Tankar om inkallning!

Idag har jag suttit på årsmöte i Schäferdistrikt Sthlm hela eftermiddagen. Det var ett bra möte.
Vi enades också om att inte på något sätt acceptera den indelning man gjort av A/B funktionärer (domare/figuranter)
Det är jag glad för (även om jag hamnade som A domare) eftersom detta är helt vansinnigt och fel. Dessutom rent ut av oförskämt mot redan utbildade funktionärer.
Här gick det nog lite fort, eller oxå hade man lite otur i tankekedjan 🙂

 

Här nedan är lite tankar jag har om inkallning 🙂

Vanliga fel hundägare ofta gör –

–       Tränar alldeles för lite och för kort stund i fas ett. Att belöna hunden då den kommer spontant är mer värdefullt än vad många hundägare förstår

 

–       Går alldeles för fort fram. Inkallningen går bra och man utsätter hunden för förstora prövningar. I början av träningen, var noga med att inte kalla/träna hunden om hunden är för intresserad av annat. Då är det bättre att vänta tills hunden är mindre intresserad av annat. Träning bygger på att hunden ska göra rätt så mycket och ofta som möjligt.

 

–     När ägaren kommit en bit i träningen och hunden värderar. Då är det lätt att ägaren är otydlig för hunden. Antingen så är ägaren inte tydlig med att man är arg på hunden för att den ignorerar, eller också så belönar man inte ordentligt då hunden kommer efter. Människor har en tendens att vara långsinta.
Var inte det!
Belöna alltid då hunden kommer till dig, oavsett vad som skett tidigare.

 

 

Viktigt att tänka på för framgångsrik träning –

–       Att den belöning du väljer verkligen är en belöning för hunden. Kanske är inte godis det bästa för din hund, kanske skulle din hund uppskatta en lek eller fysisk kontakt bättre.

 

–       Att inte deppa ihop vid misslyckanden. I träning av hund så får man alltid bakslag, det ingår. När det sker så kan det vara bra att gå tillbaka något i träningen.
”Backa bandet” lite till den nivå som faktiskt fungerar. Snart har du kommit ikapp igen.

 

–       Att du väljer dina tillfällen då du ska träna. Du ska själv vara i balans, din hund ska ha förutsättningar för att lyckas.

 

–       Att du måste vara rolig i hundens ögon. För hunden måste du vara en tillgång och en resurs. Ser inte hunden upp till dig, är du inte hundens bästa kamrat, då har du svårt att lyckas med någon träning

 

23 svar på ”Tankar om inkallning!”

  1. En fundering. Min airedaleterrier kommer oftast på inkallning men ger sig iväg utom synhåll. Hur lär man hunden att hålla sig på lagom avstånd? Jag har sprungit och gömt mig men det verkar inte fungera

  2. Precis så har jag gjort. Min hund, schäfer, kommer även då hon får syn på rådjur och hunnit ta några språng mot dom. Känns bra att veta! Jag belönar alltid på nåt sätt vid inkallning.

  3. Tack för detta inlägg. Jag lyckas pricka in samtliga ”fel” hundägaren gör vid inkallning 🙁 🙁 …

    Men kan du förklara: ”Belöna alltid då hunden kommer till dig, oavsett vad som skett tidigare.” … skall man belöna även om hunden tar ”god tid på sig” med att komma…

    1. De gånger Fatzy inte kommit direkt, utan krånglat, eller gjort en extra sväng eller liknande, så har jag visat tydligt att jag INTE är nöjd. Visar detta med kropp, minspel och röst (dov).
      Sedan har jag näst intill direkt kallat in henne igen, men på kort avstånd och utan störning, så jag vet att hon kommer klara det, och DÅ, när hon klarar det, så berömmer jag massor!!

      För att ”underhålla” inkallningen, som hon faktiskt är grymt bra på, så brukar jag kalla in henne lite då och då, utan anledning egentligen, och belöningen varierar jag, så hon aldrig vet vad som händer, inte mer än att när matte kalla så händer något bra.
      Ibland blir det en godbit, ibland kastar jag en pinne/snöboll/kotte, ibland blir det lite lek, ibland blir det bara ett ”Åh vad duktig du är” och några klappar innan hon återigen får sticka iväg och leka.

      1. Ja, men det är därför jag undrar tänker när han skriver ”Belöna alltid då hunden kommer till dig, oavsett vad som skett tidigare.”

        … tänker då på första stycket i ditt kommentar 🙂

        1. Vi vet ju sedan tidigare att det inte är en regel Fredde håller på.

          Belönar du din hund om den kommer till dig efter en jakt?

          Belönar du en hund som ignorerar dig eller på annat vis ”skjuter upp” att komma till dig? Vad händer om hunden gör en ”delvis” inkallning, t.ex. kommer mot dig men inte hela vägen? Eller sätter sig 3m ifrån dig istället för vid dig? Ska hunden då få en halv belöning..?

          Kommer inte hunden när man ropar, utan kommer senare, varför ska man då belöna? Och vad är det då man egentligen belönar? Om jag inte vet det, hur ska hunden fatta det sambandet?

        2. Tycker nog också Fredrik var lite otydlig i…
          citat ”- När ägaren kommit en bit i träningen och hunden värderar. Då är det lätt att ägaren är otydlig för hunden. Antingen så är ägaren inte tydlig med att man är arg på hunden för att den ignorerar, eller också så belönar man inte ordentligt då hunden kommer efter.” – slut citat!

