Jag ställer tuffare krav på min 4 mån valp, än vad jag ställer på en 6 åring!

Godmorgon världens bästa bloggare 🙂

I går testade jag ju min tankekraft. Jag skrev på bloggen att jag skulle toktänka på en person hela dagen för att se om den personen ringde mig.

Det hände inte!!!
Min tankekraft är med andra ord helt värdelös 🙂

Men……….. det gav resultat ändå 🙂
Flera nära vänner ringde och trodde jag tänkte på dom.
Det gjorde jag inte men det positiva var att dom kände sig utpekade och att jag faktiskt pratade en stund med dom
🙂

Nedan kommer en intressant fråga, och för många tror jag att svaret kan vara verkligen intressant 🙂
I alla fall om man är intresserad av hur jag ser på uppfostran 🙂

 

Fråga –

Hej!

Vi har tagit hand om en blandrashund här i Portugal.
Den kom till oss 22/12 2011 och vi bestämde oss för att den var 6 mån då.
Men vi VET inte hur gammal den är.
Den kan ju vara 6 mån nu, efter att ha bott hos oss i 2 mån. XXXX är kelig, kontaktsökande och läraktig.
Men om vi tror att XXXX är äldre än vad han är, då kanske vi ställer för stora krav på honom.
Kan du ge oss några tips hur vi bestämmer hans ålder.
XXXX kissar fortfarande som en flicka.
Det händer att han lyfter på ett ben ibland.
Han hade tappat mjölktänderna när han kom till oss.

 

Svar –

Hej och tack för en intressant fråga där mitt svar kommer vara onödigt långt för att jag vill komma in lite på uppfostran och krav samtidigt.

Med tanke på mjölktänderna så tror jag att er hund var cirka 4 månader då den kom till er. (ganska säker + – några veckor)

Detta med att ställa krav för tidigt eller ej är intressant tycker jag.
Om man ställer krav för tidigt eller för sent har inte med ålder att göra enligt mig.
Det handlar om erfarenhet och mognadsgrad hos hunden, inte ålder.

Precis som med ett litet barn så måste allt gå lite successivt.
Det är inte okej för barnet att grisa med maten ena dagen, för att sen nästa dag är det helt förbjudet.
Detta sker successivt och har med mognad och erfarenhet att göra.

Om man jämför en sexårig hund helt utan uppfostran med en 4 månaders valp som jag haft hemma i två månader så skulle det med största säkerhet vara så att jag skulle ställa större och mer krav på den lilla valpen än på den sexåriga hunden.

Uppfostran och krav på hunden måste alltså alltid vara rättvis och lagom anpassad efter den individ man har.

Jag vet att detta svar kan förvirra lite, att det kan ge flummiga budskap, men så måste det nog vara är jag rädd.

När eller hur gammal ska ett barn vara innan man kräver att den ska äta med bestick, kniv och gaffel?

Svaret på detta skulle också bli flummigt, eller hur.

Här måste man lita på sitt omdöme som hundägare, sin kärlek till hunden, och att man lär sig hela tiden.
Med andra ord, med samma omdöme som man uppfostrar sitt barn med 🙂

// Fredrik Steen


 

39 svar på ”Jag ställer tuffare krav på min 4 mån valp, än vad jag ställer på en 6 åring!”

 1. Godmorgon!
  Håller med om att mognad och erfarenhet spelar stor roll,inte ålder alla gånger. Har sett på våran ”buse” som missade mycket av sin valptid p.g.a skada och ”knäppa” ledare. Han har ju tagit lång tid på sig att mogna och fatta vad som gäller,men börjar bli ”hund” av han med 🙂

  Idag fyller han 5 år!
  Köttbullar och morötter med till dagis för att fira, självklart kaka till personalen med 🙂

 2. Härligt Fredrik! Du sätter mina tankar på pränt,gång på gång…Tack för att du finns!Känns lättare att va hundägare och förhoppningsvis lättare att va hund oxå i förlängningen! 😉

  1. Menar du att folk har för bråttom med att ställa krav eller med att ställa för hårda krav? Eller både och?

 3. Hej,

  Jag har en valp på 3,5 månader som jag har satt några krav på, är det för tidigt? Två stycken krav har jag som jag upprätthåller, att hon på promenader inte ska springa runt mina ben utan vara på vänster sida samt inte hoppa mot människor och vovvar. Jag tycker inte att hon ser förstörd ut och hon är fortfarande lika busig ute förutom att hon inte hoppar på varje människa och hund.

