”kamphundslistan” ökar, snart är din ras där oxå!


Detta kan du läsa om på Väsbyhem hemsida!

Anledningen till att jag gick in där överhuvudtaget var därför en man ringde mig idag. Han var helt förtvivlad och berättade att han nu har avlivat sin Rottis.
En trevlig Rottis som inte gjort någon något, en trevlig Rottis som är tävlad i bruks och utställning.
Kravet från Väsbyhem var enligt mannen klart och tydligt – Gör dig av med hunden annars vräks familjen.
Mannen hade inget val!

Han trodde detta var något unikt och han lätt väldigt förvånad då jag sa – ”Så här är det! Du är inte den första som tar kontakt med mig i ett liknande ärende. ”

Mannen berättade också att Väsbyhem sagt att denna ”lista” är flytande. De kan föra in vilken hundras som helst, när som helst på denna lista.

Hundägande håller på att bli en klassfråga.
Jag har sagt det förut, men jag säger det igen.

Jag vet inte hur många journalister jag har pratat med detta om, men det är ingen som tror mig.
Alla tror att jag överdriver, alla tror att hunden måste ha gjort något först…………….

Usch, usch, usch…
Jag blir så förbannad och irriterad rent ut sagt!

308 svar på ””kamphundslistan” ökar, snart är din ras där oxå!”

  1. Säger samma , vad i hel…e !

   Jag hade aldrig avlivat min hund , alla med eget boende har en hemförsäkring med rättskydds del i , anlitat advokat och kört dem till domstol för diskriminering ..
   Finns väll bättre bolag att hyra av än dem här , har man sin hund kopplad och den är mentalt ok , vem i helv …..avlivar sin hund för att ett bolag säger det ??
   Nu är detta redan gjort och jag lider med ägarna ..men gjör livet lite surt för det här bolaget nu …ägg kastning i natt kanske på alla byggnader ???

   1. En av de bästa kommentarer jag läst på facebook i ett viktigt ämne.-.Du är ju riktigt intelligent.För övrigt,har det blivit allmänt vedertaget att också stavas oxå?.Gunnar

 1. Fy fan det här är vidrigt!
  Och inte har man så mycket val heller med tanke på hur bostadssituationen ser ut i Stockholmsområdet….
  Mitt hjärta blöder för den stackars mannen!

  /Nice – ägare till två underbara Rottisar

 2. Blev helt stum,detta är ju inte klokt ;(

  Det börjar verkligen bli en klassfråga nu.
  Vi som bor i lägenhet får snart inte ha hund.

  Har inga ord för detta som man kan skriva här…säger dom högt…..

 3. Ska tillägga att i lilla Lycksele där jag bor, har jag blivit ombedd att alltid ha min ” kamphund ” i koppel, av hyresvärden lybo. Rasen är en boxer.

 4. Kanske dax att börja göra en lista över ”kamp” hunds ägare ist. eller så kan man göra en lista över dåliga hussar och mattar som man sedan avvisar eller i synnerligen svåra fall avlivar……. För det är inte hunden. det är ägaren. Gäller även för barn 🙂

  1. Håller med. Det borde finas en lista för hur många barn man får ha och hur störande de får vara. Det är inte alla som tycker om barn. Precis som inte alla tycker om hundar. Finns det hus med barnförbud i Väsbyhem?

     1. Tror du missar poängen lite. Grejen är ju att det är lika horribelt med ett förbud mot barn som det är med ett för hundar av en bestämd ras/raser.

 5. Fruktansvärt!! Är såå glad jag som rottisägare har flyttat ifrån Väsbyhem!!
  Men det går väldigt bra för dom att låta missbrukare o kriminella hyra lgh av dom..:(

 6. Hur kan dom göra så mot en oskyldig individ? Helt sjukt! Och hur staffordshire bullterrier hamnade på listan är för mig en gåta! Skulle dom få igenom ett ras förbud i framtiden då lämnar jag Sverige för gott! Men som dom håller på nu är inte heller acceptabelt. Ägarna till rottisen har dom inget slags bevis? Brev elr liknande? Isf skulle dom ha gått ut med det i tidningen.

  1. Det utvandrar mer folk ifrån sverige idag är under amerika revolutionen på 1800-talet… sjukt men jag förstår varför.

  2. framför allt vad gör de kompetenta att bedöma vilka hundar/ raser är kamphundar och vilka inte. hur definierar de kamphund?….skulle jag vilja veta trots att jag inte bor hos denna hyresvärd …

 7. Helt galet! Jag har också en massa ord som inte är lämpliga i skrift att säga om detta.

  Vad jag också tycker är galet är att mannen valde att avliva en fullt frisk hund.
  Jag skulle i första hand sökt mig efter ett annat boende och i andra hand omplacerat hunden.
  En tränad rottis kan det väl inte vara så svårt att placera om?
  Och var inte uppfödaren intresserad av att försöka placera om den?

  Återigen tycker jag att man valt avlivning som en snabb lösning.

  Mina åsikter bygger ju naturligtvis på det som står i ovanstående text, det kan ju finnas andra orsaker som gör att avlivning var det bästa alternativet.

  1. jag hade hellre flyttat till en kartong än avilivat min hund, kvittar hur bostadssituationen ser ut i kommunen!!!!!!!

   1. Avlivar man hunden vet man iallafall var den hamnat. Omplacering kan bli ett h–e för hunden utan att du som förra ägare kan göra annat än se på.

    1. Samma här. Flyttar för fan hellre hem till mina föräldrar igen än avlivar min hund pga något jävla bostadsbolag säger det. *massa olämpliga ord till dem*

 8. för faan när ska folk fatta att de INTE ÄR HUNDEN DE ÄR FEL PÅ DÖM OSS SOM HÅLLER I KOPPLET IST!! MAN FORMAR EN HUND SOM MAN VILL HA DEN!!

  mina hundar är då fan inte kamphundar för dom kampar INTE!!!!! har en dogo canario tik och en amstaff mix…. vilka IDIOTER DE FINNS RENT UT SAGT!!!! bor själv i lägenhet och mina hundar älskar mina grannar ska alltid pussa på dom när vi möts i trappen m.m… och grannarna älskar dom!!!!

  BAN STUPID PEOPLE, NOT DOGS!!!

 9. Nu framgår det inte riktigt om mannen hade sin rottweiler och hyrde av Väsbyhem innan de införde det horribla förbudet. Om han gjorde det så ifrågasätter jag starkt om det ens är lagligt att hota någon med vräkning på det sättet.

  Hur som helst så är det så jävla galet att jag inte ens vet vad jag ska säga. Mitt hjärta blöder för alla som drabbas och det måste finnas något vi kan göra. Denna sjuka häxjakt får bara inte fortgå.

 10. NEJ , så dumt varför är inte den hundras som ” biter ” mest med är det färgen eller valpögonen ?!!
  Så trött på dessa dumma listor , när det är mäniskan bakom kopplet som bör välja hund med större omsorg och efter det man klarar av ( förhoppningsvis ) att hantera och fostra …………..

  1. Ps tror dessutom att dom allra flesta hundraser som var med på listan finns i mitt närområde och den enda som jag nånsin träffat som inte kunde umgås normalt och min hund ratat var en 6 mån cavallier den skällde o morrade och hade aldrig hälsat på andra hundar pga av detta ska vi inte förbjuda dessa monster också ?!! Ds
   Nej fruktansvärt är det för dessa drabbade familjer

 11. Har någon koll på juridiken? Har förbudet mot ”kamphundar” blivit prövat i domstol?

  Om man blir hyresgäst och det i kontraktet står att man accepterar att inte ha en hundras som ingår i hyresvärdens lista så är det en sak, men inte med nödvändighet självklart. Om man flyttat in hos hyresvärden ”för länge sedan” och det inte står något i hyreskontraktet om hundar och förbudet mot ”kamphundar” kommit till senare är det en annan situation.

  Har någon som haft ”kamphund” vilken inte gjort sig ”skyldig” till något angrepp eller varit aggressiv blivit vräkt efter att uppsägningen blivit prövad i domstol? Hur har domstolarna då resonerat?

  Generellt har man väldigt stora rättigheter som hyresgäst. Så länge man betalar hyran och inte förstör lägenheten (skadegörelse eller dålig skötsel) så är det svårt för hyresvärdar att vräka en hyresgäst. Jag undrar om en hyresgäst med tex en rottis verkligen riskerar att bli vräkt om man invänder mot vräkningen och hyresvärden tar det till domstol. Jag tror hyresvärdarna kommer undan med sina förbund eftersom få kan lagen och vet vad de har för chanser (och konsekvensen att förlora bostaden är allvarlig).

  Det är på tiden, om det inte inträffat förut, att någon som blir hotad av vräkning säger emot och tvingar hyresvärdarna att få frågan prövad.

 12. Hmmm… helt sjukt men jag undrar om Sveriges Rikes Lag accepterar detta,
  jag hade helt klart gått vidare i ärendet, för detta anser jag är diskriminering.
  Ställer mig tvekande till att ett bostadsbolag kan göra så här

 13. Tycker det ska införas lista på farliga barn , som cyklar eller skrattar högt, så har dom snart inga hyresgäster! 🙂
  Det har gått för långt och fokus är som vanligt fel.
  Fredrik

 14. Galet så klart, men så går det när pitbulls och dess ägare härjat fritt några år tioenden nu. Folk blir rädda och det blir tokigt… Jag har själv haft hund 30 år och är ”född” på en kennel och är på hundutställningar och prov varje helg men är livrädd för pitbull/amstaff (same shit). Vill man ha en trevlig hund köper man inte pitbull. Enkelt. Vill du driva rådjur kanske inte valet faller på vinthund. Samma sak. Pitbull är uppfödda till att slåss med andra hundar och inte till något annat,. Skulle en pitbull INTE slåss-då har den ju faktiskt ett rasfel. Men vore det min hund som hotades med avlivning så skulle jag flytta-inte avliva min hund!!! Hur tänkte han där liksom?

  1. sund förnuft, visdom och kunskap är tydligen ingenting man får per automatik när man har haft hund i 30 år ….

   1. Du har så rätt!

    Jag har också lång erfarenhet av hundar och jag har hittills inte lyckats träffa på en endaste dålig pitbull. Alla jag har träffat har haft en kanonmentalitet och väldigt bra ägare.

    Även jag blir skeptisk när jag ser en ung invandrarkille komma med sin pitbull eller blandning som liknar en sån, men jag avvaktar och iakttar och även där har jag fått erkänna att de haft en kanonkontakt och bra lydnad. Varje gång.

    Många incidenter har jag varit med om genom åren, men aldrig med en pitbull.

   2. Oj då här kan man döma folk hur som helst! Ok- du som har så mkt VISDOM vad står PIT för i pitbillterrier? Jo-gropen hunden skall slåss i. Har varit i USA och sett dessa hundar och för all del människorna som har dem och satsat pengar på dem. Inga hundar du vill ska leka med dina barn kan jag lova!!!! För guds skull, sluta va så blåögd!

    1. Jo visst har de förutsättningarna för att slåss, skada och döda, det är ju det de avlades för.

     Men efter hur du uttryckt dig här: har du ens TRÄFFAT en väluppfostrad pitbull (eller hund av annan ras i samma kategori)?

     Med rätt ägare så kan i princip vilken hund som helst bli en trevlig kamrat. Det är i alla fall min uppfattning och erfarenhet. Detta inkluderar ”raser av kamphundstyp”.

    2. Skämtar du med mig????? ….

     Du generaliserar och då går det inte att föra en vettig diskussion. Det blir meningslöst eftersom du verkar tro att det du sett speglar verkligheten, det du sett är enda sanningen. Arrogant som fan måste jag säga…

     … och för guds skull, sluta vara så dum!!!

     Det är människor som du – fördomsfulla och rädda – som är anledningen till att sådana listor dyker upp och riskerar att utökas.

     … att ge ”grönt ljus” åt förbud av vissa hundraser är som att öppna Pandoras aks … och då pratar jag inte bara om hundar ….

    3. Ja jag tänker inte ödsla min tid på att bli irreterad, men om du nu har haft hund i 30 år borde du ha ett bättre resonemang! Jag trodde bara det var okunniga icke hund ägare som har den åsikten att det är själva rasen det är fel på! Inför hundkörkort, det finns människor som defenitivt inte ska ha hund, och vissa raser! Själv har jag en rottis, o jag blir så illa berörd av att de står med på denna lista, för som sagt, bra gener o bra uppfostran så är dom världens bästa hund, likaså med pitbull o alla som är listade! Sen vet jag att man har stora problem i USA med människor som föder upp pitbull till kamphundar o har det som ” verksamhet” dom problemen har vi ju inte här i sverige i samma utsträckning, finns säkert här i Sverige med! jag personligen är mer rädd för taxar:) OCH en undersökning har visat att där det hänt flest bitolyckor så är det dom här såkallade ” familjehundarna” som labbe, golden etc

    4. Karin E, det var det dummaste jag läst!

     Vissa hundraser är mer muskulösa än andra, och de som vill ha en kamphund väljer självklart en sådan. Sedan HETSAS den till ett ilsket temperament.

     Men det betyder inte att alla hundar med muskler är onda eller farliga. Verkligen inte..

     Min systers papillon är mer ilsken än min amstaff, och du är en rasist!

     Förresten, förbjud tatueringar också, för jag har varit i USA och sett att i fängelserna så har alla tatueringar. Det måste ju betyda att tatueringar gör att man blir kriminell!?

     Gå nu ut och klappa en hund

  2. Jag förmodar att du är FÖR en sådan här lista, vilket för mig är helt galet. Det finns en massa pitbulls, amstaffs & blandisar med inslag av något av dom som är helt underbara men då har dom också ägare som lagt ner tid och energi på dom, precis som man måste med alla hundar. Förbud mot specifika raser är helt fel väg att gå, eller rent ut sagt för jävligt. Det är sådana som du och dina gelikar som drivs av fördomar om specifika raser, som också ser till att sådant här sker och kommer att fortsätta.

   1. Nu var det faktiskt en rottis det handlade om! Å finns det hundrädda människor i området så spelar det ingen roll vad det är för ras och finns det flera med samma tänk som Karin E * å andra hundrädda el diskreminerare av ras så kan det vara dennes ras som avlivas nästa gång!

   2. Jag har själv haft bullterrier. Och mötte inga negativa kommentarer runt henne. Men jag umgicks ju då med utställningsfolk och hade henne inte till WP eller annat sånt macho utan hon va med mina vinthundar och taxar så då såg hon väl inte lika farlig ut som om jag släpat runt henne i kättingkoppel… Sen är det märkligt att ingen ifrågasätter mannens beslut att avliva sin hund helt tvärt. Fanns det inte möjlighet att flytta? Omplacera? Jag tror inte hyresvärden har juridisk möjlighet till detta beslut om inte klagomål inkommit på hunden.

