Barnet är förtvivlat!

I natt kom jag och tänka på en liten sak som hände då jag hämtade Ice på dagis sist.
Igår på föreläsningen pratade jag en del om rädsla, och kanske var det därför jag kom att tänka på detta lite senare på kvällen.

Händelseförlopp på Ice dagis –

När jag kom dit såg jag en kvinna till ett annat barn som försökte få sitt barn att följa med hem.
Barnet skrattade och sprang sedan och gömde sig.
Kvinnan försökte hämta barnet men barnet sprang vidare till nästa gömställe.
Till slut ”fångade ” kvinnan sitt barn och gick sedan till entren bärandes på sitt barn som nu börjat gråta i någon typ av förtvivlan.

Alla föräldrar som läser denna lilla berättelse känner mer eller mindre igen detta.

Min fråga till er är – Tror ni på något sätt att kvinnan senare gick hem och oroade sig för varför barnet var så rädd?
Tror ni kvinnan kontaktade Sveriges mest framgångsrika barnpsykolog Louise Hallin och pratade om detta enorma problem och om barnets rädsla för något?

Ofta får jag höra av oroliga hundägare att hundens ”konstiga” uppträdande beror på rädsla eller oro………………(?)

 

Vi går vidare i listan på att bli en bra jaktledare……..

1/ ”Se vilt innan hunden gör det och jaga själv efter.”
2/ ”Bollövning – inte den, men den.”
3/ ”Spår över vilt doft”
4/ ”Spana på rådjur, men jaga denna!”

Punkt 2, ”Bollövning” Inte den, men den.

Denna övning precis som de andra övningarna på listan kan te sig lite löjliga.
Men tillsammans fungerar de faktiskt. En övning för sig, utan de andra övningarna ger ingen större effekt.

En hund vill jaga – därför jagar den!
Det är hundens lust att jaga som får den att jaga.
Om vi då säger till vår hund att den får jaga, men bara efter det jag tycker är lämpligt att jaga, då arbetar vi med hunden/naturen och inte emot.
Arbetar vi emot naturen, då är vi de konstanta förlorarna.

Ta två leksaker som hunden verkligen älskar att jaga efter. Se till med hjälp av annan träning att dessa leksaker och att jaga efter dessa är det roligaste som finns.

Sen tar du leksakerna och hunden och går ut på ett fält.

Håll i hunden på ett sätt som passar och släng iväg dina leksaker åt två olika håll, en efter en.
Din hund visar då tydligt vilket av föremålen som den helst vill springa efter och strävar ditåt.
Du håller lugnt emot, du berömmer till och med (det är inte fel, bara bra att hunden vill jaga).
Efter några balanserade sekunder med lugnt beröm och uppmuntrande så förmedlar du till hunden -”ok, bra. Men du…. vi struntar i den leksaken, vi jagar den andra istället.”
Samtidigt vrider du hunden mot det andra föremålet och riktar hunden mot det. När du känner att hunden förstått släpper du och följer din hund mot det andra föremålet och berömmer samt leker.

Det kan vara lite svårt till en början beroende på vilken typ av hund du har, men det gör inget alls. Träna lugnt vidare och stötta hela tiden din hund.

Snart har du en hund som fattar! När du slänger iväg föremålen åt olika håll så vänder sig hunden mot dig och säger – ”ok, vilken ska vi jaga efter. Du vet bäst!”

En bra och rolig övning som jag beskrivit på lite olika sätt i böckerna – Hundcoachen och Aktivera din hund och bli en bra ledare.

24 svar på ”Barnet är förtvivlat!”

 1. Hej Fredrik! Jag vill då bara fråga en följdfråga.
  Om man aldrig lyckats att bygga upp något föremålsintresse, så kan det bli lite svårt att genomföra denna övning. Hur kan jag börja med att få upp föremålsintresset?

  /Johan

  1. Svarar i Freddes ställe om de e OK?

   En 1a fråga hur har du gott tillväga?
   Förklara det så kan jag förstå ditt problem lättare.

   1. Johan!
    Jag måste ställa följdfråga till dig.
    Alla hundar har intresse för något, Om det inte är bollar pipisar leksaker så brukar det vara mat,godis, köttbullar tuggben.
    Men att leka fram olika saker med hund brukar oftast fungera!