  Hon är av rasen Berner sennen och blir väldigt stark, min värsta mardröm är att jag inte ska kunna ha koll på mitt 40 kg muskelberg…

  1. Citerar Fredde: ”Detta med att ställa krav för tidigt eller ej är intressant tycker jag.
   Om man ställer krav för tidigt eller för sent har inte med ålder att göra enligt mig.
   Det handlar om erfarenhet och mognadsgrad hos hunden, inte ålder.”

   Det är nog högst individuellt hur tidigt du kan ställa olika stora krav. Det kan bara du själv som känner din egen hund avgöra.

   1. Jag vet vad han skrev och det var därför jag fråga.

    3 månaders valp är väll knappast mogen, i alla fall inte min. Om hon är inte mogen, förstör jag hunden på något sätt… eftersom detta är min första egna hund. Hade hund hos mamma men där låg ju inte hela uppfostringsproceduren inte hos mig så ja… man kan nog säga att jag är oerfaren.

     1. Det bästa rådet jag har är att gå valpkurs och sen även lydnad. Då lär ni er tillsammans och får en fin kommunikation redan från början. Så undviker du att din valp blir en stor hund du inte kan kontrollera.
      Lycka till

  2. Tycker det låter som ett sunt tänkande och inte som några större krav alls. Såna där saker är väl bara bra att de lär sig tidigt.

  3. Hej Karolina A!

   Jag tycker inte att det verkar vara för hårda ”krav” om det du menar är att du visar för din hund hur du vill att den skall uppföra sig när ni är ute på promenad utan att för den saken skull glömma bort att det är en valp och behöver leka med jämna mellanrum…

   Så oundvikligen kommer jag in i vad menar man med att ställa krav. När talar man om en sak för hunden och när ställer man kravet…

  4. Glömde även säga att jag tycker du skall strunta i valpkurser och lägga tiden på att lära varandra istället – du och din valp…

   Vill du ha lite inspiration kan du köpa Fredriks DVD, titta på de om om igen och ta det som passar dig och skit i det andra 🙂 …

   Men det är min personliga åsikt och jag vet att många tycker att valpkurser är hur bra som helst…

   1. Håller med dig, Agnes. Har inte gått en enda valpkurs själv. Lärde mig den ”hårda vägen” med några vuxna omplaceringshundar. De var 2,5 år när de kom, två giganter med olika problembeteénden.

   2. Jag gick valpkurs med Bento och det finns nog inget jag ångrar mer, men så var det ju ett j-a pucko som höll i kursen. Vi gick en annan kurs senare och den var bättre, men individanpassning existerade ju inte alls. Tyvärr. Allt skulle göras exakt likadant av alla deltagare och hundar, vilket kanske inte passar så bra alla gånger. 🙁

    Kurser är bra och roligt, förutsatt att man trivs med kursledarna och är bekväm med deras filosofier. Sånt kan man ju luska reda på innan kursstart, men så långt tänkte ju inte jag. Då. 🙂

    Fast visst, man klarar sig bra utan kurser också. Har ju alltid Fredde och bloggisarna att luta sig mot. 😀

    1. Akilles, Chanel och jag gick också en valpkurs och precis som du beskriver så det inte tal om individanpassning.

     Det mesta vi gick igenom kunde Akilles redan eftersom Chanel hade lärt honom. Det andra som Akilles inte kunde och som vi inte visste hur vi skulle göra gick vi också igenom – utan framgång. Men kursledaren sa bara att det var bara för att vi behövde träna mera – yeah right!!… Nu vet jag att vi egentligen inte gick igenom ett skit….

     Men som sagt; det där med att gå kurser och tycka att det är givande är väldigt individuellt. Jag gillar det inte medan andra får inte nog av det 🙂

    2. Jävligt tråkigt att höra att du har så dåliga erfarenheter, jag gick valpkurs med min förra hund. Lärde mig massor, och med Iza gick jag unghundskurs och där va det verkligen individanpassning, tack och lov, dom pushade verkligen mig och Iza och gav oss helt andra uppgifter än dom andra, och även de som låg lite efter fick massa uppmärksamhet.