    1. Om du är så kunnig borde du väl veta att det inte finns särskilt många renrasiga APBT i Sverige, om jag inte missminner mig är det bara en s.k. ”kamphundsattack” som media uppmärksammat där hunden verkligen varit en registrerad renrasig APBT. De flesta är blandraser med ”kamphundsraser”, sk. Shitbulls, som påstås vara en Pitbull eller så är det en helt andra raser. Media brukar inte vara så noga med att kontrollera sina fakta.

     Jag har själv en blandras med Amstaff och då och då möter jag tyvärr negativa kommentarer. Antar att det beror på att dessa människor är synska och på så sätt ”vet” att vi inte håller på med utställning men väl DW? För något kättingkoppel har vi ju inte (även om jag är osäker på exakt hur ett sånt ser ut).

     Eftersom du verkar totalt oinsatt i WP kan jag berätta att DW är den träning man gör när hunden drar kedjor. Träning som bygger muskler och fungerar som utmärkt båda psykisk och fysisk aktivering. Vi som håller på, och det är allt från Schäfer till Powder Puff till Italienska vinthundar, Dvärgpinsher men på träningen, gör det för att det är roligt och för att våra hundar tycker det är roligt. Att du tror något annat gör det lyckligtvis inte sant.

 15. Vilken djävla kommun rent ut sagt men även mannen hallååå hade aldrig aldrig avliviat min hund!!! Hade satt igång rabalder ringt tidningar osv bråkat som fan!!! Hade kravet kvarstått försökt byta skulle inte vilja bos hos en sån hyresvärd!! och sist om jag var tvungen bo kvar och kravet fanns kvar åtminstånde placerat om hunden inte avliva???????

 16. Men..! Det måste ju finnas någonting i någon slags grundlag som detta går emot?

  Om det var OK att ha hunden när de flyttade in så kan det väl satan i mig inte vara okej att hota med vräkning när de redan har kontrakt?

  Stäm dom! Någon!

  Dessutom skulle jag vilja påstå att hundar i allmänhet är så jävla diskriminerade i Stockholms innerstad. Vi får ju fan inte ta med hunden någonstans!

  Jag fasar för den dagen som jag måste hitta ny bostad i innerstaden.

  Jag tror jag skippar det och flyttar härifrån – den här staden gör mig bara ledsen och arg sen jag skaffade min älskade hund.

  Hejdå dumma innerstad – ha så kul i era avgaser, vi tar alla hundar och drar så kan ni vältra er i parkerna med alla fulla, härjande kids – som FÅR vara där och kasta ölflaskor och använda kådisar runt sig. Det är ju så mycket trevligare än hundar(?)

 17. ”kamphund” är ingen ras… utan nånting som människan gör den till! jag har en amstaff och det är verkligen inte en så kallad ”kamphund” utan våran familjehund, hunden blir ju vad man gör den till och tycker att det är vissa människor som borde bli förbjudna att ha hundar eller djur överhuvudtaget.. blir så ledsen!!

 18. Får massa tankar kring det hela – bedrövligt och så jävla orättvist….

  Nu måste jag ta emot min kusin som precis kommit från andra sidan jordklotet så jag får väl återkomma …

  Jag skall förhöra henne om hundar, Cesar Millan och ”farliga hundar” 🙂

 19. Jag har själv ”kamphund” enligt denna lista, en go bullterrier. När jag ser sånt här och själv bor i lägenhet blir jag lite orolig. ska det vara så att vi hundägare ska behöva trippa på tårna och vara rädda om att våra hundar göra det minsta väsen av sig ska bli förbjudna i området?
  Jag blir lite orolig ibland när folk kollar snett på en när hunden skäller, men en hund kan skälla av så många anledningar och inte just det vissa tror, aggressivitet. Min hund ”pratar” en hel del i olika situationer och det är inte för att han är aggressiv utan enbart för att han vill tala om något 🙂 tex kan han tala om att han vill gå ut genom att prata 🙂

  Ska jag då behöva gå på tå och vara rädd för att inte få bo kvar ifall någon får för sig nåt? Jag tror inte en hund blir lugn av att man går och oroar sig för vad andra ska tycka hela tiden. Men tyvärr så göder såna här saker den oron… Vilket tyvärr även kan leda till oroliga hundar…

  1. Vad är det för fel på männsikor??? Okej för att jag tycker att visa kan vara diskreminerande och se saker svart å vitt!

   Men nu har ju folk fått riktig snurr!

   1. Då tänker jag katter får inte gå ut och är dem ute blir dem hatade o ska avlivas och en hund får inte bo i lägenhet?!

    Personligen tror jag en frisk hund mår bra av det, antingen är dem på hunddagis annars har dem en ägare som aktiverar dem mycket!
    Bor dem i hus får dem en rastgård!

    1. Jaha säger du det! Ja jag bor i hus och jag har då inte min hund i nån rastgård, ja när jag tänker efter så har inte nån av mina grannar (som har hund) dom i nån rast gård! Sen kan jag ju tycka att vad är det som är så fel med en hundgård!?! Jag ska bygga en i sommar, just för att min hund ska få vara ute även om jag inte är hemma! Sen tycker jag att folk som har sina hundar sittandes från morgon till kväll i en hundgård, kanske borde skaffa sig en kanin i stället;)

     1. Det är inge fel på rastgård, men som du säger vissa borde ha kanin istället!

      Men anledning till min kommentar är pga vissa tror att hundar inte ens kan bo i lgh!

     2. Det är jättevanligt med hundgård här uppe i norr, och många av hundarna vistas i den alldeles för mycket och aktiveras utanför den alldeles för lite.
      Det är inte ovanligt att hundarna skäller på folk och hundar som passerar, men ägarna har svårt att göra någonting åt det.

      Jag har då iaf hittills inte sett någon springa ut i strumplästen och säga åt dem 😛

      Problemet ligger väl i att vissa tycker att hundens behov tillfredställs bara för att den andas friskluft… Men självklart gäller detta inte alla som väljer att ha hundgård!

  2. Nu fattar jag inte vad du menar? Varför ska inte hundar bo i lägenhet?
   Genast blev det verkligen en klassfråga. Vi bor i lägenhet med skogen runt omkring oss,massor av härliga områden att gå i.
   Tror du tänkte lite galet nu,som en del brukar säga 🙂

   1. Ja bor också i lägenhet och jag kan lova att hon lider inte av det. Man rastar väl inte hunden i lägenheten heller? Finns alldeles för många idioter som har åsikter som inte bygger på något som helst förnuft..

    1. Jag har tre hundar och bor i lägenhet. Samtliga hundar är uppvuxna i lägenhet, och de har aldrig mått illa av det.
     Har jättefina områden omkring oss, samt bara 20 minuters bussresa för att komma till sta’n och miljöträna.

  3. Varför skulle man inte kunna ha hunden i en lägenhet??? Det som har någon betydelse är väl vad jag gör med min hund!!! Om den får vara ute och röra på sig och man arbetar med den, vad har det då för betydelse om jag bor i hus eller lägenhet!

 20. Då kan jag berätta att någon gång sent 70-tal bodde (bor kvar på området) jag i en hyres-lägenhet i ett MKB (Malmö Kommunala Bostads AB) och hade 3 Dobermanns. I trappan fanns 6 lägenheter, jag bodde på 2:a vån. En nyinflyttad granne var hysteriskt rädd för hundar och när hon insåg att jag hade 3!!! gick hon runt med en lista som grannarna skkrev på om att jag skulle vräkas. Jag fick ett brev från MKB där det stod att jag skulle göra mig av med undarna eller bli uppsagd. Jag tog advokat och Hyresgästföreningen till hjälp, det gick till tingsrätten för jag vägrade att flytta eller ta bort hundarna.
  På rättegången förlorade MKB och fick betala min advokat samt rättegångskostnader och jag bodde kvar!! – Grannen flyttade !!!

  1. Tyvärr så finns det numera någon dom som ger hyresvärdarna rätten att sätta såna här förbud. Jag tror att Fredde skrev om det här i bloggen någon gång för länge sedan.

   Men jag håller med er som säger att om man redan bor i området när förbudet införs så borde man inte behöva hotas av vräkning. Det är en sak som borde vara väl värd att driva till högre instans.

 21. Jag funderar över hur det rent praktiskt går till när det beslutas om huruvida en blandrashund ska få bo kvar eller inte.
  DNA-testar de varje individ?
  En särskild ras kan ju finnas med i blandningen utan att synas utanpå liksom…
  Hur gott den här regeln efterlevs kan väl omöjligtvis kontrolleras rakt igenom, och rättvist! Vem ska dra gränsen, och hur?

  Jag är från Upplands Väsby och är uppvuxen i Väsbyhems bostadsområden. Jag planerar att flytta tillbaka ner till Stockholm, och ev till Väsby. Men nu vet jag då i alla fall vilka jag INTE ska hyra av! Även om jag själv inte äger en hund av någon av dessa raser, så tänker jag minsann inte stötta den här orättvisan.

  Usch och fy säger jag bara! >.<

  1. Jag tänkte samma sak. Jag har en blandras (en liten olyckshändelse), vars mamma var dobermann/rottweiler – modell stor knähund. Och pappa var golden retriever. Hunden ser ut som en svart labardor med lite knorr på svansen. Inte en chans att man ser mammans raser i henne. Men enligt listan från Väsbyhem är hon förbjuden i deras lägenheter, men om jag inte säger vilka raser det är i henne hur ska de då veta det? I hennes papper står det bara att hon är blandras. Nu har jag aldrig haft några planer på att lämna mitt hus för att flytta till lägenhet och om jag haft det så vet jag nu att jag ALDRIG någonsin kommer att flytta till Väsbyhem.

 22. Jag håller med andra vissa ord bör inte skrivas men känslan att hålla tillbaka är svårt!

  Vem har rätten att avgöra vad som är farligt??

  Katter som fräser ska avlivas, en hund som morrar el ger en annan hund ett varningsbett ska ha munkorg el avlivas och är det en ras av fel sort så kan man bli tvungen att avliva den!

  Men om man är människa och tar någon annans liv eller förstör någon annans liv får man några eller något års fängelse! Skadar du ett djur medvetet kan du i vissa fall få fängelse eller några tusen i böter!

  Usch säger jag bara

 23. Undrar hur väsbyhem tänker här, deras områden ligger vägg i vägg med andra aktörer tex stena fastigheter!
  Vissa delar av bostadsområden har blivit bostadsrätter likt mindre öar i väsbyhems områden.
  Nä väsbyhem håller på med väldigt mycket konstigheter!

 24. Blir lite fundersam över det här med listor…

  SKK klassar ju in hundar i olika listor/kategorier, SBK har en lista över vilka hundar som klassas som brukshundar (vilket tydligen ger rättighet att tävla inom SBK’s grenar), specialklubbar listar vilka raser som ingår, för att inte tala om gruppen blandraser där alla som inte ingår i de övriga listorna fått en egen lista.

  Tycker det känns som hela hundsverige är indelat i olika listor med rätt mycket ”vi och dem”-mentalitet…och det är ju till stor del vår egen förtjänst. Är det då konstigt att andra oxå listar/klassar olika hundraser när hela det etablerade hundsverige uppenbarligen ser på hundar på samma principiella sätt??

  Mvh,
  Johan

  1. Har ju sagt det länge människor är inskränkta i tanken, vi bygger upp imperium runt oss och bestämmer vad som är bäst! Jag har ogillat detta tänkande länge men det blir bara större problem!

   Vi är dem farligaste rasen inte dem andra djuren!

 25. Ja, det är prövat. Det skrev jag ju om för en tid sedan. Jag har dessutom debatterat hyresnämndens beslut i tv, 2ggr.
  Problemet är att alla tror – det gäller inte mig!
  Sanna mina ord, snart förbjuds alla hundar. Det handlar inte om farliga hundar, det handlar om lönsamhet å ekonomi. Hundar sliter o kostar i längden pengar. De passar bara på o skyller på farliga hundar…. Sanna mina ord!

 26. Nästa gång någon kontaktar dig, Fredrik, i ett liknande ärende, var då så vänlig och hänvisa dem till hyresgästföreningen. Hyresvärdar har idag inget lagstöd för att vräka hyresgäster för att de har ”fel” hundras och runt om i landet finns det en hel yrkeskår som hjälper personer med juridiska problem. Har vederbörande en hemförsäkring utgår runt 100 000 kr som ersättning för rättshjälp, och tvister i hyresnämnden är utformade så att juridiskt biträde oftast inte är nödvändigt. Jag tror att du gör mer för alla i ”riskzonen” för att drabbas av kamphundsförbud om du t.ex. publicerar ett utdrag ur hyreslagen och förklarar att värden inte har rätt att vräka dem.

    1. Står det inget i kontrakten innan man flyttat in så är det det som gäller?? eller??

     Usch jag blir så arg på sånt här!

     Men jag ska inte skriva så argsint här!
     Varför har djur inga rättigheter eller djurägare??

     F.n kriminella och pedofiler ,mördare djurplågare har ju mer rättigheter en djur och djurägare!

     Vad f.n är det för fel på endel människor!

     Jag blir så upprörd! För djurens skull vill jag bli politiker och för utsatta människor!

     Prata har jag inge problem med, men kanske inte framför så mycket folk!

 27. Klart man har ett val, man ringer till hyresgästföreningen eller en jurist så får man behålla sin hund.

  Så nästa person som hör av sig till dig tycker jag du ska råda till just det om de inte hunnit ta bort hunden redan.

 28. Med all respekt, men vad är det ni inte förstår. Det är prövat, bostadsbolagen har laglig rätt!!!!!

   1. samma här, jag letar frenetiskt efter ett sådant avgörande men det hade ju underlättat att veta instans och datum?

    1. Ja precis, fick man lite info om målet kanske man kan hitta det om det nu finns. Men utan någon info blir det ju väldigt svårt.
     Och då får man ju gå efter vad man faktiskt vet, att det inte finns något lagligt stöd för att kasta ut folk pga rasval.

    2. Botrygg fastigheter förlorade i Sjöstaden så det är Hyresnämnden i Stockholm. De bytte till sig lägenheten och då fanns inte villkoret så de fick bo kvar.

  1. Men har de verkligen rätt att införa och kräva efterlevnad av ett sånt förbud, när man redan bor där?

   Att de har rätt att införa såna förbud har jag förstått.

  2. Skrämmande att människor är så okunniga att dom avlivar en hund för att en hyresvärd inte vet vad han gör,dom kan /kunde inte vräka honom för hans val av ras. Och om nu hunden var trevlig varför i så fall omplacerades den inte .

   Än värre är att inte Fredrik Steen kan lagen ,

  3. Stefan Attefall är civil och bostadsminister och Ulf Perbo är hans statsekreterare. Under Almedalsveckan så argumenterade herr Attefall väldigt ivrigt för ett heltäckande förbud samt gärna ett lagförslag – helt i KD´s linjer.
   Nä vår Bostadsminister är emot dessa raser – då ska vi vara tacksamma för att Djurskyddspolisen, SKK och våra kära etologer mfl argumenterar emot dem.
   För hade dom inte gjord det, då hade det inte sett bra ut. Personligen är jag livrädd för denna intolerans. Finner den extremt läskig.

