Då kör vi punkt 1 på listan om jakt!

Nu, klockan 08 00, sätter jag mig i bilen för färd mot Göteborg.

Det är skönt att åka bil tycker jag, speciellt nu när jag har en lysande ljudbok. 
GW Perssons självbiografi 🙂

Jag kommer att sitta i min ensamhet i ca 5 timmar om allt går som det ska.

Då kör vi igång med min lilla ”Inte jaga vilt lista” –

1/ ”Se vilt innan hunden gör det och jaga själv efter.”
2/ ”Bollövning – inte den, men den.”
3/ ”Spår över vilt doft”
4/ ”Spana på rådjur, men jaga denna!”

Punkt 1 – ”se vilt innan hunden gör det och jaga själv efter”

För att bli en bra ledare gäller det att imponera på hunden. 
Ju mer imponerad hunden är av dig, desto bättre är det.

En hund som är besvärlig med jakt i skogen går och spanar då och då efter vilt, eller söker till och med spår. Finner hunden något så drar den iväg.

Hunden har ju fram till nu märkt att du själv inte har detta intresse, dessutom har hunden märkt att du aldrig hinner se eller känna något innan hunden.

Med andra ord så känner hunden i skogen att om det är någon som ska vara imponerad av någon i skogen, då är det du som ska vara imponerad av hunden.

Hunden har alltså tills nu sett sig själv som den självutnämnde jaktledaren.

Men nu är det ändring på det 🙂

Om du har hunden i koppel eller lös spelar ingen roll.
Gå i skogen med hunden.
Då din hund någon gång är lite avslappnad så stannar du upp, slutar andas och stirrar rakt fram på ett ”rådjur” som inte ens finns.
Hunden kommer då att nyfiket undra vad du spanar efter men inser snart att den inte ser eller känner något.

När du märker och känner att hunden är nyfiken och koncentrerad på dig och på vad du ser, så börjar du tokspringa mot ditt ”rådjur”.
Om hunden är i koppel så släpper du bara kopplet och springer.
I vilket fall, lös eller i koppel så jagar du i hög fart i ett tjugotal meter.
Hunden kommer då imponerat att följa efter.
Sen stannar du, står still några sekunder, och struntar sedan i allt och går lugnt vidare utan att något hänt.

Hunden inser då att du startade en jakt efter ett vilt som inte ens hunden märkt av…. Wow husse/matte, du e grym på att jaga (förmänskligt tänkande)

Gör detta då och då, ta initiativ till jakt och jaga efter.
Denna lilla enkla och lite knasiga övning ger häpnadsväckande resultat och du har tagit ett bra steg mot att bli jaktledaren 🙂
(Läs gärna mer om denna övning i min första bok – Hundcoachen)

Nästa steg på listan och att bli en jaktledare får du senare…..

 

31 svar på ”Då kör vi punkt 1 på listan om jakt!”

 1. Hahaha…..detta ska absolut testas, även om jag inte har hundar som ”jagar efter” nåt, men man vet ju inte om det funnits nåt att jaga heller ………;) (tyvärr finns det katter som sitter o lurar utanför tomten ibland 🙁 funkar det på dessa med ??)

 2. Hehe det ska testas, vet att frågan ställts förut 😉 …. Men nånstans måste de väll gå att köpa dina böcker.

 3. Ja,de måst man prov,då man ha speciellt en av lapphundarna som gilla vilt o vill bara att hon ska skäll fågel då vi jaga fågel.Jättebra att detta ämne kom upp.Undra åxå om du ha nån boksida där du sälj böcker som man kan köpa.

 4. Har testat! Underbar övning, redan på första försöket var Ozzy med på noterna. Jag gör detta regelbundet och tillfällena när ha drar själv efter vilt är nu, tack och lov väldigt sällsynta!!