          Jag minns hur Fredrik en gång för länge sedan skrev om att det var viktigt att visa hunden att det inte var ok att strunta i att komma, tror han då också skrev att han inte tyckte om det där med att springa från hunden om hunden inte kommer vid inkallning, då man i det läget ger hunden ett val! Om jag minns rätt, så skrev han att då var det bättre att gå fram till hunden och visa att ”du skulle komma till mig”.

          Jag tror det är vettigt att visa hunden att det inte är ok att strunta i inkallningen, MEN att snabbt göra om det och lyckas och DÅ berömma massor.
          genom att göra så, så blir det väldigt tydligt för hunden vad som är rätt och fel.

          Fatzy hade också en period (när hon var runt 8 månader) när hon började slarva med inkallningarna. Jag satte då på henne en långlina och tränade inkallningar. Om hon inte kom direkt, så drog jag bara kort och gott in henne, så hon fick inte en chans att misslyckas.

        3. Joho då, Agnes! 🙂

          Det var ju rent av det Chanel frågade Fredde i Örebro, och som Fredde tidigare tagit upp på bloggen, nämligen att om en hund springer iväg och dyker upp långt senare så ska du inte belöna hunden när den till slut kommer.

          Detta står ju i kontrast till det han skrev nu om att alltid belöna hunden oavsett vad som skett tidigare…

          1. och för dig är det solklart… Skall man belöna hunden även om hunden tar god tid på sig eller inte? … Ja eller Nej… Jag är trött och orkar inte tänka, tänk åt mig är du snäll 🙂

  4. Jag tycker faktiskt att det där med att ALLTID belöna när hunden kommer är fel!

    Jag har en hund som väldigt gärna gav sig iväg på egen hand i skogen, spårade, vindade och bara stack rätt ut och lyssnade inte ett smack utan kom tillbaka när det passade honom. Jättefarligt på alla sätt och vis och ett beteende jag inte på nått vis accepterar!
    Provade i början med att alltid vara jätterolig när han kom till mig oavsett om han stuckit innan eller inte, han stack iväg lika mkt, provade att gömma mig, samma sak!

    Diskuterade saken med lite andra hundmänniskor och vi kom då in på vargar och hur de behandlar valpar som sticker iväg sådär och det accepteras inte, de får sig en rejäl blåsning när de kommer tillbaka och sen ignoreras dom totalt ett tag! Jag testade det och ivägstickandet i skogen slutade på bara några gånger, han lyssnade dessutom mycket bättre på mig!

    Tävlingsinkallning är en helt annan sak!

  5. Har alltid kört enligt den modellen.
    Men på klubben i dag hände följande,,
    Min 10mån riesen stackt kanin, lyssnar inte på inkallning jag går efetr tänker ta honnom i situationen och ha ett ”utvecklingssamtal” men han hinner vända kommer tillbaka till mej lycklig och visar med sitt kroppspårk ” nu var jag väl duktig” Vad göra då!? Vissa tyckte belöna han kom tbx, andra tyckte ta ett riktigt utvecklingssamtal,,,

  6. Det det med att deppa ihop vid misslyckanden är något som jag jobbar med som fan. Hunden är skitbra dagarna i ändan och så kommer ett litet misstag och man börjar direkt att deppa ihop, fast jag börjar bli bättre på det, men det är nog för att hunden inte gjort ett misstag på ett tag :). Men just det med inkallningstipsen, så är jag noga med att belöna vid inkallning, även när hunden spontant kommer till mig, ibland godis, ibland lek/leksak ibland bara en klapp och ett ”bra” än så länge så funkar inkallningen i de mesta lägena även peppar, peppar vid jakt.

  7. Ok, tur man inte är hund, för på Freddes blogg får man inte vara för snabb.
    När jag skickade ovanstående 😉 till Emil, fick jag ett meddelande…

    Du postar kommentarer alltför snabbt. Sänk farten.
    Men jösses, snabb är ju mitt namn juh! 😉

  8. Om du hade varit aktiv hade du ju kunnat stoppa det innan beslut togs, att gapa nu är väl bara ett sätt att synas och få uppmärksamhet. Alla knep är ju tillåtna. Tidsplanen för regeländringen ser du här. Hämtat från SBKs hemsida
    Regelrevidering
    Svenska Brukshundklubben har inlett arbetet att revidera regelverken för våra tävlingsgrenar. De nya reglerna kommer att gälla från och med 1 januari 2012.
    Här kan du hitta information om hur arbetet fortlöper i de olika verksamheterna.
    Regelrevidering agility >>
    Regelrevidering bruksprov >>
    Regelrevidering lydnad >>
    Regelrevidering rallylydnad >>
    Gemensam tidsplan:
    2009 våren/försommaren Diskussion och regelarbete på lokal- och distriktsnivå
    2009-07-15 Senaste datum för remissvar
    2009 sommaren/hösten Sammanställning och analys av remissvaren
    2009 november Central regelkonferens tar fram förslag som föreläggs FS
    2010 vintern Förbundsstyrelsen tar fram förslag som föreläggs kongressen
    2010 maj Kongressen tar beslut om reglerna
    2010 hösten Brukshundklubben skickar reglerna till Kennelklubben
    2011 maj Kongressen tar ev. kompletterande beslut och skickar till SKK
    2011 juni Kennelklubbens centralstyrelse fastställer reglerna
    2012-01-01 De nya reglerna börjar gälla

Kommentarer inaktiverade.