”Time – Out” metoden………………..

En fråga som jag hämtat från min Facebook sida 🙂

 

Hej Solveig,

Du beskriver att du provat ”time-out” metoden, ignorerande………… men inget hjälper.
Du beskriver oxå att din hund märker av din frustration.

I dessa metoder du försökt, var någonstans har du talat om för din hund att han inte får skälla?

Enligt mig troligtvis ingenstans. I alla fall inte i de metoder du tagit upp.
Då tänker jag direkt, hur ska din hund då förstå att han inte ska skälla?

”time-out”, ”ignorera” och så vidare fungerar dock.
Men detta väldigt sällan.

En hund gör bara det den får fördel i att göra.
Att skälla är ett sätt för en hund att få ur sig stress, ett symptom av stress.
Alltså får hunden en typ av fördel i att skälla.

Det innebär att du antagligen kan ignorera ihjäl dig, din hund kommer inte att bli tyst ändå.
Det troliga är till och med att det kommer bli värre.

Att ”ignorera” bort ett felbeteende kan gå, men då är det en förutsättning att hunden oxå ser detta, känner detta, som ett felbeteende. annars kommer hunden att fortsätta med det den gör.

Tyvärr så måste du vara mer specifik om jag ska kunna hjälpa dig mer exakt.
När skäller hunden, i vilka lägen skäller hunden, är hunden glad?  Osv……….

// Mvh Fredrik Steen

 

61 svar på ””Time – Out” metoden………………..”

 1. Fick en liknande fråga via tele häromdan, gällde iofs inte skällande utan ”hetsig” i koppel. Jag förstår inte varför det ska vara så fult att vara tydlig i hundvärlden ? Tydlig betyder väl elak, utan juste & rättvist.

   1. ha ha tur du rättade dej själv,annars hade man börjat undra 🙂
    Självklart måste man tala om vad man vill utan att vara elak.

 2. Time out vad det gäller barn så ska man sätta dem på en plats och lugna ner sig för att markera att deras uppförande inte är okej!

  Men tror inte riktit det funkar med hundar

 3. Time out metoden… varför i hela världen skulle denna fungera?

  Kan man få någon slags källa på vart denna ”metod” kommer ifrån?

 4. Snart dags med en ordlista går alla nya metoder.
  Blir säkert tjock av alla nya namn men förklaringarna kommer nog luta åt samma håll allihopa.
  Att man ska göra det så svårt.

 5. Hej allihopa! Jag har 2 frågor:

  Första frågan är till Fredrik: Fredrik vet du när Expressens nästa hundbilaga kommer? Den som handlar om valpens utveckling upp till 10 månader? Jag behöver läsa den NU 😉

  Andra frågan är till alla andra – och Fredrik om han vill svara 🙂 : Vilka är era erfarenheter kring valpar/unghund (rottweiler) som är 8 månader??… Min otroligt snälla, följsamma och lugna Roxie har gått och blivit ”döv” 🙂 och jag har tydligen gått och blivit ”osynlig” 😉 😀

  1. Löp skulle jag tro!
   spelar nog inte så mycket roll på ras där ett helt naturligt beteende under förlöp och under löpet!

  2. Ha, ha… jag säger TONÅRING! 😉

   runt 8 – 14 månader, eller någonstans under den perioden, blir den söta lilla vovven tonåring, och DU vet väl hur tonåringar kan fungera?!
   Ibland lyssnar dom, ibland inte, och ibland lyssnar de när de själva vill.
   Öronen är fulla av lera och kottar.

   Många gånger tycker jag att det brukar fungera bäst att sänka rösten, så att hunden får anstränga sig att lyssna. (precis som små trotsiga barn)
   Ta något eller några steg bakåt i träning med något enklare övningar, som är lättare för henne, och fortsätt nöta kontaktövningar.
   Allt hon lärt finns kvar, och kommer tillbaka. Men just nu händer en massa i kroppen.

 6. Jag tror inte på time-out i hunduppfostran, eftersom vi den mesta tiden faktiskt ignorerar hunden ändå. Hunden kan ju inte förstå att vi ignorerar den för att den skäller ena gången och ignorerar den för att vi tittar på TV andra gången…

  I tävlingslydnadsträning däremot är time-out användbart under förutsättning att vi först har gjort oss till världens bästa resurs för hunden. Dvs en hund som piper får time-out tills den är tyst, först då får den fortsätta jobba. Har man först fått hunden att älska träningen och sen är konsekvent med time-out vid minsta ljud så funkar metoden kanon!