   1. Ja, det är ett problem för oss hundägare att KD ser förbud som enda lösningen på de ”hundproblem” som verkar finnas på vissa platser runt om i Sverige.

    När jag läser deras valmanifest 2010 kan inte jag hitta något direkt olämpligt. Deras vallöften nr 44 tycker jag t.ex. är något jag kan ställa mig bakom:

    ” Ingen ska behöva möta hotfulla och agressiva hundar i sin närmiljö. Bostadsföretagen måste ta ett ökat ansvar och lagkraven på hundägare kan behöva skärpas.”

    Läser jag detta kan inte göra annat än att hålla med. Problemet är när de börjar komma på lösningar – det är då deras otroliga okunskap och oengagemang lyser igenom …

 29. Då kan man ju undra vad säger lagen om de här?? är det inte en viss diskriminering mot vissa av oss som har en viss ras? Medans andra som har noll koll på sina små hundar som skäller springer löst och vissa fall ”har själv varit med om det” bitit nafsat folk i ben eller byxor, men det är ju bara gulligt enligt dom flesta! Är inte de minst lika illa??

  1. Nu är det ju en väldigt stor skillnad på framavlade hundraser och människor som är födda i olika länder.

   Vissa hundraser är farligare än andra, vissa kan aldrig bli farliga för en vuxen människas liv.

   Det betyder ju däremot inte att det är rätt att förbjuda en ras på så lösa grunder som folk vill göra.

 30. Är det någon som har ett konkret förslag på möjlig lösning till detta fenomen…förrutom att lista andra saker som vi stör oss på eller försöka få högsta domstolen att dra tillbaka ett prejudicerande domslut???

  Mvh,
  Johan

  1. Alla vi kloka djurvänner blir politiker och har en massa bra förslag så vi blir framröstade och så kickar vi alla dessa beslutsfattare och tar bort alla förbud!

  2. Ja att man går till en jurist innan man avlivar sin hund givetvis.

   Har du några datum eller nått så man kan kolla upp domslutet?

    1. Hyresnämndens beslut, som Fredrik hänvisar till, gäller inte retroaktivt innehav av s.k. kamphund. Om mannen har tävlat med sin rottweiler hade han väl haft den i många år och antagligen kunnat bo kvar med den.

     Om han flyttade till lägenheten med sin rottweiler trots att det fanns ett förbud mot rasen så kan han vräkas, men då ifrågasätter jag hans prioritering…

     Hyresnämndens beslut kan överklagas hos Svea Hovrätt, där avgörs målet slutgiltigt (kan inte överklagas vidare). Den domen skulle bli prejudicerande, ett beslut i Hyresnämnden är det inte, Fredrik Steen!

  3. Ja, det est konkreta förslaget är väl att FS kan hänvisa till det där målet han åberopar så att det går att dra slutsatser utifrån det, och sedan diskutera om det behövs åtgärder.

  4. Nu vet jag inte om jag tolkar din fråga rätt men så här tänker jag:

   Jag är övertygad att lösningen är att folk engagerar sig i diverse samhällsfrågor och lär sig att ifrågasätta och kräva vettiga argument/svar från beslutfattarna – oavsett om det är politiker, rektorer, hyresvärdar mm …

   Jag tror att väldigt många beslutfattare känner/vet/tar för givet att kusten är fri att hitta på vad som helst eftersom alldeles för många människor är för upptagna med andra ”extrem viktiga saker ” (… not) för att orka sätta sig in i vad saker och ting handlar om.

   Något väldigt enkelt som jag tror alla har tid att göra är t.ex försöka få fram information om vad de politiker man röstat på sysslar med på dagarna – nu förtiden är det väldigt många politiker som har en egen blogg. Kolla om dina politiker har en egen blogg och se till att du får ett meddelande varje gång ett nytt inlägg görs – och läs inlägget såklart ;).

   En annan sak man kan göra är att skriva ett brev/mail till beslutfattarna (rektor, ordförande, politiker mm) . Kräv att få en förklaring på det som ni anser är oklart eller ”åt helvetet”.

   Jag tror väldigt många skulle bli förvånade över hur inkompetenta/obegåvade många beslutfattare är. De fattar massa beslut och säger en massa saker för att det ser bra ut och/eller för att det låter bra – sen har de ingen aning om någonting…

 31. Ni missar målet lite nu mina vänner. Ni behöver inte ta till brösttoner mot mig, det känns lite fel.
  Men det kan jag säga – att det är just den naiva inställning några av er själva visar som gör att detta kan fortgå. Många tror – så kan det inte vara!
  Ni får leva i den tro ni vill leva i.
  Hyresgästföreningen drev detta ärende i bostadsnämnden då ”amstaffägare” boende i Hammarby sjöstad blev vräkt.
  Hyresnämnden kom fram till att bostadsbolagen själva får avgöra vilka raser som är tillåtna i deras område. Punkt slut!
  Om ni väljer att inte tro på mig av någon anledning så är det okej. Jag har inget diarienummer (har nog men orkar inte leta).
  Behöver inte heller det.
  Detta var på ”Ekdahl” bland annat….
  Tro vad ni vill, så är det!

  1. Fast det handlar väl inte om att tro eller inte.

   Det handlar om att folk avlivar sina djur för att de inte vet om sina rättigheter.
   Och det är ju jäkligt synd rent ut sagt.

   Jag vet att det finns fall där folk fått valet att avliva/omplacera eller flytta. Men jag kan inte minnas ett mål där det vart uteslutet pga hundrasen.

    1. Då är det väl annu viktigare att folk som har mycket läsare i sina bloggar eller liknande faktiskt även klämmer in i texten att man bör kontakta sin jurist innan man tar bort sin hund.

     Bara för att folk är lätta o hota betyder det inte att de som hotar har mer underlag i rätten.

     1. Nu är det så här – ingen försäkring täcker detta.
      Det är prövat vid 5 tillfällen vad jag vet och även om man kan tro det enligt försäkringsregler med mera, så täcker inte försäkringen. Det är då ganska stora pengar man pratar om.

   1. Nej, det är fel. Hyresnämnden kom fram till att bostadsbolagen får göra så. Men att just denna kvinna och denna hund inte skulle gälla beslutet. Så är det!

 32. Ps.. om ni själva hittar hyresnämndens beslut…….. då är det okej med en liten liten ursäkt för vissa ord 🙂

  1. Jag hittar en artikel om ett fall där hyresvärden redan från början valt att förbjuda vissa raser; det kan närmast tolkas som att hyresvärdar tyvärr får uppställa villkor men att dessa precis som vid alla avtalsslutanden måste finnas med när avtalet sluts.
   Det andra fallet som jag hittar har ett par år på nacken och gäller en pitbullägare av mindre skötsamt slag vars hund sprungit lös i bostadsområdet och skrämt andra boende, och där hundägaren trots tillsägelser inte hållit hunden kopplad i bostadsområdet.
   Om du menade något av dessa två fall så handlar det ju inte alls om att hyresvärden har rätt att komma med nya regler efter att gästen väl flyttat in?

 33. Johan – Det är inte ens HD som tar dessa ärenden. Det är andra sidan Förvaltningsrätt, kammarrätt, regeringsrätt.
  Å kammarrätten tar inte upp ett ärende som detta. I kammarrätten krävs prövningstillstånd, vilket man inte får i ett hundärende……

  Ho ho ……det är ju detta jag skrivit om i snart två år!!!!!!

  1. Kan du ge oss ett ärendenr instans och daum för det aktuella målet.

   Har du själv läst domen eller är det hörsägen du återger? ?

   1. Jag och en advokat har varit aktiva i själva målet. Nått nr har jag inte tillgängligt. Behöver inte heller bevisa nåt. Tro vad ni vill!

    1. Lite synd när du har så stor publik och väljer att istället betee dig så här när du ifrågasätts.

     Se till att hjälpa folk att förstå sina rättigheter istället.

     1. Eller ska vi kanske själva bli bättre på att ta reda på vilka regler som gäller istället för att lägga det ansvaret på någon annan?

      Mvh,
      Johan

     2. Det är bara kriminella som har rättigheter,
      vanliga bra djurvänner har inga rättigheter Emelie!

      Tycker nog inte du ska hoppa på fredrik han är ju bara budbäraren!

      Bara för han är en hundprofil är han inte lagen!

      För att förändra måste alla påverka!

  2. Där ser man, fel sida. 🙂

   Då ändrar jag HD till Regeringsrätten i mitt förra inlägg. 😉

   Frågan kvartstår dock då jag tycker många fokuserar för mycket på en händelse som redan inträffat istället för att fokusera på att hur vi kan undvika liknande situationer i framtiden…om det nu inte anses helt omöjligt…

   Mvh,
   Johan

   1. Kanske ska läsa hela inlägget innan jag skriver nästa gång… 😉

    Får väl stryka det där med högsta instans då det inte ens verkar vara en möjlighet. Skyller dock på att jag inte följt din blogg så länge… 😉

    Mvh,
    Johan

  3. Det var för övrigt lite det som var min poäng oxå…De enda lösningsförslagen verkar ju vara att ge igen (lista/förbjuda andra grupper) eller försöka ändra på lagen…vilket jag såg som rätt långsökt och tydligen är det inte heller ens en möjlighet…

   Här kommer vi kanske in på hurvida man ska tillämpa en offermentalitet eller försöka vara lite mer kreativ…

   Mvh,
   Johan

   1. Nu hänger jag inte riktigt med på vad du menar. 🙂

    Jag tolkade det som att det Fredrik opponerade sig emot var mitt ”påstående” att en högre instans kunde ändra detta prejudikat och min poäng var att jag såg detta som en icke-lösning (och som tydligen är mer ”icke” än vad jag trodde).

    Frågan är väl som du skrev tidigare i denna tråd, hur ska hundsverige ändra samhällets syn på dessa, och kanske alla, hundar…

    Mvh,
    Johan

 34. Tyvärr tror jag på dig men tycker teoritiskt och praktiskt ska inte ett gällande kontrakt sluta gälla bara för att en hyresvärd ändrat sig!
  Men jag är inte förvånad!

  Men någonting måste göras, precis som med övriga djur!

  1. En hyresvärd kan inte vräka en skötsam befintlig hyresgäst för att denna ändrar villkoren i hyresavtalet.

   1. Tydligen för att dem bestämt att man inte längre får ha djur, så antingen avliva djuret eller bli vräkt!

    Just nu jobbar jag med protester för avlivning av hemlösa katter!
    Försöker få folk att tänka om i djurfrågan och kastrera/sterilisera sina katter och sluta kast ut dem!
    Få människan att ta ansvar!

    Tänk om alla här skulle få nog av beslutsfattare och faktiskt vilja rikta sin ilska mot förändring!
    Jag bråkar gärna!
    Jag bråkar gärna med hyresvärdar om det behövs!
    Jag står mer på djurens sida en människan sida!
    Jag anser att människan ska förändras för att rädda djuren och miljön!

     1. Trodde inte heller det, men min mosters granne hade pittbulls och avlade även på dem hur mysiga som helst!
      Hon blev vräkt för att hon vägrade avliva sina hundar!

      Hon hade väldigt fina meriter på sina hundar! Jag trodde först inte det var möjligt utan att dem ogillade att hon bedrev avel i hyreslgh!
      Sen fick jag läsa beslutet! Hon fick 2 veckor på sig!
      Men detta beslut ändrade hyresvärden fort! Tyvärr bor många hundrädda i området, folk från länder där hundar används mot människorna, tyvärr kan deras rädsla påverka för mycket!

      Men jag tycker juridiskt att de inte ska ha rätt att göra det, men tyvärr!

 35. 🙂 Personligen släpper jag detta inlägg nu. Inte på grund av er, utan på grund av min egen frustration.
  Vi hundägare är rättslösa!
  Detta eftersom lägre instanser tar en mängd olika beslut som är helt fel. Inte bara enligt mig, utan oxå av advokater som tittat på ärenden. Problemet är bara att ingen försäkring täcker detta, ingen högre instans tar upp ett hundärende (det är inget brottmål vi pratar om) osv..
  Jag har slitit med flera fall liknande detta, lagt ner både arbetstid och egna pengar. Jag har pratat med journalister och reportrar…….. inget ger något, ingen tror på det som händer då och då.
  De allra flesta tror på – ingen rök utan eld!
  Tills det händer dig själv så är det lätt att tro så, de är jag medveten om.
  Börja att engagera er i en liknande fall så får ni se……… hundägaren är rättslös, även om det finns ”laglig rätt”.

  1. Då är väl enda utvägen att försöka förändra samhällets syn på hundar så att folk inte vill förbjuda hundar…Snacka om utmaning! 🙂

   Mvh,
   Johan

 36. Hmm… detta hemska fall engagerar oss alla. Men var det bara jag som reagerade på att hunden avlivades? Personligen hade jag flyttat, ”lånat ut” tillfälligt till familj/vän, omplacerat etc. Hade aldrig tänkt tanken på att avliva en hund som var trevlig och (såvitt vi vet) fullt frisk. Men det kanske bara är jag som är konstig eller att min ungdom och bristande erfarenhet få mig att framstå som lite väl naiv. Har man inte pengar, kanske är mellan jobb och dylikt så blir det ju svårt att exempelvis flytta, men varför inte pröva andra vägar än avlivning?

  Är det bara en fråga om hyresvärdar och politiker eller är det även en fråga om hundägare som kanske inte står upp och slåss för sina rättigheter eller övertygelser? Försöker inte på något vis tala illa om rottisägaren och andra som befunnit sig i liknande situationer, har bara svårt att följa logiken i att gå från ”hot om vräkning” till avlivning…

  1. Jag hade nog oxå valt att lösa problemet på annat sätt än avlivning…

   Tror oxå som du skriver att det säkert är flera aspekter till varför det blir så här…dels bli bättre på att hävda våra (=hundens/djurens!) rättigheter, men även att vi måste bli bättre representanter för hunden och bättre hundägare så vi kan visa upp hundar från deras bästa sida. Där tror jag SKK och övriga organisationer kan göra mycket genom att göra hundsporten mer tillgänglig för fler hundägare/raser.

   Mvh,
   Johan

  2. Jag tror att du läst lite slarvigt.

   Jag ifrågasatte avlivningen jag med.

   Jag kan inte förstå varför man väljer den vägen att gå om det inte finns mer i den här historien som inte kommer fram här.

   En rottis som är fostrad och tävlad borde det inte vara svårt att placera om och de flesta uppfödare köper tillbaka hellre än att hundarna avlivas.

 37. Men tänka efter Fredrik hur fasen skall ett företag kunna använda en regelsättning som är totalt feldefinierad både enligt formulering och rasdefinition ,det är mycket komplicerat att få en hyresgäst vräkt .

  Vidare finns det ingen hyresvärd i Sverige som kan med lagens stöd vräka en befintlig hyresgäst för att hyresvärden ändrar sina vilkor ,det är ju busenkel logik .

  Vidare är hundägare i Sverige långt ifrån rättslösa det påståendet är endast offermentalitet. skötsamma hundägare är långt ifrån rätttslösa.

