14 svar på ”Idag i tidningen Bohusläningen!”

   1. Vad är det för skillnad på korrigeringar och tillrättavisningar???? Enligt mig endast en lek med ord med samma innebörd. Skulle aldrig tollerera att bli varken korrigerad eller tillrättavisad av någon!! Nej…..väljer hellre att stanna hos någon som ”lyfter” mig som individ. Leker med ord här – ger mig positiv förstärkning. Kommer då att växa som person och känna glädja av att vara hos den personen.

    1. Vist e de skillnad på korregeringar å tillrättavisningar!

     Ex. Min unge försöker sätta på sej skorna,men det blir fel hö sko på vä fot å tvärt om, då KORREGERAR jag felet visar henne hur det ska vara!

     Men om vi sitter å äter å min dotter sitter å leker med maten fast jag har påpekat ett antal ggngr att det e fel,men hon fottsätter DÅ tar jag tag i henne me fysiskkontakt (tillrättarvisar) å lyfter ner henne i från bordet.

     Där har du skillnaden!!

   2. Jag tycker det är en GIGANTISK skillnad mellan korrigering och tillrättavisa.

    Korrigera för mig är något man gör EFTER att det har blivit fel.

    Tillrättavisa däremot är något man gör under tiden något pågår . alltså förhindrar att det blir fel…

    I min värld finns det även vägleda – vilket är att föredra – och det är något man gör INNAN något händer. Baseras på att ge information så att man i förväg vet hur något skall göras eller förväntas av en. Det strävar jag att ge min ungar, sen tillrättavisningar sen korrigering …

     1. Jag tycker INTE att vägleda är samma sak som tillrättavisa.

      Ett exempel kan vara att jag tar lillgrabben till bion för första gången.

      Vi tar sittplatser:
      Jag kan välja att antingen informera lillgrabben om att det finns rader med numrerade sittplatser och att i vår biljett står angiven på vilken stol vi får sitta. Jag visar honom biljetten och visar vilket nr vi har och sen talar jag om för honom att vi nu skall gå in och leta reda på våra platser. För mig är detta att vägleda/informera.

      Låt oss istället säga att jag var upptagen med ett mobilsamtal under tiden vi var på väg in i biosalongen. Jag missade då chansen att informera lillgrabben om hur det fungerar med sittplatser så han sätter sig på vilken stol som helst. Jag tittar på honom och talar om för honom att vi inte får sitta där utan … jag ser mig omkring och letar efter rätt nummer… DÄR!! Det är för mig att tillrättavisa eftersom han fick informationen på plats under tiden han höll på att göra ”fel”…

      Vi tar ett till exempel och med snacks skärpet när filmen är slut och vi är på väg från bion:

      Filmen har precis tagit slut och alla börjar resa på sig. Jag tittar på lillgrabben och talar om för honom att samla ihop sitt skräp så att vi kan kasta skräpet i de stora soptunnorna som finns placerade vid utgångarna. Det är för mig att vägleda informera.

      Hade vi däremot börjat gå därifrån och jag påpekar för lillgrabben att hans skräp ligger kvar på golvet och det skall kastas i soptunnorna vid utgången så har jag tillrättavisat honom istället…

      Kan upplevas som petitesser för många men för mig är det som sagt en stor skillnad och gör väldigt stor skillnad i min relation till mina ungar.

 1. Vi fick se och höra en massa tänkbara ord när vi satt i lokalen Uddevalla och lyssnade på .
  Man hade inte tänkt på det sättet förut.
  Det va så jäkla bra .. Bara svårt att göra så varje stund varje dag .

  1. Så kände jag med när jag varit på hans föreläsning i Borås den 25 Jan =)
   Så otroligt nöjd =)

Kommentarer inaktiverade.