Slarvar generellt med belöningar……………….


Skönt, idag ska jag arbeta i Stockholm.
I alla fall i kväll då jag håller en föreläsning i Solna 🙂

http://www.hundtjansten.se/Föreläsning%20Fredrik%20Steen.htm

I går kom jag hem till bostaden från Linköping strax efter midnatt. Det var en härlig dag i Linköping samt en givande föreläsning, i alla fall för mig 🙂

Många kloka frågor som jag lär mig på hela tiden.

Nu idag ska jag faktiskt förbi min frisör och klippa mig.
Det behövs för mitt hår växer liksom inte på längden, det blir bara hysteriskt tjockt och ohanterligt 🙂

 

En hund gör bara det den får fördel i att göra!

Om man som hundägare köper detta påstående från mig, att – Hunden endast gör det den får fördel i – då inser man direkt att detta med belöningar är viktigt.

En tillrättavisning, eller om man väljer att kalla det ”uppmärksamhetssignal” kan i bästa fall få en hund att för tillfället sluta med något. Belöningen får den att göra rätt igen.

Tyvärr så tycker jag att vi generellt slarvar med belöningar.
Ofta är vi bara nöjda med om vi ger hunden något att tugga på.
Men frågan är vad denna typ av belöning egentligen ger hunden?

Jag träffade en del hundar och hundägare igår mitt på dagen som kom in i butiken med sina hundar. Dom fick visa hur dom hanterade sin hund när det problem dom hade uppstod.
Många gjorde alldeles rätt men fick en dålig respons av hunden. I några fall var det tydligt att det var belöningens fel.
Ägaren trodde dom belönade hunden, men det gjorde dom inte.

Vi filade lite på olika typer av belöning….. och vips, så fungerade allt 🙂

Fantastiskt vad små, små skillnader i just belöningsmetodiken kan göra stora skillnader.

Vi är nästan alla överens om att hundar är bäst å att kommunicera med hundar.
Vi är nästan alla överens om att hundar till stor del kommunicerar med kroppsspråk och fysisk kontakt.
Ändå så är det ofte en belöning i form av en godis de allra flesta tar till vid en belöning??????

Är det någon som sett en annan hund belöna en annan hund med en godis någon gång?

 

Ps…. Ibland tycker även jag att godis kan vara bra. Men inte alltid 🙂

 

Vi hörs om en stund igen….. 🙂


13 svar på ”Slarvar generellt med belöningar……………….”

 1. Detta med godis är för mig ett ”nytt” påfund. Förr användes det aldrig godis utan händer, röst, kropp användes som belöning … och straff 🙁

  Att skrika ut sin glädje med JAAAAA BRAAAAA Faan vilken fin hund jag har, och sedan greppa i halskragen skaka om och gnugga näsan mot nosen samtidigt som man klappar hunden på sidan, har varit mitt sätt att berömma förut. Jag har i stort sett aldrig haft godis i fickorna (jag glömmer fortfarande lätt bort att stoppa ner sådant när jag ska ut). JAG ska vara det roligaste, det bästa berömmet.

  När jag sedan försökt mig på Klicker så har ju godis varit ”tvunget”. Varför godis har jag frågat, men egentligen inte fått något bra svar. Skulle det inte kunna gå lika bra med att klicka och så får hunden mitt beröm med ljud och klapp och smek? Jag har inte provat. Har du något svar på det?

  När du i går pratade om att vara rolig, att bjuda till lite och bli intressant för hunden, tänkte jag på hur det är med barn och hund. Barnen går inte bara rakt fram på stigen eller vägen. De går, springer, hoppar och rätt som det är skuttar de iväg in i skogen eller ner i diket. De hittar en kotte eller en jordkocka och kastar iväg, de klättrar upp på ett stenblock osv. Barn är impulsiva och det borde vi, gamla och sega, lära oss av i vårt förhållande till våra bästa vänner – hundarna.

  1. Nja … inte är det ”tvunget” att ha godis vid klickerträning.

   Min hund tog inte godis som belöning, när vi började klickerträna. Hon ville ha lek, kamp, bollar … så, inte körde jag på godis då, utan med RÄTT belöningar, eller det som min hund sa VA belöning för henne. Annars faller allt pladask.