  1. Oj, tror inte man ska blanda ihop logik med juridik. Det är två helt skilda saker!

   För det andra tyckte jag det verkade som att denna ägare som Fredrik tog upp faktiskt vara skötsam…

   Sen är ju frågan oxå om man vet vilka rättigheter man har och om man är villig (har råd!?) att pröva det rättsligt om det rör sig om en retroaktiv kontraktsändring (om det nu stämmer att en hyresvärd inte kan hävda dessa förbud retroaktivt).

   Mvh,
   Johan

   1. har du inte råd att ta bussen till hyresnämnden så är det nog svårt, ja. Annars finns det något som kallas hyresgästföreningen, som kan vara till stor hjälp.
    I hyresnämnden (och senare i förvaltningsdomstol) så är processen inte lika strikt som i allmän domstol utan man får som klagande en viss hjälp/vägledning.
    Jag tror nog att det stora problemet är att gemene man har så oerhört dålig kunskap om rättsprocesser, rättigheter och hur man hävdar dessa. Kanske borde grundläggande rättskunskap införas som obligatoriskt ämne i gymnasiet?

    1. Hyresnämnden i Stockholm har också fastslagit att det i princip är tillåtet för en hyresvärd att skriva in ett förbud mot farliga hundar i hyreskontraktet.

     Hyresgästföreningen välkommnar en prövning i domstol.

     1. fast man kan inte ensidigt ändra ingågna avtal i efterhand. Att det skulle vara tillåtet att förbjuda hundars om uppfyller rekvisiten om farlig hund i djuskyddsförordningen är ingen nyhet och är faktiskt något jag välkomnar.

    2. Jag hade helt klart röstat för att införa det i gymnasiet, men frågan är om det räcker att ta bussen till Hyresgästföreningen då det verkar som om detta prövats minst två gånger redan med samma resultat…

     Hade det varit allt som krävts tror jag inte vi hade haft detta läge idag…

     Mvh,
     Johan

   2. Där håller jag verkligen med dig om att ändra i efterhand. Men samtidigt vet jag fall där man gjort så och påstår sig ha rätt till det.
    Men som vanligt blir det aldrig prövat 🙂

    1. Blir det inte prövat för att högre instans inte tar upp ärendet eller för att drabbad part väljer att inte pröva saken? Gissar på det förstnämnda baserat på dina tidigare kommentarer…

     Har man testat att pröva det som ett brottsmål i tingsrätten (kontraktsbrott eller liknande rubricering) eller godkänns inte det heller?

     Mvh,
     Johan

 38. Galenskaperna sprider säg, hund Sverige måste vakna!!!
  60 hundraser portförbjuds!
  Danmark har förbjudit 13 hundraser. Hyresgäster har röstat bort 46 till.
  Det innebär inte bara de 13 olagliga raserna utan även 46 till, oftast mer eller mindre korsade varianter med dåligt rykte, uppger dr.dk.

  Och för säkerhets skull krävs invånarna på deklarationer att de inte har något exemplar i av de förbjudna sorterna i sin iägenhet. I tveksamma fall ska veterinärintyg bifogas.

  Lista här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13415115.ab

  1. Bästa sättet att förhindra rasförbud är INTE att tjata om hur snälla hundar man har, utan att argumentera emot beslutet juridiskt. T.ex. visa på tolknings- och tillämpningsproblem, att förbudet inte träffar avsedd målgrupp,, etc.
   Gråtande amstaffägare i tv-soffor och på hundforum och bloggar är inte direkt ett starkt juridiskt argument….

   1. Håller med dig, men samtidigt kan jag tycka att det borde vara tvärtom. Att folk som vill förbjuda vissa raser borde ta fram argument och stöd till dessa argument på en juridisk basis. De behöver också inse det faktum att förbud mot vissa raser skulle bara höja deras status ännu mer samt bristen av ”laglig tillgång” på de skulle bara skapa en större svart marknad av hundar.

    Antingen är det möjligt att bevisa att vissa raser är betydligt farligare än andra hundraser eller så är det inte det. Enligt mig finns det två vägar att gå om man tvunget vill ha förbud:
    1. Det är ett ägarproblem, ägaren är faran. Inför licens på att få ha hund.
    2. Hundar, likt skjutvapen, är något farligt i sig självt. Alla raser borde förbjudas eller få innehavas mot licens.

    Båda argumenten är lika stabila som ett korthus och ironiskt nog faller de ihop av samma anledning. Hundägare som är oansvariga, som är lagbrytare, djurplågare och dylikt följer ju ändå inte lagar och regler som införs i samhället och därmed kommer de ändå inte att påverkas. Tycker det är lika dumt som att säga ”Vi ska höja skatterna för att ta fast skattesmitare”, det är vi ansvariga, laglydiga människor som drabbas.

   2. Men att visa upp dessa hundar från sin bästa sida för allmänheten kan ändra opinionen vilket kan leda till att ärenden som dessa inte uppstår eller iaf inte ökar.

    Mvh,
    Johan

 39. Jag skulle aldrig avliva min hund, jag skulle fajtas till vräkning var ett faktum!

  Problemet med människor är att många tycker och har åsikter, men få har lust att slåss för dem!

  En människa kan inte förändra mycket, men om man blir flera 1000 så kan man påverka!

  Men som jag upprörda många människor med förut så anser jag att våra inskränkta tankar och diskreminerande, ser allt svart och vitt! Men om vi ska dömma ut allt och alla djur och den har inte rätt att leva, å den har inget värde det är sån där kamphund eller sån där blandras! Men nu blir ju även fina renras utdömda, ska man då fortfarande tänka svart och vitt och stoppa huvudet i sanden??

  Jag blev då även upprörd på kära Fredrik Steen, för att han hade sina åsikter om blandraser om varför folk överhuvudtaget måste köpa det!

  Men även om jag kan bli upprörd på honom så måste han ändå ha en eloge el stor medalj för att han försöker få beslutsfattare ur balans och vågar ge dem kritik, vet nog ingen annan som vågar!

 40. KARIN E! Det du skriver om apbt Pitbull är ju så jävla lågt och fördomsfullt att jag blir upprörd! Kolla studierna i tex Usa vilka hundar som är minst farliga och som har minst angrepp! Cockerspaniel är listar långt över apbt när det gäller farliga hundar!
  Det är en hund som gillar slåss ja men med rätt ägare lär du slippa det och ha en så jävla allround hund som du kommer älska. För att på en sådan ras farlig mot människan måste den tränad till det!! Många andra vanliga Svensson rasen har vakt i sig utan träning!! Finns bara två sortens hund! PITBULLS och dem som vill vara PITBULLS!
  Sluta döma och vakna 2012!

 41. Tycker att det börjar likna rasism mot hundar…
  Skrämmande att man har så dålig vetskap om hur hundar fungerar att man vill förbjuda raser för att man tycker att dom är farliga!!
  Har själv haft en rottis å ska förhoppningsvis åter bli STOLT rottweilerägare!
  Hade världens snällaste å goaste hane!!
  Hade jag hamnat i den sitsen så skulle jag ha drgit fram det tyngstaa artilleriet å bråkat mad allt å alla jag kom åt.
  Skulle de inte leda nån vart hade jag bett hyresvärden dra så långt åt h…… Skogen dom kunde komma å sen hade jag glatt packat mitt pick å pack å dragit långt långt bort ifrån sån där dårskap!!
  När ska människan inse att det inte finns elaka hundraser, utan mest bara korkade människor som inte kan ta hand om sina hundar på rätt sätt??
  Döm för faan inte hunden efter håren!!!

 42. Enligt en fd veterinär jag träffade på ett tåg är långhårig tax det värsta man kan ta in på vet. kliniken…

 43. Instansen för överklagande av Hyresnämndens beslut är Svea Hovrätt: http://www.hyresnamnden.se/Forfarande/Vad-kan-jag-overklaga/

  Självklart skulle det finnas ett stort allmänintresse av att frågan blev prövad där. Då skulle det kunna bli ett riktigt prejudikat, vilket ett beslut i Hyresnämnden INTE är!

  Nu är jag så taggad att jag nästan tycker att det är synd att jag bor i villa med labbe och bc, jag skulle verkligen vilja driva ett sådant här mål till högsta instans!

  Men jag har bott i lägenhet med hundar och jag skulle inte heller ha avlivat någon av dom. Tanken är helt absurd! Jag skulle ha stridit och om jag förlorade skulle jag ha flyttat. Det finns bostäder utanför Stockholm och det går att pendla med tåg från Sörmland t.ex. Det har jag också gjort…

   1. Troll brukar såna där kallas, de som bara skriver för att piska upp stämningen. Inga att bry sig om med andra ord 🙂

 44. Detta är min och min mans Rottweiler det gäller!

  Vi skrev kontrakt 2008, med fanns en punkt med att man inte fick hålla kamphund i lägenheten. Vi informerade dem då att vi hade inte kamphund utan bara Rottweiler.
  Ingen gång informerade de oss om att de räknade in rasen under den kategorin.

  Vi har tre barn och därför ingen möjlighet att bara ställa oss på gatan!

  Vill även tillägga att min man haft rasen i 25 år och är utbildad sedan 20 år inom IPO så vi är inga ”blåbär” som inte vet vad vi håller i kopplet!

  Vi är fullkomligt förlamade av sorg!

  1. Förutom att tala om för sin omgivning hur fel hela situationen är kan man inte göra annat än ge er en kram och beklaga sorgen .. Så kram från oss 🙁

 45. Min svärmor och svärfar blev vräkta för att dom vägrade göra sig av med sin Staffe hane. Och detta är för 9 år sedan, Jag kan bara tänka mig hur det är i dag när ordet ”kamphund” är ännu mera laddat en vad det va då.

  Jag älskar kommentaren som min kompis gav när hon fick frågan om hennes hundar va sådanna dära ”kamphundar” utav en tjurig tant.
  Hon svarade bara lätt Ja dom ÄLSKAR att campa (Hon och familjen va ofta ute och campade.)
  Tanten bara blängde på henne och gick därifrån.

 46. det finns en artikel i rottweilerklubbens tidningen ”AFR” Nr 5, där en skriven utväxling melllan AB väsbyhem och AFR .. samt en skriven utväxling mellan ulf uddman och samma bolag där AB väsbyhem avbryter sedan kontakten med skk

  vi har brevet ifrån bolaget och en skriftlig utväxling med dem själva

 47. Jag vill bara säga att vi inte ska vika oss för sådant skit! Ingen hund är född kamphund, har själv en Rottis som jag ser som den bästa vän jag har, och kommer någon liten skit företag/privatperson och säger hur och när jag får ha min hund så lär dom få höra.

  Jag skyddar han med mitt liv lika som han mitt med sitt liv.

  Vi är ju ett med våra hundar.
  Och det ska inte finnas någon som kan säga vilken hund du får ha och inte…

  Verkar som att man måste köpa sig en till bara för att…!

 48. Många hundar (raser) kan Upplevas som farliga. (se länk ovan 60 hundraser)

  # Med Hyresnämndens beslut, kan fastighetsägare förbjuda ett obegränsat antal raser.
  Vad blir nästa steg, höjd och vikt >8kg/30cm< …Hundfria fastigheter..
  Listan kan bli lång!

  Hyresgästföreningen har en annan uppfattning, och välkomnar en prövning i domstol.

  #
  Förbudet kan bara påtvingas nya hyresgäster och hyresvärden måste informera tydligt.

  Känns jättekonstigt
  På grund av för dålig information fick nämligen Joanna Rotschild och hennes två Amstaff-hundar bo kvar, trots förbudet.
  -Givetvis är det skönt att det gick bra för oss, men jag tänker på alla andra som sitter med sina hundar. Jag som vuxen person ska ju kunna köpa vilken hund jag vill. Min hundras är inte olaglig i Sverige. Det är en jättefin hund, så det känns jättekonstigt att någon ska få säga att du inte får bo här så länge du har den här hunden, säger Joanna Rotschild.

  Kan ställas som villkor
  Hyresnämnden konstaterar i sin dom att Joanna Rotschild har skött sina hundar väl och att de inte inneburit någon olägenhet för andra boende i området.

  Hyresnämnden uppger även att det inte går att säga att en viss hundras kan anses som farlig.
  # Ändå, menar Hyresnämnden, kan vissa hundraser, som till exempel #
  Pittbullterrier och Amstaff, upplevas som farliga av hyresvärdar och hyresgäster och därför måste en hyresvärd ha rätt att ställa villkor om att hyresgäster inte får inneha vissa hundraser.

  1. Vore inte utbildning en fin lösning på detta?

   Du skriver ” Ändå, menar Hyresnämnden, kan vissa hundraser, som till exempel #
   Pittbullterrier och Amstaff, upplevas som farliga av hyresvärdar och hyresgäster och därför måste en hyresvärd ha rätt att ställa villkor om att hyresgäster inte får inneha vissa hundraser.”

   Att de ”upplevs” som farliga beror ju helt och håller på okunskap och alldeles för många lästa Aftonbladet! Det vi inte vet någonting om (eller blivit matad med negativa bilder av), det är vi oftast rädda för.

   Projektet som ett annat bostadsbolag (Krambo) drog igång i samarbete med den lokala brukshundsklubben var väl ett bra föredöme? Utbildning för alla hundägare boende hos Krambo, innehållande lite allt möjligt hundrelaterat och till ett lågt pris. DET, om något, borde efterapas
   Fast man borde istället lägga det mesta av krutet på utbildning för icke hundägande invånare.

   Mer kunskap —> mindre rädsla —> tryggare och gladare befolkning 🙂

 49. När vi skulle flytta till Väsbyhem så frågade dom om vi hade hund å vi sa att ja de har vi å han är kanonsnäll å ingen kamphund. Vi sa att de var en blandis…. Kvartersvärdarna har träffat vår hund å ena gången sa den ena att hunden va söt,nästa gång sa han att de va ju en sådan där kamphund å att man skulle passa sig,när ja sen träffa honom igen kela han som fan me hunden! Ingen av våra grannar har någonsin sagt nått illa om vår hund heller utan bara tyckt att han varit kanon! I vårt område bor de väldigt många staffar! Alla som har staffar eller pitbulls har sina kopplade jämnt! Medan flera av dom i området som äger rottisar,schäfrar,chihuahuor m.m och dom har ofta sina hundar lösa! Vår pitbull blev utskälld och morrad åt av nästan alla hundar vi mötte dagligen och han sa aldrig ett knyst!! Raserna som dom förbjuder är jättetrevliga om de är rätt behandlade och rätt uppfostrade! Så länge hunden ej gör något så tycker ja dom kan hålla käften! De är helt sjukt att vräka någon för att denne har en hund som står på deras lista,och skulle dom vräka alla med sådama hundar skulle de ej ha några hyresgäster kvar!
  Men låta missbrukare m.fl hyra går ju så jävla bra! Dom pratar om att de är fult att diskriminera människor,tycker samma sak borde gälla hundar!
  Det är ägarna som gör hundarna till de dom är,och en hund som ej gör någon förnär förtjänar ej att dö pga en sketen regel!!