 7. Någon undrade om man blandat ihop hundfostran och barnfostran, Supernanny.
  Jag skulle vilja påstå att Supernanny har mkt att lära många hundägare!
  Var är skillnaden på att fostra ett barn och en hund?
  Självklart jämför jag inte barnet som sådant med hunden, men den röda tråden i all fostran är ju att belöna ett önskat beteende och släcka ut det
  oönskade. Varje förälder OCH hundägare borde veta skillnad på positiv och negativ förstärkning. Veta vad som är vad för de enskilda individerna, barn som hund.
  Nästan alla felbeteenden går att träna bort, det
  gäller bara att vi hittar och förstår vad som triggar igång.
  Först då kan vi nå resultat.
  Enligt min mening, är många hundars problem att deras hussar/mattar förmänskligar dem
  och ger dem egenskaper de egentligen inte har.
  Jag har 4 harmoniska ungar och för stunden 3 lugna, trevliga glada och arbetsvilliga hundar.
  Vi har inte så många regler i familjen men är tydliga, konsekventa och vägrar tjata.

 8. Min mopsvalp blir helt knäpp när vi går förbi VISSA andra hundar, inte alla. Hon är 6 månader nu och hon kan får för sig att skälla, gnälla, gny och nästan morra när det går förbi en annan hund som visar intresse för henne hon börjar hoppa, vända och totalt ignorera mig.. Vi har varit bestämda från början och hon har absolut inte fått hälsa på varje hund hon möter så det kan inte vara att hon är van att få hälsa på alla. Att ”rätta till med fysisk kontakt” hjälper inte alls hon bara maler på, jag tränar jättemycket kontaktövningar och lekar som gör mig till ”roligast i världen” men hon är så envis och jag skulle behöva något tips? ( får hon hälsa på hunden i fråga så är det inga problem utan hon blir glad, hälsar försiktigt och går sedan tillbaka till mig om hunden blir för ”på”) snälla tips tips tips! 🙂

  1. Jag skulle nog inte låta henne hälsa på någon hund överhuvudtaget under promenad, inte under en period i alla fall.
   Sedan skulle jag absolut inte låta henne få hälsa på den andra hunden förrän hon sitter lugnt och stilla medan du och den andre hundägaren står och pratar.

   Om hon får hälsa ibland, när hon skäller och hoppar, så kanske hon förväntar sig det… och får hon ibland, så förväntar hon sig kanske att få och hoppar och skäller av förväntan.

   1. Tack för tips! Går man bakom hundar längre bort på en gata blir hon också så ivrig, drar och skäller? Men just i tillfället när man går förbi hunden vad tipsar du att man ska göra då? ett kortare ”nej” och sedan släpa henne vidare eller? för det är så det blir ett ”släpande av ivrig hund i koppel” om man fortsätter gå… TACK!

 9. Nu är det iaf lördag – eller är det fredag!1?? 😉 ….

  Nu skall det iaf bli musikhörna innan jag går och lägger mig; 3 låtar har jag lyckat skramla ihop denna vecka:

  1. ALLA, precis ALLA – men framför allt min man – i min familj har ”trakasserat” mig med denna/desa låtar … – ”Hetare än lava” är det min man enbart… (anledningen till låtarna får ni klura ut själva 😉 )

  http://www.youtube.com/watch?v=kIv9Dw4KKmg

  2. Pga av någon jag träffade i veckan – även min där min mans låtval 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=6vwNcNOTVzY

  3. Pga veckans mest uppmärksammade inlägg 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=5k9aSp3T1H8

   1. Nej, Emil. Det var faktiskt fortfarande fredag 😀 …

    De flesta låtar jag lägger upp är sådan som jag tycker är bra men det finns ett fåtal låtar som jag lägger upp bara för att jag tycker att de passar in eller för att jag har ”råkat” lyssna på de och kan inte sluta ”sjunga” de 🙂

    Väntar med spänning på nästa fredag/lördag! De antar jag att du har laddat med en egen låtlista 🙂 🙂 … Jag tycker det är kul att lyssna på andra människors låtlistor …

     1. Hmmm!! Nu blir jag nyfiken 🙂 … och låtlistorna skall inte anpassas till någon annan ju.

      Kom igen, nu vill jag höra 🙂 .

     2. :O :O …. 😉

      Den var bra ju! Och jag kan också tänka mig lyssna på sådana låtar ibland… de dagar jag vaknar upp och känner mig som en ”mean motherf*ck*r” … 😀 😀

     1. Här är det trögt på musikhörnan 🙂
      Blir så impad av att agnes hittar så rätt på sina val av musik,som passar ihop med sammanhänget också. Jag kör bara på sånt som dyker upp.
      Vi får se laddar till nästa fredag/lördag 🙂

   1. Tack! Kul att vara saknad! 😉
    Men här har typ allt utom hund hänt, och bara en massa KUL!

    Är i huvudstaden och hälsar på! Men snart bär det av hemåt, längtar mig sjuk efter Fatzy!

