Belöningar slår alltid tillrättavisningar/korrigeringar/bestraffningar!

”Familjen Andersson har köpt en liten valp, Fido.
Fido är 10 veckor då han för första gången går ut i hallen och krafsar på familjens nymålade dörr.

Pappan i familjen skyndar ut i hallen och tar valpen i nackskinnet som en sorts bestraffning för det Fido gjort.
Fido tar åt sig av bestraffningen.
Inne från vardagsrummet hörs en röst från mamman i familjen – Älskling, Fido kanske är kissnödig!
Pappan öppnar då dörren så att Fido kan komma ut. Fido kissar inte utan leker en liten stund.

Tio minuter senare hör familjen hur Fido återigen krafsar på dörren. Pappan rusar ut med ny kraft i hallen och bestraffar Fido ännu hårdare denna gång. Fido lägger sig på rygg med ett pipande läte.

Inne från vardagsrummet säger mamman – Kissade han förra gången?

Pappan släpper ånyo ut valpen……”

Vad har nu skett, vad har familjen Andersson lärt sin valp?

Fido har lärt sig att krafsar man på dörren så får man komma ut. Det kan göra lite ont men det vänjer sig Fido snart vid.

Just denna story med Fido är påhittad men det är ofta på detta sätt det ser ut. Med ett resultat som inte är bra.

 

Ta ett besvärligt hundmöte som ett annat exempel –

Jag går med min hund som jag vet är besvärlig vid hundmöten. Vi möter en annan hund och det är nu cirka 100 meter innan själva mötet.

Jag tillrättavisar min hund vilket hunden svarar på och öppnar upp för kommunikation.
Men när hunden öppnar upp för kommunikation, precis på det sätt jag egentligen vill efter en tillrättavisning, så ”svarar” jag inte hunden.

Jag går vidare och hunden kommer mycket snart att återgå till att visa ett höjt intresse för den mötande hunden.

Jag tillrättavisar igen, min hund svarar genom att öppna upp för kommunikation.
Även denna gång så svarar jag inte hunden utan går bara vidare mot mötet ………..

Ovan beskrivna situation och händelse är mycket vanlig.
Även om tillrättavisningen var bra, var korrekt, var tydlig så kommer den ändå inte ge något resultat.

Belöning vinner alltid över en tillrättavisning.
Hundens enda ”belöning”, hundens enda fördel, vid hundmötet var att engagera sig i andra hunden.
Då kommer den aldrig sluta med det!

Återigen… vi slarvar ofta med belöningar med dåligt eller obefintligt resultat som följd.

🙂

 

7 svar på ”Belöningar slår alltid tillrättavisningar/korrigeringar/bestraffningar!”

 1. Tack för exemplet med hundmötet. Jag måste verkligen jobba med det! Mitt (typ) enda problem med Ajax är att han drar i kopplet och då speciellt vid hundmöten. Skriv gärna mer om konkreta exempler och steg för steg hur man kan göra.
  Jag jobbar på att vara rolig och intressant (genom bland annat att ”jaga”) och med belöning då han självmant tar kontakt.
  Men vid hundmöten har jag väl gjort som många andra -korrigerat, Ajax kommunicerar men belöningen har uteblivit.
  Skärpning på mig! : )

 2. Så exakt och bra beskrivet! Det är ju så det ofta går till. Försöker också få folk att förstå detta. Men det går liksom ”inte in”.
  De flesta har för sig att man bara rycker i kopplet, sen är det bra med det. Att man ska fulllfölja är det få som förstått.

  1. Det är ju till och börja med en valp på 10 veckor, dom är ju överallt. Är man rädd om dörren, se till att hunden inte får chansen att kraffsa på dörren. 2. att släppa ut hunden som i detta fallet med fido, så har du lärt hunden att kraffs=gå ut(roligt) kan va värt att till och med ta lite stryk för det.

 3. Håller så med om det där med belöning. Det är sällan jag hör eller ser någon belöna sin hund i vardagen.
  Jag ställer krav på mina hundar, med belöning när arbetet är väl genomfört, oavsett vad det må vara och nog har det hänt att jag fått mer än en konstig blick för att jag kommunicerar med mina hundar verbalt.
  På en träningsplan är det ingen som tittar konstigt på en, utan det är mer i vardagen.
  Jag har oxå alltid med mig x-tra belöning i fickan, som godis eller en favvo-leksak…för att höja belöningsnivån och göra mig än mer intressant.
  Har fått höra ”ja inte konstigt dom gör som du säger, du har ju godis/leksak med dig”

  Jag önskar det vore så enkelt =)

  Men om fler(av de jag möter) bemödade sig med att göra sig mer intressant för hunden och använda sig av ”duktig hund” så hade man på ett tag insett vilken fördel det ger

 4. Riktigt bra förklarat!
  Jag tror de flesta hundägare ibland missar det där med VAD hunden ser som belöning – vad hunden får ”fördel” av.

  Ex. Min tik är ofta en riktig pest i bilen. Varje bil vi möter blir hon helt tokig av, ”jagar” och skäller, och blir likadan av bilar som står bakom oss.
  Det hela började med att jag skvallertränade bort skällandet på andra hundar (i bilen).
  Har försökt att skvallerträna även detta och problemet bara eskalerade. Har även försökt diverse andra saker, och inget fungerar.
  Här tror jag det hela beror på två saker. Det ena är att hon har så hög förväntan på bilåkningen (vi åker ju ofta till något kul) vilket bygger upp stressnivån, det andra är… att varje gång hon skäller på en bil, så försvinner den ju. 😉 = det ledde till det hon var ute efter.

  Jag har en idé kvar om hur jag ska kunna lösa detta. Ska försöka modifiera om ett av Freddes tips. Jag återkommer om hur det går så småningom. 🙂

 5. Jag håller med om det du skriver Belöningar slår alltid tillrättavisningar/korrigeringar/bestraffningar
  Men ibland kan belöning vara tillrättavisning när hunden är totalt uppvaravad och blir för ivrig, då hjälper inte tillrättavisning, då måste man få hunden i ett lugnt läge igen och då kan man beröma hunden när den åter kommunicerar.

  När min hund på ex promenad börjar leka och lagom uppvarvad, ser hon sin hundkompis gå förbi, då bestämmer hon sig för att hon ska bara efter den hunden om jag tillrättavisar min hund där blir hon bara stressad och hoppar runt! Om jag istället får henne till mig och ger mitt intresse, klappar på henne, pussar på henne så är det där hon vill vara och lämnar andra hunden i sikte och när jag nåt det kan jag belöna henne med extra klappar och säga duktig! Då vill min hund göra som jag önskar!
  Om min hund vill skälla på en annan hund som går förbi och jag är med så minns hon fördelarna hon får om hon inte gör det alltså matte gos och beröm!
  Däremot om vi går på promenad och hon får upp ett spår kan jag ta upp godis i ficka enbart för att nosen ska få något annat och tänka på, men hon får inte godiset innan hon gett mig sin fulla uppmärksamhet då bllir det dubbla belöningar, den ena är godis och den andra att hon sluta följa sitt spår!

  Rätt eller fel?! Det funkar bäst på min hund och jag som ägare måste läsa av situationen för mitt handlande, Ibland händer det att jag gör fel, men lär ju av misstaget ex tillrättavisa en taggad hund istället för att få den i balans igen

Kommentarer inaktiverade.