 50. Min ras är redan där, Ca de Bou/Perro Dogo Mallorquín/Perro de Presa Mallorquín (kär ras har många namn).
  Och det hade jag inte förväntat mig. Den är bara olaglig/begränsad i två ställen i världen, två städer i USA, och så möjligen i Spanien. Det finns bara några dussin individer av rasen i Sverige. Vad för ont har de gjort mot samhället?

  Och inte visste jag att det fanns tre olika raser med ”Pitbull” i namnet…
  Kul att de kunde stava ”Cão Fila de São Miguel” rätt, men vad gör den där egentligen?
  Dobermann kunde de däremot inte stava rätt.
  ”Kul” att de skrev Pitbull tre gånger, men Dogo Canario tog de bara med som Dogo, och inte Presa Canario också. 😉 *Host*

  Och det hela är ju så enormt idiotiskt.
  Om du, eller din hund, stör eller skrämmer någon, då åker du ut. Oavsett ras på hunden eller vad för fördomsbringande utseende du kanske har. Så ska det väl vara, eller hur?
  Jag tänker inte börja jämföra med invandrare eller olika hudfärger på människor, för då blir folk skitsura, och jag vet att det är en skillnad.

  Men om en människa *valt* att ha tatueringar och piercingar (precis som vi väljer att ha en viss hundras, men inte att ha en viss hudfärg), ska han inte få bo någonstans för att han är mer ”trolig” att begå våldsbrott, och för att jag har fördomar (nu har jag inte det, men OM jag hade det) mot sådana människor och känner mig rädd i deras närhet? Ska då han inte få bo där, bara pga. mina fördomar?

  Självklart kan man inte ha det så.

  Och faktum är att de utan tvekan värsta hundarna i det här kvarteret (Rud, Karlstad) är Schäfrarna. Det finns en hel drös Schäfrar här i kvarteret, och alla gör de utfall mot min Ca de Bou, som bara tittar tillbaka och vill leka. Var är Schäfern på listan? Sedan har jag mycket dåliga erfarenheter av Chihuahuor, Jack Russell Terrier (nej, de är INTE små knähundar, de kan orsaka stor skada de också), Dvärgschnauzer och Irish Soft-coated Wheaten Terrier, men de här hundarna är väl så ”söta”, så de får vara där även om de beter sig illa…
  //Frida Nyberg

  1. Hur ska vi kunna påverka om vi själva anklagar andra raser, som i ditt inlägg, frågar, var schäfrarna är på listan. Om vi ska kunna göra något tillsammans som hundälskare så kan vi inte hålla på att peka finger åt andra raser, som vi anser också platsar eller inte platsar på någon lista.

   1. Håller med dig Emil! Jag kan förstå att folk som har de raserna som tas upp på listan tar illa upp, men det hjälper ju föga att peka åt någon annans ras istället.

    Tror att alla vi hundägare tillsammans måste stå enade i den här frågan, även om man har svårt för vissa raser. Det är inte det saken handlar om. Som jag ser det så måste vi vägra acceptera restriktioner av det här slaget och ge oss tusan på att hitta lösningar för att få omgivningen att acceptera oss hundägare oavsett vilken ras vi har i snöret.

     1. Jag menar verkligen inte att alla gör det. Jag syftade på inlägget som Emil svarade på till exempel

      Jag har själv ingen av raserna på listan, men håller inte tyst för det.

    1. Helt. Rätt vi ska jobba tillsammans å inte döma ut några hundraser.
     Att bli vräkt el hotad med det pga av ras och förbud av raser är helt fel.
     Ska man bli hotad att bli vräkt ska isåfall vara för hunden är farlig oavsett ras. Att den kanske inte passar i ett bostadsområde då den attackerar människor el andra hundar!

    2. Du har rätt Cicci. Det är inte roligt att se rottweiler på listan kan jag säga 🙁 .

     Jag kan mycket väl förstå människor som är rädda för en rottweiler t.ex. De är stora och muskulösa och har man ingen erfarenhet av hundar eller rasen så kan de vara ”skräckinjagande”.

     Men jag kan inte förstå varför det finns människor som låter sina rädslor styra så mycket och jag förstår verkligen inte varför omgivningen låter dessa rädda människor styra så mycket. För mig är det ett mysterium…..

     Fördomar och rädsla för härja helt fritt medan majoriteten av befolkning sitter hemma, tittar på Big Brother (eller annat trams) och pillar i naveln… helt ovetande om vad som försiggår i det verkliga livet…. Och då menar jag inte bara hundvärlden utan så mycket misär som försiggår där ute bara för att majoriteten av oss inte orkar göra ett skit…

     Jag blir såååååååååå trööööööt …

     1. Tycker det är trist att det finns en lista överhuvudtaget när alla(?) insatta verkar vara överens om att det är ett ägarproblem och inte ett hundproblem.

      Rädsla är ju oftast grundat på okunskap. Allmänhetens kunskap om djur/hundar verkar onekligen minska. Allmänheten är dem som röstar på politikerna. Politikerna/myndigheterna är de som styr och ställer.

      Mvh,
      Johan

     2. Rädsla är inte bara okunskap!
      I flertal länder används hundar som ett hot och för att skada människor!
      Så de som kommer från annat land till Sverige är livrädda för hundar, Alla hundar och vi är ju ett mångkulturellt land!

      Jag förstår deras rädsla och respekterar det!
      Men jag anser inte att hundrädda människor ska kunna påverka alla dessa förbud som tas här och där! Vi som vill ha djur och gör ett bra jobb borde också respekteras oavsett vilken ras man har!

      Vi kan ju inte avliva varje ras bara för att det finns icke djurvänner, hundrädda osv!
      Men se hur det resoneras om allt annat!

      Jag är fortfarande upprörd men ändå tagit in detta och lugnat mig lite!

      Men om rädda personer och djurhatande beslutsfattare kan förbjuda hundar borde alla djurvänner, gå emot besluten och få det till det bättre igen!
      Nu läste jag att flera än vi kan ana läser bloggen, så det kan ju finnas hopp!

     3. Johan, visst är det trist att sådana listor finns. Och visst är hundkunniga människor överens om att det är ett ägarproblem. Och visst är det så att även icke hundkunniga – men förnuftiga – människor kan förstå att det är ett ägarproblem och ingenting annat….

      Problemet är att alldeles för många hundkunniga och förnuftiga människor verkar inte vara villiga att göra något. Alldeles för många vågar inte säga emot, vågar inte säga ”Stopp”, alldeles för många vågar inte ifrågasätta och kräva vettiga förklaringar.

      Alldeles för många tycker att samhället och politikerna skall ta sitt ansvar och fixa det som måste fixa utan att inse att de själva är samhället. Utan att inse att de bestämmer vem det är som skall sitta i regeringen, vilket innebär att de har rätten att syna politikerna – och säga klart och tydligt ”Nej du, det det duger inte. Gör om och gör rätt” …

      Men nej, istället sitter alldeles för många på sina #%6/# %&#¤# och ödslar bort sin tid på massa skit istället …

      Ååhhh, vad jag känner mig bitter idag …

     4. Agnes,
      håller med dig till fullo!

      Tycker mig oxå uppleva ett generellt bristande engagemang i dagens svenska samhälle…vilket jag iof oxå bidrar till…och en övertro på politiker och det sk. sunda förnuftets rådande.

      Därför tycker jag det känns bra att Fredrik, med sitt enorma engagemang, faktiskt verkar få gehör för sina synpunkter och hjärtefrågor! En stor eloge till den mannen!

      Mvh,
      Johan

     5. Och jag håller med dig Johan!

      Och Fredrik förtjänar verkligen en eloge för sitt engagemang! Jag har skrivit det förut men kanske inte tillräckligt ofta…

      Respekt, mannen 😉

 51. Fruktansvärd händelse och regel!
  Tack Fredrick för ditt engagemang i frågan, måtte det bli någon förändring i attityden hos bostadsbolag och för all del politiker!!

  Bara en liten tanke..
  Har själv en dobermann på 11mån som ska bli väktarhund. Hur ironiskt skulle inte de va om ett sådant bostadsbolag skulle anlita väktare med hund för områdesbevakning eller dylikt 😀

 52. Kom att tänka på att Botkyrkabyggen har lydnadskurser för sina hyresgäster med hundar
  Gick in på deras hemsida och hittade det om kurser, samtidigt hittade jag även detta:

  Aggressiva hundar
  Du får inte ha ”kamphundar” eller andra aggresiva hundar när du flyttar in hos oss.
  Vi utgår från Botkyrka kommuns definition om vad som gäller, det vill säga hundar som uppfyller något eller några av följande kriterier

  •Extremt stor kamplust
  •Blir lätt retade och bits
  •Har en benägenhet att rikta sitt kampintress mot människor eller andra hundar
  Läs mer om detta i Borkyrka kommuns lokal ordningsstadga http://www.botkyrka.se/miljo-boende/miljo-halsoskydd/djurskydd/ eller vänd dig till din bovärd för mer information.

  Förstår inte riktigt hur det går ihop med deras tänke om kurser och vad är en annan aggresiv hund Kan det vara en ilsken Pappilon 🙂
  Har inte hunnit kolla Botkyrkas kommuns sida ännu,om det står nåt mer där.

   1. Ja jag har ju läst om deras kurser. Men fattar inte hur dom bedömmer vilka raser som får bo hos dom, är lite trögtänkt idag med,så kanske jag uppfattar det hela fel också 🙂

  1. Kan inte låta bli att undra vad anledningen till valet av formulering av reglerna kan vara? Vill de hålla ryggen fri eller är det så att näst intill vem som helst är välkommen?

   1. Dom beskriver en hund oavsett ras, med dessa egenskaper.
    Helt i linje med lagstiftningen.

    Enligt 19 a § Djurskyddsförordningen (1988:539) är det sedan 1997 förbjudet att inneha eller genom avel frambringa hundar som har extremt stor kamplust, blir lätt retade och biter, bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp eller har en benägenhet att rikta sitt kamp intresse mot människor eller andra hundar. I Sverige är alltså hundar med dessa egenskaper förbjudna, oavsett ras.
    kampintresse mot människor och andra hundar.

 53. Jag kan inte fatta att någon kan göra detta i ett demokratiskt land…. Vi hundägare måste sätta stopp för detta…Det kan inte handla om vilken hundras du har och var du då får bo…. Allt hänger på ägaren av respektive hund…. Bästa hade varit att införa ett sk. ”hundkörkort”, ett bevis på att du som hundägare är seriös. Då gäller det alla raser oavsett storlek….

  Vi hundägare måste sätta ner foten och visa att det inte är ok att husvärdar ska bestämma om du får ha hund.

 54. Jag har mkt svårt att över huvud taget förstå aveln av de rena kamphundarna. Jag kan inte förstå syftet. Jag tycker att människa och hund ska samarbeta i symbios, inte att en hund ska förstärka en ynklig människas tillkortakommanden. Som hundägare har man alltid ett ansvar inför människor som är hundrädda, själv har jag en rottis och en jakt-labrador.
  Jag tar dock helt avstånd från det Väsby-hem gör idag. Det grundar sig bara på rädsla och okunskap!
  Anita
  bonuscanis.se

 55. Säkert har någon redan berört det jag vill skriva, (har inte läst alla inlägg!!)
  För det första finner man alldeles för många ord om hur Väsby Hem och andra bostads företag med dom …..utan kunskap kan införa paragrafer som den sk kamphunds litstan!
  Rottweiler en av de älsta brukhundarna i världen….de flesta tränade och tävlande…..som är vana att samsas bland ibland hundratals andra hundar och att bli klämda och rotade i munnen för att få tänder räknade! dessutom för det mesta dessutom Mental testade.
  Visst fan finns det alltid undantag, med alla hundraser! Men sällan är det hundarnas fel utan ägarna som alla nog redan vet!! Men små hundar som slänger och kränger skällande i sina flexikoppel…då är det då ingen som säger något??? Stora hundar är generellt mer uppfostrade då det krävs på ett annat sätt! Som Rottis ägare är man alltid hänsyns full mott andra trycker sig ut perforin för andra små hunds ägare och folk som är rädda skall känna sig mer bekväma!
  Dessutom känner jag både ägare och hund som nämn ovan den här var en sådan cool och tränad bruks och utställnings hund som vunnit mycket titlar, och som aldrig gjort en fluga förnär ,en riktig goding ,en kelgris……förjävligt är det!!!
  Vi måste fighta det här!!!
  En stolt Rottweiler ägare och hund Älskare!!!!

 56. Mitt Rottweilerhjärta gråter…
  Har aldrig i hela mitt liv träffat på en trevligare ras, är själv ägare till två rottistikar. Det är makalöst hur drevet kring kamphundar drar fram och hur media har målat upp dessa hundar.
  Jag blir så ledsen….

 57. Hoppas att Väsbyhem hamnar på någon svart lista någonstans.

  Att vräka hyresgäster för att ha en speciell hundras är tveksamt att de hade lyckats med. Om man är med i hyresgästföreningen så bekostar de jurist/rättskostnader.

  Hyrsvärdar kan hitta på vilket tok som helst, sedan är det en helt annan sak om de kan begära detta av hyresgäster. Jag vet hyresvärdar som försökt vräka folk på grund av att de klagat på olika saker eller försökt byta lägenhet. Men naturligtvis så lyckas de inte med den saken…

 58. Herrejösses, kan inte människor skaffa sig kunskap innan de sätter upp sådant nonsens offentligt?

  Det finns ingen kamphundsras. Det finns golden retrievers som tränats till kamp, men dessa anses inte som kamphundar. Varför?

  Alla hundar som räknas in till kampraser är starka, välmusklade hundar, men är det verkligen så att muskler avgör individen? I sådana fall bör man gå i skräck så fort man vistas utomhus…

  Jag blev biten av en tax när jag var liten, samma tax bet min kusin i näsan så han fick åka in till akuten innan han avled. Taxen togs självfallet bort, för en hund ska inte hugga en människa, eller någon.
  Men bara för att han var sådan så betyder det ju inte att alla taxar är ”mordiska monster” som hugger alla som kommer i deras väg?

  Dessutom är det ju faktiskt så att t.ex pitbulls avlades fram framförallt för kamp, men de avlades också fram för att i vått och torrt vara lojala emot människor. Hur ska man annars kunna handskas med hundarna före, efter och under en kamp?

  Hundkamp är en tragisk sysselsättning, och att förbjuda kamper med alla raser är förståeligt till allra högsta grad, men att bara anta att de stackars djur som blir offer för människors girighet och ego är aggressiva genom allt, och skadar människor, det är ju bara bullshit.

  En människa vill inte ha en hund som sällskap och liknande om den hugger folk, det är väl bara ren logik? Varför ska man då tvinga friska, välmående och väluppfostrade hundar att förlora livet?

  Jag blir så jäkla trött på mänskligheten, fyfasen.