   Däremot lärde jag min hund att ta godis som belöning, just för att få upp frekvensen till belöningstillfällen, för det är viktigt när man tränar att man både vill ha kvalite och hög frekvens i sina belöningar. Det tog sin lilla tid, men godisbelöningen var/är alltid den som har lägst värde av alla belöningarna.

   Här felar många också. Man behöver faktiskt ha många olika belöningar, med olika värde, just för att kunna lära hunden att det var OK, men inte helt 100, därför får du denna belöning med lägre värde. Vill du ha ”finaste belöningen”, behöver du prestera klockrent, till 110% … m a o, belöning efter prestation OCH svårighetsgrad i det vi vill att hunden ska göra.

  2. OCH, här kan vi verkligen se många klickertränare som gör fel, de har fel belöningar, och därför får de också problem att komma framåt i sin träning.

   Det är mer behändigt och bekvämt att använda godis, och jag tycker man ser mycket ”slentrian belöningar” bland alla sorters hundtränare, inte bara klickertränarna …

    1. Det går snabbare att belöna, belöningsritualen är snabbare, och du kan vara igång inom 30 sek med en ny ”repetition”.

     Jämför mot kamplek, som tar en liten stund.

     M a o, du får fler repetitioner (högre frekvens) att belöna med godis än med annan typ av belöning.

     1. Kan så vara,men det hänger på vilken intensitet man vill ha i det man belönar.
      Åt minstånde i dom hundar jag tränar och tränat.
      I säk-söket som jag nu håller på med räcker inte godis för få en hög intensitet.
      Det kan räcka när man börjar med etikettinlärningen,men jag tar ganska snabbt bort godiset där med.

 2. En hund gör bara det den får fördel i och skulle vi själva vilja jobba utan att få lön?

  Hunden förväntar sig lön för mödan, det kan vara godis, lek, fysisk kontakt, glada tillrop, frisläppskommando eller något annat som är positivt för hunden.

  Belöningstänk handlar ju mycket om erfarenhet och om hur man hanterar belöningstänk inom olika dicipliner inom hund – generaliserar man detta så är det lätt att hamna vilse.
  Inte lätt för en nybörjare i den djungeln tyvärr.

  Tillrättavisningar hör hemma i vardagslydnad/allmänlydnad tillsammans med belöningar för rätt beteende.

  Tillrättavisningar kan också ha förödande effekt när det gäller förväntan, motivation och glädje hos hunden när man jobbar för att hunden ska bjuda på ett önskat beteeende, tillrättavisa aldrig någonsin inom exempelvis agility, freestyle, rally mm.

  Belöningstänk:
  Var När Hur
  Precision
  Variera belöning
  Slumpa för att skapa förväntan, hunden vet ju inte när belöning kommer eller dess värde
  Värde, bra lön för arbete ger större glädje, motivation och precision.

 3. Såhär tänker jag i frågan om korrigering, belöning, förstärkning:
  1 Hunden är på väg att göra något jag inte vill.
  2 Jag korrigerar (eller påkallar uppmärksamheten).
  3 Jag får uppmärksamhet och berömmer hunden, Lättar på kopplet, blinkar, smeker hunden, pratar med låg lugn röst elr liknande.
  4 Jag förstärker beteendet med en godbit.

  Så småningom kan jag ta bort förstärkningen, dvs godiset.

  Men det är ju bara mitt ”tänk”.

  1. OK, jag köper detta teoretiskt. I praktiken följer min hund punkt 1 , 2 , 3 till att uppmärksamhet genom en kort blick erhållits; och sen blixtsnabbt utfall. Ingen Kong, godis eller smek är intressant överhuvudtaget i denna situation. Vad är rådet då? Jag kan tänka mig att det blir -Gör belöningen intressantare. Visst – men hur??

 4. Doris: Godmorgon, för det första. I din situation skulle jag ändra litet vid punkt 3 då. Alltså jag har korrigerat och fått hundens uppmärksamhet. Då skulle jag backa och locka hunden med mig åt ett annat håll, därefter berömma och förstärka med kong, smek elr godbit.
  Det brukar få hundar att glömma vad de höll på med.

Kommentarer inaktiverade.