    Men sen är ju hundar olika, vissa är inte intresserade av att aportera för det är ju roligare att springa runt med eller jaga saken istället för att komma tillbaka med den.
    Endel hundar är mera utvecklade för sök och att använda nosen.
    Vissa har inte intresset utan njuter mest att vara ute, men hoppar det en hare förbi så tar dem oftast upp jakten.
    Så för att förebygga allt sådant är ju att få hunden intresserad av det viktigaste alltså dig. När ni kommit in i rätt fas så blir ju allt du tar i skojigt och spännande.

    1. Följdfrågan glömde jag. Skulle vara finns det absolut inget hunden är intresserad av?
     Alla djur och människor är intresserade av något men föremålen kan variera, gäller bara att hitta rätt

  2. Nu vet jag inte om det här är vad du ville ha svar på, men för en tid sedan frågade jag – eller om det var min dotter – Fredrik hur man får hunden att bli intresserad av föremålet man skall använda vid träningen.

   Svaret var att man tar något som tycker är lämpligt – och som man tror hunden kan tycka är roligt. Sen leker man med föremålet när hunden är i närheten. Efter en stund kommer hunden bli nyfiken på det du verkar ha så kul med, men hunden får inte leka eller ta föremålet. Föremålet är DIN leksak. Efter ett tag kommer hunden att vara jätte sugen på att leka med din leksak.

   Får inte du önskad resultat och du tröttnar kan du alltid ta 2 smarriga biffar 😉 😀

    1. Nej, det har inte med det inlägget att göra. Det var något med att göra hunden intresserad av ett föremål, lek …. Men jag lovar att det har inte något att göra med mina egna upptäckter om hur hund fungerar 😉 … Allt har jag snott från Fredrik 😀 😀 😀

  3. När vi skulle bygga upp föremålsintresset på min schäfertik så ställde vi oss flera stycken i en ring och kastade ett föremål emellan oss, över tiken, när hon var väldigt upphetsad och avundsjuk så kastade vi föremålet åt sidan så hon fick ta det.

   Sen gjorde vi om det igen ett antal ggr den första gången.

   Om jag var ensam så kunde jag ställa mig och bolla med ett föremål och efterlikna det vi gjorde när vi var flera.

   Nu hade jag iofs inga problem med intresset för att hämta föremål, mitt problem låg i att hon släppte för lätt framme hos mig, men oavsett grad på problemet så tror jag att denna teknik fungerar.

   1. Jag får tacka er för era svar! Min tik (blandras) är rätt så lat skulle man kunna säga. =) Har jag varit ute och kört spår/sök orkar hon inget, men att göra en sådan uppgift (kvittar stressnivån) som Fredrik pratar om idag, ser ut som och verkar vara en väldigt bra övning för just oss, det som fattas är intresset att faktiskt jaga efter det materiella som flyger iväg. Det finns en liten del föremålsintresse, men hon är mer intresserad av att tugga i mig i lek än att ha en trasa emellan och det är jag väldigt nöjd med. Men det vore kul om man dessutom kunde få tips på hur man får upp föremålsintresse (som de ex ni nämnt tex)

    1. Vad är det för raser i din hund, hur gammal är hon och vad heter hon??

     Min söta rottisvalp – 7 månaders tik – är också rätt så lat – väldigt skönt tycker jag 😀 😀

     1. Min lilla tjej är en ”svart golden” (Newfoundland, Flatcoated, Golden)
      3,5 år och jag tycker också det är jätteskönt att hon är lat. Hon hänger med på vad som helst och tycker det mesta är roligt, men dock inte just lek med leksaker…

      Lek med mig är en helt annan sak för där vågar hon ta för sig och man kan stimulera jagandet med att hon får se mig som ett ”byte” t.om vilket jag själv tycker är jätteroligt…så länge man kan bryta det när man vill, vilket hon ALLTID gör!..=) Lydig (min åsikt *smile), Följsam, vaksam och man kan lita på att hon är snäll vilket jag själv tycker är det absolut viktigaste egenskapen hos sin rumskamrat! =)

 2. Förmodligen så la inte kvinnan någon energi på att fundera över det. Barnet lekte en lek mamma avbröt en då barnet inte lyssnade och att barn blir förtvivlade och ledsna ibland hör till deras uppfostran och de erfarenheter de behöver i livet för att kunna förstå de sociala samspelet och de sociala spelreglerna som finns i samhället, och de är till för att testas till max i vissa åldrar.

  Skulle tro att det förmodligen funkar ganska lika hos våra hundar. tror inte de flesta hundar går om kring och är rädda faktiskt. tror däremot att det finns en del ägare som går runt och är rädda för vad som skulle kunna hända och då överför den känslan på hunden.