 59. Förstår inte vilken okunskap det finns angående hundar och hundraser. Det är inte klokt att man bara kan göra en lista och sen dömas efter den. Tror man på fullaste allvar att man är en speciell sorts människa bara för man väljer en av dessa raser. Skulle aldrig vilja uppleva att få ta bort min hund pga att få hyra en lägenhet. Stackars människor, min familj hade blivit helt förtvivlade. Vilken hets det blivit.

 60. Läste idag Fredrik Steens blogg angående en hyresgäst hos er som avlivat
  en hund pga er kamphundslista.

  Jag förstår att ni säkert har många problem med hundägare som inte borde
  ha något slags husdjur, men att dra en massa raser över en kam är att
  göra det lite väl enkelt för sig.

  Jag har själv rottweiler sedan 14 år tillbaka och kan inte tänka mig en
  bättre trotjänare. Är även uppväxt med schäfer med en mamma som tävlat i
  bruks på elitnivå, är instruktör inom SBK och lärare i hundtjänst.

  Det är oerhört tråkigt att ett stort bolag som ert inte besitter mer
  kompetens än så här. Ni skulle inte våga sätta barnförbud,
  invandrarförbud, kattförbud, orm och spindelförbud mm mm. Listan kan
  göras lång på saker ni inte skulle förbjuda men som stör minst lika
  mycket eller mer. Det är en självklarhet att en hyresgäst inte ska ha en
  farlig hund, men den hunden kan lika gärna vara en tax. Var ska ni i
  slutänden dra gränsen? Titta istället på personen som har hunden och
  polisanmäl olämpliga hundägare. Polisen har idag ganska stora
  möjligheter att beslagta en hund och låta testa den. Visar det sig att
  den inte är ok kommer den förmodligen att avlivas. En hyresgäst som har
  en farlig hund, nu menar jag farlig på riktigt och inte enligt er lista,
  måste ju också räknas som störande och störning är ju ett av de
  starkaste skälen för vräkning. Därför kan jag inte heller riktigt se en
  poäng i er lista….

  1. Kan bara skaka på skallen… har själv haft ett par duster med olika hyresvärdar om hurvida man skall få husera rottweiler mm. Jag har gått vinnande ur det var gång men varför ska man behöva lägga energi på nåt som borde vara självklart?

   Och OM man nu måste klassa in nån ras som kamphund, eller ”hund med förhöjd kamplust”, då kan man väl iaf hålla sig till vettiga gränser.. snart är väl Collie livsfarlig med. Nej, jag är Rottisägare och fd hundförare och har pysslat mycket med ”problemhundar” men jag anser att alla hundar kan vara farliga, kampiga osv… likväl som alla hundar kan vara underbara, goa, vältränade osv..

   Jag ser större problem med olika ägare än hundarna som individer.
   Och att slänga in Rottweiler på nån J-la kamphundslista är för mig ren hädelse.
   Det är ju en brukshund!

   Nej, har man möjlighet att stå på sig mot bostadsbolagen och liknande patrask så önskar jag att man gör det.

   Väl mött gott folk.

 61. Vad är kamphund för ras? är det någon ny ras? Jag har själv 3 rottisar och inte FAN är de nå kamphundar, Tro inte de finns nån skriven lag att man får förbjuda vissa hundraser om man hyr bostad, och har man flyttat in och har en hund innan ni bestämmt er för att förbjuda rasen så ska man få ha rasen kvar i sitt boende.. Träffa hundar istället för att döma ut dom innan ni träffat hundarna… Förbannad blir man av detta.

 62. Mitt Rottweilerhjärta gråter…

  Det kan inte vara rätt att göra så här: att så kallade ”kamphundar” skall vara förbjudna att bo med sin familj var de vill??
  Finns det inte andra hundar som kan vara ”farliga”??
  Eller är det bara ”kamphundarna” som farliga??

  Men i detta fall så var det en snäll hane som inte fick leva klart sitt liv :(( En familj som inte skulle få bo kvar men sin hund för att Väsbyhem. :-((

  Kan bara säga att jag älska denna hundras som detta in lägg handlar om. Jag har haft några olika raser och jag har i dag Rottweiler och jag bara älskar mina hundar.

  Mitt hjärta gör ont av flera anledningar just nu!!!

 63. Glömde igen,

  SBK: Vi var medvetna om att artikeln skulle väcka många åsikter, men tycker att det är viktigt att visa upp dessa åsikter som så många har om de berörda hundarna.

  Jag saknar fortfarande SBK´s egen uppfattning i frågan. Jag har ingen kännedom, om någon uppföljande artikel. Är det någon annan som har det? Kanske det blir mera aktuellt när listorna blir längre..

 64. Hur i helvete rent ut sagt kan Rottweiler överhuvudtaget hamna på en s.k ”kamphundslista”…. Det är ju en brukshund och titta hur många som tävlar och tränar utav alla dessa hundar som Väsbyhem radat upp som ”kamphundar” och dessutom som används av både tull och ännu mera: Hur många finns det inte av bl.a Rottisarna som är utbildade räddningshundar och gör enbart nytta….
  Har ingen förståelse alls för den här listan och att man inte skulle få ha dessa raser….

  Vad skulle Väsbyhem göra om det kommer en Amstaff gående genom deras område? Tänk om alla som har dessa hundar som här blir kallade ”kamphundar” skulle börja promenera med sina hundar i det här området som tillhör Väsbyhem….. Vad skulle Väsbyhem göra då? Det går ju inte att vräka icke boende…..
  Det är nog helt enkelt så att det sitter folk som är fruktansvärd hundrädda i Väsbyhem…. Om man nu ska förbjuda vissa raser, så förbjud allt vad djur, hundar och katter heter….
  Eller gör som någon annan hyresförening, bostadsförening i Sthlm, inför kurser om ni inte litar på era hundägande hyresgäster Väsbyhem…..
  Jag skulle heller aldrig gjort mig av med min hund, men kritiserar iaf inte dessa som gjorde det för man vet inte vad som ligger bakom detta, men personligen hade jag flyttat….
  Nu måste det snart bli någon reaktion på det hela…..
  Hur i helvete rent ut sagt kan ett hyresbolag sätta sig över SKK och rada upp en massa raser som ”kamphundar”??????
  Det är väl rasism om något…..

 65. Jag har en fundering: Väsbyhem, vad skulle ni göra om man har en blandras, ex Rottis/Schäfer och den inte kan placeras in på er lista som ”kamphund” för att den inte tillhör någon av de raserna som finns listade???? Skulle man få bo hos er då, om man hade en hund som är reggad som blandras????
  Håller med föregående talare/skrivaare charina Åkerman, det är verkligen maktmissbruk ni håller på med på Väsbyhem

  Tänk på familjen som fått tagit bort sin hund för att ha någonstans att bo, mamma och pappa kanske kan åtminstone i sinom tid leva med det, men tänk på deras barn, vad ska dom få för syn på andra människor som bestämmer att ni har en ”kamphund” (som barnen gullar med varje dag och pussar och kanske har som sängkamrat), ni måste avliva den annars får ni flytta….. Vad ska dom tänka och tro, det var deras familjemedlem som fick avlivas, och varför, INTE för att den ställt till med någonting utan för en idiotisk ”kamphundslista” som den stog med på…

  Nej fy fan rent ut sagt, vart kommer det här att sluta….. ska man inte få välja vad man vill ha för hundras själv ens…..trodde Sverige var sundare än så…..

  Men narkomaner och kriminella, dom får bo var som helst……
  Jag ser inte ner på dom på något vis, bara drar en jämförelse….

  Annica

 66. Är så glad över att ha flyttat från Väsbyhem innan jag skaffade min Staffordshire bullterrier!
  Han håller just nu på och utbildar sig till terapihund på ett äldreboende i Upplands Väsby och förhoppningsvis kommer kommunpolitiker och Väsbytidningen dit och gör ett repotage om oss och förhoppningsvis kan vi då visa vilken underbar ras staffen egentligen är!!
  Min kompis mamma har ett gammalt hyreskontrakt från Väsbyhem och i det står det inget o kamphundar, när hon däremot skulle flytta till en ny Väsbyhems lägenhet fick hon avslag för för att hon har en rottistik….

 67. Alla ni som kallar dessa raser för ”kamphundar”.

  DET finns ingen ras som heter kamphund, utan det är nått som dom kallades för förr i tiden, för att just kampa. Visst finns de människor som är helt fel som ägare till dessa hundar, Men världen har förändrats iaf här i sverige HÄR finns de INGET som heter kamphund, utan är en benämning…!

  Ja sj som oxå har rottis (blandras dock) MEN ja lider me han som fick ta bort sin rottis, (som är helt underbara hundar i rätt händer)

 68. Vi är mycket tacksamma för att som skrivit sin mening om detta som hänt vår familj och vår älskade Buster. Vi kan bara hoppas att detta leder vidare och att det skapar en ännu större debatt eftersom det finns tusen och tusentals andra som kan tvingas in i samma situation

  Tusen tack alla ni underbara människor för ert engagemang i frågan

 69. Jeg bor i Danmark og kan desværre relatere til ovenstående
  Hunde og hundeejere udsættes for chikane,massehysteri fremkaldt af medier og fiktion er mere vigtigt en FAKTA

  Jeg kæmper imod hundeforbuddet i mit land, og håber på at få det fjernet

  Mere end 800 hunde er aflivet pga hundeforbuddet i danmark. ikke fordi de har gjort noget, men fordi de var af forkert race, og ofte politiet valgte at overskride deres lovbeføjelse

 70. Men nu måste jag ju få skriva att berörd hund faktiskt attackerade en vän till mig då hon var ute på promenad och mötte denna hund och dess ägare , hunden flög upp , högg tag i hennes kappa och slet , armen blev alldeles blå , så att kalla hunden oskyldig och mentalt stabil är inte riktigt rätt , dessutom ska andra incidenter skett med aktuell hund som dock hittills är obekräftade. Tror att man ska ha alla fakta på bordet innan man svartmålar Väsbyhem som faktiskt gjort rätt , gjort det de är skyldiga till gentemot övriga hyresgäster , de fick alternativet flytta eller gör av med hunden. Att ägarna då väljer avliva hunden är för mig mycket mer oförklarligt och opassande , varför inte omplacera hunden för det borde väl inte vara ett problem om nu hunden är mentalt så som ägarna menar han är. Hur har ägarna tänkt i detta beslut??

  1. Jag vet ingenting om det här fallet men en sak kan jag lova dig Sofie; om en mentalt instabil rottweiler ”flygger upp” mot dig i syfte att hugga och slita på din arm så tar han inte tag i bara kappan och garanterat så kommer armen vara allt annat än bara blå …

   Att din vän upplevde ”attacken” som aggressiv och läskig kan jag faktiskt ”köpa” – och respekterar, men en känsla skall inte vara grunden för att klassificera en hundras som farlig/aggressiv…

   Men som sagt jag uttalar mig rent generellt eftersom jag vet ingenting om det här fallet …

   1. oavsett vilken del av kroppen hunden siktar in sig på så är beteendet helt oacceptabelt!! och definitivt i ett område med mkt andra hundar , barn , människor osv ! och vad rottweilerns avisikt var i detta fall spelar heller ingen som heslt roll , dne flög på/attackerade / anföll en människa helt oprovocerat , en människa som var försvarslös och inte hade gjort något fel !
    Finns ingen förmildrande omständighet oavsett hundras!!

  1. Inte ? Jo det gör det för jag såg personligen skadorna strax därefter och många på skolan reagerade på samma sätt med motiveringen – inget friskt beteende

     1. Sofie, varför vill du att jag skall fråga en tredje part om saker som berör dig??

      Jag har ingen anledning att vända mig till hundägarna som du hänvisar till eftersom INGENTING utav det jag har sagt eller gjort har med just deras fall att göra – ingenting.

      Allt jag sagt och gjort – även i fortsättningen – handlar generellt om ”farliga” hundar och förbud mot vissa hundraser.

 71. Det här är ren diskriminering! Men tyvärr så omfattar inte diskrimineringslagen detta.
  Hur kan sådant här vara tillåtet i Sverige idag???
  Helt otroligt att det får gå till på det här sättet!
  Blir så förb…

 72. När en hund och ägare inte sköter sig, dvs angriper människor eller andra hundar skall polis kontaktas. Det är deras uppgift att ta tag i problemet, det är deras skylldighet.
  Ingen ska behöva bli angripen av en hund. När det är problem, finns det stöd i lagen för åtgärder.
  Men det ska inte vara upp till varje enskillt bostadsföretag utifrån vad det är för ras förbjuda dessa hundar, det är att döma på förhand. Dessa raser är ju inte förbjudna i Sverige….

  1. ägarna till hunden vädjade om att inte anmäla utan de skulle bekosta kappa + läkarbesök , som hundägare själv kände drabbade sympati för ägarna för trots allt älskar man sin hund oavsett vad som sker!

    1. skapa drama ? nej absolut inte utan jag vet att händelsen gick till så här då drabbad person återberättat allt

 73. Denna hund är mentaltestad i april 2011, utställd totalt 27 gånger i 3 olika länder bl.a. i Sverige, vi köpte honom i mars 2011 vilket vi även har kvitto på.

  Samtliga skriftliga bedömningar finns sparade på honom. Han är brukstävlad och brukstitlad. En hund med dålig mentalitet eller aggressivitet klara inte av dessa tävlingar.

  Jag vill starkt poängtera att denna hund har varken hotat eller attackerat någon människa som det påstås, det finns dessutom hundratals människor som träffat
  honom, både av oss kända och okända människor samt domare och mentalbeskrivare som kan intyga att denna hund inte utgjorde något hot. Under några månader (april-juni) pågick en renovering i vår bostad, flera gånger dagligen sprang det ett stort antal byggnadsarbetare ut och in i lägenheten – ingen av dem har någonsin hotats av hunden. Är det inte i hemmet som en hund skulle uppvisa ”farliga” beteenden som mest?

  Har själv varit i kontakt med Väsbyhem som själva svarat skriftligt att inga klagomål inkommit om att hunden skulle gjort något men att en del boenden upplever obehag och är rädd för rasen i sig, hotet om vräkning handlar alltså om att ”hålla kamphund i lägenhet” med hänvisning till ett kamphundslexikon och villkoren som kontraktet gällde. Alltså inga klagomål på hunden i sig!

  Vill även berätta att vid tidpunkten för avtalsskrivningen gicks samtliga punkter igenom och då punkten om ”kamphundar” togs upp berättade vi för bolaget att vi hade Rottweiler och att det inte är en kamphund. Nu flera år senare hänvisar de till gällande punkt.

  Mannen i familjen har varit behjälplig med en annan kvinna i området och dennes hund som hon inte klarade av. Han har synts ute med kvinna tillsammans med hennes hund många gånger i syfte att visa henne hur hon skulle hantera hunden i situationer som uppkommit/uppkommer. Detta påpekades till hyresbolaget som svarade att trots att ägaren är med så är alla ansvariga för hunden! Finns också skrivet i svaret från bolaget

  Vi har haft flera hundar under årens lopp, vi har även hjälpt till att passa andra människors hundar och vi har även haft hundar på prov. De hundar som ägts av familjen har aldrig uppvisat något hotbeteende mot någon person och ingen av de hundar som vi har haft oavsett om det var våra eller inte har någonsin varit i något slagsmål. En av hundarna vi haft på prov hade, i vår egen mening, alldeles för stort föremålsintresse, och reagerade på dinglande saker, blänkande saker etc. bl.a. kunde man inte ta på sig strumporna utan att han snodde dem ur handen på oss. En hund som levt hela sitt liv i ett hundhus/hundgård.

