som kommit för nära vuxen hunds matskål.

 6. På samma sätt ”dödade” vår snälla retriever vår kattunge. Det gick på 2 sekunder, dom lekte när hunden fick för sej att ta katten i munnen och sedan rystade han till snabbt. En retriever ska inte skaka byten vilket han aldrig gjort när vi jagat men nu gjorde han det. Självklart var det hemskt och jag hade dåligt samvete för kisse men att lägga ansvar på hunden? Nej!!
  Samma hund fångade vår undulat som flög framför nosen på honom och hade hela fågeln i munnen, jag såg undulaten bita till honom och var övertygad om att fågeln skulle mista livet. Jag försökte hålla mej lugn och inte stressa fram ett bett men hunden släppte fågeln direkt när han insåg att han hade en flockmedlem i munnen. Fågeln var sur när han blev nedsläppt på golvet och anföll hunden men hunden backade…
  Det är bara att konstatera att olyckor händer ibland även med snälla hundar.

 7. Usch vad tragiskt, men får mig ändå att känna att man ska lita på sin magkänsla och instinkt. Vilket kvinnan gjorde och lyfte upp sin hund.

 8. En tragisk historia 🙁 Men vi får aldrig glömma att hur söta och snälla våra sötisar är så får vi inte glömma att det är djur vi har att göra med. Har en guda snäll Dogo Argentino men skulle aldrig låta henne leka med en valp eller en hund av mindre ras då hon är tuff och hårdhänt i sin lek. Detta har vissa svårt att förstå då jag möter hundägare som vill att deras små hundar skall få hälsa på henne och leka:) Förstår inte att vissa hundägare inte är rädda om sina hundar.

 9. Apropå hundar som ”råkar” bita ihjäl andra djur…
  En vän till mig berättade om en otursam iller. Illerägaren hade även en rottweiler och dom var väldigt goda vänner. Illern brukade ”åka med” i munnen på hunden och dom lekte faktiskt tillsammans. När hunden släppte ned illern pockade den på uppmärksamhet och ville ”åka” igen. Enligt min vän liknade illern mest en våt disktrasa 🙂
  En dag, när hunden stod och åt kom illern och pockade på uppmärksamhet, hunden morrade lite, fortfarande med huvudet i matskålen. Illern (som förmodligen inte uppfattade signalen) fortsatte att pocka och då gjorde hunden en markering med munnen på illern och illern dog direkt. Jag tror absolut inte att hunden hade för avsikt att döda illern, bara ”nypa till” lite för att illern skulle lägga av, sen har nog inte hundar känsla för hur hårt dom tar i ibland.
  (vissa hundar kan ju bära ägg i munnen utan att dom går sönder)
  Har två Alaskan Malamuter, dom har svårt att avbryta när dom väl påbörjat nåt (gäller då oftast olater av olika slag)

 10. Har dålig erfarenhet, när folk lyfter upp sina hundar och sen sätter ner dem, vid en annan hund.

 11. Hej,

  Jag hade en Tibetansk Spaniel, som ruskade livet ur 3 kattungar, på 4-5 veckor. Samtliga var helt hela, men nackarna var brutna.
  Vi hade haft flera kullar tidigare och aldrig att något hade hänt, men den här dagen lämnade jag kattmamman och hennes ungar hemma med hunden i c:a 30 minuter.
  Rena avrättningen..brukar ta det som ett lysande exempel på att i varje hund, liten som stor bor det ett rovdjur.
  Eftersom jag i dag har am.staff och boxrara, och kan då ibland möta fördomar, ”älskar” (förstå mig på rätt) jag verkligen att ta upp den här historien, tänk att min söt lilla plutilutt gulliga vovve, kunde göra detta!!!
  Det säger en hel del om våra hundar, tycker jag!

  Med vänlig hälsning Jeanette

  1. Är du helt säker att det var hunden??

   Jag har liksom sätt kattmammor göra så när dem känner sig hotade av något det är därför man måste låta kattmammorna ha lugn och ro med ungarna tills ungar går själv.
   Kattmammorna gör det för att försvara sina kattungar.
   När ni var borta så var kanske hunden för på och ville vara med.

 12. Hundar brukar ju ha en naturlig instinkt för att vara varsamma med små valpar. Jag tycker det låter jättekonstigt. Det är en väldig skillnad om det gäller en annan djurart. Men en hundvalp?

  1. Det finns hundar som är jättebra med valpar men det finns också hundar (både tikar och hanar) som inte alls tycker om valpar. De kan lek hur bra som helst med små hundar men inte med valpar.

 13. Hej igen..

  Det är klart att jag vet att det var min hund..kattmamman var en mycket van kattmamma, och hunden jag hade var en omplacering, med ett mkt knepigt sätt. Men jag trodde aldrig att hon skulle döda våra kattungar!
  Jag hade den hunden i 13 år, hon var 2 år när hon kom till mig, och hade hon inte varit en sådan liten varelse, med respekt för mig, så hade vi aldrig kunnat haft kvar henne..hon var en feg och osäker hund, som försvarade sig när hon blev trängd. Dessutom hade hon ett flyktbeteende som tog mkt lång tid att bli av med.
  Efter kattungarnas död, så höll vi henne undan då vi hade kattungar, satt man med ungarna i knät och hon kom, så låste hon sig och blev triggade att försöka snappa till sig ungarna.
  Så visst kan små hundar de oxå, det lustiga är att hade jag skrivit att det var vår am.saff, tror jag knappast att någon hade skrivit samma kommentar, ”tror du verkligen att det var hunden?” Rätta mig om jag har fel…

 14. Morfar hade en drever en gång som tog min kanin och dödade den, hon var stolt och bar sitt byte till morfar. Kunde väl adrig förlåta henne men det lärde mig en läxa; att man aldrig kan dressera bort att i varje hund bor det egentligen ett sk rovdjur. De vill kampa och döda leksaker och djur ibland. De förstår inte bättre utan går på sin instinkt. Tragisk olycka för berättaren men tyvärr sånt som händer. De bästa hundarna kan ibland i sin iver eller när de är trängda ta smådjur. Thats life men oerhört ledsamt för den som råkar ut för det.

Kommentarer inaktiverade.