 5. Ha, ha… ibland undrar jag om saker i dina böcker satt sig i mitt huvud utan att jag tänkt på det själv. Så där gör vi ganska ofta, men jag har nog mer tänkt på det som ett sätt att bli rolig och intressant för hunden = ditt tips om att när hunden minst anar det göra något oväntat.
  Lill fröken här älskar skog och skogspromenader, springer gärna omkring och nosar och jagar pinnar, men hon har 100% koll på matte, och OM något vilt dyker upp (händer rätt ofta) så räcker det med ett Här, för att hon ska stanna hos mig.
  Hmm… och jag som har tolkat det som att vi har en suverän inkallning. 😉

 6. Ok, får testa med min 14 veckors valp som har slutat komma vid inkallning när hon jagar katterna ute. För ett par veckor sedan så satt inkallningsen som en smäck, men det är klart hon blir ju allt modigare. Lite otäckt då de far över vägen och hon efter, men hon brukar inte våga sticka så långt. Katterna kommer ju tycka att jag är knäpp…

 7. Efter närmare eftertanke kanske man inte skall jaga sina egna djur? Tänker på hur det skulle bli om hon börjar jaga hästarna. Än så länge är hon för feg för det men hon är helt klart intresserad av dem och sticker gärna in i hagen om hon kan…Här bör man kanske försöka få till ett förbud trots allt. Är framförallt rädd att hon skall bli sparkad av hästarna eller bli påkörd om hon följer efter katterna. I skogen går hon så nära mig att jag nästan snubblar på henne. Enda gången hon inte följde med var när hon hittade smaskig älgskit…men hon kom efter att jag kallat på henne några gånger. Har du några tankar om detta? Tipset på bhk var att jag äger hästarna/katterna, men tycker inte att det funkar så bra när hon hinner bli blockerad och inte lyssnar.

 8. Ja, hur gör man med en hund som gillar att provocera hästar och jaga efter katter? Jag försöker också att äga hästarna men det blir ett fasligt hallihallå när jag hela, hela tiden måste passa på henne så att hon inte tar tillfällen i akt.

 9. Jag har en fråga som någon här kanske kan svara på.
  Brukar man träna skydds med positiva metoder?
  Har bara sett en träning förut om det var allt annat än trevligt att se, så jag kunde inte låta bli att fundera på hur det brukar se ut.
  Hur går ni tillväga om hunden inte släpper eller om den går på figuranten för tidigt osv.
  (som ni hör så är jag inte ett dugg insatt inom detta).
  Har en unghund som jag tror att skulle tycka det var skitkul med skydds, men efter att ha sett hur de tränar det häromkring så känns det inte alls som om jag vill testa på det längre, inte med dessa människor åtminstone. (förstår att alla människor inte tränar så men är nyfiken på vilka metoder som är vanligast)

 10. Börja träna hunden tidigt med kontaktträning. Jag gick i skogen tidigt med valpen (Irlänsk terrier) för att skapa följsamhet, vara intessant, inkallning, gjorde denna övning som Fredrik nämner fast sprang inte till att börja med. När hon blev större och kunde följa med på ”jakt” sprang jag efter ”villebråd”.
  Har nu en toppenfin hund då jag är ute i all miljö.

 11. ”Dumma lilla jag” trodde att du menade att vi skulle jaga ett rådjur på riktigt – fast på ett kontrollerat sätt …. 😀 😀 😀 😀

 12. Nu har vi testat 😀 Jakt lust eller inte! ”Jaktledar leken” var kanon kul…Synen & fokuset va obetalbart haha :D….Mäkta impad av vad som hände så han knappt andades, så spännade va det ;)) Ni måste verkligen prova!!!

 13. Javisst är det kul ?!!
  Dagens långpromenad hade jag min curly i långlina då vi var i djurrika områden med biltrafik runtomkring oss så vi , ( läs jag ) sprang flera gånger upp i skogsdungarna efter mina låtsas byten och när jag stanna var hon väldigt snabb på att sätta sig och titta på mig ; ). Så underbart roligt och god motion till oss båda ..

  1. Ja det va en underbar lek 😀 Funderar på om du eller nån vet hur ofta man kan göra den här leken? Kan man göra det hur ofta som helst, eller lär dom sig då att jag ändå aldrig hittar ngt ”vilt”, eller ska man bara göra det enstaka grr för att bibehålla den ”Imponerade Effekten” Nån som vet? Mvh Jeanette

   1. En tankegång bara , min hund har stark jaktlust hur stark vet jag inte men dom ggr hon har dragit iväg efter hare så har hon ju också kommit tillbaks tomhänt varje gång ; )
    Därför tror jag att du kan köra på med denna övning så många gånger som ni orkar , själv så gör jag övningen då och då men igår passade jag på igen då det inte var så halt där jag höll till : )

Kommentarer inaktiverade.