 3. Nääe det tror jag verkligen INTE !!
  Barnet var ju inte rädd,de ville bara busa me mamma!!!

  Mins själv hur min dotter va i den åldern hon ville inte heller gå hem men då fick man,ta tag i henne med ”fysiskkontakt”….
  Ytterkläderna under ena armen ungen under den andra,Tack å Adjö ( vist ungen skrek å protesterade hejvilt men vem brydde sej….?

  Du Fredde,Vi Syns I Växjö imorgon……
  Ha de Gott

 4. Kämpar på med denna övning :/
  Lek hemma på tomten med olika bollar går bra , har dock ännu ej provat denna övning då jag ska styra vilken hon ska välja !! men om vi tar med en boll eller annan leksak ut på tex fotbollsplan hämtar hon bara ett fåtal ggr sen kan vi hämta den själva tycker hon :/

 5. Hej
  Detta skall jag prova.
  Men jag har en tik som älskar föremål.
  Men min andra tik , Hon tycker inget är kul.5.5år Rottweiler.
  Jag tror det kan bero på att hon har varit sjuk mycket , öron hals hund.
  Det enda jag kan få henne till är att söka godis . Det älskar hon .
  Men inget annat vill hon göra . Svårt vill ha i gång henne med

  1. Jag har det likadant med min ”mellanhund”, tibetansk spanielhane 4,5 år.
   Som valp och unghund sprang han gärna omkring med diverse leksaker, men en dag var föremålsintresset lika med noll. Har försökt leka igång honom, men han bryr sig inte det minsta.
   Dock är han väldigt godisstyrd så godissök och enklare övningar med godisbelöning är väldigt omtyckt, men tyvärr blir det lite begränsande, det hade varit jättekul om han hade något som helst föremålsintresse då det underlättar aktivering ( jaga boll, leta boll, apportera boll, o s v ).

 6. Hej Fredrik

  För det första vill jag säga att jag håller med några av de tidigare kommentarerna, den här övningen är svår om man har en hund som är ointresserad av föremål. Min vovve älskar att leka inomhus, men utomhus är alla föremål ointressanta.

  MEN det var inte det jag ville komma till. Jag har läst din blogg mycket från och till, även tittat en del på programmen på tv. Jag har lite blandade känslor för dina åsikter och metoder. Vissa saker tycker jag helt annorlunda om, och i vissa saker håller jag helt med dig.

  Jag fastnade lite extra i din blogg härromdagen när du började med listan med steg mot att bli en bra jaktledare. Jag tyckte verkligen att det var jätteintressant eftersom min hund sticker ofta mot vilt. Jag lägger mkt viltspår o så för att han ska få utlopp för sina intressen, men han är ändå väldigt sugen på att jaga efter, han har stuckit på allt från kaniner till vildsvin… Han kommer ofta tillbaka snabbt, men när han väl har sprungit iväg kan jag inte få stopp på honom. Så imorse bestämde jag mig för att prova ditt första steg på listan.

  Han var lös och gick snett bakom mig, vi var i skogen där han relativt ofta sticker iväg, både om han ser nåt och om han inte gör det, det är ett spännande stråk. Men nu promenerade han med mig brevid stigen. Plötsligt stannade jag och började speja in i skogen. Först stod han och tittade lite slött åt olika håll men när han märkte att jag var spänd och uppmärksam började han kika åt samma håll. Sen sprang jag rakt upp i skogen. Han sprang först om, och in bland träden, han springer rätt mkt fortare än jag gör men jag ändrade min riktning lite och sprang som en galning, han kom efter och sprang brevid mig. Jag fick pinnar i ansiktet och allt men jag fortsatte! Sen efter en stund stannade jag, tittade mig omkring lite och berömde honom för att han hade hängt med mig. Sen fortsatte vi tillbaka ned mot stigen. Resten av promenaden gick han väldigt alert, men tätt bakom, som att han ville vara beredd på en till spännande jakt med matte. Ett jättesteg i rätt riktning! TACK för riktigt bra tips!!

 7. Jättebra övning, har testat denna några gånger med min hund. Han har väldigt mycket föremålsintresse och när han kommit fram till bollen har han inget intresse av att leka med mig utan vill helst leka själv. Har jag ytterliggare 1 boll på mig så kan vi köra byteshandel men annars inte. Några tips?

Kommentarer inaktiverade.