  Sen kan jag faktiskt passa på att nämna en händelse som jag själv varit med om, det gällde en hund som jag i somras lekte med, en hund ägd av en annan person, klantig
  som jag var så kastade jag ett mjukisdjur rakt upp i luften över hundens huvud, tyvärr var jag inte snabb nog att dra bort min arm och hunden flög rakt upp efter mjukisdjuret och råkade träffa min arm i stället. Hunden gjorde en felbedömning i sin iver, jag själv klantade till mig och hans hörntand råkade slita upp ett djupt jack och jag fick sy. En del hundar har mer föremålsintresse och andra mindre. Men jag skulle aldrig få det till eller för den delen påstå att hunden attackerade mig!!!

  1. Om nu berörd hund är allt du säger/påstår /framhåller så varför avlivades han?? Varför placerar man inte om hunden tills man löst boendefrågan tex? Dessutom menar du då att den kvinna som ”blev påhoppad” av er hund ljuger och att denna situation inte inträffat??

   1. Sofie!
    Vad är det du inte förstår i texten Maria skrivit?
    Mannen i huset har varit ute och hjälpt en annan hundägare som har problem med sin hund, och mannens egna hund fick sätta livet till för att det påstods att det var hans hund men så var det INTE!!

    Denna fina hund som blivit avlivad för att det påstås vara denne fast så inte är fallet!!! DET ÄR EN ANNAN HUND!! FEL HUND HAR FÅTT ANMÄLAN PÅ SIG!! Och då avlivas!!

    För vi hundägare har ingen talan!!
    Jag känner med ägarna till denna fantastiska hund som han var!!
    Jag finns för er det vet ni Styrkekramar till familjen som ägde denna otroligt fina välmiriterade hund som fick en felaktig bedömmning och anmälan på sig.

    1. Maria : jag VET att RÄTT hund anmälts !!! dels pga att jag känner den som blivit biten och dels pga att jag under en veckas tid pratat med flera hundägare i bostadsområdet som uppger en och annan VARNINGSSIGNAL , hur hunden till exemple inte klarade hundmöten , Hur hunden oprpvocerat gjort utfall mot barn , hur hunden flugit på människor etc etc
     Att du känner dem gör ingen som helst skillnad för mig jag är av den uppfattningen att de inte klarade hantera hunden på det sätt som krävdes för att omgivningen ska kunna gå säker. Min vän som attackerades av hunden /blev påflugen har berättat för kollegor samt vänner om olika incidenter hon i efterhand fått erfara hänt , där samma hund varit involverad. Dåligt ansvarstagande att förneka händelsen och att försvara hundens beteende ! Då är man varken lämplig hundägare eller medmänniska!!!

     1. Dessutom OM det nu vore som du säger borde väl denrätta personen då . som blivit hjälpt av mannen i huset träda fram och styrka deras berättelse till polis ? Väsby Hem , Tycker du itne det??Och andra borde väl kunna stödja deras version !

    2. Bullshit! Rätt hund avliovades min väninna har pekat ur var de bor + hunden så det stämmer exakt vad jag sagt!! sluta med ömkandet de har själv orsakat detta beslut – ingen annan!

  2. Hi Maria. Nu ved du (I) hvordan det er at aflive en hund man elsker. (Eller elskede du ham. Var det kun penge?) Du aflivede på grund af dårlig opførsel. Jeg aflivede Templehaus Armin på grund af sygdom. Og du lo af mig. Nu kender du følelserne. Men jeg tror dog at du er så følelseskold at du ikke kender forskel. Det er kun penge for dig og Kevin. Kevin lovede mig ½delen af pengene tilbag, hvis der var fejl på ham. Der var mange. Meget langt hår og sygdom. Men ingen penge retur. Jeg anbefaler aldrig jer til nyt hvalpekøb. Og jeg får aldrig Armin tilbage:(
   Hilsen Birthe fra Danmark
   Han havde et fantastisk godt sind.

   1. Känner du hunden eller har du någonsin träffat hunden?

    Jag har läst igenom hela denna tråd och läst att många människor som faktiskt kände hunden har intygat att hunden var en trevlig hund som inte utläst något som helst hot.

    Man blir ju bara för trött på all smutskastning från höger till vänster!!!

    1. Jag vill uttala mig om min erfarenhet om mannen & hunden artikeln handlar om. Jag uttalar mig utifrån som vän till familjen, kännedom om hunden, nära 30 års erfarenhet av rasen och genom alla mina utbildningar jag erhållit av flertalet av Sveriges kändaste hundprofiler.

     Mannen i familjen har över 25 års erfarenhet av rasen, han är utbildad inom bruks. Han har hjälpt många personer under årens lopp som behövt hjälp för att få ordning på sina hundar.

     Denna hund det handlar om i artikeln, var såväl bruks- som utställningsmeriterad. Familjen hade inte haft hunden särskilt länge och jag har varit med i stort sätt från början och träffat hunden flera gånger. Detta är en helt fullt fungerande hund, han är trevlig, mycket lugn och har träffat mina egna hundar. Det har aldrig varit några problem. Han är mycket kontaktsökande och jag har klappat, kramat och kelat med honom. Jag vill närmast beskriva denna hund som en riktig kelgris. Jag har sett honom tillsammans med barn som han också gärnade kelade med. Jag har träffat honom utomhus, hemma hos mig och hemma hos familjen flera, flera gånger.

     Jag ifrågasätter inte andras uppfattning på något sätt och vis och det jag beskriver här är min bild av hunden tillsammans med den erfarenhet, utbildning och kunskaper jag besitter.

     Jag vill starkt poängtera att om denna hund hade med sig tidigare oönskade betenden när familjen köpte honom så är det definitivt något familjen lyckats arbeta bort på ett mycket effektivt sätt

     1. Jag har också viss kännedom om denna man och tyvärr är den bilden inte lika positiv som din . Har även från andra uppfödare fått både se och höra saker ( som kunnat styrkas) som gör att jag har förståelse för att denna hund agerat som påstås i vissa kommentarer. Och jag måste instämma med flertalet här att en ärlig, pålitlig, snäll , kelig , lydig , vältränad, utbildad hund( som vissa påstår denna hund var ) inte hade varit några som helst problem att omplacera eller sälja vidare. Varför hjälpte tex inte du Mari familjen som är både vän med och känner hunden ? Alla kort är inte lagda på bordte i detta och saken lär aldrig bli klarlagd om inte ägarna tar fullt abnsvar hela vägen ut!

 74. Jag håller med dig; det spelar ingen roll vilken kroppsdel det är. Jag nämnde armen eftersom du refererade till armen.

  Ditt påstående att en hunds avsikt inte spelar någon som helst roll tycker jag är helt fel.

  Om en hund – helt oprovocerat – har för avsikt att skada en person så skulle iaf jag få hunden att genomgå diverse tester för att se om det är något fel med hunden. Skulle det visa sig att hunden är aggressiv och därmed farlig så skulle jag självklart avliva hunden.

  Om en hund däremot, utan avsikt att skada, skrämmer någon genom att göra något som den drabbade personen upplever som skrämmande/obehagligt så finns det inte en chans i världen att någon kan övertyga mig om att hunden då är farlig – och att jag avlivar hunden pga av någons rädsla kan jag bara säga >over my dead body (under min nuvarande livssituation).

  Sen; att personen som blev skrämd struntar i om hunden var aggressiv eller bara lekfull/ouppfostrad har jag full förståelse för – just då, precis när allting händer och fram till dess att rädslan ”lagt sig”. Efter det skall man väl kunna kräva att personen skall kunna gå tillbaka till rationellt tänkande igen…

 75. Sofie: I brevet var kravet ”absolut omgående”, panik bröt ut och vi erbjöds hjälp av vänner men ingen kunde ta honom omgående därmed fanns det inga andra alternativ än avlivning
  Artikeln handlar om en specifik hund, vår hund, som avlivats. Ett tips kontrollera gärna dina datumuppgifter och se om de stämmer med våra

  Till er andra:
  Nu har hela detta elände tagit all tid och kraft i en vecka, sorgen är fullständigt lamslagande och jag måste lägga detta på is om jag ska orka med för övrigt.

  1. Maria : Jag har full klarhet i att det gäller er hund och det är densamma som jag nämnt i mina inlägg , så inga tvivel. Jag förstår att det är jobbigt för er i den situation som blivit men att försköna det hunden gjorde mot min vän är inte rätt!
   Ni vet att detta stämmer och att detta skedde i ”skogen” på raststråket..smedby….

   1. Jag känner ingen av parterna men känns som Sofie överdriver historian. Hade hunden vart så farlig hade inte din väns jacka fått en trasig jacka och ett märke på armen!

     1. Jag menade att det kanske varit värre?
      Personerna som det berör har ju sagt att dem har hjälpt till med andra hundar som haft problem elle ska man säga ägare som inte kunnat hantera sina hundar!
      Kan det vara så att det inte var deras egna hund det handlade om?

    1. Jag vill bara säga att det stämmer att det fanns en annan rottweiler hane till i samma område, en hane som började med att rida på andra hanar och tikar i områdets rastgård. Den började också göra utfall mot hundar och människor. Flera andra hundägare försökte hjälpa kvinnan med hunden att få ordning på hunden, bland annat mannen det handlar om i artikeln. Först i år sålde ägaren hunden till en expert på problemhundar, men först då hunden bitit ägaren i handen.

     Det är så jäkla synd att fel hund hamnar i hel händer.

     Jag tycker att Sofies förklaring på hunden: ”hur hunden till exemple inte klarade hundmöten , Hur hunden oprpvocerat gjort utfall mot barn , hur hunden flugit på människor etc etc” är en perfekt matchning på hunden jag talar om.

     1. Varför är det så svårt att medge att den hund som orsakat rädsla , skador och haft allmänt dåligt beteende vid påstådda tillfällen är dne hund som har skuld i det?? Sluta ursäkta dessa ägares mnisslyckade ledarskap i nämnda situationer . Yttersta ansvaret är deras !! Dåligt att de inte tar det!!

 76. Detta är helt galet och så himla tragiskt. 🙁
  Jag kan förstå att vissa hundraser anses mycket farliga, men det är många gånger ett ägarproblem hur en sådan ras/hund fungerar i samhället, inte rasen som sådan (gäller även andra raser). Att sedan hyresvärdar som Väsbyhem gör en lista och själv benämner raser som kamphundar – t ex Dobermann – vilken aldrig har varit och aldrig kommer att bli en kamphund, är helt galet. Det är en vakthund och arbetande ras. Sorgligt att se.

  Hälsningar

  Lena

 77. I den listan finns inga kamphundar vad jag kan se!!!

  Kamphund är INGEN ras, när ska alla förstå det!!!
  En kamphund är vad ägaren gör den till!!!

  Gaaah blir så jävla förbannad att jag tror jag spricker, vet inte alls vad jag ska skriva….

 78. Hej. Jag mailade Väsbyhem och frågade vad de grundade listan på:
  Jag har fått svar:

  ””Hej Maria,

  Jag har, på uppdrag av vår förvaltningschef och fastighetschef, tagit fram listan.

  Utgångspunkt har varit raser av typen Molosser. Vilka raser vi tagit med, är helt och hållet grundat på en subjektiv känsla/uppfattning. Vår lista grundar sig inte på varken fakta, statistik eller vetenskap.””

  Tråkigt men sant….

  Stolt Mastiffägare / Maria Bendtsen

 79. Vad är detta för idotier!!!!
  Sen när blev en Mastiff en farlig kamphund????
  Har både Mastiff och Dogue De Bordeaux och de är så mycket mer stabila i psyket än många andra småhundar.
  De varken skäller eller har något ont i sig!!
  Är även uppväxt med rottis hela mitt liv, hur goa hundar som helst!
  Visst finns det idioter som skaffar hund som inte borde ha något levande väsen kanske en kaktus på sin höjd, men inte kan man väl dra alla över samma kant?!
  Och att man inte kan ha hund i lägenhet är bara helt korkat att påstå!
  De flesta hundar som bor i lägenhet för mycket mer motion än en hund som bor i villa då ägaren många gånger bara släpper ut hunden på tomten sen in igen.
  säger inte att alla gör så men många.
  Detta kan ju inte fortsätta!
  Tänk alla som inte träffat på t.ex. Mastiff och inte vet hur underbara de är och får för sig att det nu är en farlig kamphund.
  Fy F*N för vissa människor!!!

 80. tycker såna där listor bordde förbjudas, men men bor själv i väsbyhem just nu och här går hundar runt agressiva sådan men inte av de raser som finns på listan dock 🙁

 81. Tur jag inte bor hos denna hyresvärd!!!
  Min tjänstehund består av Rottweiler!!!

  Skulle de kräva att jag avliva min arbetskamrat då??
  Ska jag välja pappilon som tjäntehund?

  Tur jag bor i eget hus, men det är inte alla som varken kan elller vill bo i hus av olika anledningar, ska de inte kunna ha sina hundar??
  Nu är jag riktigt FÖRBANNAD!!!

  HEJA FREDRIK OCH NI ALLA ANDRA SOM ÄR PÅ SAMMA LINJE!!

 82. I lokaltidningen Nr 8-2012 berättades det att en pincher hade smitit igenom en grind på en rastgård intill Väsby Centrum. Pinchern blir påkörd och ägaren vänder sig till kommunen – kommunen hänvisar till Väsbyhem som har ansvar för rastgården.

  Då lokaltidningen kontaktade Väsbyhems fastighetschef Jan Hedberg blev svaret att ”rastgården har en standardgrind” och fortsätter med ”Hundarna ska vara kopplade även inne på rastgården”.

  Men för i h-vete hur tänkte han där? Vad f*n ska man då med en rastgård till?

 83. Känns väldigt skumt att en hund som är oskyldig döms på detta vis?
  Dessutom tror jag absolut att man kan hitta ett nytt hem till en sund rottis. Att det inte går att hitta ett vettigt hem på 2 röda vet vi alla, men hjälp finns att få, vi har många förmedlingar och privat personer som finns att ta hjälp av om man nu inte själv kan placera om hunden.

  Låter ur dumt att denna hund nu fått sätta livet till!!

  Sen att väsby hem inte är kloka är ju ingen nyhet… Jag tror vi kan gå ett ras förbud till mötes lika bra att vara klarsynt, att det däremot inte är en bra lösning borde de länder som redan prövat på detta och misslyckats intyga..

  Man hade kunnat hoppats på att om vi bara blev av med alla oseriösa ägare till dessa hundar så slutade allting gott, men så funkar det säkert inte, man vill alltid ha något att klaga på, man vill för det mesta utöva sin makt.