     1. Ja, men man får väl se det som att jag lärde mig en hel del ändå. Fast kanske inte det vi var där för… 🙂

      Kul att höra att ni hittat så bra kurser, det där låter ju precis som det ska vara tycker jag. 😀

   3. Med tidigare hundar har jag gått valpkurser, däremot kan jag inte påstå att man blev klokare. Å vad valpen lite vild vart det ett himla gnäll på ledarna och andra deltagare!
    Man lär sig av erfarenhet och min blandras jag har idag ska jag ändå inte tävla med och är en familjehund så då vill inte jag träna upp kampen i henne! Hon är en perfekt familje hund och väldigt lydig och lyhörd, snäll, glad och barnkär!

   4. Oj. vad många som kommentera, tack!

    Jag har alla hundcoachen säsonger och där har jag redan snappat upp det ena och det andra 😉

    Grejen är ju den att jag från början inte tänkt gå en valpkurs eftersom jag tyckte den allmänlydnadskursen jag gick hos BK när jag var yngre, med mammas dp, var så otroligt dålig… jag lärde mig absolut inget… eller jo det gjorde jag men jag lärde mig inget som passa mig och min hund, den hunden är väldigt krävande och det var 700 kr i sjön…

    Men rasklubben i mitt län har träffar för dem med rasen och där råder en uppfödare att man ska gå kurser eftersom man träffar människor med nya tips och synvinklar, plus att man får lite spark i stjärten när man ska visa upp det man tränat 🙂

    Så jag tror jag ska gå eftersom jag vill träna tävlingslydnad i framtiden med Semla (min berner) och jag har fått rekommendationer att gå hos en brukshundklubb som sägs vara bra.

   5. Instruktören på den valpkurs jag gick på tyckte jag var väldigt bra med individanpassning både gentemot hunden och mig som ägare. Fick några bra tips på olika övningar som jag tyckte var bra för att kunna variera sig lite plus att jag tyckte det var bra att leka/träna med lite störning i form av 7 andra spralliga valpar.

    Så om man hittar en sån instruktör så skulle jag rekomendera att gå en kurs.

    När det gäller att ställa krav började jag ganska tidigt (ca 4 månader) men håller absolut med det Fredrik skriver om att anpassa sig helt efter hundens mognad och kapacitet. De krav jag ställde, och fortfarande håller hårt på, var stopp och inkallning.

    Mvh,
    Johan

 4. Jag har lekt fram det jag vill att hunden ska kunna i vuxen ålder. Alltså samtidigt lärt den rätt beteénde och berömt den. Har en del hemmagjorda ”övningar” som jag har jobbat med när Schäfern var cirka 3 månader. Jag har alltså först visat honom vilket beteénde jag önskar, genom att leka in det. Gjorde likadant med rottisen när han kom, han var äldre men utan regler då.
  Ex. vis att möta hundar, vänta tills människor passerar om vägen är för smal för att mötas på, låta bli barns bollar när de leker m.m.
  Sen har jag gjort samma sak med alla ihop, dvs när vi har varit ute tillsammans.
  Därefter anser jag att jag kan ställa krav på dem. Och korrigera om det finns behov, men det är sällan jag behöver ta till det.

 5. Hej! Jag mejlade dig den 1 februari i din egenskap av ordförande i Schäferhundsklubben, Stockholm. Vi i Solna agilityklubb har delat ombud med er på SISU och Sthlms idrottsförbunds riksstämmor och vi måste alltså diskutera detta. Vill du återkomma till mig? /Mija Jansson

 6. Tack Fredrik för ditt svar. Det var mycket intressant. Troligtvis är vår ”hittehund” yngre än vi trodde. Och att läsa andras kommentarer är också lärorikt. Vi kommer med all säkerhet att återkomma med andra frågor. Men först ska vi läsa igenom din blogg och hemsida för att se vilka svar på våra frågor som redan finns där.

  Våran Possa har mycket lätt för att lära in nya beteenden. Men det är betydligt svårare att få bort oönskade beteende. Därför försöker vi, när det går, lära in ett nytt beteende som neutraliserar det gamla oönskade.

Kommentarer inaktiverade.