     1. Vet inte om jag hinner, skulle egentligen redan vara på väg, men här händer allt den här gången.
      Skickar mitt mobilnummer till dig på facebook Anki, så kan vi ju höras och se hur det går här.

 10. Jag tycker att denna blogg är så himla bra! Man får en massa bra hundtips, en massa trevliga och intressanta hunddiskutioner, en massa rolig trams och så träffar man med jämna mellanrum trevliga människor med trevliga hundar 🙂 … Idag fick jag besök av Sara A och söta Daisy – jätte trevliga båda två 🙂

  1. Jag hade jätte trevligt idag, bägge era hundar va supergoa och glada, precis som sina ägare!

   Behövde verkligen det, haft några bitter dagar, men nu är jag glad rakt igenom!
   Hoppas vi ses snart igen 🙂

  2. Tänk vad mycket vi har att tacka Fredrik för 🙂

   Att han kan så mycket om hundar
   Att han har denna blogg och innan den gamla bloggen
   Att vi har fått lära känna varandra
   Att man får stöd och svar på sina undringar
   Att man får tramsa ibland

   Så Tack Fredde!
   Och tack alla andra underbara människor här 🙂 🙂
   Man blir lätt beroende av er 🙂

    1. Håller med om att vi har mycket att tack Fredrik Steen för!

     Agnes
     Tack för idag 🙂
     Så tänker jag på kamphundslistorna och Era hundar
     och kan tycka att dem kan människor Inte bli rädda för!
     Akilles med sin sprudlande energi och glädje en hund man blir kär och glad i!
     Roxie som är så bedårande söt!

     Många rottisar kan ju för hund rädda se lite otäcka ut just för sina stora huvuden även fast dem är lugna fina hundar! Men Roxie kan ingen bli rädd för och inte Akilles heller!

     1. Tack själv Sara A. Det var kul att få träffa er båda. Både Chanel och jag tyckte att Daisy var en rolig, ”lugn” och jätte fin vovve 🙂 … och att du var trevlig också 😉

      Beträffande det andra så kan jag bara instämma. Våra hundar är inte aggressiva eller jobbiga hundar men är ändå listade 🙁

      Att vi har möjligheten att strunta i sådana listor pga att vi bor i hus är ju väldigt skönt, men det slår fel mot de hundägarna som mer eller mindre är tvungna att bo i hyresrätter och som har hundar som är lika fina och snälla som våra.

      Det blir fel hur man än vrider och vänder på saken 🙁

 11. Anki: Jag älskar ”Just i dag är jag stark”. Har texten framför mig på mitt skrivbord! Sjunger den för mig själv när jag ibland känner känner mig ”ostark” o ska ut med min ibland ”hundmöteskrångliga” 40kg tunga vovve.

 12. Intressant ämne som jag hoppas det kommer mer info om. Har en vän med en collieblandning som ofta springer och skäller när våra hundar leker vilket kan bli frustrerande. Ska bli intressant att höra om det kommer någon fortsättning i frågan om vad man kan göra åt det, i detta fall är det enbart i leksituationer som han skäller!

  1. Collie eller bordercollie?
   Våra BC har alla skällt och gafflat när de lekt med andra hundar, nått som jag antagit berott på kombination uppstissning, vilja att valla och frustration (eftersom andra hundar inte alls är särskilt vallningsbara). Kanske en möjlig förklaring även i detta fall?

    1. Hur gör man för att få en drever att inte sticka efter vilt? 😉 Vissa saker får man på köpet när man väljer ras.
     De BC vi har haft har vetat att de inte får skälla, har man sagt åt dem har de tystnat men inom 2 min börjat igen. De har liksom inte kunnat hejda sig när de blivit tillräckligt uppeldade och inne i leken. Om man absolut inte vill att hunden skäller skulle jag ha försökt sett till att bryta och lugna ner hundarna innan leken blivit för ivrig. Det är det enda råd jag kan ge tyvärr.

  1. Funkar nog ofta, men inte alltid 😛

   En bekant gjorde så med sin hund, och resultatet blev att hunden plötsligt ”upptäckte sin röst”. Hunden skäller alltså MER nu än innan inlärningen av skall på kommando.

Kommentarer inaktiverade.