  Dock så tror jag att hetsen skulle minska om vi blev av med allt oseriöst löst hund ägande, kunde vi sätta ex lag på hund uppfödande, bort med alla oseriösa blandis uppfödare, enbart stå kvar med utbildade seriösa uppfödare som vet vilka man bör sälja hund till och inte, samt vet vad hund uppfödning går ut på. Man avlar inte på dåligt mentala hundar punkt slut!!!

  Jag vill heller inte döma ut andra hundraser, men det känns för jäkligt att de hundar som egentligen är de enda raser som bla avlats fram för sin lojalitet mot människan BoT raser ska stötas bort. Har aldrig levt med mer tillgivna hundar gentemot människan än dessa raser.. Ligger inte i deras natur att bita människan.. Sen att raser som rottis mm som är vakt avlad med mer skärpa har lättare ta till bett mot människan är inge nyhet(dessa raser är ju bla avlade för att kunna funka vid sådant arbete),men sen så står vi där och skyller på hundarna? Men med rätt ägare är ju även dessa hundar så klart inga blodtörstiga bestar …

  Olyckor sker med hundar över allt i hela världen, finns nog inte många fall där hunden är problemet, oftast är det människans fel. Är det inte aveln som brustit så är det idiotiskt hund ägande. Detta gäller hundar från de minsta till de största raser, bull o terrier raserna är sällan inblandade i bett mot människor, små hundar o familje hundar toppar listorna.. Men de muskulösa hundarna drabbas tack vare sitt utseende och oförtjänta rykte.

  Jag blundar inte för att dessa hundar kan ställa till skada om de exempelvis hamnar i bråk med en annan hund,vi har många raser som kan ställa till skada, det är ett djur med tänder, är det så konstigt? men så länge vi bara är seriösa som håller i andra änden så sker inte sådana saker.

  Har både ägt rottis och idag bull o terrier raser, jag lär då aldrig byta ras för ens den dag jag ev tvingas till det.
  Sverige borde har kommit längre än så här, det är mer än pinsamt!!!
  Skärpning alla oseriösa nonchalanta ägare, skärpning alla nonchalanta sk uppfödare, det minsta vi kan göra är att bättra oss här för att slippa gå förbudet till mötes..

  Måtte vi komma någon vart, innan vi en dag står där för att behöva leva utan de vi älskar mest, våra älskade hundar vilken färg och form de än har..

   1. Sofie nu fan räcker det! Vad baserar du din fakta på? Folk som har sett Kevin ute med en rottweiler?

    Jag är Marias dotter och vi har haft rottisar ständigt i våra hem i över 10 år, jag har växt upp med endast trevliga rottisar. Kevin har en ENORM kunskap om rasen och hundar i sig. DET SKÄR I HJÄRTAT av att behöva läsa dina falska anklagelser om min älskade Teddybjörn!!!!

    Mamma och min styvpappa var vänner med en kvinna som bor på våran gata. Jag skulle kunna skriva ut hennes samt hundens fullständiga namn och även adressen kvinnan bor på, men jag tänker inte hänga ut henne!!!
    Det är såhär att hon köpte en rottweiler när han var (jag gissar på 4 månader?) en väldigt snäll och trevlig hane, men tidigt så började hon förlora kontrollen över honom. Hon bad Kevin om hjälp för att han har kunskaperna som krävs, men allt han sa och visade rann av som vatten på henne. Min mamma och styvpappa Kevin var ute flera gånger i veckan med hennes hane och Buster, men Kevin har även varit ute med endast kvinnan och hennes hane flera gånger i veckan.

    Kvinnans har idag inte kvar hunden, han omplacerades för att hon inte klarade av att ha honom och hon hade en liten dotter, vilket gjorde att hon inte kunde ta några som helst risker.
    Kvinnan var vän med en man som hade en liten hanhund, såg ungefär ut som en mops. Kvinnan och mannen var ute med hundarna ganska ofta, men ju äldre kvinnans hund blev desto mer dominant blev han, han började rida på mannens hane och hon sa aldrig till skarpt utan hon skämtade bara bort det. Det har hänt flera incidenter med kvinnan och kvinnans hund, bland annat drog hon med hunden in på en fest med fulla människor när hunden va 6 månader och det hela slutade inte så bra. Hunden hade även bitit henne i handen och utmanade ofta hundar och människor ute. Tillslut så fick kevin henne att inse att hon grejade inte hunden och hon beslutade sig för att omplacera hunden till en kvinna som var bra på problemhundar.

    Några veckor efter det kom brevet från Väsbyhem, jag läste brevet och jag kan säga dig dethär Sofie: Det stod ingenstans att våran hund hade attackerat eller gjort utfall mot människor eller hundar för den delen, för sån va inte Buster! Det va folk som va rädda för rottweilern och rasen är inte tillåten innanför Väsbyhems gränser PUNKT SLUT.

    Jag tror att folk först och främst är rädda för att median händer ut bland annat rottweilern med en kombination av att dem hade sett Kevin ute och gå med kvinnan och kvinnans hund som är och ser väldigt dominant och hotfull ut. Han ser ut att vara uppblåst och hoppa runt och slet väldigt mycket i kopplet.

    Jag förstår fullkomligt att folk kan ha blandat ihop hundarna som Kevin varit ute med, eftersom Kevin har alltid haft en rottweiler i kopplet ända sen han flyttade till sin första lägenhet i Väsbyhem för över 10 år sedan, folk lägger inte märket till att ena är en unghund och den andra är en vuxen hane, dem ser att det är en rottweiler..

    Jag tycker att innan du börjar anklaga min älskling för att vara en farlig och aggressiv hund så kan du hitta fram säkra källor som ser skillnad på hund och hund.

    Buster var min jättenalle och han var otroligt trevlig, sällskapssjuk och var en riktig knähund som älskade människor. Mina kompisar brukade skoja med mig och säga likanade saker till buster som ”ska du följa med mig hem idag” för han var väldigt omtyckt. När jag va med på hans promenader som jag va väldigt ofta så kan jag berätta för dig att han har aldrig gjort ett utfall mot människor någonsin. När hundarna runtom i Väsby gjorde utfall mot honom va det som om han inte ens hörde, för han reagera knappt. Han skällde eller morrade aldrig. Han kunde blåsa upp sig för några fåtal hundar som utgjorde hot mot honom, men för det mesta rörde han inte en enda muskel.

    Mina syskon som är mycket yngre än mig hade ofta vänner som sprang ut och in i vår lägenhet och satt på golvet och klappa och kramade om honom när han låg i deras knän, så aggressiv mot barn är fan det löjligaste jag någonsin hört.

    Så snälla, ta reda på fakta innan du yttrar dig. Jag orkar inte bli såhär sårad över anklagelser som inte stämmer, så försök inte måla upp honom som ett monster. Vi har gråtit tillräckligt, låt oss andas vi har det redan jobbigt som det är.

    Och anledningen till att mamma och Kevin beslöt sig för att avliva Buster är, som redan skrivet tidigare i tråden, för att alla personer dem pratade med som dem litar på och som Buster trivs med och känner inte har haft möjlighet att ta honom eftersom dem bland annat själv har haft massa egna rottisar hemma, anledningen till att dem inte vågade ha honom hemma och skita i brevet är för att dem inte kunde ta den risken att hamna på gatan med oss 3 tjejer, varav ena systern är autistiskt och det går inte heller att bo med en hund och 5 personer i en bil mitt i iskalla vintern. Varför ska ni ens ifrågasätta detta? Ni vet inte hela historien så sluta att dömma.

    Någonting bra kommer iallafall ut av denna tragiska historien. Listan ska ses över och förhoppningsvis så kommer den kanske tas bort (man kan iallafall hålla tummarna).

    Det va väll allt för mig.

    1. Finns egentligen inget att säga annat än att jag är väldigt ledsen för er skull och jag tycker att ni ska få sörja Buster ifred.

 84. förbudet att hålla kamphund i lägenheten och hyresbolaget lade till rasen på listan 2011, tre år senare. De har haft flera olika hundar men samma ras redan då kontraktet skrevs. Den sista hunden hade de inte så länge, de köpte in honom från utlandet och han hade då en brukstitel och titeln unghundschampion med sig i bagaget och hade några få cert kvar för att få även vuxen championatet på honom. Så han var mer än bara en kär familjemedlem

 85. Jag har också viss kännedom om denna man och tyvärr är den bilden inte lika positiv som din . Har även från andra uppfödare fått både se och höra saker ( som kunnat styrkas) som gör att jag har förståelse för att denna hund agerat som påstås i vissa kommentarer. Och jag måste instämma med flertalet här att en ärlig, pålitlig, snäll , kelig , lydig , vältränad, utbildad hund( som vissa påstår denna hund var ) inte hade varit några som helst problem att omplacera eller sälja vidare. Varför hjälpte tex inte du Mari familjen som är både vän med och känner hunden ? Alla kort är inte lagda på bordte i detta och saken lär aldrig bli klarlagd

 86. Angående Väsbyhem tycker jag följande:

  Varför avlar vi människor överhuvudtaget på raser som inte kan röra sig ordentligt, har medfödda fel eller sjukdomar eller som kräver mer av hundägarna dvs hundraser som många inte klarar av.
  Vi bör ställa oss frågan: Ska människan avla fram raser där hunden upplever livet som olyckligt pga av rasens utpräglade mentala karaktär och blir tvingade med slag och hot att anpassa sig, eller omplaceras eller avlivade eller används i kampsport?

  Är det inte dags att:
  Höra vad djurpolisen/polisen säger och vilken statistik som kan läggas till handlingarna. Det finns allt för många hundar inlåsta ylandes i källare, och där många använder hundar i ”backyard breeding” vilket är vanligt förekommande i vissa bostadsområden där kampraser finns överrepresenterade. Dessa rastyper får lida för sina avelsstyrda mentala egenskaper och därmed utnyttjas av kriminella att ingå i brutala kampsporter (som finns men inte syns).
  Jag tycker det är dags att samhället (och bostadsbolag) går in nu och styr upp detta dolda djurplågeri med dessa raser.

  Till er som nödvändigtvis envisas med att äga dessa utpräglade kampraser, säger jag – Försök se längre än till ert eget intresse. Den domesticerade hunden vet inte själv vilken ras den är född till, det är bara människan som genom selektiv avel som känner till och väljer detta, och det finns andra raser som lämpar sig mer i ett modernt samhälle/bostadsområde.

  //We should also start to celebrate the traits we truly value in dogs. These days, dogs work chiefly as companions in most societies. So temperament is clearly important – ”inappropriate” behaviour is the commonest reason for dogs in developed countries to be put down. Dogs that bond easily with people and that cope well with modern living, as typified by high-density urban environments, are likely to have a higher quality of life, as well as serving their owners better. Perhaps one day breeders will compete in a class for ”The dog with the best chance for a high quality of life.”//

  1. Men statistiken säger ju att dessa hundar inte alls är vanligt förekommande i hundincidenter?

   Tror du att problemet med dessa hundar som hålls instängda och som används i hundslagsmål skulle försvinna om vi förbjuder dessa hundar? Att de som inte bryr sig ett dugg om lagar och regler skulle upphöra med sin verksamhet genom att vi inför ytterligare regler/förbud? Personligen är jag skeptisk…

   Mvh,
   Johan

  2. Allvarligt talat har jag svårt att förstå vad du talar om?

   Vad har extremavel med s.k. ”kamphundar” att göra? Och varför skulle ”kamphundraserna” automatiskt bli olyckliga? Jag tänker sticka ut haken och påstå att min blandras är en väldigt lycklig hund som njuter av livet till fullo! Helst nu när snön smält bort och man återigen kan klia ryggen på asfalten. Han fungerar dessutom alldeles utmärkt i samhället/vårt bostadsområde. Det hundar som missköter sig handlar snarare om ägare som inte tar sitt ansvar än en enskild ras.

   Sen ska man inte sticka under stolen med att det finns hundar som missköts, inte bara ”kamphundar” även om vissa raser (eller snarare blandningar av dessa raser) tyvärr är mer utsatta än andra. Erfarenhet från andra länder visar dock att ett rasförbud inte hjälper, om det verkligen hade hjälpt hundarna skulle jag faktiskt för ett förbud tro det eller ej. Men tror du verkligen att de människor som sysslar med hundkamp och alltså redan bryter mot lagen skulle respektera ett rasförbud? Att de människor som inte ser hundliv utan bara kronor och ören inte skulle skaffa hund ändå, endera olagligt eller bara byta ras? Statistik från Danmark visar ju tvärtom att problemet med attacker förvärrats efter rasförbudet.

   Intressant är också att det i stycket du citerar står: ”Dogs that bond easily with people” något som verkligen kännetecknar de s.k. kamphundarna. ”Kamphundraserna” gör också generellt väldigt bra ifrån sig på MH. De hundar som däremot stället till problem är till 99% en blandning av just oseriösa ägare och dålig blandrasavel. Något vi självklart borde försöka göra något åt men det finns andra och bättre sätt än att tvinga seriösa hundägare att avliva sitt älskade husdjur.

 87. Finns inte ord som kan beskriva min vrede just nu!!
  Har en fantastisk rottis, hur underbar som helst.
  Kan inte tänka tanken hur jag ens skulle känna om någon sa till mej att avlida honom pga att vissa människor är rädda för rasen..
  Det är ju absurt!
  Lär känna hunden i stället!!!
  Det är ju inte rasen som är farlig i dom fall där hundarna faktist biter eller attackerar, det är ju människan som ”står bakom” hunden, en tax kan ju för f*n va farligare än en pittbull (tex).
  Det beror helt på fostrandet av hunden!
  Jag kan förstå att sånna som är hundrädda från början är mer rädda för så kallade ”farliga” raser, men om du har en sån hund som bor hos tex din granne, be att få träffa hunden på avstånd, ta tag i din rädsla i stället för att undvika den!
  Och om du möter en hund som du är rädd för på stan, så låt bli att hälsa på den då om du är så rädd för den.
  Varför är det okej att äga en Chihuahua men inte en Rottweiler??
  Undrar om dom som vill ha rasförbjudet skulle hälsa på en tex Chihuahua på stan?
  Skulle dom göra det så är det som ren diskriminering, det är som att säga att endast födda svenskar får bo i sverige.
  Skulle den åsikten vara okej????

  Hälsn.
  en som älskar KAMPHUNDARNA och menar att dom är VÄRLDENS UNDERBARASTE RASER!!

 88. Va tusan är en kamphund, alla hundar kan för det första kampa om de vill, har en vän vars cavalier älskar att hänga i en trasa och dingla, är det en kamphund?
  Är det färgen som avgör om det är kamphund, nä usch vad frustrerad jag blir.
  Har en dobermann och han är världens snuttiplutt plutt. Jag skulle ge som råd, gör som i England när det blev lag på att inte ha pitbull, säg för fan att det är en blandras!! Blandraser får man inte avliva hur som helst!!! Eller ska hyresvärden förbjuda blandraser också, nä fy för väsbyhem!!!

Kommentarer inaktiverade.